Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 38

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37         

Polen
2011-38 s 4
"Tusks parti går mot seger"
Det polska regeringspartiet, Medborgarplattform, ser ut att vinna en ny mandatperiod därför att polackerna väntas välja bättre privatekonomi framför politik och gärna vill belöna den enda regeringen i EU som lyckades undvika recession i finanskrisen 2009.
Medborgarplattform, som leds av premiärminister Donald Tusk, har varit landets populäraste parti ända sedan valsegern 2007. Nu antyder väljarbarometrarna ännu en seger över det näst största partiet i valet 9 oktober. Om Tusks parti vinner blir det första gången sedan kommunismens fall som ett polskt parti erövrar en andra mandatperiod.
En seger för Tusk "betyder att väljarna tackar för fulla plånböcker, inte att de tar ställning i ideologiska frågor."
Den ekonomiska tillväxten är dubbelt så hög som i euroområdet i snitt. Många EU-länder kämpar hårt för att komma till rätta med skuldkrisen.
De polska genomsnittslönerna har ökat med ca 18 procent sedan Tusk tog makten för fyra år sedan, och stora utländska företag som Crédit Suisse och Dell har etablerat sig i Polen. Ferrari öppnade sin första bilsalong i Warszawa förra året.
"Polen kan med tiden sträva efter att bli en av EUs allra största ekonomier."

EU, ekonomi
2011-38 s 5-6
"Priset för ett misslyckande"
Det som händer efter valutaunionens upplösning är skrämmande och omöjligt att förutsäga. Två specifik scenarior: Tyskland kan lämna EMU ensamt eller tillsammans med en liten grupp utvalda länder. Den nya Dmarkens kurs skulle skjuta i höjden och pengar skulle strömma in i Schweiz. Eller Grekland kan lämna EMU med en följd att den nya valutan drachmer, skulle störtdyka. Producentpriserna och lönerna skulle sjunka med ökad export som följd. Att betala lånen i euro skulle bli en omöjlighet.

Tyskland, ekonomi
2011-38 s 6-7
"Valresultatet komplicerar Angela Merkels arbete"
Förbundskansler Angela Merkels Kristdemokratiska parti höll ställningarna i regionvalen i Berlin i söndags, men hennes koalitionspartner i den federala regeringen är i fritt fall, vilket komplicerar Merkels försök att ta kontroll över den europeiska skuldkrisen samtidigt som det råder splittring inom hennes block.
Valet i Berlin ledde till att det ungdomsinriktade Piratpartiet kom in i regionparlamentet för allra första gången, medan Fridemokraterna (FDP) förlorade sina platser. De Gröna lyckades fortsätta framgångarna i tidigare val och gick rejält framåt.

Lettland
2011-38 s 7
"Lettland straffade regeringen och valde ett ryskvänligt parti"
I valet i Lettland var det partiet Harmonicenter som fick flest röster. Det är första gången på 20 år som ett ryskvänligt parti vinner valet i Lettland. Ekonomisk oro och ilska över den sittande regeringens oskicklighet avgjorde valet. Det nybildade Reformpartiet med före detta president Valdis Zatlers i spetsen kom tvåa med nästan 19 % av rösterna. Trea kom premiärminister Valdis Domprovskis parti med drygt 19 %. Kanske kan dessa tillsammans med något tredje parti bilda en koalition för att hindra Harmonicenter från att få inflytande i politiken.

Cypern
2011-38 s 8
"Cypern är som alltid på tapeten"
Trots hotfulla varningar från Turkiet som betecknar oljeborrningen i området som en provokation, går den grekcypriotiska regeringen vidare med borrningen efter olja och gas utanför Cyperns kust. Turkiets premiärminister säger att turkiska "fregatter, kanonbåtar och krigsflygplan kommer att övervaka händelseutvecklingen i området konstant".

Grekland, EU
2011-38 s 8
"Folkomröstning om euron"
Grekland premiärminister, Giorgio Papandreou, överväger att låta folket bestämma om Grekland ska vara kvar i valutaunionen. Det vore ett sätt för regeringen att stärka sina möjligheter att ta tag i skuldkrisen. Regeringen är emellertid splittrad i synen på en folkomröstning. Flera ministrar förespråkar i stället nyval, medan andra ville förhindra båda valen.

Italien, EU
2011-38 s 8
"Nedvärdering av Italiens kreditvärde ökar smittorisken i eurozonen"
Standard & Poor's har sänkt Italiens kreditvärde från A+ till A på grund av den ekonomiska stagnationen och ineffektiva reformer. Andra länder vars kreditvärden har nedvärderats är Spanien, Irland, Portugal, Grekland och Cypern. Italiens nedvärdering är emellertid mycket allvarligare än Greklands eftersom många fler länder har lånat pengar till Italien än till Grekland.

