Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 28

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27     

EU
2012-28 s 4-5
"Reklam ska rädda Europa"
Det en gång i tiden majestätiska Palazzo Manfrin från 1600-talet i Venedig förfaller. Efter flera budgetnedskärningar finns inga pengar kvar till renoveringar av detta stolta italienska monument. Så nu är Palazzo Manfrin till salu. Företag som Coca-cola, Bulgari, Ford och Hyundai har nappat. Man säljer nyttjanderätter för reklamändamål och bjuder ut monument över hela Italien på den öppna marknaden. På samma väg är Versailles i Paris och i Spanien tillåts byggandet av en kontorsskrapa i staden Sevillas historiska centrum helt nära katedralen där Columbus ligger begravd. Därmed struntar man i att UNESCO hotar med att diskvalificera Sevilla ett världsarv.

Cypern
2012-28 s 6-7
"Cyperns tur att navigera i det stormiga EU-havet"
Många tvivlar på att Cypern klarar av uppdraget som EUs ordförandeland när unionen är inne i en svår kris. Cyperns ledare, veterankommunisten Demetris Christofias, har kallats för "den värsta presidenten i republikens historia". Han är den ende av EUs ledare som fortfarande tror på Marxism-leninismens lärosatser. Hans mandat har hittills kännetecknats av motgångar och det är knappt åtta månader kvar till nästa presidentval.
Cypern är en barskrapad och bankrutt EU-medlem, vars ekonomi bara motsvarar 0.2 % av eurozonens. Detta land ska leda unionen i en tid när Europa är inne i en av de allvarligaste kriserna någonsin. Christofias har sökt ekonomisk hjälp också av Moskva och Beijing vilket väcker tvivel på den cypriotiska regeringens lojalitet i en svår tid.

Tyskland
2012-28 s 8
"Polacker är entreprenörer i östra Tyskland"
Sedan fastighetspriserna stigit på den polska sidan ser polackerna sig om efter billigare fastigheter på andra sidan gränsen till Tyskland. Särskilt i den tyska gränsstaden Löcknitz. Sedan 2007 har den polska kolonin 13-faldigats till 1103 individer. Polackerna är mycket mer aktiva än de forna DDR-medborgarna. De startar företag och tänker på framtiden. Arbetslösheten är större i Löcknitz än i någon annan del av Tyskland. Vid de senaste lokalvalen fick nynazister 22 % av rösterna.

Tyskland, Piratpartiet
2012-28 s 13
"Operation Ekorre"
Det tyska Piratpartiet har problem: Heter det piraten han eller piraten hon? Kvinnliga partimedlemmar känner sig, enligt vad journalister erfar, diskriminerade, och därför planerar man nu en könsneutral partistadga. Nu kan medlemmarna röst via internet på hur denna stadga ska formuleras. Tvåa ligger just nu ordet ekorre eftersom Eichhörnchen är neutrum och saknar femininform.

Frankrike
2012-28 s 10-11
"Sarkozy har huvudroll i Frankrikes tvålopera"
En tvålopera av sällan skådat slag spelas just nu upp i Frankrike. Huvudrollsinnehavare är förre presidenten Nicolas Sarkozy och Frankrikes rikaste kvinna, arvtagerskan till hårspraykoncernen L'Oreal, Liliane Bettencourt. Sarkozy påstås ha fått "bruna kuvert" till sina valkampanjer på förbjudna belopp. För att säkra bevis gjorde polisen skatterazzia i expresidentens hem nyligen och beslagtog diverse material, bland annat datorer. Han misstänks för olaglig finansiering i samband med 2007 års presidentvalskampanj som Nicolas Sarkozy vann. Sedan hann vunnit lättade han på skatten för de rika.

