Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 22

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21    

EU
2012-22 s 4-8
"Inget underskott är större än det demokratiska"
Integrationsnivån som krävs för att hantera eurokrisen effektivt tilltalar inte Europas surt motspänstiga väljare.
De gångna sex decennierna har stegen mot en större och mer sammansvetsad europeisk union ägt rum i tider av stundande kris, men inget steg har tagits under katastrofhot. Nästa kliv mot ökad integration verkar bli undantaget. EU måste tackla ett problem som de länge har undvikit: det demokratiska underskottet i integrationsprocessen.
Åtgärder för att lösa eurokrisen med fördjupat politiskt samarbete som inte uppmärksammar legitimitetsfrågan kommer i bästa fall att ackumulera allvarliga politiska problem för framtiden. I värsta fall kommer de att vara omöjliga att implementera på grund av dagens politik.
På sikt är det troligt, att folk kommer att kräva att få avgöra regeringsfrågan i fria val i stället för att påtvingas en regering.
"Systemets svaghet handlar inte om hur pengar används eller hur man stimulerar tillväxt utan om legitimitet."
Kanske borde EU-kommissionens ordförande väljas i direkta val. Eller hela kommissionen. Men för detta krävs det ett nytt fördrag. I varje fall måste eurozonen bli mer politiskt integrerad.

Frankrike
2012-22 s 10
"En odiplomatisk toppdiplomat"
Frankrikes nye utrikesminister, Laurent Fabius är inte känd för att vara särskilt diplomatisk, särskilt inte när det gäller hans egen chef, François Hollande. Fabius gedigna bakgrund och utmärkta meriter som före detta mönsterelev vid alla skolor som räknas i Frankrike, behövs i en ny regering där bara fem av 34 ministrar har regeringserfarenhet. Fabius var budgetminister redan vid 34 års ålder under smeknamnet "Mitterands favoritson".

2012-22 s 11
"Den franska högern har svårt att samla sig"
Kampen om att efterträda Nicolas Sarkozy hårdnar i en tid när den franska mitten-högern borde stå enad inför parlamentsvalet nu i juni. François Fillon har brutit sig ut ur ledet och kandiderar som ny premiärminister. Före detta justitieministern Alain Juppé som också kan bli kandidat manar emellertid att låta det planerade partiledarvalet vänta inför utmaningen att hindra Socialisterna från att också vinna majoriteten i det kommande parlamentsvalet. Inför detta har den samlade högern 46 % mot den samlade vänsterns 45 %.

2012-22 s 11-12
"Första damen saknar både officiellt uppdrag och ring"
Tiderna förändras, det märks inte minst när första damen i ett land som Frankrike inte har en tanke på att stå i makens skugga, utan fortsätter att arbeta som journalist och försörja sig själv. Valérie Trierweiler har varit gift två gånger och skilt sig lika ofta. Hollande och Trierweiler är det första ogifta paret som bor i Elyséepalatset tillsammans. De gör som Tysklands nye president, Joachim Gauck, vars sambo också är journalist. Trierweiler föddes 1965 till en funktionsnedsatt far som förlorat ett ben i en minexplosion 1944 och en mor som arbetade som kassörska på en isstadion. Hon har fem syskon och levde ganska knapert i Angers i västra Frankrike. Hon har nu en tjänst på välkända Paris Match.

Tyskland, Ryssland
2012-22 s 12-14
"Den kalla freden"
En ny istid har börjat i förhållandet mellan Tyskland och Ryssland. Berlin har sällan varit så beroende av gott samarbete med Moskva, men Merkel misstror landets omvalde president, Vladimir Putin. Hon föredrar att stärka den ryska oppositionen. Den ryske presidenten, Vladimir Putin, vägrar att ta emot sin tyske kollega, Joachim Gauck.
Den förre KGB-agenten Putin tänker inte erbjuda frihetskämpen Gauck någon estrad, eftersom denne bara hyser förakt för det kommunistiska spionsystemet.
Denna fredag kommer Putin på officiellt besök i Berlin.
Det är hans första resa till ett västland sedan han i början av maj installerades som Rysslands president för tredje gången.
Men faktum är att relationerna mellan Berlin och Moskva är sämre än på många, många år.
Även om Rysslands möjligheter att utöva inflytande i Europa går oundvikligen via Tyskland.
I Putins värld är Ryssland centrum, ledningen i Moskva tror fortfarande att Ryssland är en världsmakt. "Ryssland låtsas styrka, men är i realiteten svagt" är den tyska uppfattningen.

