Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 44

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43   

Grekland
2011-44 s 4-5
"Krona eller klave? Ja, eller nej?"
Papandreous beslut om folkomröstning är antingen ödesdigert eller ett mycket smart drag. Insatserna är extremt höga. En nejröst skulle äventyra uppgörelsen mellan Grekland och den så kallade trojkan av utländska kreditgivare - EU, ECB och IMF. Utan hjälppaketet klarar Grekland inte av att finansiera sina utgifter och skulle tvingas ställa in betalningarna av löner och pensioner. Ett nej skulle också vara en misstroendeförklaring mot Papandreous regering och ett nyval skulle följa.

2011-44 s 5
"Det grekiska dramat fortsätter"
Den grekiska oppositionen reagerade starkt på förslaget om folkomröstning. Nu måste hela Europa vänta på utslaget i Greklands folkomröstning i januari vilket är absurt och leder till total isolering av Grekland i Europa. Skulduppgörelsen är kopplad till krav på att Grekland vidtar mycket omfattande avvecklingar av statens utgifter omedelbart, inte i januari.

Tyskland
2011-44 s 6-7
Tysklands ledare tog initiativet och bringade kritikerna på skam. Även om hon satt i kläm mellan två sidor. Starka röster från koalitionspartnern Fridemokraterna och ledande tyska ekonomer föreslog grekisk statskonkurs och om nödvändigt att Grekland utesluts ur eurozonen. Samtidigt som hon kritiserades av sitt eget partis EU-positiva fraktion för att hon inte levde upp till Tysklands historiska ansvar för Europas enhet,. Tysklands mäktiga författningsdomstol uttalade ett starkt stöd för Merkels politik och hjälpte Merkel att få ett brett stöd vid omröstningen i förbundsdag om en utökning av räddningsfonden.

2011-44 s 8-9
"Merkel synade bankernas kort"
Till slut stod striden mellan å ena sidan förbundskansler Angela Merkel och president Nicolas Sarkozy och å andra sidan det europeiska banketablissemanget - och bankerna förlorade.
Förhandlarna hade i flera timmar försökt övertala bankerna att gå med på en "frivillig" skuldnedskrivning av Greklands skulder på 50 %. De vägrade, inte mer än 21 %, accepterade menade deras ledare. Men Merkels krav var att antingen acceptera 50 % eller lev med konsekvenserna av en statskonkurs med risk för ännu större förluster för bankerna.
Men det finns andra moln på den europeiska himlen än Grekland: Italiens statsskuld ligger på 120 % av BNP, dubbelt så stor som eurozonreglerna kräver.
Å andra sidan har Kina, Ryssland och Japan visat intresse för att investera i stora summor i den europeiska räddningsfonden.

Frankrike
2011-44 s 9-11
"Bonjour Tristesse!"
Frankrikes ekonomi mår inte särskilt bra. Konkurrenskraften i Frankrike försvagas kontinuerligt. Produktiviteten har minskat och handelsbalansen ör kroniskt negativ. Statsskulden ligger på 84,7 % av BNP. Den svaga tillväxten räcker inte för att, som planerat, till 2013 minska underskottet till godkänd eurozon-nivå. Det som driver upp kostnaderna är den växande hären av anställda i offentlig sektor. Omkring var femte arbetstagare i Frankrike får sin inkomst av staten.
De franska bankerna har mycket mer grekiska och framför allt italienska statspapper än deras konkurrenter i Europa.

2011-44 s 11
"Dallas-sur-Seine, en fransk familjefejd"
Skandalerna rumt arvtagerska till kosmetikaimperiet L'Oréal, Liliane Bettencourt, har skakat den franska staten och dess president. Det började som en fejd mellan en gammal änka, den rikaste i landet, och hennes dotter Francoise Bettencourt-Meyers, som fruktade att modern sol-och-vårades av sin butler, den homosexuelle playboyen/fotografen. Undersökningar ledde till misstankar om skattefusk i stor skala. Det handlade om kampanjdonationer till medlemmar av Sarkozys parti och en uppenbar intressekonflikt för Sarkozys kampanjledare 2007, Eric Woerth, vars fru arbetade för Liliane Bettencourts ekonomiska rådgivare. I förra veckan anklagades chefen för Frankrikes inhemska underrättelsetjänst för att ha spionerat på en reporter som arbetar med fallet.