Ryssland
2012-28 s 12
"Putin beskylls för översvämningar"
Översvämningarna som lett till katastrof för invånarna i södra Ryssland under det gångna veckoslutet - minst 171 döda och bortemot 9000 förstörda hem börjar nu få politiska konsekvenser. Var det för att rädda Putins palatsliknande byggnad som dammluckorna öppnades och orsakade de katastrofala översvämningarna i södra Ryssland? Bitter erfarenhet har fått ryssarna att tvivla på sina ledare när en katastrof inträffar. De minns kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986, 2000 när ubåten Kursk sjönk och senast i september i fjol då ett flygplan med Jaroslavs hockeylag Lokomotiv störtade vid starten.

Egypten
2012-28 s 13
"Parlamentet trotsade militären i Kairo"
Det upplösta egyptiska parlamentet sammanträdde helt kort på tisdagen och trotsade därmed på den nyvalde presidenten Mohamed Morsis uppmaning både högsta domstolen och militären. De militära ledarna hade sagt åt presidenten att respektera konstitutionen.
Morsis talesman, Yasser Ali, hävdar att presidentens dekret inte står i strid med högsta domstolens beslut förra månaden men att det upphäver militärrådets beslut att upplösa parlamentet. Morsi vill att parlamentet ska få sammanträda tills ett nytt parlament har valts.

Libyen
2012-28 s 14-15
"Libyen stoppade den islamistiska vågen"
Det verkar som om en koalition ledd av en västutbildad statsvetare som disputerat vid universitetet i Pittsburgh besegrar de islamistiska partierna i Libyens första val efter Muammar Gaddafis val. Därmed stoppas i så fall en islamistisk våg, som i kölvattnet på den arabiska vårens uppror har svept fram genom grannländerna Egypten, Tunisien och Marocko.
De preliminära valresultaten i Libyen, speglar delvis den namnkunnige koalitionsbildaren Mah-moud Jibril och hans stamrelationer. Mahmoud Jibril är en f d interimspremiärminister, som var med och ledde det som i praktiken var rebellregeringen i Benghazi. Han tillhör också Libyens största stam, Warfalla.
Det faktum att Jibrils parti besegrade Muslimska brödraskapets partiblock gör Jibril till den kanske viktigaste rösten i nästa skede av Libyens transformation trots att han inte personligen får lov att inneha ett valt ämbete på grund av sin tidigare roll i interimsregeringen.
Den nya nationalförsamlingen ska styra i 18 månader och eventuellt formulera en ny författning.

Syrien
2012-28 s 16-17
"Hur många har dödats i Syrien?"
Ingen vet exakt hur många Syrier som har dödats men en återhållsam beräkning sätter siffran så pass högt som 18 000.
I artikeln presenteras tre namngivna offer.
Dessa är bara några få av de tusen och åter tusen offer för inbördesstriderna i Syrien där både regeringssidan och rebellerna beskyllts för grymheter.

Iran
2012-28 s 17
"Iran undviker oljeembargot genom att trixa med flaggningen"
EUs oljeembargo mot Iran har trätt i kraft, men Iran har uppenbarligen kommit på ett sätt att kringgå sanktionen: regeringen i Teheran låter, enligt BBC, sina tankbåtar segla under en annan nationsflagga, det lilla öriket Tuvalus och med ändrat namn på fartygen. Två av de iranska tankfartygen är på väg till den egyptiska hamnen Ain al-Sukhna vid Suezkanalens sydligaste ända. Därifrån kan oljan pumpas i pipeline till Alexandria där oljan kan lastas om till tankfartyg från andra länder som kan ta oljan till europeiska raffinaderier.

Libyen, Niger
2012-28 s 18-19
"Muammar Gaddafis playboyson lever loppan i Niger"
Ett av den arabiska vårens oavslutade ärenden är Libyens försök att få Saadi Gaddafi utlämnad. Han flydde till Niger i september förra året efter det att rebeller hade intagit Tripoli. Libyen anklagar honom för krigsförbrytelser och vill ställa honom inför rätta.
Gaddafis son Saadi lyckades fly från Libyen till Niger. Där vistas han i husarrest, men har ändå möjlighet att gå på krogen och leva loppan.
Han var befälhavare för Libyens Specialstyrkor under inbördeskriget. Interpol har utfärdat ett "rött varsel" angående Saadi, vilket betyder att den internationella polisorganisationens medlemsländer ombeds att gripa honom om han finns på deras territorium.

