Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 21

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20     

Grekland
2012-21 s 4-5
"En grekisk tragedi"
Grekland sjunker allt djupare ner i krisen. Nyval står för dörren, människorna tar ut allt de har sparat från sina bankkonton. President Papoulias fruktar en "tragedi".
17 juni går grekerna till val igen. Bedömare räknar med att partierna på ytterkanterna får ännu fler röster än i det förra valet. Då var det vänsterradikala Syriza under Alexis Tsipras som blev näst största parti efter Ny Demokrati. På tredje plats kom socialistiska Pasok.
Tsipras vill, trots hotande statskonkurs, lägga det av EU beordrade sparprogrammet på is.
Valet kan bli avgörande för Grekland i flera decennier framöver. Mot anledning av den ekonomiska turbulensen handlar valet också om euro eller drachme, den gamla valutan.
Landets president, Karolos Papoulias, varnar för att juni kan bli "tragedins månad" för Grekland. Han syftar på en rapport från den bortröstade regeringen enligt vilken Grekland, om det ska avvärja statskonkurs, måste få en ny, arbetsduglig regering. Utan internationell hjälp kommer statskassan att vara tömd i slutet av juni.
Nu ökar farhågorna om massiva uttag av sparpengar. Chefen för den grekiska centralbanken, Georg Provopoulos, har till presidenten sagt, att det finns stor risk för att människornas rädsla förvandlas till panik.

2012-21 s 5-6
"Det grekiska fartyget kan söka nya hamnar"
Greklands eventuella utträde ur eurozonen skulle kunna orsaka en geopolitisk omgruppering som, förutom Grekland, involverar Turkiet, Cypern, Israel och Ryssland.
Efter att militärjuntan (1967-1974) hade störtats satsade Grekland allt på att en ny modern europeisk identitet. Grekland gjorde framsteg som dock dolde en skyddslingskultur, där politikern tackade sina väljare - och sig själva - med förmåner och byggde upp ett berg av obetalbara skulder.
De regionala följderna av Greklands eventuella utträde ur eurozonen är allvarliga. Främst av alla för Cypern som har en grekisk befolkning.

Spanien
2012-21 s 6-7
"Vi är inte Grekland!"
Decentralisering tål att testas. Många andra europeiska länder har ständigt upprepat att "Vi är inte Grekland!" Först Irland och Portugal, som också fick räddningspaket som de gengäldar med strikta åtstramnings och reformprogram. Nu gör Spanien samma sak. Men Spanien börjar bli skrämmande likt Grekland. Mest handlar det om de spanska regionernas stora slöseri. Att lägga ner regionstyret emellertid inte. T ex i Katalonien och Baskien är ekonomin klart bättre än vad Centralregeringen mäktar.

Italien
2012-21 s 7
"Anarkister hotar Monti"
Den anarkistiska gruppen FAI i Italien har hotat regeringschefen Mario Monti till livet. Hotet har placerats i två regionala tidningar i Kalabrien. FAI har tidigare gjort sig skyldig till en rad brevbomsattacker mot politiker, poliser och diplomater.

EU
2012-21 s 8-9
"Går eurozonen upp i rök?
En ny president i Frankrike och det grekiska dramat underblåser krisens flammor.
Om det inte sker ett mirakel är Grekland i hög fart på väg till en destination som inte ens ska finnas: bankrutt och ut ur eurozonen. Och om Grekland sparkas ut, kommer andra skuldtyngda länders politiska och ekonomiska förmåga att stanna kvar i samarbetet att sättas på mycket hårda prov, kanske förödande hårda.
Vad ledarna i Tyskland och Frankrike måste göra för att rädda euron är att förena reformer och ekonomisk återhämtning vilket kräver att Europeiska central sänker räntan och ger ut mer pengar även om det innebär en risk för ökad inflation.

EU, FN
2012-21 s 9
"Skuldkrisen toppade G8-agendan"
På G8-mötet i Camp David gav president Barack Obama för första gången starkt stöd till argumentet att Europa, och USA i förlängningen inte har råd med Angela Merkels en-storlek-passar-alla-politik som lägger tyngdpunkten på åtstramning. Trots att Grekland inte tillhör G8 var det den grekiska ekonomin och det osäkra politiska läget i Aten som upptog huvuddelen av mötet i USA.

