Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 01/02

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52      

Danmark
2012-1/2 s 4
"Helles hemska höst"
Danmarks nya statsminister tappar redan väljarstöd. Senaste opinionsmätningen ger hennes Socialdemokratiska parti 19,9 %s väljarstöd. Danmarks första kvinnliga statsminister har haft det svårt redan från början. Hennes make Stephen Kinnock misstänks för att fuska med skatten. I treparti koalitionen ingår Socialistisk folkeparti. Industriministern jagas av anklagelser om att han haft skumma affärer med Kreml för 21 år sedan då han en kort tid ledde Danmarks kommunistiska parti. Därtill kommer att ekonomin har försämrats. BNP minskade med 0,8 % tredje kvartalet 2011. Arbetslösheten ökar och banker blir allt motvilligare att låna ut pengar. Danmark innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU första halvåret 2012. Detta kan innebära fler fallgropar än fördelar.

Polen
2012-1/2 s 5
"Polen fick VG"
Warszawa klarade ordförandeskapet i EU under ett halvår fyllt av kriser med en lugn och försonlig attityd. Antagandet av maxgränser i budgeterna för att minska statsskulderna inom EU är den största framgången under ordförandeskapet. Den största besvikelsen var toppmötet med länderna i EUs östliga samarbetsområde. Vitryssland och Ukraina låg bakom fiaskot. Men Donald Tusks regering visade inte bara stor professionalism i förberedelserna av dussintals EU-toppmöten utan avslöjade också en okänd sida i Polen, nämligen förmågan att sätta det gemensammas bästa framför egna intressen.

Ungern
2012-1/2 s 6-7
"Den farliga tvåtredjedels majoriteten"
Den ungerska oppositionen beskyller regeringen för att undergräva demokratin.
Årets första dag infördes en ny författning, skriven och ratificerad av det dominerande partiet Fidesz. Allt detta har skett utan att oppositionen har kunnat göra någonting.
"De förbereder den ungerska republikens begravning," säger Timea Szabo. Oppositionella grupper, inklusive Szabos lilla gröna parti, "Politik kan vara annorlunda", som brukar betecknas med förkortningen LMP, utlyste en demonstration fredagen före jul i protest mot "demokratins demolering" under premiärminister Viktor Orban.
Demokratin i Ungern tynar bort sakta men säkert, enligt kritikerna, som beskriver de i och för sig lagliga turerna i parlamentet som en kupp i slow motion. Övergången till en allt mer auktoritär regim, som pågår medan folk i allmänhet är upptagna av ekonomiska bekymmer, gör Ungern till ett potentiellt oroväckande rättesnöre för andra östeuropeiska länder med bräckliga demokratiska traditioner.

2012-1/2 s 7
"Oppositionen enades i massprotest"
Medan det ungerska regeringspartiet firade framgångarna den nya författningen som kritiseras av både EU och USA, protesterade tiotusentals ungrare utanför mot det som regimkritiker tolkar som Viktor Orbans försök att undergräva demokratin och centralisera makten. Aktionen visade enighet mellan olika partier och medborgarorganisationen. Det högerextrema Jobbikpartiet deltog inte i protestaktionen.

EU
2012-1/2 s 8-9
"Merkel och Sarkozy varnar för att tiden rinner ut"
Privata låntagare måste acceptera förluster för att hjälpa det skuldtyngda Grekland att komma till rätta med sin ekonomi. Tyskland och Frankrike ökar pressen på Grekland att lösa sin skuldkris. "Vi måste se framsteg när det gäller den frivilliga omstruktureringen av Greklands skuld".

EU, Belgien
2012-1/2 s 9
"Både kungar och vanligt folk sparar"
När vanliga människors löner och pensioner krymper tvingas också kungar och drottningar att dra åt svångremmen i solidaritetens tecken. Belgiens kung Albert II gick i spetsen. Den automatiska inflationskompensationen han får ska han nu använda för underhållet av slotten som annars bestrids av staten. Belgiens budget ligger väldigt nära den gräns när utgifterna överstiger EUs gränsvärden.
I Spanien har alla hovets anställda, inklusive kungen, fått sina löner sänkta med 15 %. Budgetnerskärningar har också drabbat kungahusen i Storbritannien och Holland.

Skottland
2012-1/2 s 8
"Skottlands status är på tapeten igen"
Frågan om Skottlands självständighet har blossat upp igen. Huruvida Skottland separeras från England och Wales beror på resultatet av en folkomröstning som tycks komma att äga rum 2015. Skottarna hävdar att de är de ensamma som ska bestämma tidpunkten. Opinionsmätningar visar att 30-40 % av skottarna stöder självständighet vilket är den största andelen på många år.

