Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 29/30

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    

Ryssland, Kultur, Musik
2012-29/30 s 4-5
"De sjungande babusjkorna ger byn nytt liv och egen kyrka"
De sjungande babusjkorna i Buranovo har klarat det mesta. Efter framgångarna i schlagerfestivalen, Eurovision Song Contest i maj har deras bortglömda hemby levt upp. Då kom de på andra plats. Som tack får deras by nu vattenledning och bredband. Liksom att kyrkan byggs upp igen. Den revs under kommunisttiden.
Kvinnorna som alla är djupt fromma och som tvingades dölja sin tro under sovjettiden har inrättat en fond för att bygga upp kyrkan igen.

Storbritannien
2012-29/30 s 6-7
"Överhusreformen är en kvarnsten runt regeringskoalitionens hals"
Den brittiska regeringen tvingades, p g a oenighet i Torypartiet, till pinsam reträtt i försöket att reformera House of Lords. Oppositionella Labour gjorde det heller inte lättare för regeringen.
Sent 10 juli fastnade upproriska konservativa parlamentariker i ett utdraget gräl om huruvida man skulle ta upp ett lagförslag som syftar till att majoriteten av medlemmarna i överhuset ska vara valda. Labourpartiet, som i princip stöder en överhusreform, avstod från att hjälpa regeringen att lösa tvisten, och i sista stund ställde man in omröstningen för att slippa ett pinsamt nederlag. Regeringen kommer att försöka igen, sannolikt med ett något förändrat reformförslag, när parlamentet samlas igen.
Misslyckandet har skadat relationerna mellan Torypartiet och dess koalitionspartner, Liberaldemokratiska partiet, som är angelägna om en genomgripande reform.
Reformens mål är att ändra på sättet som man befolkar överhuset inte att ändra dess maktbefogenheter. Lorderna har till exempel en viktig roll som kontrollanter av alla påbud från EU-kommissionen. De bidrar också med en imponerande erfarenhet från den privata sektorn.

Rumänien
2012-29/30 s 8
"Sjaskigt maktspel på högsta nivå"
Premiärminister Victor Ponta vann parlamentarisk majoritet i år och har utnyttjat den bland annat till att suspendera presidenten Traian Basescu vars popularitetsnivå är låg sedan denne misslyckats med att infria alla de löften om att bekämpa korruptionen i Rumänien han gav 2004. En folkomröstning 29 juli kommer att avgöra Basescus öde. Ponta har försökt ändra reglerna för folkomröstningen för att säkert få ett ja. EU har protesterat kraftigt mot detta och hotar med sanktioner som lägre EU-bidrag, eller blockering av Rumäniens medlemskap i Schengenområdet.

EU, Finland
2012-29/30 s 9
"Finland tror inte på generösa stödlån"
Finland klarade upp bankkrisen på 1990-talet på egen hand med hjälp av stora budgetnedskärningar och sparande. Kunde vi, kan väl andra också klara det, resonerar finländaren.
Finland skakade obligationsmarknaderna för ett par veckor sedan efter att ha hotat med att blockera en överenskommelse om att använda Europas permanenta räddningsfond för att börja köpa italienska och spanska statsobligationer på de sekundära marknaderna.
Helsingfors tuffa hållning styrs av Socialdemokratiska partiet, som leds av finansminister Jutta Urpilainen. Partiet intog 2011 en mer krävande position mot krisen för att vinna tillbaka arbetarklassens väljare från det populistiska, EU-kritiska partiet Sannfinländarna.
Finland, som vållade oro också i fjol genom att kräva säkerheter i utbyte mot att medverka i det andra räddningspaketet till Grekland, håller nu på att förhandla om säkerheter i utbyte mot lånet till de spanska bankerna.