Tyskland
2012-21 s 10-11
"Hämnden för Libyen"
Tysklands anseende inom försvarsalliansen Nato är inte det bästa. Vägran att delta i Natos intervention i Libyen ligger tyskarna i fatet. Tyskarna betraktas som opålitliga partners, som inte vet vad de vill.
Den tigande tyske Martin Erdmann diplomaten är symptomatisk för det krångliga förhållandet mellan tyskarna och den västliga försvarsalliansen. Två årtionden efter det kalla krigets slut har Tyskland ännu inte hittat sin roll i det förändrade Nato. Den fullständiga suveränitet som Tyskland återerövrade i och med återföreningen överstiger den svartgula regeringens krafter nästan lika ofta som förut de rödgröna och svartröda regeringarnas förmåga.
Inom den västerländska försvarsalliansen pratas det numera om "Tysklandskänsla". Allt som Tyskland gör för alliansens skull är antingen "för lite eller för sent."
Den tidigare ilskan från Natos sida har ersatts av resignation. "USA tar oss inte längre på allvar som en säkerhetspolitisk aktör," säger en medarbetare på den tyska ambassaden i Washington.

Serbien
2012-21 s 11
"Tredje gången gillt för Nicolic"
En serbisk nationalist vann överraskande presidentvalet över den sittande president i Serbien, Boris Tadic, vilket kan fördröja Serbiens närmande till EU.
Den förr mycket högröstade Tomislav Nikolic besegrade den mer västorienterade Tadic med minst två procentenheter.

Egypten
2012-21 s 13-15
"Egyptens Andra Republik"
Egypten väljer president och landets nye president, vem det än blir, ställs inför en myriad politiska och ekonomiska utmaningar.
För första gången fick Egyptens väljare uppleva en direktsänd kamp om landets högsta ämbete i direktsänt TV-program den 10 maj.
Det hölls mellan Amir Moussa, som var Mubaraks utrikesminister tills han föll i onåd. Han är en av valets sekulära kandidater. Hans motståndare, Abdel Moneim Abolfotoh, hör hemma i islamisternas liberala hörn. Han var ledare för Muslimska Brödraskapet i 30 år, varav fem i fängelse. Men han har avvikit från Brödraskapets dominerande, konservativa linje och uteslutits. Han stöds bland annat av Salafisternas huvudgrupp. Både Moussa och Abdelfotoh tävlar om den politiska mitten i Egypten.
Väljarna ställs inför valet: vill de ha en republik som styrs av tidlösa islamiska läror, eller en republik där folkets föränderliga krav och önskemål bestämmer reglerna? Fram tills en ny president har installerats efter första valomgången i onsdags och en slutomgång 16 och 17 juni, är det arméledningen som har makten, vilket i sig är mycket kontroversiellt.

2012-21 s 16-17
"Maktstrukturen är mycket oklar"
Det nyvalda parlamentets uppgift är att utse en församling med 100 ledamöter som har sex månader på sig att skriva ett författningsförslag som sedan ska bli föremål för en folkomröstning. Försöken att tillsätta en författningsförsamling som ska formulera det dokument som definierar maktstrukturen har misslyckats på grund av bråk mellan de olika politiska fraktionerna och misstankar om att militärrådet försökte påverka processen. Det spekuleras om att SCAF (Väpnade styrkornas Högsta råd) kommer att försöka minska presidentens makt och behålla en del viktiga befogenheter för egen räkning. Andra menar att Muslimska Brödraskapet har förhalat processen med avsikt i väntan på vem som vinner presidentvalet. Blir presidenten en av deras så får han mer makt!

Israel, Palestina
2012-21 s 17-18
"Kan det komma något ur detta?"
Palestinierna har noterat Benjamin Netanyahus senaste utspel med skepsis. Benjamin Netanyahu har bildat allians med Shaul Mofaz, ledare för det största oppositionspartiet, som utnämnts till biträdande premiärminister. Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas har därför föreslagit "riktiga" förhandlingar med målet att etablera en palestinsk stat. Abbas vädjan till FN förra året att erkänna en palestinsk stat blev det inte mycket av. De flesta palestinier imponeras emellertid inte särskilt av vad de båda herrarna hittills är kända för och tvivlar på att de någonsin får en egen stat.

2012-21 s 18-19
"Palestina blir, sent omsider, grönare"
Medan palestinierna väntar på en egen stat försöker de övervinna politiska och ekonomiska hinder för att bevara den så grön som möjligt.
Omsorgen om miljön har ofta försummats, vilket återspeglas i brinnande skräphögar och högar av sopsäckar på trottoarerna i Ramallah, en stad på Västbanken med 30000 invånare norr om Jerusalem. Den betraktas ofta som en huvudstad i Västbanken. Tio procent av avfallet i Ramallah samlas inte upp eftersom en del invånare är alldeles för lata för att transportera det till containrarna som finns uppställda runt om i staden. Man bränner avfallet i stället vilket leder till giftiga utsläpp eller slänger det på grannens gård eller en öppen yta var som helst. Nu försöker myndigheterna ändra på detta främst genom införa miljökunskap i skolorna och lära eleverna vikten av återvändning och sopsortering.