Bulgarien
2011-44 s 12
"Bulgarien valde ny president"
Rosen Plevneliev, före detta entreprenör och infrastrukturminister, vann presidentvalet i Bulgarien. Han segrade mot socialisten Ivailo Kalfin och det innebär att regeringspartiet, Medborgare för europeisk utveckling (GERB) nu kontrollerar alla de högsta ämbetena och får lättare att driva igenom smärtsamma ekonomiska reformer.
Rosen Plevneliev vann med 55 % mot 45. Han har lovat att minska budgetunderskottet och driva en näringslivsvänlig politik.

Tyskland, Turkiet
2011-44 s 12-13
"Gästarbetarna är inte gäster längre"
Det är exakt 50 år sedan Turkiet började exportera arbetskraft till Tyskland. Många gästarbetare stannade kvar i Tyskland, där 2,5 miljoner invånare har turkisk bakgrund. Arrangemanget varade från 1961 till 1973 då den tyska ekonomin mattades av. Några familjer har bott i Tyskland i tre generationer. Vissa stadsdelar i tyska städer, till exempel Kreuzberg, är övervägande turkiska och detta underblåser debatten om integration.

Tyskland, Europa
2011-44 s 14-16
"Pirater utmanar konventionerna"
Unga aktivister vänder upp och ned på förväntningarna i Tyskland och politiska gröngölingar höjer rösten runt om i Europa i takt med att missnöjet växer.
I Berlins regionparlament tillhör 15 av församlingens 149 ledamöter Piratpartiet. Partiet upp och ned på alla prognoser i de regionala valen i Berlin i september genom att ta en plats från Fridemokraterna, Angela Merkels samarbetspartners i den federala koalitionsregeringen. Partiet, som är en avläggare till det svenska Piratpartiet, som i sin tur började som en hackerrörelse, bildades 2006. Under större delen av de fem år som har gått sedan dess har partiet i stort sett ignorerats. Knappast någon tog partiet på allvar.
Piratpartiet är inte ett isolerat undantag i Berlin. Det finns ett liknande ungerskt parti som tog 16 mandat i det nationella partiet förra året och som vill erbjuda väljarna ett alternativ. Virag Kaufer menar att hennes partis framgångar är ett led i en global trend. I Bratislava i Slovakien lyckades ett litet parti - det uttalat marknadsvänliga Frihet och Solidaritet - sabotera den första omröstningen om EUs räddningsfond.
I Polen chockerade ett splitt nytt parti - Palikot - genom att gå starkt framåt i valet. Det är uppkallat efter den karismatiske grundaren Janusz Palikot. Partiet föreslår att man ska ta ner korset i plenisalen i Sejman och att man ska införa registrerat partnerskap för homosexuella.

USA
2011-44 s 18
"Republikanerna ligger i startgroparna"
Den siste oktober var sista dagen att anmäla sig som republikansk kandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år. Sällan har ytterlighetskandidater dominerat så starkt i det republikanska startfältet. Partiet är splittrat i en moderat falang som tycks ha bestämt sig för Mitt Romney och en radikal falang, Tea partyrörelsen, som byter favorit om och om igen. Just nu är den politiske novisen, afroamerikanen Herman Cain favoriten. Han vill bygga ett starkströmsstängsel utmed gränsen till Mexiko för att stoppa den illegala invandringen. Högerfalangen i partiet har svårt för Romney för hans medlemskap i mormonkyrkan, hans liberala syn på abort och hans hälsovårdsreform i delstaten Massachusetts. Demokraterna anser att Mitt Romney är den farligaste motståndaren till Barack Obama.

