Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 40

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39                    

Moldavien
2012-40 s 4-6
"De övergivna barnens republik"
Desperata moldaver flyttar västerut utan sina familjer.
Moldavien var en ganska välmående republik medan det ännu tillhörde Sovjetunionen. Men nu har dess allt sämre ekonomi drivit närmare en fjärdedel av befolkningen utomlands i hopp om en bättre framtid. Offren är tusentals barn som växer upp där hemma helt ensamma.
Nadia Popa i södra Verona, en av Italiens vackraste städer. Popas döttrar bor ensamma kvar i ett land som är ökänt för människohandel (human trafficking) och illegal handel med mänskliga organ.
Moldavien var relativt välmående under sovjettiden, då det var en betydande exportör av frukt och grönsaker till resten av landet. Men i dag är det Europas fattigaste land. Av en befolkning på 4 miljoner har en miljon moldavier flyttat till andra länder där de bor illegalt.
De pengar migranter skickar hem, över en miljard euro per år utgör nästan en fjärdedel av landets BNP.
Familjen är traditionellt helig i Moldavien men det har nu uppstått en stor klyfta mellan verkligheten och idealen. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället.

Georgien
2012-40 s 7
"Miljardären vann valet i Georgien"
Miljardären Bidzina Ivanisvilis parti Georgiens dröm tar nu makten i Georgien. Han är värd 6,4 miljarder dollar, en av jordens mest framgångsrika affärsmän. Han vann parlamentsvalen i måndags. Den förre premiärministern Miheil Saakashvili erkände sig besegrad. Ivanisvilis politik liknar Saakashvilis med EU och NATO. Han vill återupprätta kulturella och kommersiella relationer med Ryssland som han anser vara ett friare land än Saakashvilis.

Frankrike, Samhälle
2012-40 s 8-10
"Socialisterna vill förbjuda prostitutionen"
Sexhandel var knappast någon prioriterad fråga i den franska valrörelsen men nu har det blivit en utmärkande social fråga för Francois Hollandes nya socialistiska regering. I juni gjorde kvinnoministern Najat Vallaud-Belkacem det djärva uttalandet att hon vill förbjuda prostitutionen i Frankrike och Europa.
"Mitt mål är, liksom socialistpartiets, att få bort prostitutionen", sa hon.
Det föregående franska parlamentet hade redan antagit en resolution som siktade in sig på "ett samhälle utan prostitution". Men kan en regering göra sig av med ett samhälle där det betalas för sex? Debatten rasar bland Frankrikes intellektuella. Sexarbetare har gått på gatan inte bara för att sälja sex utan också för att protestera. De anklagar det regerande socialistpartiet för att använda frågan för att distansera sig från beröring med Dominique Strauss-Kahn som en gång var partiets presidenthopp men som blev inblandad i en hallickoperation.
Det finns kriminella nätverk, oftast rumäner, som bjuder ut albanska och moldaviska kvinnor.
Att sälja sex är idag inget brott. Lagarna förbjuder hallickar, bordeller och sexköp av minderåriga. En idé som diskuteras är att kriminalisera kunderna. Sverige var först 1999, sedan kom Norge och Island. I Tyskland är prostitutionen laglig och regleras kommunalt.

Österrike
2012-40 s 11
"Debatt kring Hitlers barndomshem"
Det har utbrutet en debatt i den lilla österrikiska staden Braunau am Inn, vid den tyska gränsen. Vad ska man göra med huset där Hitler föddes 20 april 1889? Och där han tillbringade sina första tre år i livet. Sedan flyttade familjen till gränsstaden Passau. Borgmästaren vill att huset bör förvandlas till bostadslägenheter. I åratal har ingen brytt sig om huset som är privatägt och hyrs av österrikiska inrikesdepartementet. Ägarfamiljen har inte visat intresse för att sälja egendomen som den ägt i över ett sekel med undantag för åren 1938 till 1952.

Tyskland, Teknik
2012-40 s 12-13
"Drönare spejar från Tysklands himmel"
Den minskade storleken och de fallande priserna på obemannade flygande anordningar har lett till en drönar-explosion i Tyskland där de används i både privata och offentliga sammanhang. Lagstiftningen om hur de får användas är otydlig.
Roboten AR 100-B kan ta uppemot 300 gram utrustning. Den kan bära kameror, inspelningsapparater och en rad andra instrument. Högteknologiska drönare säljs i Tyskland via postorder. Den kontrolleras digitalt och används också av den tyska militären i Afghanistan. Den obemannade farkosten seglar ständigt i det tyska luftrummet. Den möjliggör en ny form av privat och offentlig övervakning.
Militären i USA har utvecklat miniatyrdrönare som ser ut som insekter. Nano Hummerbird som är stor som en kolibri och kan sitta på en gren och avlyssna samtal utan att någon märker det.