Jemen, Terror
2012-21 s 19-20
"Al-Qaida slog till i huvudstaden"
Terrorn i Jemen har nått huvudstaden Sanaa, vilket bevisar att terrorgruppen har kapacitet att infiltrera och penetrera hårdbevakade mål nära regimen. Med självmordsattacken som i måndags dödade minst 90 människor och skadade många, många fler expanderade al-Qaida i Jemen sina aktioner långt utanför organisation vanliga sfär i söder och bevisade att den kan penetrera även mycket hårdbevakade mål i huvudstaden
Barack Obama betraktar al-Qaida i Jemen som ett stort hot mot USA. Denna al-Qaidagren som officiellt kallar sig al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP) har legat bakom många försök till terror mot USA.
Måndagens attentat väcker farhågor om att fler AQAP-aktivister har infiltrerat militären.

Iran
2012-21 s 21
"Förhandlingarna fortsätter i positiv anda"
Iran och dess motparter fortsatte i mitten av veckan förhandlingarna om Irans atomprogram. Teheran hade dessförinnan gått med på att låta IAEA inspektera vissa anläggningar, som tidigare var stängda. Enligt IAEAs Yukiya Amano har parterna i princip löst existerande meningsskiljaktigheter och håller på att formalisera en plan som underlättar inspektionen av Irans kärnfysiska aktiviteter vilket i så fall betyder att sex års dödläge har brutits. Israel är öppet skeptisk till det påstådda diplomatiska genombrottet. Enligt dess försvarsminister Ehud Barak försöker Iran lätta på den internationella pressen genom att göra skeneftergifter.

Argentina
2012-21 s 23-24
"Presidenten utfärdar stormvarning"
Mörka moln drar ihop sig över Argentinas tidigare blomstrande ekonomi. Den tidigare snabba tillväxten har avstannat och en del ekonomer varnar till och med för recession innan årets slut och påpekar att nyligen införda valuta- och handelsrestriktioner, hög inflation, priskontroller och kapitalflykt gör det svårare att skydda Argentina mot den globala nedgången.
Regeringen har öst in pengar i industriella subventioner, allmänna infrastrukturprojekt och generösa välfärdsförmåner. Inflationen hotar att stiga till 25 % i år och fackförbunden som förr var regeringens pålitliga allierade kräver större och större lönehöjningar för att hålla tackt med inflationen. "Mycket svåra tider stundar", varnar president Cristina Fernandez.

FN
2012-21 s 24-25
"Lagens långa armar"
Internationella brottmålsdomstolen är en av de många skapelser som förkroppsligar en drygt hundraårig ambition att förbjuda och bestraffa folkmord och brott mot mänskligheten.
På 1990-talet bildades Internationella tribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag för att granska krigsförbrytelser på Balkan. Just nu står den förre serbiske befälhavaren Ratko Mladic inför rätta där. I Haag finns också specialtribunalen för Libanon som utreder mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafic Hariri i Beirut 2005.

2012-21 s 25
"Slaktaren i Srebrenica"
Av alla de män som knyts till de brutala övergreppen under kriget i Bosnien är det ingen som är så avskydd som Ratko Mladic, den Bosnienserbiske före detta militäre befälhavaren. Förra veckan ställdes han inför domarna i den speciella tribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Mladic, som greps i maj 2011, åtalas för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och två folkmord - det ena den etniska resningen - Mladic ledde bland annat belägringen av Sarajevo i 44 månader - och den andra massakern i Srebrenica som inträffade under krigets kulmen. Då körde han över en liten FN-kontingent varefter man förde bort alla kvinnor och flickor och sedan dödade 8000 obeväpnade män och pojkar.
Fyra av Mladics medarbetare och högt uppsatta officerare avtjänar livstids fängelsestraff.
I en annan rättssal dömdes för en tid sedan Liberias före detta president, Charles Taylor, skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Sierra Leone.

Kongo, FN, terrorism
2012-21 s 26
"Stackars Kongo"
Ännu ett uppror sjuder i Kongos laglösa del.
General Bosco Ntaganda som kallas för "The Terminator" är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för förmodade krigsförbrytelser i östra Kongo 2002 och 2003.
I mars dömde Internationella brottmålsdomstolen en annan före detta kongolesisk rebelledare, Thomas Lubanga, skyldig till att ha använt barnsoldater.
2008 tvingade Bosco Ntaganda president Joseph Kabila att ingå en uppgörelse som genom vilken Ntaganda och hans styrkor integrerades i Kongos armé.
Ntaganda gömmer sig på sin gård djupt in i norra Kivuprovinsen med sina soldater och andra etniska tutsibröder. The Terminator har utvecklat sitt inflytande i hela regionen. Många desertörer från Kongos (president Joseph Kabilas) reguljära armé deserterar nu till Ntaganda. Den kongolesiska armén har fortfarande tusentals före detta Ntaganda rebeller i sina led. Det är inte säkert att de lyser president Kabilas order.