Tyskland, Schweiz
2012-29/30 s 10-11
Försäljningen i Nordrhein-Westfalen av en CD med uppgifter om privatpersoners skatteaffärer har mött hård kritik i Schweiz. Politiker och näringslivsrepresentanter anklagar den tyska delstatsregeringen för att uppträda som hälare och torpedera ett planerat skatteavtal. Avtalet undertecknades av finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) i september förra året. Avtalet innebär att schweiziska banker drar skatt från sina tyska kunder så att eventuella skatteskulder betalas tillbaka.

2012-29/30 s 10
"Världens smalaste gata"
I staden Reutlingen i Tysklandfinns en gata som löper risk att bli så trång att man inte kan passera genom den. Den är bara 31 centimeter bred mellan två hus. Och den lockar turister från hela världen. Den har funnits sedan 1726 och finns med i Guiness rekordbok. Men nu börjar det ena huset att luta på grund av svällande, fuktiga bjälkar.

Kultur, Arabvärlden, Libyen
2012-29/30 s 11
"Libyen, en svagt lysande stjärna"
I det nattmörker som heter islamism har muslimska Libyen blivit en svagt lysande stjärna. I motsats till Tunisien och Egypten segrade den sekulära Alliansen i valet till Nationalkongressen i det första fria val sedan diktatorn Gaddafi störtades. Förhoppningsvis har Mellanösterns och Nordafrikas islamistiska våg stoppats i Tripoli och Benghazi.
Av vår tids religiösa kulturer har den islamska minst antalet demokratier och Turkiet kan bara med ett nödrop räknas dit. Inte ett enda muslimskt land har lämnat den tredje världen och tagit sig in i den första som till exempel Sydkorea och Singapore har gjort.

Georgien
2012-29/30 s 12-13
"Räcker miljarderna till att erövra toppjobbet i Georgien"
Med en förmögenhet på 40 miljarder kronor och ett starkt socialt samvete utmanar Bidzina Ivanishvili president Mikheil Saakashvili om makten i Georgien. De har båda ett problem. Saakashvili har avverkat sina två perioder som president och han funderar på att göra en Putin, det vill säga försöka bli premiärminister i stället. Bidzina har verkat länge utomlands och därmed förlorat sitt georgiska medborgarskap. Bara Saakashvili kan ge honom det tillbaka. Bidzina har skapat ett parti, Georgian Dream, som i opinionsmätningarna får mellan 10 och 40 %. Hemma i sin födelsestad Chorvila är Bidzina närmast helgonbförklarad men bland sina politiska motståndare slipas knivarna. Bidzinas mål är Georgien som en del av EU.

Storbritannien, Ryssland
2012-29/30 s 13-14
"Är alla lika goda kålsupare?"
Slaget mellan krigande oligarker står i en domstol i London. Aluminiummiljardären Oleg Deripaskas resa från blygsamma förhållanden till att bli en av Rysslands rikaste män granskas av High Court i London. Michael Cherney, en affärsman av uzbekisk härkomst har stämt Deripaska på stora summor pengar. Bakgrund är de blodiga "aluminiumkrigen" på 1990-talet när grupper inom den organiserade brottsligheten kämpade om makten över landets enorma smältverk som innan tillhörde den sönderfallande sovjetiska staten.
Deripaska hävdar att de pengar han under den perioden betalade till Cherney var i utbyte mot "krysja" det vill säga skydd. Medhjälpare var bland annat Anton Malevskij. Det handlade alltså om utpressning på hög nivå och nu vill maffians man Michael Cherney ha hjälp av den brittiska domstolen för att pressa ut ännu mer pengar. Cherney kan inte resa till London eller till något EU-land, då det finns en häktningsorder på honom för misstänkt penningtvätt i Spanien.

