Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 31

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30                     

Sport, Ekonomi, Storbritannien
2012-31 s 4-5
"För 11 företag är OS mycket mera än sport"
Det är stora pengar som är i omlopp när det gäller olympiska spel. Det handlar om mångmiljardbelopp och stränga regler. Det brittiska regeringens budget har vuxit till 100 miljarder kr. IOC håvar in 53 miljarder i sändningsavgifter och sponsorslantar. Elva globala sponsorer betala feta belopp till IOC för rätten att använda olympiadens kännetecken. Bara et TOPP-sponsor tillåts inom varje kommersiell kategori, Coca-cola för läskedrycker, Parasonic för Tv etc. Sponsorer kan betala kontant, in natura eller både/och. Undersökningar visar att sponsorerna vanligtvis får ett generöst utbyte av överenskommelsen.
David Cameron har hävdat att "dessa spel ska innebära guld för Storbritannien". Men flera studier har visat motsatsen.

Tyskland
2012-31 s 6
"Den tyske S-ledaren angriper banker och finansinstitut"
Sigmar Gabriel vill gärna blir förbundskansler och efterträda Angela Merkel. Han beskyller bankerna för utpressning, medhjälp till skattefusk och bedrägeri. Därefter förklarar han krig mot dessa företeelser. Han kritiserar penninginstituten på åtta punkter. För att utöva utpressning mot staten, diktera politiken, betala oanständigt höga löner, bedra sina kunder och spekulera ansvarslöst med spararnas pengar.

Bulgarien
2012-31 s 7
"Bulgariens balansgång efter bussbomben"
Bomben mot en buss med turister från Israel har äventyrat Bulgariens starka band med både Israel och arabstaterna i Mellanöstern. Bulgarien har en stor infödd muslimsk befolkning, cirka 10 %. Bulgarien vill inte lägga skulden på någon part nu när tecknen blir allt tydligare att ett krig mellan å ena sidan Israel och ån andra sidan Iran och Hizbollah är möjligt. "Att utpeka Hizbollah som anstiftare till dådet vore samma sak som att gå ut på ett minfält".

Spanien
2012-31 s 8-9
"Ungdomarna utan hopp"
I Barcelona och Katalonien befinner du dig mitt på arbetslöshetens egen perrong. Här trängs ungdomar och äldre på samma anhalt, mot destinationen ingenting. En fjärdedel av Spaniens unga är arbetslösa. Därtill saknar man hopp inför framtiden. Många emigrerar till forna kolonier för att börja ett nytt liv. Den värst drabbade landselen är Andalusien i söder. I Barcelona, en stad som lever på turism och sitt fotbollslag glider ungdomarna mest bara runt. Bor hemma hos föräldrarna och fördriver tiden med skateboard.

EU
2012-31 s 9
"Triss i problem"
Problemen i Grekland har varit kända mycket längre än de spanska problemen. Och vad arbetslösheten beträffar så är den nästan lika hög i krislandet Grekland som i Spanien. På tredje plats i denna bedrövliga liga kommer Portugal. När arbetslösheten steg till 15 % i februari så var det värsta ändå att ungdomsarbetslösheten stigit till hela 35,4 %.
Ett annat sydeuropeiskt land, Italien, kämpar också med svår arbetslöshet. I maj låg den på 10 %, den högsta på 10 år.

Spanien
2012-31 s 10-11
"Spaniens restauranger i kamp för att överleva"
Spanien må anses vara hemorten för "gastro chic" ändå så vacklar denna bransch i ett land med den största arbetslösheten i Europa. Människor minskar sin konsumtion. Restaurangernas främsta konkurrent är hemlagad mat. Några av de mest fashionabla restaurangerna har till och med gett upp sina stjärnor hos Michelin och satsar på billigare matalternativ. "Ingen har längre råd att ägna tre timmar för ett mål mat idag".

Rumänien
2012-31 s 11
"Långt ifrån över i röriga Rumänien"
Valdeltagandet blev under 50 % och därmed slipper den tillfälligt avsatte statschefen Traian Basescu att ställas inför riksrätt. Av de sju miljoner som röstade ville 87 % avsätta presidenten, känd för sin sparnit, aggressivitet och nyckfullhet.
Allt i Rumänien handlar om korruption, maktmissbruk, penningtvätt, olaga tvång och bedrägeri. Rumänien ligger på första plats i Europa vad gäller utredningar om bedrägerier av EU-medel. Att vara förtroendevald i Rumänien är ett ryggradslöst och ideologifritt geschäft.

Ryssland
2012-31 s 12-13
""Nåd går före rätt - inte i Moskva"
Rättsprocessen mot protestaktivisterna i Pussy Riot började i måndags. Kreml och den ryskortodoxa kyrkan vill statuera exempel och skrämma oppositionen. De tre unga, kvinnliga aktivisterna riskerar att dömas till sju års fängelse. Domaren är samme man som dömde Putinmotståndaren Khodorkovskij till 14 års fängelse.
Det handlar om Pussy Riot, en spontan protestgrupp i Moskva. De unga kvinnorna definierade sig som ett "feministiskt punkband" trots att musiken verkade komma i andra hand. Gruppens prioritet var de medieanpassade protestaktionerna mot Kreml.
De sjöng politiska sånger, vars musikaliska kvalitet var lika obetydlig som det politiska budskapet var omoget. "Putin kissar på sig i byxorna," ropade de på Röda torget i vintras.
Nu har de varit häktade i ett halvår utan åtal. De kan i värsta fall dömas till 7 års fängelse.

