Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 35

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34                         

Danmark, Samhälle
2012-35 s 4-5
"Danska cyklister har en egen 'motorväg'"
18 kilometer jämn och fin cykelväg som slingrar sig genom landskapet. I stort sett utan vägkorsningar passerar den fält, bakgårdar, kvittrande fåglar, en sjö, några ankor och vid var och varannan kilometer finns det en luftpump! För en del danskar är detta morgonens pendling till jobbet. Vägen löper halvvägs mellan Köpenhamn och Alberslund, en förort. Det är den första av 26 planerade cykelvägar. Köpenhamn och 21 kommuner har gått samman för projektet. Den största vinsten är cyklisternas glädje och att de mår bra. The New York Times reporter Sally McGrane blev lyrisk över satsningen.

Ryssland
2012-35 s 6-7
"Hemliga palats vid Svarta havet?"
Ryktena - och bevisen - talar om den nya maktelitens tsarlikande vanor. Det byggs palats i naturskyddsområden och vanligt folk knorrar. Allt fler människor har trätt fram och hävdat att uppförandet av - Putins palats - som man kallar det - liksom byggandet av sommarbostäder, som tillhör andra ryska celebriteter, har bekostats olagligt med statliga medel och i strid med miljöbestämmelser.
Rysslands växande politiska opposition har satt strålkastarljuset på dessa extravaganta herrgårdar, som kommit att uppfattas som symboler för den offentliga korruptionen. "Historiskt sett har alla ryska tsarer byggt ett nytt palats åt sig själv", säger Andrej Petrov, som forskar åt Green Peace i Moskva. "Men våra nuvarande ledares aptit förefaller vildvuxen vid jämförelse. De förstör de vackraste platserna i landet."
Inte ens Stalin byggde stora palats åt sig själv! Dagens ledare känner ingen skam.

Norge
2012-35 s 8
"Klämtar klockan för Stoltenberg?"
För bara ett år sedan föreföll det som om Norges statsminister Jens Stoltenberg var en oglamorös statsminister som smorts till statsman av en tacksam allmänhet. Hans häpnadsväckande popularitet om 94 % kom av allt att döma som svar på de båda terroristattackerna i juli månad. Han var ett kort tag populärare än den norske kungen. Men nu har populariteten rasat. En utredning har avslöjat en mängd säkerhetsbrister som Stoltenberg personligen var ansvarig för. Massakerna på de unga människorna kunde ha förhindrats om tidigare beslut om säkerhetsåtgärder hade verkställts!

Moldavien
2012-35 s 9
"Merkel anger färdriktningen i Moldavien"
Förbundskansler Angela Merkel besökte i förra veckan republiken Moldavien där hon lovordade landets framsteg i samarbetet med EU. Det var första gången som en tysk politiker av så hög rang besökte landet efter Sovjetunionens upplösning. Moldavien förtjänar verkligen uppmuntran på vägen till närmare samarbete med väst. Merkel glömde inte att påpeka brister i landets rättsväsen och att kampen mot korruptionen måste intensifieras men bjöd landets regeringschef Filiat till Berlin.
Ett särskilt problem är den moldaviska utbrytarregionen Transdnjestr, som sedan ett inbördeskrig 1992 fungerar som en kvasistat som inte är internationellt erkänd. Transdnjestr lever till stor del på stöd från Moskva.

Polen
2012-35 s 10
"Tusks gloria har halkat på sned"
Polens premiärminister, Donald Tusk, är hårt pressad. Han har under åren avsatt ministrar misstänkta för korruption utan pardon, men plötsligt är det han själv som berörs av misstankar. Hans son, Michal, är involverad i skumma affärer med en tvivelaktig investerare.
Den 30-årige Michal Tusk, har tidigare inte gjort något väsen av sig och ansågs fläckfri. Han har i många år arbetat som journalist med speciell inriktning på trafikfrågor och flyg på den vänsterliberala tidningen Gazeta Wyborczas redaktion i Gdansk. I våras anställdes han på PR-avdelningen på Lech Walesaflygplatsen i Gdansk, som delvis ägs av staten. Tjänsten tillsattes utan att ha utlysts offentligt, men den unge Tusk gjorde många andra fel, som nu upprör allmänheten.