Serbien
2012-29/30 s 15
"Serbiens regering lovar kontinuitet"
Osäkerheten runt den serbiska regeringens mål är stor. Att döma om avtalet om en koalitionsregering kommer dock relationerna med Bryssel och politiken gentemot regeringen i Pristina i Kosovo att förbli ungefär som vanligt.
Efter det senaste valet regerar tre partier i Koalition: Serbiska framstegspartiet (SNS), Socialistiska partiet (SPS) och Serbiens förenade regioner (URS).
SNS bildades av presidenten Tomislav Nikolic, med ett nationalistiskt förflutet. SPS leds av Ivica Dacic, före detta talesman för Milosevic, som åtalades förkrigsförbrytelser i Haag. I fråga om URS associeras namnet på partledaren Mladjan Dincic med skumma privatiseringar av statens tillgångar.

EU
2012-29/30 s 17-18
"Gott om billiga cigaretter på den svarta marknaden"
Den ekonomiska krisen i Europa förvandlar "vanligt folk" till smugglare. När pengarna tryter tar folk till alla knep för att få budgeten att gå ihop. Det har aldrig smugglats så mycket cigaretter som nu.
Polis och smugglare har i många år lekt katt och råtta i Europa, där smuggelcigaretter göms i allt från möbeltransporter till julgranstransporter. Men den fyra år långa ekonomiska krisen i Europa har utvidgat den svarta cigarettmarknaden, vilket berövar EU-länderna stora skattebelopp och lockar fram en ny sorts smugglare. En miljard euro saknas i EUs budget och upp emot 9 miljarder euro saknas i medlemsstaterna på grund av smugglingen. Det finns välorganiserad brottslighet bakom de illegala återförsäljarna. Fakta finns som hopskrynklade cigarettpaket utan skattestämplar eller med förfalskade sådana i soptunnorna.
Förra året ökade den illegala försäljningen med 300 %. Ju högre skatt på cigaretter ju större andel illegal försäljning i landet.
Konkurrensen på den svarta marknaden är hårdare än någonsin. Det är organiserade kriminella män som står bakom.

USA
2012-29/30 s 19
"Romney ligger risigt till bland latinare"
President Barack Obama har beslutat att stoppa deportationen av unga illegala invandrare från Latinamerika. Beslutet kan hjälpa Obama att få stöd bland latinoväljare vid höstens val. Och ett ännu större stöd i framtiden på grund av den snabba befolkningsökningen av latintalande röstberättigade framför allt i fem så kallade swingstater samt i tre stater som idag domineras av republikanerna men som demokraterna hoppas kunna ta över i framtida val.
USAs latintalande befolkning ökade från 35 miljoner år 2000 till 50 miljoner 2010, 45 % av ökningen i åtta stater.
I Texas är vita redan mindre än i minoritet. Det är inte omöjligt att Texas i valet 2010 har fler latinos än vita. Då kanske bara två av fem texasbor är vita. Den snabba latinska tillväxten i de fem swingstaterna, Florida, Colorado, Nevada, North Carolina and Virginia, kan hjälpa Obama att vinna presidentposten i höst.

2012-29/30 s 20
"Rekordmånga kvinnor i årets USA-val"
Antalet kvinnor som ställer upp i valet till USA-kongressen är i år högre än någonsin. 295 kvinnor vill stå på valsedlarna till representanthuset. Det tidigare rekordet var 262 kvinnor som ställde upp 2010.
USA rankas på 78e plats bland 95 nationer när det gäller kvinnorepresentation. I dag utgör kvinnorna i representanthuset 17 %.

TEMA: Energibrist? Knappast!
Natur & Miljö
2012-29/30 s 21
"Ständigt nya fynd av gas och olja"
Någon brist på energi står inte att finna längre. Från jordens alla hörn rapporteras om nya fyndigheter och nya metoder att utvinna främst gas och olja. USAs produktion är idag exempelvis lika stor som Saudiarabiens! I USA siktar man på att bli självförsörjande och oberoende av import. I Indien och flera afrikanska länder utvecklas solenergin som billiga alternativ att förse invånarna med energi. Det stora frågtecknet är hur miljön påverkas.

