Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 48

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47    

Kroatien
2011-48 s 4-5
"Kroatien står på tröskeln till EU"
Den 9 december undertecknar Kroatien avtalet om inträde i Europeiska unionen trots jättelik utlandsskuld och massor av korruptionsaffärer. Den kroatiska regeringen sitter också löst.
Ivo Sanader var regeringschef i Kroatien i sex år fram till 2009. Det var han som hjälpte sina fyra miljoner landsmän fram till EUs tröskel och som, trots rykten om smutsiga affärer, prisades av sin kollega Angela Merkel till kort tid före hans avgång. Nu, knappt tre år senare, sitter Sanader i sal nr. 37 i hovrätten i Zagreb och försvarar sig mot riksåklagarens åtal gällande bedrägeri och korruption.
2013 ska Kroatien införlivas i unionen. Tre och en halv miljarder euro i EU-subventioner redan de två första åren garanteras. Premiärminister Jadranka Kosor är förtjust. Men fem dagar före besöket i Bryssel är det parlamentsval och allt tyder på att hennes konservativa parti HDZ bara får cirka 20 procent och förlorar regeringsmakten.
Inför undertecknandet är Kroatien fortfarande ett politiskt och psykologiskt splittrat land. "Kroaterna är världens olyckligaste land vid sidan av italienarna".

Italien
2011-48 s 6-7
"Nu är det slut med fusket"
Italiens nya regering intensifierar jakten på skattesmitare och svartabörshajar. Italienarna måste angripa ett av landets mest förtretliga ekonomiska och kulturella problem: skattefusket. 73 % av italienarna kräver hårdare tag mot skattefusk som motsvarar 20 % av Italiens årliga ekonomiska produktion. Den utgör kärnan i problemet i Italiens konkurrenskraft och effektivitet. Det är nya tag med den nye premiärministern Mario Monti, hans företrädare Berlusconi sympatiserade på sin tid med de skattesmitande klasserna.

Grekland
2011-48 s 8-9
"Grekerna stegrar sig inför den nya skatten"
En ny skatt är kopplad till elräkningen, alla måste betala den annars stängs elen av. Den nya skatten bygger på kvadratmeter, ålder och taxeringsvärden i grannskapet. Många med låga inkomster eller pensioner drabbas hårt. I förorten Nea Ionia utanför Aten har borgmästaren lovat att bekämpa fastighetsskatten i domstol. Han har också organiserat en grupp elektriker som är beredda i strid mot laget att återuppkoppla var och en som får sin el avstängd.
2010 fick den grekiska staten in mindre i skatt än året innan! Sju av tio egenföretagareuppger att de tjänar mindre än 11 000 euro per år.

Ryssland
2011-48 s 10-11
"Putins kalkyler håller inte"
Det kommer allt fler tecken på att Vladimir Putins stjärna börjar dala. Han är fortfarande landets populäraste politiker, men växande missnöje med regeringen och sakernas tillstånd kommer att speglas i valresultatet på söndag. Enade Ryssland kommer sannolikt att förlora många mandat och kommer att förlora den två tredjedels majoritet, som det har haft sedan 2007.
Dagen när Putin meddelade att han tänkte kandidera, 24 september, kommer att markera skiljelinjen mellan två distinkta perioder i rysk politik. Det är nu uppenbart att beskedet om att Putin och Dmitrij Medvedev ska byta jobb igen inte stärkte allmänhetens förtroende för det politiska systemet utan snarare irriterade väldigt många ryssar.
Det som kallas för "politikens sjuårsåkomma" tycks ha drabbat också Putin och Medvedev liktom tidigare Tony Blair och Margaret Thatcher. Putineran är inne på 12 året. Redan 1999 blev han tillförordnad president.
Nu använder han argumentet att Ryssland är på väg in i en period av farlig instabilitet men många misstänker att han vill behålla makten snarare i fruktan för obehagliga konsekvenser när han och Medvedev lämnar den i form av korruptionsutredningar!

2011-48 s 12-13
"Rysk valkampanj: tricks bedrägeri och hot"
Kreml försöker bädda för bra valresultat med lömska metoder. Polisen efterlyser motspänstiga medborgare och tar fingeravtryck på oppositionella . Den sittande regeringschefen är nämligen inte så populär som han var förr.
Partiet Enade Ryssland tar till vilka knep som helst för att försvara sina två tredjedels majoritet i duman.
Rysslands starke man har förlorat sin gloria. Putin stöds idag av 54,5 % av väljarna mot nästan 70 % i december 2009. Och nu har han för första gången utsatts för buanden på offentlig plats i samband med en kampsportsturnering.