Ryssland
2012-40 s 14-15
"Är Gazprom på fallrepet"
Grunden börjar att krackelera under Gazprom, energijätten som utgör själva basen för det ekonomiska och politiska system som konstruerats av den ryske presidenten Vladimir Putin.
Gazproms export av naturgas till Europa - som utgjort drivfjädern till välståndet i Ryssland - faller tillbaka och kan förebåda ett avgörande priskrig.
Varken hemma eller utomlands tycks Gazprom ha ett konkurrenskraftigt svar på det dramatiska prisfall som drabbat gaspriserna över hela världen - alltsammans igångsatt av den snabba utvecklingen av gasproduktionen i USA.
Gazprom, världens störste producent av naturgas har vuxit på ett sömnigt sätt, hävdar dess kritiker, och har undvikit att investera i forskning och utveckling och struntat i den förändring som industrin genomgår.
Gazprom är arbetsgivare för en halv miljon människor, som arbetar i städer och orter i varenda region i Ryssland.

Tunisien
2012-40 s 16-17
"Svårt att få grepp om attacken i Benghazi"
Sexton dagar efter det att fyra amerikaner dödades vid en attack mot USAs konsulat i Benghazi vågar sig FBI-agenter fortfarande inte till platsen för dåden även om Libyens regering säger sig kunna garantera säkerheten. Men den libyska övergångsregeringen har ännu inte en meningsfull nationell armé eller en nationell polisstyrka. Flera olika grupper kan vara inblandade, många anser att det var medlemmar av Ansar al-Shariah. President Obama har sagt att USA ska ställa de skyldiga inför rätta. Det blir svårt då den amerikanska regeringen har ingen säker information om de islamistgrupper som opererar i Nordafrika. Islamistiska extremister har ett säkrare fotfäste i Afrika än någonsin tidigare.

Kina, Japan
2012-40 s 18-19
"Vänner och fiender"
De anti-japanska protesterna som drabbat flera kinesiska städer häromveckan har lugnat ner sig, men situationen är fortfarande spänd. De var en påminnelse om att anti-japansk nationalism förblir en kraftfull och möjligen också destabiliserande kraft i Kina.
Zhou Enlai karakteriserade en gång förhållandet mellan de båda länderna som "2 000 år av vänskap och fem årtionden av olycka." Med det sista avsåg han perioden som inleddes med det sino-japanska kriget 1894-1895 och som varade till slutet på den japanska ockupationen av Kina i slutet av det andra världskriget.
Gamla sår från den tiden friskas upp via media, i TV-dramer och filmhandlingar liksom den "patriotiska historia!" som lärs ut i skolorna.
2 000 år av vänskap anspelar på den långa historien av kulturell korsbefruktning.
Buddhismen representerar en avgörande kanal för utbyte av intellektuella, filosofiska och estetiska idéer mellan Kina och Japan.

Kina
2012-40 s 20
"Rikedom utan glamour"
Varje år vid denna tid publicerar Hurun Report sin lista över Kinas rikaste människor. Rapporten tillfredsställer inte bara den lystna nyfikenheten utan speglar också viktiga trender i det kinesiska samhället. Magnaten i dryckbranschen, Zong Quinghou, återtog den topplats han hade 2010, men förlorade 2011. Men sin rikedom på 12,6 miljarder dollar hamnade han lång före tvåan Wang Jianlin med sina 10,3 miljarder dollar, verksam inom fastighets- och biografbranschen. Tillverkningsindustrin har över från fastighetssektorn. Överraskande är att antalet dollarmiljardärer i Kina minskat från 271 till 251 sedan 208.
Att vara extra rik i Kina kan vara en "förbannelse". De drabbas extra av skattemyndigheterna och av korruptionsreglerare och från allmänheten i stort.

Mellanöstern, Samhälle, Kultur, Historia
2012-40 s 21
"Sedlarnas symbolik"
"Sedlar - ibland kallade "nationers visitkort" - speglar förändrade politiska och ekonomiska tillstånd över 150 år i Mellanösterns historia.
Hundratals sedlar, som utgör de libanesiske bankiren George Kanaans samling, auktioneras ut i London nästa vecka, den största i sitt slag någonsin. Hårdvaluta visar upp maktens och prestigens offentliga ansikte.
Från och med 1958 tills han störtades 2003 fanns Saddam Hussein på Iraks sedlar, sedlarna från staterna kring Persiska viken erbjuder en bild av de svindlande och snabba förändringrna under 1900-talet. I Tripolis har centralbanken nyligen dragit in dinarsedlarna med Gaddafis bild. Syrien har fått sedelproblem sedan den firma i Österrike som brukade trycka dem har avbrutit tryckningen sedan EU införde sanktioner mot Assads regim.

Nigeria
2012-40 s 23
"Nigerias uppror sprider sig"
Nigeria kommer att slitas i stycken om man inte finnes en politisk lösning till våldet i landets norra del. Nigerias befolkning är i lika mån uppdelad mellan muslimer och kristna. Upproret i norr där det bor övervägande muslimer gör stor skada. Både utländska och inhemska investerare har dragit sig undan. BNP i norra Nigeria beräknas ha sjunkit med 30 % sedan 2010. Gapet mellan den redan fattigare norddelen och den rika södern vidgas snabbt. Upproret har sin grund bland annat i förbittringen mot den välbeställda södern. Konflikten kan sprida sig. 300 Boku Haram ("Västerländsk utbildning är ett helgerån") krigare har siktats i Mali tillsammans med islamistiska extremister som har förbindelser med olika grupper länkade till al-Qaida.

