Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 43

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42    

Storbritannien
2011-43 s 4-5
"Uppror mot Camerons EU-politik"
Konservativa Tories vill ha en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU. Många konservativa britter är upprörda över att Bryssel får allt större makt och utökade befogenheter. I en motion föreslog de en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i unionen. David Nuttall, den toryledamot i parlamentet som introducerade motionen, gav röst åt en bred opinion som befarar att EU löper amok och stjäl makt och pengar från Storbritannien. Motionen avvisades med 483 röster mot 111.

Italien
2011-43 s 5
"Berlusconi härskar över ett jättelikt underskott"
Om Italien går samma väg som Grekland uppstår oöverskådliga problem. Detta och mycket annat måste EU förhindra. Italien kan bli ett nytt Grekland - men ännu värre, eftersom den italienska statsskulden är gigantisk.
EU-ländernas regeringar tryckte på för att få premiärminister Silvio Berlusconi att göra radikala besparingar. I onsdags presenterade han en plan, återstår att se om den verkställs. Italienarna börja inse att deras land och ledare inte längre tas på allvar. På mötet i Bryssel blev Berlusconi uppläxad som en elev som inte gjort läxan ordentligt. "Vi italienare har inget inflytande längre!"

EU, finanskrisen
2011-43 s 6
"Rättning i leden"
Trycket ökar på Silvio Berlusconi att ta kontroll över Italiens skuldproblem i en situation när Europa har anledning att befara ännu en djup recession. Berlusconi anses vara en belastning i hela Europa.
Alla de 27 EU-ledarna godkände emellertid en uppgörelse om att med 108 miljarder euro inleda en rekapitalisering av Europas banker.
Samtidigt kom en rapport om att nedskrivningen av Greklands skulder måste vara minst 40 %. Detta måste ske frivilligt från bankernas sida. Italiens, Spaniens och Portugals banker kommer att drabbas hårdast av nedskrivningen av Greklands utlandsskuld.

Turkiet
2011-43 s 7
"Turkiet skakas av en kraftig jordbävning"
I ruinerna fanns några få överlevande och många tecken på dåliga byggmetoder.
Fortfarande hittas överlevande i ruinerna efter söndagens jordskalv i östra Turkiet. Drygt 2260 byggnader rasade helt eller förstördes. Minst 460 personer dödades. Många kritiserar byggnormerna i området.

2011-43 s 7
"Våldsam hämnd"
Efter det förbjudna arbetarpartiet PKKs attack mot orterna Cukurca och Yüksekova nära gränsen till Irak då 24 turkiska soldater dödades och 18 skadades råder åter öppet krig mellan PKK och den turkiska regeringen. Statschefen, Abdullah Gül, har utlovat "våldsam hämnd". För första gången sedan 2008 har Turkiet bombat PKK-ställningar i norra Irak och också skickat marktrupper över gränsen. Många anser att de nya våldsdåden beror på inbördes fraktionsstrider i PKK. Alla håller inte med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalans förslag om en politisk lösning.

Norge
2011-43 s 8-9
"Ondskan gick på autopilot"
Anders Behring Breivik sitter sedan tre månader i förhör hos polisen. Attentatsmannen i Oslo och på Utöya pratar och pratar, men i allt han säger finns inte ett spår av ånger eller eftertanke.
Terroristen Anders Behring Breivik såg varken farlig eller ondsint ut och smälte in i omgivningen. Hans ondska är svår att förstå eftersom den är så totalt befriad från känslor, passion och ånger. Iskall är det epitet som beskriver Breivik bäst.

USA
2011-43 s 10
"Att vinna är inte allt i politik - det är det enda som betyder något"
Om de republikanska väljarna är säkra på att Barack Obama kan besegras väljer de kandidat med hjärtat. Om de tror att Obama har chans att bli omvald väljer de med hjärnan. Då blir valbarhet det viktigaste kriteriet i nomineringen av presidentkandidat. Idag finns en sittande president som är avskydd av oppositionen. Opinionsmätningar antyder att valbarhet hamnar i skuggan av ideologi. Många republikaner anser att det är Mitt Romney som har störst chans att bli vald.