2011-48 s 13
"Vem mördade visslaren?"
Sergej L Magnitskij dog den 16 november 2009 vid 37 års ålder i ett ökänt polishäkte där han hade placerats på grund av sitt arbete som skatterådgivare åt William F Browders investbolag Hermitage Capital Management när det hade verksamhet i Ryssland. Browder har ända sedan dess försökt få till stånd en utredning om vad som hände för att ställa de ansvariga till svars. Hans avsikt är att visa för västerländska regeringar att det inte har gjorts någon förundersökning värd namnet.

2011-48 s 14
"Gorbatjov ger inte mycket för Rysslands demokratiska institutioner"
Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, fördömer det som han kallar "imitationer" av demokratiska institutioner i hans land och säger att Rysslands nuvarande ledare inte ska inbilla sig att de har folkets permanenta stöd. Gorbatjovs stiftelse har ett kontor i Berlin inom gångavstånd från Brandenburger Tor. Gorbatjov har mycket större inflytande i väst än på hemmaplan där många ogillar honom för det ekonomiska kaos som följde efter Sovjetunionens upplösning.

Armenien, Azerbadzjan
2011-48 s 15
"Frusen konflikt"
Såret i relationerna mellan Armenien och Azerbajdzjan gör fortfarande ont.
Stepanakert är huvudstad i Nagorno-Karabach som egentligen tillhör Azerbajdzjan men som vill tillhöra Armenien. På sovjettiden var Nagorno-Karabach en autonom enklav i Azerbajdzjan där majoriteten av invånare var armenier. Området är lite mindra än Bohuslän. Konflikten bröt ut 1988 när enklavens armenier försökte bryta sig loss ur Azerbajdzjan. När kriget tog slut 1994 hade de segerrika armenierna fördubblat enklavens storlek. Azeriska städer i enklaven övergavs och lämnades att förfalla.
Ramarna för en uppgörelse verkar nu vara klara. Nagorno-Karabach, som förklarade sig självständigt 1991, återlämnar det mesta av det erövrade territoriet tillbaka till Azerbajdzjan.
Azerbajdzjan har numera till skillnad från krigsåren massor av kontanter tack vare olja och naturgas. Landet har en stor statsbudget. Ryssland är redo att försvara Armenien.

Iran
2011-48 s 16-17
"Maktkamp på högsta nivå i Iran"
President Ahamadinejad och hans stabschef är på kollisionskurs mot den högste ledaren, ayatolla Khamenei. Esfandiar Rahim Mashaei har varit en kontroversiell person i Iran i många år, både på grund av sina nära relationer till presidenten - hans dotter är gift med Ahmadinehads son - och på grund av hans oortodoxa religiösa tro. Mashei är övertygad om att att ha speciella band till den 12:e shiitiske imanen, Imam Zaman.
Ahmadinehad verkar förbereda den 51-årige Mashaei som ersättare på presidentposten vilket upprör många anhängare till den högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei. Mashei har otvivelaktigt ambitionen att bli president och Ahmadinejad vill inget hellre.

Egypten
2011-48 s 18-19
"Högt valdeltagande trots den våldsamma upptakten"
Många egyptier deltog i det första fria parlamentsvalet någonsin trots den våldsamma upptakten. De ville uppenbarligen visa att de trots störningarna värdesätter möjligheten att styra in landet på en demokratisk kurs. Chansen att för första gången någonsin få delta i ett fritt och rättvist val lockade många förstagångsväljare till vallokalerna i måndags. Alla räknar med att de islamistiska partierna framför allt Muslimska Brödraskapets Frihets- och rättvisepartiet besegrar liberala konkurrenter. Anhängare till Nourpartiet som leds av de ultrakonservativa salafisterna har varit mycket aktiva i valet. Ett mönster som antyder övergång till religiösare styra börjar träda fram i länderna som har skakats av den arabiska våren. Valet av de 498 ledamöterna i folkförsamlingen pågår januari månad ut i tre omgångar.