USA
2012-31 s 14-16
"Mitt Romneys problem heter Sarah Palin"
Mitt Romney har inte bjudit Sarah Palin till det Republikanska partiets konvent, vilket gör Tea Party-anhängarna rasande. Den uteblivna inbjudan speglar Mitt Romneys trassliga relationer med gräsrötterna.
Under en stor del av förra sommaren fanns hon i den republikanska primärvalskampanjens periferi som en skuggkandidat tills hon förra hösten slutligen meddelade att hon inte tänkte kandidera.
Men Palin fortsatte att irritera Romneys kampanj, ifrågasätta hans konservatism, uppmuntra alla som inte var Romney och offentligt välkomna utsikterna för ett helt öppet konvent utan tydlig segrare.
Hon har ännu inte givit Romney helhjärtat stöd, och även om hon pratar engagerat om vikten av att besegra Obama i november bottnar hennes stöd för Romney bara i det enkla faktum att han är "vem som helst, bara inte Obama," - Palins måttstock.
Energin och entusiasmen i den Republikanska partiet finns framför allt inom Tea Partyrörelsen, Romney har inte lyckats mobilisera samma energi. Palin skulle otvivelaktigt kunna entusiasmera gräsrötterna på partikonventet. Men Romney verkar inte trivas på mötena med Tea Party.

Syrien
2012-31 s 17
"Syriens kemiska vapen ritar om krigssituationen"
Syrien har nu medgett att landet förfogar över kemiska vapen och hotar att använda dem om landet blir attackerat utifrån. Förråden består av hud- och nervgaser, inklusive sarin som man tillverkar. En enda droppe sarin dödar en vuxen människa. Dem kemiska stridsmedlen finns i luftburna bomber, i stridsspetsar på missiler och i artillerigranater. Det föreligger en far i att de kan hamna i terroristhänder om regimen skulle falla. Det som mest oroar Israel är att de kemiska vapnen kan hamna hos militanta islamister som tillhör Libanons Hizbollah om regimen skulle falla.

Singapore
2012-31 s 19-20
"Singapores kineser gillar inte fastlandskineser"
Spänningar orsakade av invandring pinar många nationer men det som gör motsättningarna i Singapore särskilt anmärkningsvärda är det faktum att större delen av samhällets befolkning redan består av etniska kineser, många av dem avkomlingar till tidigare generationer av invandrare. Fastlandskineser ser likadana ut men Singaporebor ser ner på dem som byfånar från landet medan de ner på Singaporekineserna för att de inte talar mandarin.
En spektakulär bilolycka har korkat upp ett sedan lång tid tillbaka molande raseri mot den flodvåg av nykomlingar från Kina, som är resultatet av regeringens satsning på invandring som nästan har fördubblat Singapores befolkning till 5,2 miljoner sedan 1990. Cirka en miljon av dessa nykomlingar har anlänt de senaste tio åren, lockade av finansiella möjligheter och en liberal visumpolitik avsedd att motverka Singapores låga födelsetal.

Kina
2012-31 s 21
"Kinas försvunna biskopar"
En katolsk biskop i Kina försöker hålla sig undan den statliga kontrollen inför tusentals ögonvittnen och tar därmed en mycket stor risk genom att förklara att han direkt efter sin utnämning lämnar Patriotiska katolska föreningen. Bara få timmar senare försvinner han, enligt uppgift för att "meditera". Fallet med Thaddeus Ma Daqin är det senaste exemplet på den kinesiska regeringens kamp mot kyrkan och har fått konflikten mellan Beijing och Vatikanen att blossa upp igen. Kristna i Kina får bara utöva sin religion under kontroll av Katolska patriotiska föreningen, PCA. Den katolska kyrkan är delad i den statligt godkända delen och en "underjordisk kyrka".

Afrika, Sydafrika
2012-31 s 22-23
"Afrikas drottning ska leda kontinenten"
Nkosazana Dlamini-Zuma har varit en av Sydafrikas bästa politiker och när hon nu har valts till den Afrikanska Unionens ledare så är det en bra nyhet för kontinenten. Sydafrikanska politiker har formligen trängts med varandra för att gratulera Nkosazana Dlamini-Zuma, som var sitt lands första inrikesminister, när hon nu valts till att leda unionen.
Men samtidigt är det en bitterljuv seger för många sydafrikaner, som upplever att det uppstår ett tomrum då den av landets politiker som kan visa upp de bästa resultaten nu försvinner.
2009, när hon utsågs till inrikesminister i Sydafrika, blev hon landets älskling genom att förvandla ett korrumperat och ständigt förlöjligat departement till landets mest effektiva ministerium.