Ryssland
2012-1/2 s 10-12
"Ingenting är sig likt i Moskva"
Missnöjet som yttrade sig i stora demonstrationer i protest mot valfusk fortsätter. Putin blir sannolikt omvald, men kanske bara för en period. Har proteströrelsen i Moskva något mål? Det saknas fortfarande en tydlig ledare, men många aktivister vill bilda ett eget parti i syfte att beröva presidentkandidaten Vladimir Putin en rak seger i första valomgången. Putin vägrar att prata med demonstranterna. Många menar att om Putin inte får absolut majoritet i första valomgången har han ingen moralisk rätt att ställa upp i en andra, för då har kan han inte göra anspråk på att vara alla ryssar ledare. Hans motståndare i en andra omgång skulle förmodligen bli kommunistledaren Gennadij Zyuganov.

USA
2012-1/2 s 12-13
"Nu börjar kampen om Vita Huset på allvar"
Mitt Romney har två delstatssegrar med sig till primärvalet i South Carolina. Frågan är om han förmår övervinna den kristna högerns misstro. Han har samma problem framför sig som han hade 2008, misstro mot hans konservatism, svårigheter att anknyta till väljarna och oförmågan att få fler tunga republikaner att sluta upp bakom hans kandidatur.

2012-1/2 s 14-15
"South Carolina blir en tuff match"
Mitt Romney trotsade med sin seger i New Hampshire den politiska tyngdlagen genom att åstadkomma det som ingen icke-ämbetsinnehavande republikan har lyckats med sedan 1976, nämligen att vinna i både Iowa och New Hampshire i konkurrensen om det republikanska partiets nominering.
Det är i South Carolina som Mitt Romney har möjlighet att bevisa att han kan övervinna den kristna högerns och Tea Partysympatisörernas tvivel på hans ideologiska renlärighet och axla ledarskapet för ett parti, som de senaste två åren har skakats av ett konservativt uppror.
Om Romney når framgångar i South Carolina betyder det att han har lyckats byta politisk etikett och lämna det förflutna, inklusive stöd för fri abort och generösa sjukförsäkringar, bakom sig.
Om Romney lyckas i South Carolina betyder det att Republikanska partiet lägger sig i händerna på en kandidat, som mer än någon annan representerar en moderat, etablissemangsförankrad republikansk tradition.

2012-1/2 s 14
"Obamas toppman avgår"
Obama förbereder sig för kampanjen mot Republikanerna och möblerar om i Vita huset. Hans närmaste medarbetare, Bill Daley, avgår och ny stabschef blir Jacob Lew. Daley som tillhör en inflytelserik politisk dynasti i Chicago, passade inte riktigt in i den amerikanska huvudstaden. Han ersätts nu av den erfarne byråkraten Jacob Lew som har utmärkta kontakter i kongressen och är väl rustad för de stundande debatterna om budgetnedskärningar.

Iran
2012-1/2 s 17-18
"Iran jagar vänner i Latinamerika"
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad flög söndags till Venezuela för att träffa en likasinnad kollega, som delar hans antipati mot USA, president Hugo Chávez. De förenas i sin antipati mot USA
Ahmadinejads ankomst till den venezolanska huvudstaden, som följdes av en rundresa till Nicaragua, Kuba och Ecuador, gjorde det möjligt för den iranska regimen att visa att den fortfarande har vänner och ekonomiska partners trots de internationella sanktioner, som syftar till att stoppa Irans atomprogram. Men dessa tre länder har alla små ekonomier som inte har särskilt mycket att erbjuda Iran i dess försök att lindra effekterna av amerikanska sanktioner.
Hemma i Iran har den iranska valutans kurs dalat kontinuerligt samtidigt som spänningen ökar med anledning av Irans hot om att stänga Hormuzsundet, en farled genom vilken 20 procent av världens olja passerar.

Syrien
2012-1/2 s 18
"De religiösa motsättningarna i Syrien förstärks"
Landets religiösa minoriteter blir av naturliga skäl allt nervösare. I staden Homs som är Syriens tredje största stad verkar det som om det sekteristiska hatet tilltar. Demonstranter uttrycker allt större fientlighet mot framför allt alaviterna som är en heterodox sidogren till shiismen och som har en oproportionerligt stark representation i byråkratin, armén, speciellt bland officerarna. Det har rapporterats om mord och vedergällningsmord mellan alaviter och sunniter. Många kristna stöder Basher al-Assads regim. De har i allmänhet avstått från att välja sida. De är oroliga inför vad som komma skall. Under Irakkriget jagades deras trosfränder bort efter 2003. Många kom då till Syrien. Många funderar nu på att fly från Damaskus till de kosmopolitiska Beirut.