Natur & Miljö, Australien
2012-29/30 s 22-23
"Gasrusch i Australien"
Med ny teknik utvinns flytande naturgas ur kollager och gasen har blivit lika lukrativ för dagens Australien som en gång guldet var. CSG (Coal seam gas) håller på att förändra energimarknaden i Australien och stimulera ekonomin. På sex år har gasproduktionen från kollager fördubblats 22 gånger och förser nu mer än en tredjedel av östra Australien med energi. 2020 kan Australien bli världens främste exportör av gas, före Qatar.
Men gasruschen har också ett smärtsammare pris, för dricksvattnet, fiskarna och havet. Den har orsakat miljöprotester från en osannolik allians av bönder och miljöaktivister. De fruktar att borrning enligt fracking metoden kan kontaminera intilliggande grundvatten.

2012-29/30 s 23-24
"Stora barriär-bekymret"
Från 2014 ska stora fartyg lasta flytande naturgas från hamnen utanför staden Gladstone. Hamnen ligger innanför det stora barriärrevet världsarvsområde. I staden byggs världens största anläggning som förvandlar gas som borrats från kollager till flytande gas för export. Många sjukdomar har upptäckts i hamnens rika marinliv. Men forskare lägger skulden på detta på giftiga metaller och avlagringar från äldre industriella föroreningar som lagts sig på hamnens botten och som nu rörts upp av den muddring som nu genomförs i hamnen.

Natur & Miljö, Indien
2012-29/30 s 24-25
"Solen lyser upp både slott och koja"
Solkraft blir till elektricitet hos fattiga indier. Ett elbolag i Bangalore, Selco, levererar solpaneler till byar i Indien som saknar ström. En solpanel som kostar 125 dollar ger kraft till två glödlampor och ett eluttag. 135 000 hushåll i delstaten Karnataka kan förses med el. Selco är ett så kallade vinstdrivande samhällsföretag. Det marknadsför också soldrivna varmvattenberedare och elstängsel för att skydda åkrarna mot vilda elefanter. Fler än 300 miljoner indier saknar fortfarande el i sina bostäder.

Natur & Miljö, Japan
2012-29/30 s 26
"Japan återuppväcker kärnkraften"
Efter att först ha infört totalstopp för all kärnkraft har Japan startat upp en reaktor igen. Efter olyckan i mars förra året kopplade Japan bort landets alla 50 kärnreaktorer för att kontrollera säkerheten. Inför beskedet om att en reaktor skulle kopplas till elnätet protestdemonstrerade 150 000 människor i Tokyo. Premiärminister Noda betonar att Japan inte förmår upprätthålla levnadsstandarden utan kärnkraft. Framför allt under de varma sommarmånaderna uppstår risk för elbrist på grund av alla luftkylare inomhus.

Natur & Miljö, Mongoliet
2012-29/30 s 27-29
"Mongoliet i kläm mellan stormakter"
Mongoliet har inte bara tillräckligt med kol för att möta Kinas väldiga behov under de kommande 50 åren, utan också väldiga ansamlingar av koppar, guld, uran och andra mineraler som världen eftertraktar. Kolet är av hög kvalitet, metallurgiskt kol som är nödvändigt för framställning av stål. Men utan utländsk hjälp förblir gruvorna orörda.
Men landet är förbannat av geografin. Instängt mellan Kina och Ryssland står dess tre miljoner invånare inför dilemmat att varje tänkbar väg till välstånd går över de mäktiga grannarnas territorier. Vilka avser att låta Mongoliet betala dyrt för det privilegiet. För att skaka av sig beroendet av Kina har Mongoliet försökt att utvidga samarbetet med USA.
Samtidigt så har kampen om Mongoliets odisciplinerade demokrati nått sin kokpunkt i samband med de aktuella parlamentsvalen vilket försvårar försöken att få till en internationell överenskommelse om gruvdriften. Mongoliets bråkiga nationalister har blivit allt mäktigare under de två årtionden som gått sedan landet bröt sig loss ur den sovjetiska hegemonin. De flesta mongoler har fått ut mycket litet av de rikedomar som bryts ur deras land.