Syrien
2011-48 s 19
"Syrien har snart alla emot sig"
Omvärlden fördömer våld och urskillningslöst dödande i Syrien, men den syriska regimen påstår sig vara föremål för väpnade gäng, som finansieras av utlandet.
Arabförbundet förklarade med sina sanktioner "ekonomiskt krig" mot Syrien, deklarerade häromdagen Syriens utrikesminister, Walid al-Moallem, samtidigt som han varnade för att Syrien kan komma att utnyttja sitt strategiska läge för att hämnas.
Syrien visar dock inga tecken på att rätta sig efter Arabförbundets krav, inklusive ett stopp på våldet mot civila.
Sanktionerna kommer förmodligen att slå hårt mot några av president al-Assads anhängargrupper, inklusive det sunnitiska näringslivet, som kanske tar sin hand ifrån honom.
I Genève har en oberoende panel organiserad av FNs människorättsråd presenterad en rapport om de syriska säkerhetsstyrkornas brott mot de mänskliga rättigheterna.

Kongo
2011-48 s 21-22
"Våld och skrämseltaktik skämde valet i Kongo"
Brinnans valurnor och skjutande rebeller och andra oegentligheter kännetecknade valet i Kongo/Kinshasa. Det var andra gången någonsin som detta stora och problemtyngda land arrangerade något som liknade ett demokratiskt val.
President Joseph Kabila är illa omtyckt i många delar av landet, och hans säkerhetsstyrkor har dödat många oppositionella och använt en blandning av förtryck och mutor för att försäkra sig om väljare.
President Kabilas ledande rival, Etienne Tshisekedi, är en 78-årig rabulist, som redan har utropat sig till vinnare.
I många lokaler saknades valsedlar och väljare klagade över att deras namn inte fanns med i vallängderna. Rykten surrade och tumult var nära. Det värsta våldet ägde rum långt från huvudstaden. Enligt valobservatörer attackerade maskerade rebeller en vallokal i Lubumbashi i sydöstra Kongo. Minst fem personer dödades i den efterföljande eldstriden mellan polis och rebeller.
Många västerländska bedömare befarar ett jämnt valresultat som bäddar för att både Kabila och Tshisekedi utropar sig som segrare.

Somalia, Terrorism
2011-48 s 22
"Al Shabab förbjuder hjälporganisationer att verka i Somalia"
Arbetet med att ge mat till 160 000 allvarligt undernärda barn i Somalia äventyras sedan islamistiska rebeller har förbjudit flera FN-organ och andra internationella grupper att arbeta i landet och attackerat organisationernas kontor i en rad samordnade räder. Militanta islamister med koppling till al-Qaida som har implementerat en strikt version av sharialagen i södra och centrala Somalia förbjuder 16 olika hjälporganisationer att verka i landet. Fyra miljoner människor är beroende av hjälp med mat. 250 000 människor hungrar.
Al-Shabab bekämpar också somaliska styrkor och Afrikanska unionens fredsstyrkor i huvudstaden Mogadishu.

USA, Pakistan
2011-48 s 23-24
"Omaka och motvilliga partners i krig"
När krutröken skingras anas en allt djupare spricka mellan USA och Pakistan.
I lördags dödades i ett flyganfall minst 24 pakistanska soldater speglar en ofrånkomlig sanning om relationerna mellan Amerika och Pakistan. Pakistans ledare stängde de försörjningslinjer till Afghanistan som Nato är beroende av.
Pakistanska representanter uppger att anfallet mot två pakistanska gränsposteringar var oprovocerat, medan afghanska representanter bekräftar att afghanska och amerikanska kommandoenheter begärde flygskydd efter att ha attackerats från pakistanskt territorium. Nato utreder.
Båda sidor ger uttryck för en allt djupare misstro, som blir svårare och svårare att reparera för varje kollision som inträffar. Den amerikanska militären anser att de måste maximera pressen på talibanerna innan USA inleder den militära reträtten från Afghanistan på allvar. Mycket av striderna ligger vid gränsen mot Pakistan.

Klimat, miljö
2011-48 -25
"Lokala strategier ersätter allt oftare globala program"
Representanter från hela världen samlades i måndags i Durban i Sydafrika för ännu en omgång klimatförhandlingar i FNs regi. Ett nedslående faktum som förhandlarna har att begrunda är att den globala pakt som sedan 1997 har dikterat målen avseende minskade utsläpp av växthusgaser, kanske inte är relevant längre. Kyotoprotokollets strategi har ersatts av mer regionala och lokala strategier att minska utsläppen. 1997 slöt nästan 200 länder inklusive USA ett avtal. Men 14 år senare omfattar de bindande målen länder som tillsammans svarar för bar 27 % av världens totala koldioxidutsläpp. USA har inte ratificerat Kyotoprotokollet och det omfattar inte de två stora tillväxtekonomierna Kina och Indien. "Visionen om en global strategi är väldigt svag just nu".