Libyen
2011-43 s 12-18
"Brutal, trotsig och oberäknelig ända till slutet"
Muammar Gaddafi, den excentriske, provokative diktatorn som styrde Libyen i 42 år, krossade allt motstånd hemma och hade en garderob passande en åldrande rockstjärna, mötte förra veckan en våldsam och hämndlysten död i händerna på de rebeller som drev honom från makten.
Överste Gaddafi, som blev 69 år, biföll under hela sitt styre brutalt våld och återkommande kaos samtidigt som han via landets oljeresurser försökte ge Libyen en större roll på världsscenen än vad som var motiverat.
När Gaddafi gradvis och överraskande fort förlorade kontrollen över Libyen vägrade han inse att majoriteten av libyerna faktiskt avskydde honom. Han lade skulden för upproret på utlandets inblandning, d v s FNs säkerhetsråds resolution om att försvara civila. Han införde revolutionskommittéer av Orwellskt snitt i varenda bostadskvarter för att rensa bort alla som inte var ideologiskt rättrådiga. Han finansierade olika terror- och gerillaorganisationer, som Abu Nidals grupp och den våldsamma Röda Arméfraktionen i Europa.
När många barn på ett sjukhus i Bengazi fick aids anklagade han CIA för att odlat viruset och en grupp bulgariska sjuksköterskor greps, torterades och dömdes till döden innan de efter en tid släpptes fria.

Tunisien
2011-43 s 19
"Islamister bildar samlingsregering med liberaler"
Valsegraren i Tunisien, ett moderat islamistiskt parti, Ennahda, vill samarbeta med sekulära partier och lyfter fram det turkiska regeringspartiet som förebild. Ennahda fick cirka 40 % av rösterna. Tunisien är det första landet som gått till val efter den arabiska våren. Islamister i Egypten räknar också med segrar i parlamentsvalen nästa månad. Många är dock skeptiska till islamisternas framgångar. Och i Egypten utmanas Muslimska Brödraskapet även av nya partier som bildats av ultrakonservativ islamister, så kallade salafister vars mål är en strikt islamisk stat med sharialager.

Jordanien
2011-43 s 20-21
"Kung Abdullah har som vanligt hamnat i kläm"
Arabvärlden gör uppror, men Jordanien och dess kung trampar på i gamla fotspår. Jordanska premiärministrar har bara en funktion, att fungera som "buffert och stötdämpare" mellan folket och kungen. Det senaste halvseklet har ingen premiärminister varat längre än knappt ett år.
Efter tolv år på tronen har tre saker förändrats i Jordanien till följd av den arabiska våren. Det har blivit svårare att upprätthålla balansen när det gäller makt och rikedom mellan palestinierna som är i majoritet och Jordaniens ursprungliga invånare om där den Hashemitiska dynastins grundval.
Kungen blir allt mer beroende av armén och underrättelsetjänsten, Mukhabarat, för att behålla greppet om makten.
Klagomålen på korruption har blivit allt högljuddare och det märks ett växande missnöje med kungen.

Saudiarabien
2011-43 s 21
"Vem är Saudiarabiens nästa kung?
Den saudiske kronprinsens död äventyrar kungarikets goda relationer med USA. Kronprins Sultans död efter en längre tids sjukdom aktiverar successionsprocessen i Saudiarabien. Han var en institution, blev minister redan 1962. Han älskade att konspirera mot huset Saudias många fiender. Sultans halvbror, kung Abdullah, är också sjuk. Troligen blir därför inrikesminister prins Nayef tronföljare. Han är mycket konservativare och mer långsint än både Sultan och Abdullah. Och mycket misstänksammare mot USA. Nayef delar inte västmakternas syn på demokratins framtid.