2011-44 s 19-20
"De aningslösa"
För Republikanska presidentkandidater är resten av världen en bisak.
Den som ska leda supermakten USA måste känna till världen - eller låtsas göra det. Konkurrenterna om Republikanska partiets nominering struntar i denna regel. De erkänner öppet att de är utrikespolitiskt okunniga och ser detta som ett plus i striden mot Obama. Denna absurda strategi tycks märkligt nog fungera.
Men om det inte gäller pengarna är amerikanerna inte särskilt intresserade ens av EU och Europa. Utrikespolitik - som har varit ett viktigt tema i de två föregående presidentvalen - spelar numera en undanskymd roll.
De republikanska kandidaterna vet detta. Och därför försöker de inte ens dölja sin okunskap på det utrikespolitiska området. Republikanernas tankar och paroller i striden mot Obama handlar uteslutande om nya jobb och statens budget. Resten av världen är en bisak.

2011-44 s 21
"Amerikas inflytande i världen avtar"
Denna vecka sammanträder G20-länderna i Cannes. Där möter den förut enda supermakten USA allt hårdare konkurrens från andra stormakter. På vägen dit kan Kinas president Hu Jintao fundera på en vädjan om ett bidrag på tiotals miljarder dollar till Europas stödfond. USAs president Barack Obama däremot har inget att erbjuda. Hans pengar är slut. Ett talande exempel på Amerikas minskande inflytande.
De senaste månaderna kan mycket väl markera tidpunkten när USA avsade sig en del av ansvaret för världens väl och ve. "Vi har inte längre råd att skriva ut checkar till hela världen och skicka soldater till när och fjärran som vi gjorde förr". Så säger David J Rorhkopf, som satt i Clintons regering och som nyss kommit med boken "Running the World". Han pekar på de enorma kostnaderna för kriget i Irak som USA finansierade nästan på egen hand, medverkade till den statsskuld och det budgetunderskott som nu hindrar USA från att hjälpa Europa i dess ekonomiska kris. Det är inte riskfritt för USA. Kina kommer till exempel att kräva något från Europa som tack för hjälpen, som till exempel att inte längre stötta USA i dess strävan att få Kina att skriva upp sin valuta vilket skulle underlätta den amerikanska exporten.

Libyen
2011-44 s 22
"En ny tidtabell"
Nu när Muammar Gaddafi är borta måste libyerna bygga ett helt nytt system. Libyen har inga licensierade politiska partier. Den 23 oktober deklarerade Libyens nya härskare att deras land var befriat. Nu ska ordföranden i det styrande Nationella övergångsrådet inom några veckor utse en interimsregering. Inom tre månader ska denna anta nya preliminära vallagar. Och inom åtta månader ska libyerna välja cirka 200 delegater till en församling som ska formulera en ny författning som sedan ska godkännas i en folkomröstning i mitten av 2013. Och sedan blir det val av parlament och president. Till skillnad från Tunisien måste Libyen börja från scratch.
I ett tal för att deklarera Libyens befrielse sa Abdel Jalil, fungerande president, att landets lagar bör utgå från Sharia, att penningutlåning mot ränta ska förbjudas och att polygami ska tillåtas.
Ett viktigt första steg måste bli att man tar kontroll över de paramilitära styrkor de solar sig i glansen över överste Gaddafi. De måste integreras i en nationell armé.
Rivaliteten mellan Bengazi och Tripoli om kontrollen över oljesektorn är hård. Det är oklart vem det är som har rätt att skriva kontrakt med nya investerare.

2011-44 s 23-24
"Svart och vitt i Libyen"
Vad händer när smekmånaden är över?
Amnesty International och Human Rights Watch har båda rapporterat om godtyckliga gripanden, tortyr och avrättning av svarta. Trots att Libyen länge har haft en ganska stor svart befolkning finns det inga svarta i övergångsregeringen och det finns inga svarta i den ekonomiska och kulturella eliten. Staden Tawergha, en liten stad mellan hamnstaden Misrata och Gadaffis hamnstad Sirte, hade drygt 30 000 invånare men nu är den etniskt rensad. Tawergha förblev Gadaffi trogen ända in i det sista. Gaddafi skämde bort det svarta Afrika mera än arabvärlden och idag är landets svarta invånare lovligt byte. I de många nystartade tidningarna surrar det av rykten om bland annat svarta män som specialiserar sig på våldtäkt och säljer viagrapaket som de tidigare fått av Gaddafi.
Religiositeten har släppts fri. "Omskolningen" för fångar som stod på Gaddafis sida består i att läsa Koranen från morgon till kväll. Omskolningscentrets ledare, Imam Haitem, vill att Libyen ska bli en modern, islamisk stat: "Ungefär som Saudiarabien", förklarar han (!).