Egypten
2012-22 s 16-17
"Tillbaka till Gå?
En av finalisterna i det egyptiska presidentvalet är Mubaraks siste premiärminister. Hans politiska plattform har många inslag som påminner om tiden före revolutionen.
Den förre flygvapengeneralen och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq möter Muslimska brödraskapets Mohamed Morsi i valfinalen. Den som segrar blir Egyptens första fritt valda president, och han blir den som anger formen för Egypten efter Mubarak.
Matchen mellan Shafiq, som snart fyller 70, och den 60-årige Morsi, speglar en kamp som har styrt egyptisk politik i sex decennier. Den utkämpas mellan sekulära auktoriteter och islamister, som utlovar en ny form av religiös demokrati.
Shafiqs chanser att bli vald vilar på rädslan för ett islamistiskt maktmonopol å ena sidan och risken för utbredd laglöshet å den andra.
Det är svårt att bedöma Shafiqs chanser i den slutgiltiga valomgången på grund av islamisternas politik och Brödraskapets mycket väloljade valmaskin.

Israel, Palestina
2012-22 s 17
"Palestinierna bäddar för samlingsregering"
Hanna Nasser som är valmyndighetens ordförande på Västbanken (CEC) sa att Haniya, som är premiärminister i Gaza där Hamas styr, har "välsignat" myndighetens roll även i Gaza. "CEC har nu alla parters fullständiga förtroende". Nu behövs det sex veckor för att fullborda registreringen av väljare inför de kommande allmänna valen i både Gaza och Västbanken.

Syrien
2012-22 s 18-19
"USA hoppas få bort Assad med Rysslands hjälp"
Den så kallade Jemenmodellen borde, enligt den amerikanska regeringe, fungera i Syrien också, men det förutsätter att Moskva är med på noterna.
Kina och Ryssland är Syriens enda allierade. Men massakern i Houla i förra veckan, där fler 100 människor, däribland minst 32 barn, dödades, fick även dem att ta sin hand från den syriska regimen.
Den ryske presidenten befarar att Assad är hans siste allierade i Mellanöstern, men nu har det blodiga våldet i Syrien fått även Putin att tvivla på Assads möjligheter att sitta kvar som Syriens president.

2012-22 s 18
"Fredsplanen fungerar inte"
Ytterligare en massaker och fortsatt dödande runt om i Syrien bekräftar att FNs fredsplan har reducerats till ett värdelöst dokument.
FNs säkerhetsråd fördömde under veckoslutet massakern i byn Houla i Syrien och lade huvuddelen av skulden på regimen. Syriens allierade, Kina och Ryssland, stödde FNs fördömande. Den syriska regeringen förnekar inblandning i händelsen och hävdar att terrorister är skyldiga.
Byn Houla består av fyra mindre sunnistiska bosättningar i utkanten av staden Homs. Den omges av fem byar som bebos av alaviter, samma muslimsk minoritet som president Assad tillhör. Det påstås att det var en alavitisk milis som genomförde massakern, vilket kan leda till att konflikten i Syrien urartar till ett sekteristiskt krig.

USA
2012-22 s 20-22
"Vem ska axla Barack Obamas roll"
Oavsett om Obama vinner eller inte i höstens presidentval så måste han ersättas i valet 2016. Demokraterna behöver en ny ledarfigur.
Romney kan efterträda Obama i höst, men i skuggan av denna tvekamp utspelas just nu striden om vem som ska bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2016.
Det spelar ingen roll om Obama vinner eller inte i år. Om han blir omvald är han ändå definitivt förbrukad om fyra år, eftersom en amerikansk president bara får sitta i åtta år. Om han blir besegrad av Mitt Romney måste demokraterna omorganisera sig i ett tidigt skede. Det är dags för generationen efter Obama att börja planera.