Ryssland, Handel
2012-35 s 11
"Ryssland i WTO. Hurra!"
TEMPUS utrikeskolumnist Kjell Albin Abrahamson undrar varför inte champagnekorkarna smäller runt om i världen. Äntligen har en av de stora anslutit sig till världshandelsorganisationen och därmed accepterat reglerna som reglerar handelsutbytet mellan världens länder. Många knorrar i Ryssland. Speciellt de som levt på korruption och vinstrika, svindlande affärer.
Det tog tjugo år av förhandlingar innan Ryssland kunde bli WTOs 156:e medlem. Medlemskap i Genève-klubben WTO innebär, åtminstone på sikt större transparens, mer rättssäkerhet, tryggare leveranser och mindre korruption. Rysslands tullar och tariffer på varor kommer gradvis att sänkas.
de länder som är med i WTO svarar för mer än 95 % av den totala världshandeln. De länder som inte är med i WTO är stora exportörer av fanatism, fundamentalism och terrorism.

Rumänien
2012-35 s 12
"Rumäniens president sitter kvar men bråket fortsätter"
Traian Basescu, Rumäniens president, vann slaget, men det politiska kriget mellan statsöverhuvudet och landets president är inte över. Den yttersta striden handlar om kontrollen över rättsväsendet. Medlemmar av det gamla gardet oroar sig över riksåklagarens och antikorruptionskontorets växande självständighet. De är rädda för att bli granskade.
EU och USA följer noga krisen i Rumänien. I Bryssel diskuteras om det var ett misstag att släppa in Rumänien i EU. De senaste månadernas utveckling ger intryck av ett land som är på tillbakagång i så gott som alla avseenden.

USA
2012-35 s 14
"Republikanerna spelade tärning om Tampa"
Tampa är i grunden en perfekt plats för ett stort partis nationella konvent - om man bortser från vädret förstås. Inte minst är valet av Florida viktigt för att vinna marginalröster. Florida har 29 elektorsröster vid valet av president. Tampa-St. Petersburg är det största swingområdet i den största swing-staten i USA. Begreppet swing står för att ett samhälle kan svänga från det ena partiet till det andra och vice versa. Och då får man den risken att tvingas inställa den första dagens förhandlingar och festligheter på grund av den tropiska orkanen Isaac.

2012-35 s 15
"Bok om Bin Ladens död av en som var med"
En kommandosoldat som var en av de första männen som steg genom dörren på tredje våningen till terroristledarens gömställe i Abbottabad i Pakistan och var där när han dog, har enligt förläggaren Dutton i New York skrivit en bok under anonymitet, under pseudonymen Mark Owen. Räden utfördes av U.S. Joint Special Operations Command, en henlighetsfull elitstruktur under ledning av CIA.

2012-35 s 16
"USAs ateister allt fler och mer högljudda"
Det är inte lätt för ateister i USA. Religionen genomsyrar det allmänna beteendet och undersökningar visar att de som inte är troende är mer misstrodda än andra minoriteter. I flera delstater tillåts inte ateister att ha offentliga tjänster. Ändå har antalet människor som kallar sig ateister femdubblats till 5 % av befolkningen enligt en opinionsundersökning. Samtidigt har antalet personer som beskriver sig själva som religiösa fallit från 73 % 2005 till 60 % 2011. Det har bildats en informell rörelse av icke-troende som kallas "New Atheism".

Iran
2012-35 s 17
"Iran avvisar kvinnor från Universitetskurser"
Enligt UNESCO har Iran den högsta andelen kvinnliga studerande i förhållande manliga studenter i hela världen. De har överträffat sina manliga skolkamrater år efter år en trend som strider mot den traditionella, mansdominerade uppfattningen som präglar landets religiösa ledare. Vid årets intagningsprover blev 60 % av de godkända kvinnor. Nu vill prästerskapet förhindra att kvinnor utesluts från en rad olika studier vid en del av landets ledande utbildningsanstalter, till exempel oljeindustri-universitetet, kärnfysik, datorvetenskap och affärsstudier.