Thailand
2011-43 s 22-23
"Kommer floden att spola bort Thailands regering"
Vattnet stiger i Bangkok, och regeringen anklagas för handlingsförlamning och rådlöshet. Mellan 350 och 400 människor har dödats hittills i översvämningarna. Hundratusentals människor har mist sina jobb. Premiärminister Yingluck Shinawatras unga administration anses förvirrad, ohjälpsam, oförberedd och allmänt rådlös. Lägg till en stor dos inkompetens och vankelmod och Thailand kommer att resa sig ur denna bibliska flod som ett splittrat och illvilligt land.

Kina
2011-43 s 23-24
"Jiang dök upp som gubben i lådan"
I upptakten till det stora maktskiftet i Kina konkurrerar partiets ledande företrädare om inflytande och affärsintressen.
Att revolutionen bröt ut för hundra år sedan och drev bort Kinas sista kejsare är något som ledarna i Beijing tycker är värt att fira än i dag. Enligt den officiella röda historieskrivningen ledde Qingdynastins fall till Kinas befrielse från feodalismen.
Den stora överraskningen vid firandet var att den 85-årige Jiang Zemin, var med och firade sin återuppståndelse. Ett budskap om att den så kallade Shanghaiklicken vill ha ett ord med i leken inför kommande maktskifte inom parti och statsledning. Det anses som mer eller mindra självklart att Kommunistpartiet på partikongressen 2012 kommer att utse den nuvarande vicepresidenten Xi Jinping och vice premiärministern Li Keqiang till efterträdare till Hu Jintao och Wen Jiabao. Även i politbyrån, maktens centrum, ska emellertid sju av nio ledamöter bytas ut. Här handlar det om vilka familjer som får möjlighet att tillägna sig andelar av världsfabriken Kina. Är det nya barn till tidigare maktelit som ska ta hand industrin och övriga ekonomin?

Mexiko, Samhälle, Narkotika
2011-43 s 24-27
"Ny strategi i kriget mot narkotikan"
Jakten på narkotikakarteller och kriminella gäng prioriteras framför utrotning av opiumvallmo och marijuana. Resurserna räcker inte till för att också utrota narkotikan där den växer. Mexiko är den näst största heroinproducenten i världen näst Afghanistan vars opiumskörd exporteras främst till länder i Europa och Asien. Heroinproduktionen i Mexiko har ökat från 8 ton 2005 till 50 ton 2009 i den så kallade Gyllene Triangeln. Mexikos president Calderon klagar på att USA inte gör tillräckligt för att hindra flödet av vapen och kontanter in i Mexiko och på att efterfrågan på narkotik verkar vara omättlig norr om gränsen. Nu hoppas både den mexikanska och den amerikanska regeringen åsamka kartellernas nätverk och ekonomi större skada genom att beslagta stora sändningar av sydamerikansk kokain och fånga eller döda ledande maffialedare.

Argentina
2011-43 s 24-25
"Nestorsänkan vann som väntat"
Cristina Fernandez de Kirchner vars två första år som president fläckades av protester och sjunkande väljarstöd, gjorde tack vare Argentinas starka ekonomi en dramatisk comeback, och hon vann en jordskredsseger i förr söndagens presidentval. Hon krossade den splittrade oppositionen som ställde upp med sex utmanare. Hon fick själv 55 % och ingen annan kom i närheten av henne. Hon kommer att fortsätta med en politik som innebär stora statliga utgifter utan hänsyn till innehavare av argentinska statspapper som försöker få tillbaka miljarder dollar i utestående krediter.

Bolivia
2011-43 s 26-27
"Indianerna protesterade mot presidentens svek"
President Evo Morales lovade en gång att hans främsta plikt var att tillgodose ursprungsbefolkningens intressen. Detta löfte kolliderar nu med plikten att skapa tillväxt och stimulera utvecklingen i landet. Stora demonstrationer har genomförts mot presidentens planer på att exploatera en del av regnskogen i Amazonas där det finns stora tillgångar på energi, virke och andra resurser. Marschen som aktivisterna genomförde i förra veckan lamslog hela huvudstaden. De protesterade främst mot att en motorväg skulle byggas tvärs igenom Amazonas för att förena Brasilien med hamnstaden Arica i Chile vilket underlättar för Brasilien att exportera livsmedel och mineraler till Kina. Den ekonomiska tillväxten i Bolivia är i växande grad beroende av landets naturresurser.