Favoriten är givetvis Hillary Rodham Clinton, men hon Clinton har om och om igen bedyrat, att hon inte kommer att kandidera 2016.
Andra starka kort är nuvarande vicepresidenten "gamlingen" Joe Biden, den "obekväma" Elisabeth Warren, "sydstataren" Mark Warner, "räddaren" Cory Booker och "arvtagaren Andres Cuomo".

2012-22 s 23
"Renlevnadsmannens fall"
En tidigare politisk stjärna ser sitt liv falla i spillror. Demokraten John Edwards riskerar att dömas till 30 års fängelse. Edwards, som konkurrerade om Demokratiska partiets nominering 2008, försökte tysta sin älskarinna med en miljon dollar. Problemet är, att han tros ha tagit pengarna ur kampanjkassan.
John Edwards, far till tre barn och demokratisk presidentkandidat 2008, bedrog i valkampanjen sin cancersjuka hustru Elisabeth under flera månader. Han gjorde sin älskade Rielle Hunter gravid också. När ryktena började höras. Han påstås nu ha tagit emot nästan en miljon dollar från två anhängare för att tysta affären med Hunter. Han är en före detta mönsterpolitiker som fallit djupt. Nu vill Demokratiska partiet inte ha med honom att göra.

Peru
2012-22 s 24
"Såren läker inte"
Det har gått mer än tio år sedan gerillakriget i Peru upphörde officiellt, men minnena från kriget smärtar än, och alla minns heller inte samma sak.
Under många år terroriserade den maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso (Lysande stigen" hela Peru med politiska mord, bombattentat, halshuggningar och brutala massakrer.
Båda sidorna gerillan och militären gjorde sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp.
2003 publicerade den statligt sponsrade Sanningskommissionen en rapport i vilken antalet dödade i konflikten uppskattades till 69000. Nästan hälften av Sendero Luminoso, en tredjedel av militären och resten av andra rebellgrupper och lokala självförsvarsgrupper.
Idag börjar en grupp före detta gerillasoldater samla in namnunderskrifter för att bilda ett politiskt parti. Bland de före detta rebellernas mål finns amnesti för brott begångna under kriget som varade från början av 1980-talet till 2000. De vill att fängslade gerillaledare, inklusive gruppens fördömde grundare, Guzman, som dömdes till livstids fängelse 1992, ska friges. Guzmans ideologi var extremt brutal. Sendero Luminoso var ökänd för att döda bybor som inte stödde dem. Många av de insamlade namnen kommer från universitetsstuderande som är för unga för att komma ihåg krigets plågor och kaos.
I januari bestämde Perus valmyndighet att Sendero Luminoso inte får bilda parti.

Venezuela
2012-22 s 25
"En gång Chávez, alltid Chávez?
Hugo Chávez är inte på plats men ändå allestädes närvarande. I flera månader har han regerat från Havana på Kuba där han behandlas för cancer.
Inför presidentvalet som äger rum 7 oktober inriktar sig hans anhängare i Venezuelas Enade Socialistparti, på att vinna antingen med Chávez eller någon som Chávez utser. Kanske blir det utrikesminister Nicolas Maduro känd för sin benhårda lojalitet och sina goda relationer med regimen i Kuba. En annan trolig kandidat är den före detta vicepresidenten Jorge Rodríguez.