2012-35 s 18-19
"Iraniernas prövningar blir bara värre"
25 år efter kriget mot Irak gör Iran intryck av att återigen befinna sig i krig även om kanonerna för tillfället är tysta. Priset på basvaror, kläder och elektroniska prylar har stigit som ett resultat av internationella sanktioner och en störtdykande valuta: rialens värde har mer än halverats under det senaste året.
Statstjänstemän tvingas svartjobba för att möta sin minskande köpkraft.
Landets ledare har sent omsider erkänt att deras insisterande på att Iran måste anrika uran i strid mot västs krav har orsakat lidande. Den höge ledaren Ayatollah Ali Khamenei har uttalat sig för en "motståndets ekonomi" baserad på självförsörjning. Om det inte finns kött att tillgå, säger en som leder fredagsböner, bör folket klara sig på traditionell äggsoppa.
Den islamiska republiken tycks nu vara mer illa omtyckt än någon gång tidigare sedan revolutionen 1979. En del ser nu tillbaka med nostalgi på monarkin som rådde innan.

Chile
2012-35 s 20-21
"Chiles regering försöker hinna i kapp"
Under de två årtionden som gått sedan general Augosto Pinochets diktatur ersatts med demokrati, har Chile glänst i Latinamerika med sin snabba tillväxt, sina sociala framsteg, sin politiska stabilitet och sina relativt robusta institutioner.
Men inkomstfördelningen i Chile är den mest ojämlika inom hela OECD-området, den grupp om 31 i huvudsak rika länder som Chile blev medlem i 2010.
Nu frågar sig Chiles ledare om studenternas växande proteströrelse är ett folkligt uppror mot "modellen", som en del kallar den fria marknadens politik som Pinochet lämnade efter sig och som i stort sett förblivit orörd av hans efterträdare. En del av problemet är att Sebastián Piñera visat sig vara en oskicklig politiker - en uppfattning som inte bara finns i oppositionen.
Antalet studenter vid universitet och högskolor har ökat markant sedan 1990. De tror att de ska ha samma förmåner som det mindre antalet hade tidigare och att de också ska få välbetalda jobb efteråt. Så är det inte och därav deras protestdemonstrationer. Många har hoppat av då kurserna varit för svåra för dem och bara uppnått stora skulder av sin utbildning. Många elever börjar med otillräckliga förkunskaper.

2012-35 s 22-23
"Frivilliga bevakar polisvåldet i Santiago"
Polisvåldet mot studentupproret i Chile har bara ökat. Men nu har frivilliga grupper börjat bevaka tillställningarna. De dokumenterar och fotograferar polisens övergrepp mot ungdomarna. De ingriper inte mot polisvåldet men rapporterar och följer upp vad som händer med människor som omhändertas. Polisvåld och arresteringar av protestanter och demonstranter har ökat i Chile. De kallas "hjälmarna" och är vanliga medborgare i alla åldrar. De bär hattar med påskriften DDHH - förkortning av "derechos humanos". Poliserna ingriper mot studenter som ockuperat sina skolor och som bygger barrikader, kastar sten och förstör både privat och offentlig egendom.

Nordkorea
2012-35 s 25
"Kims lyxhustru öppnar för "västlig dekadens"
Hustrun till Nordkoreas nye ledare Kim Jong-un, Ri Sol-ju, har setts bära en väska från Christian Dior värd 10 500 kr i Sydkorea. Väskan visar att eliten som brukligt är i kommunistiska diktaturer lever i hyfsat överflöd.
Sångerskan Ri Sol-ju är född 1989, vilket gör den 23-åriga skönheten till världens yngsta första dam. Det är helt klart att maktskiftet i Nordkorea lett till förändringar som inte var tillåtet i pappa diktatorns Nordkorea. Det kan ha berott på att Kim Jong-un har gått i skola i Schweiz och där fått andra idéer i huvudet.