Zimbabwe
2012-40 s 24
"Alla spolar samtidigt - varje lördag"
Invånarna i Bolawayo, som är Zimbabwes andra stad, kommer att minnas var de var och gjorde klockan 19.30 en lördag. De spolade sina toaletter! Då hade vattentillgångarna blivit återställda och man behövde rensa den stora ansamlingen av skräp och avfall som fastnat i stadens avloppssystem.
Strömbrott och avbrott i vattentillförseln är vanliga i Zimbabwe efter åratal av politisk oro och ekonomisk tillbakagång. Dålig hygien och usel sanitet har orsakat ett stort antal sjukdomsutbrott i Zimbabwe på senare år.

Venezuela
2012-40 s 25
"Även om Chavez vinner så har glorian bleknat"
Föreställ dig ett val där den sittande makthavaren rutinmässigt behärskar etermedia med ändlösa propagandasändningar samtidigt som motståndaren bara får tre minuter om dagen. Han kontrollerar domstolarna och valmyndigheterna. Så ser presidentvalet den 7 oktober ut i Venezuela. Men nu är det kanske slut på denna teater. En rockstjärna utmanar Chávez.

2012-40 s 26-27
""Rockstjärna utmanar Chávez"
Henrique Capriles kastar ut basebollmössor försedda med Venezuelas flaggas färger som blivit symbolen för hans kampanj att ersätta Hugo Chávez som landets president. Den 40-årige Capriles har satsat på den röda, gula och blåa mössan - en kontrast till de röda baskrar som Chávez - som är en f d fallskärmsjägare - föredrar. Capriles vill understryka sitt budskap om försoning och allas deltagande i ett land som är trött på konfrontation efter nära 14 år av "revolution".
Den juristutbildade och affärsvänlige utmanaren har som uppgift att fram till valdagen den 7 oktober övertyga väljarna om att Chávez regering slösat bort oljetillgångarna under en tid med höga oljepriser och bara kan visa upp vallöften som aldrig infriats.
"Det är Brasiliens modell vi ska följa", säger Capriles som beskriver sig som progressiv. Han understryker behovet av att få fart på privata investeringar, som har kollapsat efter djupgående ingrepp i ekonomin samtidigt som Chávez folkliga sociala program upprätthållits.

2012-40 s 27
"Tre dagars tripp till vallokalen"
Den största vallokalen till det venezuelanska presidentvalet ligger i New Orleans. Vallokalen i Miami har stängts vilket innebär att de 2000 registrerade väljarna i Miami måste resa 2760 km vilket kan ta tre dagar för att kunna välja. Vi det senaste valet röstade 98 % på oppositionen. I januari utvisade USA den venezuelanska konsuln och då stängde Venezuelas regering kontoret.

Bolivia
2012-40 s 28-29
"Silvergruvans förbannelse"
Den medeltida gruvdriften i Cerro Rico - det rika berget i Potoso är ett gissel för lokalbefolkningen. Silvergruvan är en förbannelse och ett arv från den koloniala tiden. Denna relik drar nu till sig unga turister som vill se nationens historiska gruvberg. Arbetsförhållandena i den 40-gradiga hettan i schakt hundratals meter under jorden är chockerande dåliga. Ingen luft pumpas in, det finns inga moderna rälsvagnar och inga säkerhetsföreskrifter. Arbetarna tuggar på cocablad för att hålla hungern och utmattningen borta. Och hostan som hindrar sömn under natten. Och ändå drivs gruvdriften av ett kooperativ som kontrolleras av gruvarbetarna själva.
Efter 467 års gruvhantering är berget likt en schweizerost och fem stora områden i bergets övre del riskerar att kollapsa. Berget ger arbete åt var nionde invånare i Potoso.

Bangladesh
2012-40 s 30
"Muslimer bränner tempel"
Fyra buddhist-tempel och 15 hem förstördes i söndags av muslimer i Bangladesh. Kravallerna utbröt sedan ett foto på Facebook påstods håna Islam. Mannen som tog fotot har nu polisskydd.

Marocko, Samhälle
2012-40 s 30
"Abortbåt till Marocko"
En jakt som hyrts av en holländsk organisation för rätt till abort - Women on Waves - är på väg till Marocko där abortmöjligheterna är starkt beskurna. Två läkare ska erbjuda marockanska kvinnor medicinska aborter på internationellt vatten. Projektet är inspirerat av den arabiska våren och det bakslag för kvinnans rättigheter som denna lett till i vissa länder.

Spanien
2012-40 s 30
"Katalonien lämnar Spanien?"
I veckan hölls en folkomröstning i Katalonien om regionens förhållande till Spanien. Omröstningen gäller om man skam söka självständighet eller inte. Spanien skulle uppleva det som stridande mot konstitutionen. Det är knappast troligt att det blir en sådan drastisk splittring men i väntan på valresultatet kan man bara notera att folket i Katalonien liksom andra spanjorer drabbats av Spaniens usla ekonomi.