Miljö, Klimat
2012-22 s 26
"Dämpade förväntningar inför RIO + 20"
Generalsekreterare Ban Ki-moon och andra FN-funktionärer tror inte på toppmötet i Rio de Janeiro, "Rio+20", leder till den sorts genombrott som kännetecknade miljömötet 1992. Toppmötet som börjar om tre veckor, den 20-22 juni, ignoreras av världens ledare.
Förhandlingarna går "smärtsamt trögt" inför mötet som börjar om tre veckor. De handlar mest om detaljer och har påverkats av smala, nationella intressen snarare än om det viktiga uppdraget att styra världen in på en väg mot hållbar tillväxt och utveckling.
Förberedelsetiden har förlängts med 5 dagar för att få fram ett dokument som kan rädda ansiktet på mötet som än så länge inte har förmått engagera världens ledande politiker.
Toppmötets förberedare har identifierat fem huvudområden inklusive behovet av en global strategi för utveckling av grön ekonomi.

Nordkorea, Burma
2012-22 s 26-28
"En dörr på vid gavel och ett fönster på glänt"
Två isolerade länder öppnar sig mot omvärlden, men det är för tidigt att avgöra om detta förebådar verklig förändring.
Burma och Nordkorea har i decennier varit två av världens mest isolerade och stängda länder. Burma, som styrdes av en grupp generaler, kvävde varje försök till demokratisk förändring och förvarade landets populäraste regimkritiker i husarrest i många år.
Nordkorea, som har styrts av en och samma familj som en stalinistisk diktatur sedan 1940-talet, avskärmade sig totalt från omvärlden.
Men under de senaste åren har de båda länderna öppnat sig och låtit världen få en glimt av verkligheten bakom de politiska ridåer som de med stor möda hade hängt upp. Båda länderna tar numera emot massor av utländska journalister (vars besök dock är noga övervakade i Nordkorea).
Men hur stora förändringar har egentligen skett? Frågan är komplicerad.
Frågan debatteras ständigt i Burma och engagerar alla - från välmående affärsmän med goda förbindelser till militären till vanligt folk och politiska aktivister. Skeptikerna är fler än optimisterna, och "hopp" har blivit landets politiska paroll.
För dem som granskar Nordkorea är svaret mer definitivt och mindre optimistiskt.

Ryssland, Historia
2012-22 s 28-29
"Vilka är tjerkesserna?
Den ryska staden Sotji ska arrangera vinter-OS 2014. I Sotji härskade en gång i tiden tjerkesserna, som för 150 år sedan fördrevs av ryssarna. Det var i Sotji som tjerkesserna efter tre decenniers strid mot den ryska armén slutligen kapitulerade den 21 maj 1864.
Tjerkesser i förskingringen protesterar mot att världen tänker idrotta på deras förfäders gravar.
De är ättlingar till ett folk som en gång i tiden hade ett eget land på Svarta havets stränder mellan Krim och Georgien. För 150 år sedan var tjerkesserna världens mest beundrade frihetskämpar och favoriter bland västerländska diplomater som såg Rysslands expansion som ett hot mot den globala stabiliteten. Nästan 400 000 dödades och nästan en halv miljon deporterades på grund av kriget.

USA
2012-22 s 30
"Romney klar som kandidat"
Republikanen Mitt Romney har nu erövrat tillräckligt många delegatröster för att nomineras till kandidat i höstens presidentval tack vare segern i tisdagens primärval i Texas. Nu ska han utmana Barack Obama i november. Romney och Obama ligger nära varandra i väljarstöd enligt opinionsmätningarna.

Georgien
2012-22 s 30
"Parlamentet flyttar till en glaskula"
Förra lördagen firade Georgien sin självständighetsdag med en ståtlig militärparad och flyttningen av parlamentet från huvudstaden till landets näst största stad, Kutaissi, som ligger 20 mil väst om Tbilisi. Parlamentsbyggnaden ser ut som en enorm glaskula som växer fram ur marken. Kritiker klagar på ett enormt slöseri med pengar.

Sudan
2012-22 s 30
"Tvekande kontakter"
Efter en tid av hårda strider har Sudan och Sydsudan börjat förhandla igen. Sydsudans representanter hävdar att grannlandet fortsätter att attackera. Det var i slutet av mars som konflikten mellan de två länderna eskalerade när Sydsudan ockuperade ett oljefält. Båda länderna gör anspråk på det oljerika Abyei.