Ryssland
2011-38 s 10-14
"Dags att dra!"
Sovjetunionen undergrävdes av stagnation och utbredd hopplöshet. Är samma sak på väg att hända igen? 22 % av Rysslands vuxna befolkning skulle vilja lämna landet för gott. Det är tre gånger fler än för fyra år sedan. Det speglar ett iögonfallande stort missnöje med tillståndet i landet. Stagnationen, byråkratin och korruptionen. Det förstärks av sannolikheten att Putin återtar presidentposten i nästa val. Idag är det ryska samhället som helhet mer cyniskt och misstroget än på sovjettiden. Många människor känner att det inte finns något för dem. De söker sådant som inte kan köpas för pengar: erkännande, egendomsskydd, fysisk trygghet, fungerande hälsovård och bra skolor till barnen. De vill leva ett liv utan mutor och risken att förlora försörjningen av politiska skäl eller fängslas på grund av någon byråkratisk nyck. Medelklassen föredrar att byta land framför att ändra hemlandet.

2011-38 s 13
"Övervakning på Rysslands villkor"
Den ryska valmyndigheten anser att väst vill sända alldeles för många valobservatörer för att övervak de ryska parlamentsvalen i december. Ryssarnas klagomål väcker farhågor om en ny kontrovers av det slag som ledde till att all valövervakning ställdes in för fyra år sedan.
Vladimir Tjurov, ordförande i Rysslands Centrala valkommission, säger att Ryssland kan acceptera delegationer bestående av 40-100 medlemmar. OSSE vill emellertid skicka en delegation på 260 observatörer. Inget land vill behandlas som andra klassens, speciellt inte Ryssland, säger Tjurov.
2007 ställdes OSSE:s observation in för första gången sedan 1990.

USA
2011-38 s 15
"Obama går till motattack"
Den ekonomiska krisen och usla opinionssiffror sätter hård press på president Barack Obama, som av sina politiska motståndare anklagas för bristfälligt ledarskap. Men nu ger presidenten svar på tal. Hans förslag om högre skatt för de rika ska förhoppningsvis entusiasmera vanligt folk och provocera Republikanerna. Orden "rättvis" och "hederlig" var ledord i Obamas tal. Obama vill spara sammanlagt tre biljoner dollar de kommande tio åren, hälften av summan ska dras in via högre skatter för miljonärer och slopade förmåner för höginkomsttagare och företag. Något behövs, Obamas opinionssiffror har aldrig varit så dåliga som nu. Den amerikanska regeringen beskrivs som totalt splittrad och presidenten som en svag ledare.

Israel
2011-38 s 16-18
"Före stormen"
För sextio år sedan utropade israelerna en egen stat. Denna vecka tänker palestinierna göra detsamma. När detta skrivs gör Washington, Jerusalem och Berlin fortfarande stora ansträngningar för att få palestinierna att avstå, men den arabiska våren har ändrat faktiska förhållanden, och dessa kan inte längre förändras med diplomatiska medel.
Den turkiske premiärministern Erdogan hyllas i arabländerna hyllas som en hjälte, gjorde i I förra veckan gjorde han en rundresa till Kairo, Tunis och Tripoli. Att erkänna Palestina som en stat är inte en möjlighet utan en plikt, är hans budskap.
Bland motståndarna till detta finns Israel, USA och Tyskland. Andra nationer är tveksamma eller oeniga, däribland paradoxalt nog en del palestinier som palestiniernas premiärminister, Salam Fayyad, som hellre vill ha palestiniernas observatörsstatus bekräftat av FNs generalförsamling än att ansöka om fullvärdigt medlemskap i FNs säkerhetsråd, där
USA nämligen kommer att använda sitt veto, vilket kan få mycket allvarliga följder.
Få presidenter har på så kort tid lyckats göra bort sig så totalt i Mellanöstern som Barack Obama. Det var han som i september 2010 krävde att det inom ett års tid skulle bildas en palestinsk stat. Men hans regering vek sig för den amerikansk-israeliska lobbyn och ställde därmed palestiniernas ledare, Mahmoud Abbas, mot väggen.

Jemen, Arabvärlden
2011-38 s 19
"Jemens unga revolutionärer vill ha omvärldens stöd"
Sjukhusen i huvudstaden Sanaa förmår inte ta emot alla skadade efter sammanstötningar mellan regimen och dess motståndare.
Måndagen var den hittills blodigaste dagen i det nio månader långa upproret i Jemen. Ett femtiotal människor har dödats den senaste veckan. Veckorna innan hade "Förändringens torg" i Sanaa tillhört Jemens unga revolutionärer.
Regimmotståndarna lägger skulden på kaoset i Jemen på de statliga medierna som beskylls för att aktivt provocera attacker.
Jemens regering påstår att al-Qaidaelement infiltrerar den regimkritiska rörelsen och provocerar våld.