Natur & Miljö, Sierra Leone
2012-29/30 s 30-31
"Kvinnorna förvandlar solljuset till el i Sierra Leone"
Ett college i Indien har utbildat tolv sierraleonska kvinnor som ett led i arbetet att ge landsbygden elektricitet. Ett nytt Barefoot College har skapats i byn Conta Line i Sierra Leone, där kvinnorna sitter och monterar små motstånd i olika färger på kretskort. De är knappast läskunniga men nu stolta, utbildade kvinnor som lärt sig "tillverka ljus med solens hjälp". Barefoot College i Sierra Leone är det första i Afrika. Det kommer att utbilda 50 elever i fyra månaders omgångar i solkraftsteknik. Colleget finansieras av regeringen och utrustningen av Barefoot College i Indien.

Natur & Miljö, USA
2012-29/30 s 31-32
"Oljemiraklet smörjer världsekonomin"
En aktuell studie presenteras av John F. Kennedy School of Government vid Harvard University. Den är gjord av Leonardo Maugert och heter "Den mirakulösa ökningen av kapaciteten att producera olja och vad den betyder för världen". Den förväntade ökningen av produktionskapaciteten av olja och gas fram till år 2020 blir den mest betydande sedan 1980-talet.
Oljan kommer tvärtemot vad en rad domedagsprofeter förutspått av allt att döma kunna smörja den globala ekonomin ytterligare många år framöver.
De flesta kända oljereserverna av okonventionellt slag finns i den västra hemisfären, 70 % av dem i Brasilien, Kanada och USA. Det är främst utvecklingen av Shale Oil (oljeskiffer eller skifferolja) som ökar produktionskapaciteten i USA.
Många oljefält har fått ett andra och tredjeliv med hjälp av ny teknologi eller bättre tekniktillämpning. Snacket om "Peak Oil" (oljeproduktionstoppen) baserades inte på geologiska fakta utan på ekonomiska faktorer - den billiga oljan sinar!

2012-29/30 s 33
"Ännu mer fynd av energi"
I dagarna har Apache, den näst största oberoende gas- och oljeproducenten i USA meddelat att man funnit en ny stor reservoar med skiffergas i Brittiska Columbia. Med den senaste tillämpningen, Fracking 2.0 - se även "Clean fracking" - så kan upp till 80 % mer olja och gas produceras jämfört med konventionell fraktion. "Miljövänner" har länge motsatt sig metoden ovh fruktat att grund- och dricksvatten tar skada. US Environmental Protection Agency har emellertid gjort tester denna sommar vid 20 närliggande brunnar utan att finna någon förorening av grundvattnet.

2012-29/30 s 34-35
"Oljeboom i USA-städer"
Det råder en oljeboom i vissa mindre orter och städer i USA. Det startade på allvar 2008 i Nord Dakota. Där talar man om att redan om 2-3 år nå en produktion på 800 000 fat om dagen, lika mycket som hela Indien. Naturgasresurserna i Nordamerika har mer än fördubblats sedan skiffergasen började produceras. Det är så mycket att ett hundra års konsumtion har säkerställts.
I Harper County har det tillkommit mer än tusen oljearbetare som i regel tjänar mer än 100 000 dollar i årslön. En universitetsutbildad har bara en snittlön på 60 000.

2012-29/30 s 35
"Oljan flödar"
President Barack Obama har gett klartecken till att en befintlig rörledning från Cushing till Houston ska få användas för att vända flödet av olja till raffinaderierna längs kusten vid Mexikanska golfen. Det är den senaste positiva oljenyheten i ett USA där råoljeproduktionen nu ökat i sju år i rad. År 2022 väntas USA bli nettoexportör av naturgas. Det är främst teknologiska innovationer som bidragit till den ökade självförsörjningen. Dessa sammanfattas främst i begreppen "Fracking and Horisontell" (sidledesborrning) samt "Shale Oil & Gas" (skifferolja - gas).
Redan idag kan USAs produktion av olja och gas vara högre än eller nästintill Saudiarabiens oljeproduktion!