Sydafrika
2012-1/2 s 19-20
"Det är si och så med enigheten i ANC"
Världens äldsta frihetsrörelse har fyllt hundra. Ålderskrämpor gör sig gällande. ANC har haft maktmonopol i Sydafrika sedan 1994. Men nu hotas det av militanta ungdomsgrupper och fackförbund som gör anspråk på större inflytande inför partivalen i december. Experter placerar Sydafrika bland de tio områden med störst risk för instabilitet under 2012.
Var fjärde arbetsför medborgare saknar arbetare.

Zimbabwe
2012-1/2 s 20-21
"Kulturkrock eller övergrepp?"
Zimbabwiska byggnadsarbetare far illa under kinesiska förmän och chefer.
Zimbabwes Nationella försvarshögskola är under uppbyggnad på ett stort, hårt bevakat område. Somliga kallar bygget för "Robert Mugabes nationella underrättelseskola."
Byggnaden byggs av ett kinesiskt företag, vars förmän beskylls för fysiska bestraffningar, miserabla arbetsförhållanden och usla löner.
Rapporterna om övergrepp hos det kinesiska företaget Anhui Foreign Economic Construction Company (AFECC) är vanliga och utbredda liksom klagomålen på att den zimbabwiska regeringen blundar för missförhållandena, därför att den inte har råd att mista en värdefull partner. Zimbabwe fick ett kinesiskt lån på 98 miljoner dollar för att bygga försvarshögskolan. Lånet ska betalas tillbaka på 20 år med hjälp av förtjänsten från diamantfälten i Marange, där driften sköts av ett annat kinesiskt företag, som också anklagas för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Diamanter och andra mineraler är det som lockar Kina mest men kinesiska entreprenörer tar också tillfället i akt inom bygge, tillverkning och handel. Kinesiska restauranger växer upp som svampar ur marken.

Nordkorea
2012-1/2 s 22-26
"Sorg och rädsla"
Kim Jong-un kommer nog inte att reformera Nordkorea, men han kan knappast fortsätta i gamla spår heller. Nordkoreanerna övervakas av sina grannar och lever i ständig rädsla. Kim ärver en stående armé med upp emot en miljon soldater, ballistiska missiler riktade mot Sydkorea och Japan och en liten kärnvapenarsenal.
Kim Jong-un är inte ensam om makten. Med sig har han en trojka bestående av hans faster Kim Kyong-hui, hennes make, Jang Song-taek och en av faderns allierade, general Ri Yong-ho, gossens navelsträng till armén.
Det kanske största hotet mot regimens stabilitet kommer från de svarta marknaderna och aptiten på friheter och bättre levnadsstandard som dessa medför. Växande insikt om Nordkoreas ekonomiska efterblivenhet kommer oundvikligen att underblåsa kraven på förändring. Motståndet från den minoritet som redan lever bra kan dock förväntas bli stor. Kina är inte heller särskilt intresserad av en förändring. De fruktar ett plötsligt sammanbrott och en flod av flyktingar.

Burma
2012-1/2 s 27-28
"Livlös huvudstad bor granne med eländig fattigdom"
Naypyidaw ståtar med 20-filiga paradgator, fantastiska fontäner och utsökta planteringar, men vanligt folk lyser med sin frånvaro.
Det har gått sex år sedan Myanmar utsåg Naypyidaw till ny huvudstad. Staden är mycket sober och ofta helt livlös. Det är ett enormt dyrt monument över militära ledare, som inte styr längre, eftersom juntan i mars överlät makten åt landets första civila regering på nästan 50 år. Den civila regeringen har sitt säte i Myanmar. Att bygga en ny stad mitt bland sockerrörs- och risfält innebar en enorm ekonomisk uppoffring för Myanmar, som är ett av Asiens fattigaste länder. De grandiosa boulevarderna utgör skärande kontraster mot de fattiga förhållandena i resten av landet.

Taiwan
2012-1/2 s 28
"Presidentval stundar i Taiwan"
Mas försonliga kurs har lönat sig. Enligt den sista opinionsundersökning inför presidentvalet den 14 januari får den sittande presidenten Ma Ying-jeou 44 % av rösterna mot utmanaren, Demokratiska Progressiva partiets kandidat, Tsai, som får 36 %. Stödet för den tredje kandidaten är bara 7 %. Ma, som återerövrade makten för Kuomintangpartiets (KMT) räkning 2008 efter det att oppositionella DDP hade innehaft presidentposten i åtta år säger att Taiwan kommer att gynnas ekonomiskt av de många avtal dom han har ingått med Kina sedan han tillträdde. Den ekonomiska tillväxten steg kraftigt till 13,6 % under första kvartalet 2010 vilket var den högsta på drygt 30 år.