Sydafrika, Kina
2012-31 s 24
"Zuma varnar för obalans i handeln med Kina"
Handeln i båda riktningarna mellan Kina och Afrika nådde förra året en nivå om 166 miljarder dollar, med ett handelsöverskott till Afrikas förmån beroende på export av råvaror som råolja och koppar. Kina exporterar framför allt billigt tillverkade varor till Afrika som elektronik och kläder. Den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma vill diversifiera den afrikanska exporten till annat än råvaror. Kinas investeringar i Afrika växer snabbt och kinesiska företag bygger infrastrukturer över hela kontinenten.

Zimbabwe
2012-31 s 25-26
"En ny syn på landreformen i Zimbabwe"
Före den våldsamma och kaotiska landreformen i Zimbabwe var det färre än 2000 farmare, de flesta vita, som odlade tobak, landets mest lukrativa gröda. Idag finns det 60 000 bönder som odlar tobak, de allra flesta är svarta. De flesta saknade erfarenheter av tobaksodling men har ändå lyckats producera en bastant skörd, i år värd 3,6 miljarder kronor. Övertagandet av de vitas kommersiella farmer var en katastrof för Zimbabwe på många nivåer men på sikt blev katastrofen inte alls den många fruktade även om den personliga kostnaden för vita kommersiella farmare var enorm.

Forskning
2012-31 s 27-29
"Hammarskjöld tänkte avgå"
Sedan 1996 har professor emeritus Börje Steenberg, som är inne på sitt 100:e år, ägnat sig åt forskning kring Dag Hammarskjöld. I följande artikel som bland annat bygger på dokument som Börje Steenberg funnit efter ett gediget detektivarbete får vi bland annat en inblick i hur Dag Hammarskjöld hanterade det brittiska motståndet mot FNs insats i Katanga. Börje Steenberg var vice chef för Förenta nationernas Food and Agriculture Organization 1970 till 1974.
Det finns en rad tecken som tyder på att Dag Hammarskjöld lekte med tanken på att avgå som Förenta Nationernas generalsekreterare hösten 1961. Hammarskjöld hade vid denna tidpunkt ovanliga problem på sitt kontor. Han hade varit starkt beroende under alla åren av sin stabschef, Andrew Cordier. Men Dag Hammarskjöld blev tvungen att i stället utse en person från något utvecklingsland. Valet föll på en indier. Det innebar en oerhört mycket tyngre arbetsbörda för generalsekreteraren.

2012-31 s 28
"Biskopen och mystikern Hammarskiöld"
Teorierna om den störtning som ledde till Dag Hammarskiölds död har liksom teorierna om morden på John F. Kennedy och Olof Palme varit många. I fallet Hammarskiöld har motsättningarna stått mellan dem som anser att han blev mördad och de som menar att olyckan var orsakad av den mänskliga faktorn och skyller på pilotfel. Förre ärkebiskopen K. G. Hammar är övertygad om att Hammarskiöld blev mördad och han har rest krav på en förnyad utredning.
Hammarskiöld var något av en mystiker av samma rationella karaktär som Emanuel Swedenborg. Han tycks ha uppfattat sitt uppdrag som en messiansk uppgift. Det framgår inte minst av hans "Vägmärken", texter som just Hammar ägnat sitt intresse.

2012-31 s 29
"Förnyad utredning om dödskraschen"
Det flyghaveri som 1961 ledde till Dag Hammarskiölds död ska återigen bli föremål för granskning. Nya rykten och gamla vittnesmål har lett fram till att en internationell kommission tillsatts. Den består bland annat av internationella jurister däribland en före detta åklagare vid Haag-tribunalen. Vittnen bland lokalbefolkningen har sagt att de sett ett flygplan attackera Hammarskiölds plan.

Ryssland, Syrien
2012-31 s 30
"Ryssland tog Syrien i örat"
Ryssland har tagit sin gamla vän Syrien i örat. Man ogillar Syriens hot om att använda kemiska stridsmedel om utländska trupper går in i landet. Ryssland har påmint Syrien om att landet ratificerat det globala avtalet mot användning av kemiska vapen Men det innebär inte att Ryssland tänker ge upp sitt stöd för president Bashar Al-Assads diktaturregim. I Syrien finns den enda örlogsbas som Ryssland har utanför det forna Sovjetunionen.

Indien
2012-31 s 30
"170 000 människor på flykt i Assam"
Men än 170 000 människor har flytt undan striderna mellan infödda stamfolk och muslimska invandrare i områdena Kokrajhar och Chirang i den indiska delstaten Assam. Säkerhetsstyrkor har getts order att skjuta vid första tecken på våld och utegångsförbud har införts. Regeringen i Delhi har beordrat delstatsregeringen att arrestera de som gett upphov till striderna. Striderna uppstod när fyra stamungdomar hittades mördade. Medlemmar av Bodostammen som misstänker att muslimerna låg bakom dådet, gick till angrepp för att hämnas. Motsättningar mellan urinvånarna och muslimerna har funnits länge.