Kina, Vietnam
2012-29/30 s 36-37
"Nytt öbråk mellan Kina och Vietnam"
När spänningen minskade mellan Kina och Filippinerna i förra månaden tolkades det som en signal om att båda länderna ansåg sig ha för mycket att förlora på att fortsätta den uppmärksammade tvisten om Scarborough-revet.
De oansenliga öarna i Sydkinesiska sjön är emellertid åter orsak till en uppblossande konflikt mellan Kina och Vietnam. Orsaken är olje- och gasfyndigheter.
De senaste dagarna har de båda länderna intensifierat munhuggandet rörande arkipelager och oljerättigheter och till och med antytt att deras anspråk kan komma att förstärkas med militära medel.
Få tror att det är fara för en nära förestående konflikt, men återupplivandet av gammal animositet mellan Kina och Vietnam skulle kunna orsaka stora motsättningar i hela regionen.

Kina
2012-29/30 s 38-39
"Zhang Ziyi-skandalen kan var ogrundad men byteshandel med sex är vanligt i Kina"
Den kinesiska filmdrottningen Zhang Ziyi har rasande dementerat ryktet att hon legat 10 gånger med Bo Xilai mellan 2007 och 2011 och tagit betalt en miljon dollar per gång. Det är möjligt att hon blir det senaste offret för kommunistpartiets smutskampanj i avsikt att krossa Bo Xilai. Bo Xilai suspenderades från kommunistpartiets toppskikt i mars sedan hans hustru Gu Kailai blivit misstänkt för inblandning i mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood.
Oberoende av om ryktet är sant eller inte så finns det många unga flickor vid konstskolorna och filmakademierna som öppet talar om sina "gudfäder" som finansierar deras dyrbara levnadssätt.

2012-29/30 s 39
"Förtalad superstjärna stämmer skvallerblaskor"
Filmstjärnan Zhang Ziyi som blev känd för sin roll i världssuccén "Crouching Tiger, Hidden Dragon" har av den Jong Kong baserade tabloiden Apple Day beskyllt för att ha legat med den avpolletterade kinesiske handelsministern Bo Xilai och andra politiker. Den skyller henne för att ha tjänat 110 miljoner dollar under flera år som lyxhora. Nu stämmer hon skvallertidningen.

Nordkorea
2012-29/30 s 40
"Nordkoreas arméchef avskedas från alla poster"
Den man som allmänt anses ha varit den unge Kim Jong Uns mentor har avskedats från alla sina poster. Anledningen sägs vara att den 69-årige arméchefen i hierarkins topp drabbats av sjukdom. Ri Yong Ho var chef för den nordkoreanska folkarméns generalstab och avskedandet beslutades vid ett möte med politbyrån i söndags. Han blev en politiskt viktig person när Kim Jong Il, landets tidigare ledare, efter ett slaganfall 2008, började att föra fram sin tredje son, Kim Jong Un, som sin efterträdare. Han ska ha utsett Ri till sonens mentor.
Den nye chefen för Nordkoreas krigsmakt är den hittills okände Hyon Yong-Chol.

Argentina
2012-29/30 s 41-42
"Argentina infiltreras av knarklangare"
Under 1990-talet var Argentina bara en genomfartsled för illegala droger. Men efterfrågan på knark är stor och nu börjar marknadens behov att stillas. Nu infiltreras Argentina av knarklangare som försöker ta över nya marknader. I motsats till andra latinamerikanska länder har Argentina ännu inte riktat sin fulla militära kraft mot smugglarna. Men det hjälper inte att byta adress och identitet. Sinaloas droggäng har infiltrerat fattiga samhällen i det tropiska området som gränsar till Paraguay och Brasilien i norr, där man med del lokala myndigheternas tysta medgivande kan verka ostört. Colombianska och mexikanska smugglare lever lugnt med sina familjer i några av de mest exklusiva delarna av Argentina som de finner säkrare än hemländerna.