Arabvärlden, USA
2011-38 s 20-21
"Ingen vet var det slutar"
Den tumultartade arabiska våren ger Washington bekymmer. Vad händer till exempel om palestiniernas krav i FN leder till att Israel hamnar i den Internationella brottmålsdomstolen, eller att de USA-fientliga känslorna förstärks eller att en ny våldsvåg drar fram på Västbanken och i Gaza? Egypten kan få en öppet fientligt sinnad regering, som domineras av Muslimska Brödraskapet och rester från Mubaraks parti. Fredsavtalet med israel kan vara i fara.
Obrottsligt stöd till Israel är en konstant i amerikansk utrikespolitik sedan många år tillbaka. Men nu är hela regionen i tumult och USA, liksom alla andra försöker anpassa sig i takt med att händelserna inträffar.

Arabvärlden
2011-38 s 22
"Tyranner på fall"
Hur upplever de arabiska ledarna det påtvingade slutet?
Jägarna har förvandlats till villebråd; makthavarna har berövats makten och det enda de vet säkert är att deras före detta undersåtar föraktar dem till sista andetaget.
Hosni Mubarak rullas omkring på en bår mellan domstolen och sjukhuset.
Libyens "Kamrat ledare", Muammar Gaddafi, är kanske på väg i en långa karavan i riktning mot Ouagadougou, huvudstad i västafrikanska Burkina Faso, eller kanske ligger han gömd i en jordhåla som Saddam Hussein gjorde.
Den tunisiske diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali flydde med fru och vänner till den saudiska staden Jiddah. Han lade skulden på sin fru Laila Trabelsi och hennes giriga släktingar och skilde sig. För några veckor sedan försökte hustrun begå självmord.
80 mil nordost om Jiddah i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, återhämtar sig Jemens president, Ali Abdullah Saleh.

FN
2011-38 s 23
"Generalförsamlingens fem nyckelfrågor"
FNs generalförsamling håller i veckan sin årliga debatt. Här är en redogörelse för de intressantaste frågorna och aktörerna.
- Abbas versus Netanyahu:
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer att ansöka om fullvärdigt medlemskap i FN. Israel motsätter sig detta och USA kommer förmodligen att använda sitt veto i Säkerhetsrådet.
- Det libyska vaktbytet
Generalförsamlingen har redan röstat ja till att låta delegater företrädande de libyska rebellerna inta de platser som tidigare var reserverade för Muammar Gaddafis regim.
- Assad som måltavla:
USA och flera europeiska länder föreslår långtgående sanktioner mot Syriens regim med i Säkerhetsrådet motsätter sig Ryssland och Syrien detta.
- Turkiets stora maktspel:
Turkiets president Recep Yayyip tar chansen att höja sin profil i kampanjen för temporärt medlemskap i säkerhetsrådet 2015-16. Han kommer att stödja ett fritt, suveränt Palestina.

Samhälle
2011-38 s 24-25
"Jämlikhet lönar sig!
Kinas kvinnor har blivit mer jämlika på arbetsmarknaden och i Mali har läskunnigheten ökat. I vissa länder går det framåt i andra är jämlikheten mellan könen ingen prioritering. I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil. I Pakistan dödas ett tusental kvinnor varje år i hedersmord. Och i Somalia könsstympas 95 % av alla kvinnor.
För att mäta kvinnans framtid rangordnade Newsweek 165 länder och granskade fem områden som inverkar på kvinnors liv:
Jämställdhet under lagen, förvärvsarbete, politisk makt och tillgång till utbildning och hälsovård.
De 20 länder som är bäst för kvinnor att leva i har alla demokratiskt valda regeringar och BNP på över 200 miljarder dollar. De länder som hamnar längst ner är fattiga och i vissa fall söndertrasade av krig och beroende av ekonomiskt stöd från väst.