USA
2012-28 s 20
"En annan sida av Högsta Domstolens beslut om Obamacare"
President Barack Obama fick igenom reformerna när det gäller sjukvården. Men nu visar det sig att även de nya reformerna har brister.
Barack Obamas lag försökte utvidga Medicaid, ett hälsovårdsprogram som finansieras gemensamt av det federala regeringen och delstaterna som ett skydd för USAs fattiga. Det var tänkt att Obamacare skulle utvidga försäkringen till att omfatta 32 miljoner fler amerikaner år 2019. Nu har högsta domstolen sagt att denna utvidgning av Medicaid inte kan påtvingas delstaterna. Grundlagen förutsätter frivillighet.

Kina
2012-28 s 21-23
"Kinas kommunistparti har ett eget rättssystem"
Funktionärer och medlemmar i Kinas kommunistparti som misstänks för korruption eller andra regelbrott har ingen nåd att vänta.
Att vara medlem i Kinas Kommunistiska parti har många fördelar. Men det finns en stor nackdel med medlemskapet också. När partimedlemmar ertappas med att bryta mot reglerna - eller bara misshagar en överordnad - kan de hamna i ett insynsskyddat disciplinmaskineri kallat "shuanggui", som inkluderar fysisk tortyr och brutala, förhör som varar i flera dygn.
Det är exakt vad som verkar ha hänt Bo Xilai, en av Kinas mest karismatiska och ambitiösa politiker.
Få av dem som har blivit insnärjda i "shuanggui" kommer därifrån utan men, om de ens dyker upp igen.
Det senaste decenniet har hundratals funktionärer begått självmord, enligt uppgifter i de statliga nyhetsmedierna, eller dött under mystiska omständigheter under månader av fängsligt förvar på hemliga platser under svåra förhållanden.
Shuanggui har sina rötter i antika, kejserliga rättssystem och det användes av Röda Armén. Hemlighetsmakeri, isolering och tuffa förhörsmetoder kännetecknar alltjämt systemet. Målet med metoden är att få fram erkännande om brott, oftast om ekonomisk korruption. Enligt statliga uppgifter straffades nästan en miljon partifunktionärer enligt shuanggui från 2003 till 2008.

Terrorism, Afghanistan
2012-28 s 24-25
"Terrorister fyller krigskassan med lösenpengar"
Talibanerna och al-Qaida behöver pengar, och allt oftare använder de kidnappning som försörjning. I Afghanistan och Pakistan ökar faran att bli tagen som gisslan, inte minst för utlänningar.
Antalet kidnappningar i Afghanistan och Pakistan har ökat markant de senaste månaderna, och risken för att bli offer växer. "Offren är för det mesta välbärgade inhemska, men allt oftare kidnappas också utlänningar," säger Jere Van Dyk, en amerikansk journalist, som i fyra år har rapporterat om just kidnappningar i regionen. Kidnappning är en miljonindustri - en global industri. De nya kidnapparna har liksom andra extremister stamområdena i Waziristan som tillflyktsort. Officiellt kontrolleras området av Pakistan men i praktiken har staten ingen auktoritet där. De har piraterna på Afrikas Horn som förebilder.
De flesta stater uppger officiellt att de inte betalar lösenpengar. För närvarande finns det cirka 3000 människor i kidnappares våld i hela världen.