Uruguay
2012-29/30 s 43
"Uruguay kan legalisera cannabis"
I förra månaden lade regeringen i Uruguay fram ett utredningsförslag om att legalisera och överta kontrollen av försäljningen av cannabis. Privat företagsamhet borde sköta jobbet under regeringens uppsikt. President Mujica anser att staten skulle kunna tillhandahålla cannabis i doser om 30 gram per månad och lägga upp ett register över köparna. Uruguay är en av de få länder där innehav av narkotika för eget bruk aldrig varit ett brott. Drygt fem % av invånarna i åldern 15-64 år röker cannabis och omsätter en stor mängd pengar som regeringen vill ta hand om och använda för att förbättra behandlingskurer.
De politiska ledarna i Guatemala och Costa Rica har talat om ett behov att diskutera legalisering av kokain.

Niger
2012-29/30 s 44-45
"Flickor är en handelvara i Niger"
Niger har den högsta frekvensen barnäktenskap i hela världen. Hälften av alla flickor gifter sig före 15 års ålder. En del är inte äldre än sju. Den väl tilltagna brudpengen som föräldrarna - pappan - får är lockande. Niger har en av världens snabbast växande befolkningar. Den genomsnittliga kvinnan i Niger har fler än sju barn, den högsta fertiliteten i världen.
Nigers regering har infört lagar som förbjuder äktenskap för 15 års ålder men dessa står sig slätt mot sekelgamla traditioner och konservativa religiösa åsikter.
I många fattiga samhällen i Afrika och södra Asien betraktas flickor som en handelsvara som gifts bort till välbärgade familjer. Det anses också viktigt att de gifter sig tidigt så att de har oskulden kvar och därmed värda mer. Rädda barnen konstaterade att numera är Niger det sämsta landet på jorden att vara mor i. Tidigare var det Afghanistan. I Niger går en flicka fyra år i skolan och vart sjunde barn dör före 5 års ålder.
Den rådande matkrisen i stora delar av Sahelregionen ökar risken för barnäktenskap.

Frankrike
2012-29/30 s 46
"Ny fransk tvålopera"
Den nyvalde franske presidenten François Hollandes äldste son har offentligt attackerat landets "första dam" och anklagat henne för att ha förstört "den normala bilden" av den nya presidenten. Thomas Hollande säger att han och hans syskon har gjort klart att de inte vill ha att göra med sin fars partner, Valérie Trierweiler sedan hon förstört deras mors, alltså François Hollandes tidigare sambo, politiska förhoppningar med ett svartsjukt inlägg på Twitter. Den före detta sambon Ségolène Royal förlorade sin plats i parlamentet och hennes ambition att bli talman gick upp i rök. Hollande har fyra barn med Royal.

Italien
2012-29/30 s 46
"Berlusconi vill bli premiärminister igen"
Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi tänker återvända till politiken. Han ska ställa upp som mitten-höger kandidat för sitt PDL-parti, Folkets frihet (Il Popolo della Libertá) vid de val som förväntas i början av 2013. Silvio Berlusconi har legat lågt sedan han avgick förra året.

Nordirland
2012-29/30 s 47
"Upplopp i Nordirland"
Tjugo poliser skadades och ett tiotal skott avlossades mot poliser sedan oroligheter brutit ut i norra Belfast. Händelsen inträffade i samband med att den protestantiska Orange-orden genomförde sin årliga marsch. Bråket uppstod när protestanterna marscherade genom en katolsk del av Belfast.