Haiti
2011-43 s 28-29
"Diktaturens skugga vilar över Haiti"
Haiti har en ny president, vars koppling till den gamla diktaturen under Duvalier väcker oro. Haitis f d starke man, Jean-Claude Duvalier, eller Baby Doc som han kallades, är tillbaka från exilen Hans son är rådgivare till landets nye president, Michel Martelly, och i administrationen finns även andra personer med band till Duvaliers hatade och fruktade regim.
För många haitier, som minns exdiktatorns brutala styre, väcker närvaron av Duvaliers anhängare i den nye presidentens inre krets misstankar om att Martelly kanske inte är den som de trodde. I förra veckan föreslog landets nye president, Michel Martelly att landets upplösta armé ska återskapas samt att man ska ersätta de soldater som avskedades av Aristide 1995 retroaktivt. Duvalier var starkt beroende av militären för att tysta allt internt motstånd.

Ukraina
2011-43 s 31
"Bekymren hopar sig för Timosjenko"
De ukrainska myndigheterna har väckt nya åtal mot den före detta regeringschefen Julia Timosjenko som nu anklagas för skattebrott. Hon misstänks för att ha undanhållit skatt under tiden hon arbetade som chef för ett energibolag på 1990-talet. Julia Timosjenko dömdes för en tid sedan skyldig till maktmissbruk under sin tid som regeringschef till sju års fängelse. Hon har överklagat domen som har mött skarp internationell kritik.

Somalia
2011-43 s 31
"Tre hjälparbetare kidnappades"
Tre medarbetare i en dansk hjälporganisation kidnappades i närheten av staden Galkayo i den halvautonoma regionen Puntland i Somalia på tisdagen. Tidigare har tre andra västerlänningar kidnappats av beväpnade somalier. Puntland är edn relativ stabil region i Somalia även om där förekommer kidnappningar, piratverksamhet och människohandel.

FN
2011-43 s 31
"Hård kamp om plats i Säkerhetsrådet"
Azerbajdzjan erövrade den sista lediga platsen i FNs säkerhetsråd. Efter en omröstningsmaraton i fler än 17 omgångar fick landet 155 av de 193 rösterna i FNs generalförsamling. Azerbajdzjan blir därmed tillsammans med Pakistan, Marocko, Guatemala och Togo nya, icke-ständiga medlemmar i Säkerhetsrådet. De ersätter Nigeria, Gabon, Bosnien, Brasilien och Libanon.

Syrien
2011-43 s 31
"Ingen vård till regimens motståndare"
Sårade oppositionella i Syrien tas enligt Amnesty inte om hand av den syriska sjukvården. Läkare och säkerhetsagenter påstås tortera sårade och vägra dem behandling.

Slovakien
2011-43 s 31
"Radikova lämnar politiken"
Slovakiens regeringschef, Iveta Radicova, drar sig tillbaka från politiken. För en tid sedan förlorade hon en misstroendevotering i parlamentet gällande EUs finansiella räddningspaket. Radicova är Slovakiens populäraste borgerliga politiker.

Nordirland, terrorism
2011-43 s 31
"Real IRA fortsätter att terrorisera"
Real IRA - en utbrytargrupp från IRA - har tagit på sig ansvaret för bombattentaten mot två banker i Nordirland samt mot ett brittiskt kulturcentrum i Derry. Organisationen varnar för att den kommer att fotsätta våldskampanjen. Bombattentaten och framtida attacker mot banksystemet är ett svar på "bankirernas girighet".

Syrien, USA
2011-43 s 31
"Spänt förhållande"
Obamas regering beslöt i början av veckan att formellt kalla hem USAs ambassadör i Syrien. Förklaringen är att ambassadören har utsatts för fysiska hot. Bara några timmar senare kallade Damaskus hem sin ambassadör för "konsultationer" som det heter.