Brasilien
2012-28 s 26-27
"Arbetande amazoner utmanar machokulturen"
E revolution på den brasilianska arbetsmarknaden möter knappt något motstånd. En ideell organisation Mão na Massa (Bli smutsig om händerna) har sedan 2007 utbildat kvinnor från slummen till yrken som rörmokare, målare, murare och dylika yrken.
I dag förvärvsarbetar två tredjedelar av kvinnorna i Brasilien. Familjerna har mycket färre barn än förut. 1,9 barn per kvinna, lägst nativitet i världen efter Kuba.
Det är inte längre ovanligt med kvinnliga chefer. Det är överraskande lätt att ignorera den brasilianska machokulturen. Detta beror kanske på att även männens ställning på arbetsmarknaden markant har förbättrats. Lönerna har ökat starkt i reella termer i många år och arbetslösheten är rekordlåg. Männen oroar sig inte för konkurrens eftersom det finns jbb för alla.

Mali, terrorism
2012-28 s 28-29
"Tuaregerna har tagit över norra Mali"
En väldig fristad har skapats för al-Qaidas afrikanska anhängare, genom den islamiska Maghreb (AQIM) i norra Malis kala ödemark, där tuaregseparatister som allierat sig med den extrema muslimska gerillan har skakat av sig beroendet av staten och utropat en oberoende islamisk stat. De förfogar över kraftfulla vapen som de kom över från Libyen under den höst då Moammar Gaddafi föll.
Afrikanska unionen har begärt att en FN-styrka ska skapas för att intervenera i Mali där militanta islamister och tuaregrebeller har förklarat norra delen av landet självständigt.
Tuaregstammarna i norra Mali skiljer sig etniskt från svarta afrikaner. De har länge strävat efter ett oberoende av den av svarta dominerade regeringen i Bamako. Nu har de utropat den islamska staten Azawad.

Mali, Afrika, Kultur
2012-28 s 29
"Världsarv i Mali hotas av Maktövertagare"
Islamister som kontrollerar den legendariska staden Timbuktu sedan tuaregerna tagit makten i norra Mali har börjat riva stadens märkliga mausoléer som UNESCO utsett till världsarv. Det är en kulturkatastrof. Staden har sexton sådana minnesmärken, rester över muslimska helgon.
Islamisterna anser att sådana minnesmärken handlar om avgudadyrkan. Andra muslimer ser dem som en del i islamisk gudstjänst. Timbuktu var ett centrum för islamistiska studier från 1400.talet till 1800-talet.

EU, ekonomi, Grekland
2012-28 s 30
"Om Grekland lämnar euron"
En brittisk ekonomikonsult har vunnit Wolfson Economics Prize om 250 000 pund för sitt förslag om hur ett land kan bära sig åt för att lämna eurosamarbetet. Det vinnande förslaget hävdar att om en eller flera medlemmar lämnar så skulle det ha en positiv effekt både för de kvarvarande medlemmarna och för världen i stort.

Ryssland, Ukraina
2012-28 s 30
"Ryssland och Ukraina kritiseras"
Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE) har vid ett möte i Monaco, kritiserat Ryssland för bristande mänskliga rättigheter och uppmanar till sanktioner genom att neka visum till ryssar inblandade i juristen Sergei Magnitskys död. Denne arbetade för en amerikansk juristfirma i Moskva. Han upptäckte ett stort skattebedrägeri omfattande 230 miljoner dollar. Då blev han arresterad och avled 2009 efter ett år i fängelse.
Även Ukraina kritiseras för bristande mänskliga rättigheter och för fängslandet och misshandeln av före detta premiärministern Julia Timosjenko.

Azerbajdzjan
2012-28 s 31
"Hemma efter 20 år i landsflykt"
Efter 20 års exil i Ryssland har Azerbajdzjans förste president Ayaz Mutalibov, återvänt till sitt hemland. Han var under kort tid president sedan Azerbajdzjan fick sin självständighet när Sovjetunionen sprack 1991. En ny lag som tillförsäkrar forna statschefer immunitet gör det möjligt för honom att återvända. Han anklagades för inblandning i den blodiga sovjetiska reaktionen mot självständighetsivrare 1990. Han har sagt att han inte ska ägna sig åt politisk aktivitet.