Samhälle, Sport
2012-1/2 s 29
"Kina och Dubai erbjuder alternativ till Alperna"
I början av december var skidpisterna öppna i Kina och Dubai men i de schweiziska Alperna fanns bara ett fåtal öppna backar.
Det finns många lockande alternativ. I Ski Dubai, i Förenade arabemiraten, finns snö i öknen. Där finns fem snötäckta pister inomhus. Anläggningens St. Moritz får besökarna att tro att de är i Schweiz. I före detta provinsen Manchuriet i nordöstra Kina finns Yabuli, landets största skidort med 170 snödagar om året.

Nordkorea
2012-1/2 s 30
"Amnesti i Nordkorea"
Nordkorea meddelade tidigare i veckan att man kommer att frige fångar i den första speciella amnestin på sju år. Amnestin är en del av de nationella hyllningarna i samband med det som skulle ha blivit den förre ledaren Kim Jong-ils 70 års dag i februari och den förrförre ledarens hundraårsdag.

Makedonien
2012-1/2 s 30
"Expresidenten är död"
Kiro Gligorov, som ledde Makedonien genom en oblodig separation från Jugoslavien och blev landets första demokratiskt valda president, avled den 1 januari i sitt hem i den makedoniska huvudstaden Skopje, Han blev 94 år. Gligorov blev Makedoniens president i januari 1991 när landet fortfarande var en jugoslavisk republik. Han ledde landet genom en folkomröstning i vilken medborgarna röstade ja till självständighet. Han var president i två mandatperioder fram till 1999.

Nordkorea, Kina
2012-1/2 s 31
"Beijing erbjuder sig att medla"
Sydkoreas president, Lee Myung-bak, och hans kinesiska kollega, Hu Jintao, träffades häromdagen i Beijing. De kinesiska ledarna är beredda att medverka i en försoningsprocess mellan Nord- och Sydkorea. Efter Kim Jong-ils död före jul och sonens maktövertgande har relationerna mellan Nord och Syd försämrats. Sydkorea är Kinas tredje största handelspartner efter USA och Japan.

Ryssland
2012-1/2 s 31
"Väljarstödet sviktar"
Den ryska oppositionen iscensätter en ny massdemonstration 4 februari med krav på fria och rättvisa val. Stödet för premiärminister Vladimir Putin som räknar med att bli vald till president den 4 mars, fortsätter att vika. I den senaste mätningen utförd av statliga Wziom fick Putin 38 % mot 50 % för mindre än ett år sedan. Medvedev fick 19 % mot 37 för ett år sedan.

Burma
2012-1/2 s 31
"EU utvidgar samarbetet med Burma"
På grund av den politiska öppningen i Burma har EU beslutat inrätta ett förbindelsekontor i Rangoon. Det får inte status som officiell representation. Kontoret ska skötas av EUs representanter i Thailand. EUs sanktioner mot Burma är i kraft tillsvidare men EU kommer att belöna de burmesiska ledarnas reformkurs.

Nigeria
2012-1/2 s 31
"Allvarligt läge i Nigeria"
Många dödades och stora delar av Nigeria lamslogs i början när tusentals aktivister gick ut på gator och torg i strejk mot stigande bensinpriser. Polisen använde skarp ammunition och tårgas för att skingra folksamlingar.
Strejken kommer ovanpå våldsamma sekteristiska sammanstötningar, självmordsbomber och kyrkoattacker.

Tunisien
2012-1/2 s 31
"Revolutionens baksida"
När tunisierna Mohamed Bouazizi brände sig själv till döds i december 2010 tände han gnistan till den arabiska vår. Och igår för exakt ett år sedan flydde Tunisiens diktator, Ben Ali till Saudiarabien. På årsdagen hedrade det tunisiska folket de människor om dödades i upproret. Men hyllningarna till deras minne sker mot bakgrund av stora samhällsproblem. Många tunisier har det ekonomiskt sämre efter revolutionen, bland annat därför att turismen har minskat markant liksom utländska investeringar.
Läs mer här:
http://azstarnet.com/news/world/tunisia-marks-year-of-freedom-peacefully/article_816e0c93-cb7b-5866-8300-4802f0820c0b.html