Kina
2012-21 s 26-28
"Stabilitet är mycket viktigare än lagen"
Centralregeringen i Beijing har ofta överseende med laglöshet ute i provinserna. Stabilitet och kontroll har högsta prioritet. Systemet motiverar lokala ledare att tysta bråkmakare som senast Chen Guangchen, som dock nu har fått frihet och pass så att han med sin familj kunnat emigrera till USA. Fortfarande trakasseras Chens mor och hans brorson. Det lönar sig för de lokala ledarna att sköta saken väl. Beijing ser mellan fingrarna med orättvisor trots att man vet att de lokala myndigheterna har fel. Beijing fruktar att om man ger efter i ett enda fall kommer dammluckorna att öppnas på vid gavel.

Nordkorea
2012-21 s 28-29
"Verkligheten har blivit tydligare"
Nordkoreanerna har fått större tillgång till globala medier och därmed större kunskap om världen utanför det nordkoreanska "paradiset". Detta försvagar regimens järngrepp om deras kännedom om omvärlden. Potentiellt kan detta leda till långtgående förändringar i det hermetiskt slutna riket.
Nordkorea har avskärmat sig från omvärlden under lång tid. Den officiella statsideologin, juche, ungefär självförsörjning, har kombinerats med myten om en uthållig regim som håller stånd mot en fientligt sinnad värld. Denna berättelse, och isoleringen som har underblåst berättelsen, börjar spricka i takt med att ny information tränger in i Nordkorea.
Information som tränger igenom regimens murar ökar medborgarnas medvetenhet och skapar "större avstånd mellan Nordkoreas medborgare och deras ledare och mellan regimens bild av Nordkorea och verkligheten på marken," konstaterar rapporten som har titeln: "En försiktig öppning: Nordkoreanerna i ett förändrat medielandskap."

Karibien, Dominikanska republiken
2012-21 s 30
"Karibisk kontinuitet"
Regeringspartiet i Dominikanska republiken behåller makten efter att ha vunnit presidentvalet i söndags, ett val som omgavs av misstankar om fusk. Danilo Medina, som kandiderade för Dominikanska befrielsepartiet (PLD) fick 51,24 % av rösterna jämfört med 46,93 för rivalen Hipólita Mejía, som representerar Dominikanska revolutionspartiet ((PRD). Medinas seger betyder förmodligen fortsatt kontinuitet i en av Karibiens snabbast växande ekonomier regionens största turistland. Vicepresident blir den avgående presidentens fru, Margarita de Fernández. Han fick inte efter två mandatperioder kandidera en gång till.

Mauretanien, Libyen, Arabländer
2012-21 s 30
"Före detta spionchef åtalad i Mauretanien"
Muammar Gaddafis före detta underrättelsechef som är efterlyst av Frankrike, Internationella brottmålsdomstolen och Libyen och som flydde till Mauretanien har åtalats i Mauretanien i ett hemligt domstolsförhör.
Abdullah Senussi, svåger och nära vän till Gadaffi, anklagas för att ha tagit sig in olagligt i landet med ett falskt pass från Mali. Senussi misstänks emellertid också för att ligga bakom en massaker i det ökända Abu Salim fängelset i Tripoli där 1200 interner ska ha dödats. Frankrike misstänker att han är inblandad i ett bombattentat mot ett flygplan över Niger 1989 170 människor miste livet.

Italien
2012-21 s 30
"Komikerparti vann valet i Parma"
Komikern Beppe Grillo är den italienska politikens enfant terrible. Kandidaten för Grillos parti "Fem stjärnor", Federico Pizzarotti, fick drygt 60% av rösterna i det lokala valet i Parma.
Fem stjärnor vann de lokala valen i minst ytterligare tre kommuner i norra Italien i förra helgens fyllnadsval. Brillos parti rasar mot det politiska etablissemanget. Den 63-årige komikern/bloggaren ogillar EUs krispolitik, Europeiska Centralbanken och framför allt teknokraterna i regeringschefen Mario Montis regering.

Mali
2012-21 s 30
"Tillfällig lösning förlängs"
Två månader efter militärkuppen i Mali är det politiska läget fortsatt oklart. Övergångspresident Traoré som i mitten av april svors in som interimsstatschef, fortsätter på sin post. Ecowas hade tidigare kommit överens med kuppmakarna bakom kapten Amadou Sanogo om att Traoré inom 40 dagar skulle organisera val. Men detta har inte varit möjligt att genomföra. Det är oklart när demokratiska val kan genomföras.