Syrien
2011-44 s 25-26
"Regimen ger inte efter en tum"
Syrien är ett djupt splittrat land, men regimen är säker på att den kommer att krossa upproret och resa sig starkare än förut.
På gatorna i huvudstaden Damaskus, där upproret inte har fått fotfäste och Assad fortfarande kan räkna med betydande stöd, ser allt normalt ut på ytan, och Assad och hans allierade inte bara verkar vara utom omedelbar fara, utan de känner inte heller någon press att gå med på eftergifter.
Men ekonomin är på väg att implodera, och protestaktionerna fortsätter runt om i landet, där en väpnad revolt kan vara under uppsegling.

Sydkorea
2011-44 s 27
"Sydkorea sparar för en framtida återförening"
Sydkorea skapar en fond som ska finansiera återföreningen. Med tiden ska den innehålla 50 miljarder dollar. Återföreningsminister Yu Woo-ik vädjar till sydkoreanerna att glömma 60 års fiendskap på den delade halvön. Enligt Yu kan återföreningen kosta upp emot 240 miljarder dollar vilket motsvarar nästan en fjärdedel av Sydkoreas BNP 2010. Nordkoreas befolkning är hälften så stor som Sydkoreas. Återföreningen ska gå över flera generationer och Yu räknar med stöd från andra länder. Kanske från Kina som idag svarar för 83 % av Nordkoreas internationella handel.

2011-44 s 28
"För våra förfädersskull"
Landets unga tycker inte att återförening är ett viktigt mål. De känner ingen gemenskap med det totalitära, slutna Nordkorea och dess auktoritära regim. Sydkoreasunga ifrågasätter i växande utsträckning ett av nationens allt överskuggande mål. De tror inte på att en eventuell återförening med Nordkorea kommer att återskapa ordningen och läka gamla sår; de tror snarare att en återförening skulle förvandla ett välmående land till ett kaotiskt land. Mer än hälften av de tillfrågade sydkoreanerna i tonåren och tjugoårsåldern tycker inte ens att en återförening är nödvändig - detta trots att de sedan femteklass i grundskolan har fått lära sig att återföreningen är ett nationellt mål.
I motsats till alla äldre politiker i landet, inklusive återföreningsminister Yu Woo-ik, för vilka återföreningsmålet är den vägledande ideologin.

Ukraina
2011-44 s 31
"Befria Julia!"
Representanter för den ukrainska oppositionen ockuperar parlamentet och kräver "Frihet för Julia". En domstol i Kiev dömde nyligen oppositionsledaren Julia Timosjenko till sju års fängelse för maktmissbruk. EU kritiserar den fällande domen och betecknar den som politisk.

Kirgizistan
2011-44 s 31
"Oppositionen godkänner inte valresultatet"
Premiärminister Almasbek Atambajev i Kirgizistan vann de första fria presidentvalen i det krisdrabbade landet. Kandidaterna på andra och tredje plats vill inte erkänna sig besegrade.
Adachen Madumarov säger att valet borde ogiltigförklaras och Katsjimbek Tasjijev varnar för att valresultatet "oundvikligen skulle leda till oroligheter". Atambajev är socialdemokrat och fick runt 63 % av rösterna. Han står nu inför uppgiften att skapa enighet mellan landets nordliga del som domineras av en prorysk elit och nomader och den sydliga delen som präglas av handel och basarkultur. Försoning behövs också mellan kirgizerna och den uzbekiska minoriteten i söder. I etniska oroligheter mellan de båda grupperna dödades cirka 2000 människor sommaren 2010.

FN, USA
2011-44 s 31
"Unesco misshagar Washington"
USA stopper bidragen till FNM-organisationen Unesco på grund av Unescos beslut att inkludera Palestina som medlem. Det innebär att Unesco tills vidare mister ett bidrag på 60 miljoner dollar per år. Redan i november dras bidraget in med omedelbar verkan. Palestinas ansökan om medlemskap godkändes av minst två tredjedelar av FNs 193 medlemmar.