Nordkorea
2011-38 s 26-27
"Total isolering både externt och internt"
Hur kommer det sig att den nordkoreanska diktaturen överlever år efter år? Frågan är varför ingen sätter stopp för denna förfärliga tyrann.
Landets livsmedelskris har sina rötter i extremt dålig produktivitet i jordbruket, höga internationella spannmålspriser och ett embargo på många livsmedel på grund av Nordkoreas aggressiva hållning gentemot Sydkorea på senare år.
Klanen Kims extrema, rasistiska nationalism stöds i delar av huvudstaden Pyongyang med sina gator och bombastiska höghus. Här bor eliten som åtnjuter privilegier och skyddas av en allestädes närvarande säkerhetsapparat.
Undersåtarna delas in i 51 olika sociala kategorier som definieras utifrån förmodad lojalitet mot regimen. 29 anses utgöra en underklass. Dessa bor utanför städerna. De får klara sig bäst de vill och kan. Underklassens isolering reducerar bördan på staten och minskar risken för att underklassen utmanar regeringen på ett organiserat sätt.

Forskning
2011-38 s 28-29
"Ett gott skratt förlänger livet"
Skratt förespråkas ofta som en källa till hälsa och välmående, men det är svårt att säga exakt varför man mår så bra av att skratta så att det gör ont.
Svaret på skrattets gråta är, enligt evolutionspsykologen Robin Dunbar, inte den intellektuella njutningen av humor utan den fysiska akten att skratta. Den enkla muskelövning som involveras när man utstöter det välbekanta ha-ha-ha ökar produktionen av endorfiner, en hjärnsubstans som ökar välbefinnandet.
I fem laboratorieundersökningar och en fältstudie i samband med komiska teaterföreställningar testade Dunbar och hans kolleger förmågan att uthärda smärta både före och efter skrattutbrott i sällskap.

Dunbar säger att svaren också ger ett partiellt svar på den uråldriga frågan om vi skrattar därför att vi känner oss glada, eller om vi känner oss glada därför att vi skrattar.
"Den enkla slutsatsen är att skratt sätter fart på endorfinerna," säger Dunbar. Exakt vad det är som stimulerar skratt är en fråga som leder in i en helt annan labyrint.
När man analyserade resultaten visade det sig att skratt dövar smärta eller snarare ökar uthålligheten av smärta, medan allmänt välbefinnande inte påverkar smärttåligheten. Uthålligheten mot smärta används som mått på endorfinnivåerna, eftersom deras närvaro i hjärnan är svår att mäta.
Dunbar tror att evolutionen uppmuntrade skrattet, därför att det medverkar till att skapa samhörighet på samma sätt som sång och dans. Dessa aktiviteter producerar också endorfiner, påpekar han, och fysisk aktivitet ingår också i dem.

Afghanistan
2011-38 s 31
"Fredsförhandlare mördades"
Afghanistans före detta president, före detta krigsherren Burhanuddin Rabbani, dödades i tisdags i ett bombattentat mot hans bostad i Kabul. Mordet på ledaren för det afghanska Fredsrådet, som förhandlade med talibanerna, är ett hårt slag mot arbetet att hitta en politisk lösning på den interna konflikten. Burhanuddin Rabbani var president fram till år 2001 då Karzai tog över.

Nordkorea
2011-38 s 31
"Kanske en öppning"
Representanter för nord- respektive Sydkorea inledde i onsdags överläggningar i Beijing om att eventuellt återuppta de internationella förhandlingarna om Nordkoreas atomprogram. Man diskuterade nödvändiga förutsättningar för nya så kallade sexpartssamtal där även USA, Kina, Ryssland och Japan är inblandade.

Sydafrika
2011-38 s 31
"Zumas ex är favorit"
Den sydafrikanske ledaren Jacob Zumas exfru, Nkosazana Dlamini-Zuma, kandiderar enligt exmakens önskan, till posten som Afrika unionens (AU) generalsekreterare. Dlamini-Zuma var Sydafrikas utrikesminister under den förre presidenten, Thabo Mbeki, och är för närvarande inrikesminister. Hon är den förste kvinnan som kandiderar till posten som AUs ledare. Organisationen har 54 medlemsländer och grundades 2002 på initiativ av Muammar Gaddafi.

Slovenien
2011-38 s 31
"Sloveniens regering föll"
Premiärminister Borut Pahors mitten-vänster regering fälldes häromdagen i en misstroendeomröstning i parlamentet. 51 ledamöter röstade emot regeringen och 36 röstade för. Pahor sökte parlamentets godkännande av de kandidater han hade nominerat till fem lediga ministerposter. Socialdemokraten ledde en minoritetsregering med stöd av bara 33 av totalt 90 mandat.

Bahrain
2011-38 s 31
"Kungen av Bahrain stryker folket medhårs"
Kungen av Bahrain har meddelat att offren för våldet i samband med demonstrationer ska få kompensation. En särskild fond ska bildas till offrens förmån. Under protestdemonstrationerna i våras dödades drygt 30 människor. I november presenterades en oberoende utredning av det som hände.