Arabvärlden
2011-48 s 26
"Två mullor gick in i en bar…"
Enlig ayatolla Khomeinei "finns det inge skämt i islam". Men det går bra för muslimska komiker. Det finns fler skämt i islam än vad utomstående kanske tror. Hadith som är muslimernas näst heligaste text beskriver i detalj varje skämt som Muhammed någonsin yttrade. I många muslimska länder finns det gott om skämt om Usama bin Ladin och jihad ända sedan september 2001. Det är svårt för icke-muslimer att fatta skämten.

Samhälle, Kina
2011-48 s 27-29
"Fler män än kvinnor"
Det är hård konkurrens på den kinesiska äktenskapsmarknaden. I Kina handlar kärlek om tre saker: romantik, konfucianism och pengar. Det finns 260 miljoner kineser som är besatta av tanken på att finna den rätta eller den rätte. Det finns 180 miljoner singlar och 80 miljoner bekymrade föräldrar som inget hellre vill än att den rätta partnern ger sig till känna. En kinesisk brud säger inte ja om hon inte erbjuds en bostad. Därför arrangeras det i Kina singelpartyn i kombination med bostadsförmedling. År 20140 kommer 24 miljoner män att sakna möjlighet till en partner eftersom det fortfarande föd många fler pojkar än flickor. Istället köper de sig en brud. Burmesiska och nordkoreanska kvinnor kidnappas och säljs eller lockas med falska löften att gifta sig med kinesiska bönder.

Storbritannien
2011-48 s 30
"Storstrejk i Storbritannien"
De offentliganställda strejkade hela onsdagen på grund av en tvist med David Camerons regering om lönenivåerna. Strejken tvingade skolor och flygplatser att stänga och reducerade sjukvården till ett minimum. Upp emot två miljoner löntagare deltog i strejken som också var en protest mot regeringens planer på att höja pensionsåldern och ge medborgarna större eget ansvar för pensionen.

Israel, Libanon
2011-48 s 30
"Raketanfall från Libanon"
Israels besköts på tisdagen med raketer från Libanon. Ett antal byggnader skadades men inga människor. Den israeliska armén besvarade elden med granater. Annars har det varit relativt lugnt mellan Israel och Libanon den senaste åren efter sommaren 2006 då Israel och den proiranska gruppen Hizbollah utkämpade ett blodigt krig som varade i drygt 30 dagar.

Elfenbenskusten
2011-48 s 30
"Gbagbo inför rätta"
Elfenbenskustens före detta president Laurent Gbagbo kom natten till onsdagen till den internationella brottmålsdomstolen i Haag, där han kommer att ställas till svars för att över 3000 människor dödades i våldsamheterna efter valet förra året. Gbagbo förlorade valet men vägrade att lämna ifrån sig makten till segraren, oppositionsledaren Ouattara.

Marocko
2011-48 s 30
"Ny regering i Marocko"
Kung Mohammed VI av Marocko har givit ledaren för det islamiska partiet Rätt och utveckling, Abdelilah Benkiranes, i uppdrag att bilda en ny regering. Benkiranes erövrade flest mandat i förra fredagens val och måste nu söka en koalitionspartner för att få majoritet i parlamentet.

Iran, Storbritannien
2011-48 s 30
"Iranier stormades brittiska ambassaden"
Den brittiska ambassaden i Teheran stängdes tillfälligt efter det att iranska aktivister hade stormat den i tisdags. Aktivister kastade sten och brandbomber och eldade upp den brittiska flaggan. Orsaken är de ytterligare sanktioner mot Iran som Storbritannien stöder.

Tunisien
2011-48 s 30
"Islamister blockerar liberalt lärosäte"
Ett femtiotal islamister blockerade i måndags ingången till Manoubauniversitetet utanför den tunisiska huvudstaden i protest mot skolans i deras tycke alltför liberala undervisning. Skäggiga män i traditionell klädedräkt slog läger utanför universitetet och hindrade studenter från att ta sig in på skolområdet. Islamisterna kräver att män och kvinnor undervisas åtskilda och protesterar mot att man tillåter kvinnor att gå utan huvudduk.