Malaysia
2012-35 s 26
"Malaysia mot den globala strömmen"
Malaysias ekonomi upplever i motsats till större delen av världsekonomin en förbryllande expansion. Andra kvartalets BNP visar att ekonomin vuxit med 5,4 %. Detta beror på väldiga regeringsutgifter, stora lån till företag från välfyllda banker och en robust efterfrågan från konsumenterna alltsammans sockrat mer löneökningar för statstjänstemän och direkta gåvor till medborgarna. USAs andel av landets export har minskat, däremot har exporten till Asia Pacific kraftigt ökat.
Det finns två hot mot ekonomin, dels den snabbt växande användningen av kreditkort och dels premiärminister Najib Razaks "katt-och-råtta" lek med oppositionen som leds av veteranen Anwar Ibrahim. Senast i april nästa år måste val utlysas.

Afghanistan
2012-35 s 27
"Bybor gör uppror mot talibaner"
Strider har utbrutit mellan bybor och talibaner i Ghazni-provinsens Andar-distrikt, söder om huvudstaden Kabul. I ett fullständigt krig har talibanerna drivits bort från byar med manfall på båda sidor. Gnistan som tände revolten var när talibanerna förbjöd en pojkskola och utfärdade restriktioner som stängde en del bazarer. Lokalbefolkningen har reagerat länge på att utländska talibaner från Pakistan håller på att ta över och bli maktfullkomliga.
Att de bekämpar talibanerna betyder dock inte att de är vänner till president Karzai och i än mindre grad till NATO. Många bybor säger att de är trötta på korruptionen och orättvisorna hos Kabul-regimen. De vill bara bli lämnade i fred. I Kabul menar man att upproret attraherat ledare med anknytning till Hezb-e-Islami partiet. Detta är en fraktion som grundades av Gulbuddin Hikmatyar som slogs mot ryssarna under den sovjetiska ockupationen. Han tros gömma sig i Pakitsans skrovliga gränsområden och är ingen vän av Karzais regim.

Pakistan
2012-35 s 28-29
"Pakistans Twitter-stjärna borta från Nätet"
Elektroniska ångestrop ekar i Pakistans Twitter-gemenskap efter det att @MajorlyProfound, en populär satiriker plötsligt har försvunnit. Den strikt anonyme bloggaren har varit älskad för sina bitska kommentarer om de mäktiga och deras fördomar. Han har härmat rösten hos pompösa, paranoida och hedersfixerade nationalister med typiska utrop som "whoa!" eller "OUTRAGE!!" Den oförklarliga stängningen den 4 augusti av hans Twitter-konto och hans till kontot hörande blogg den är ett cyber-mysterium för engelsktalande liberaler i Pakistan.
Han försvinnande har efterlämnat otröstliga fans och dessutom, och det är kanske passande, en ström av konspirationsteorier. En del tror att han blivit hotad eller gripen.
Uppståndelsen är ett tecken på att Internet blivit en viktig plattform för subversiv satir i ett land där fritt uttalade åsikter kan ske till högsta tänkbara pris.
Under de senaste åren har flera ledande journalister skjutits ihjäl i Pakistan. Kreativa unga pakistaner vänder sig till sociala medier för att vädra sin politiska medier.

http://www.nytimes.com/2012/08/23/world/asia/pakistan-twitter-star-goes-off-line-and-fans-worry.html?pagewanted=all
http://twitter.com/topgun_rathod/status/237457622113062914

Afrika, Togo
2012-35 s 30
"Togos kvinnor sexstrejkar"
Kvinnorna i medborgarrättsgruppen "Låt oss rädda Togo" tänker genomföra en veckolång sexstrejk för att få president Faure Gnassingbe i den afrikanska staten att avgå. Planen går ut på att inte ha samlag med männen under en vecka. Juristen Isabelle Ameganvi, som leder gruppens kvinnosektion säger att den tagit intryck av en liknande aktion för fred som genomfördes i Liberia 2003.

Libyen
2012-35 s 30
"Libyen beslagtog 100 tanks"
Mer än 100 tanks har tagits i besittning från en milisgrupp som var lojal till Muammar Gaddafi meddelar Libyens regering. Det skedde när säkerhetstrupper gjorde en räd motb ett läger i Tarhuma 60 km sydost om huvudstaden Tripolis. "De trosvissas brigad" säge ha legat bakom en bilbomb som nyligen dödade två personer. Libyen är fullt med vapen som blivit över efter upproret som störtade Gaddafis regim. 13 miliser inklusive ledaren för gruppen arresterades.