Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 24

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23       

Spanien, Grekland
2012-24 s 4-5
"Greklands trångmål fick Spanien att skynda"
Det stora Spanien tvingades till slut begära hjälp för att hålla landets banker flytande, men det var egentligen det lilla Grekland som stjälpte det spanska lasset.
Greklands elva miljoner invånare ska på söndag göra valet mellan ledare som accepterar hjälplånens hårda villkor och ledare som avvisar dem, trots att det kan kosta Greklands medlemskap i valutaunionen.
Bara risken för att de trotsiga krafterna vinner i Grekland förvärrade Spaniens problem.
Den spanska regeringens lånekostnader steg och orsakade en bankrusning i slow motion som försvagade landets finanssystem.
För ögonblicket försöker de europeisk ledarna skydda resten av eurozonen mot vad som än händer i Grekland 17 juni.
I USA är president Barack Obama orolig för att dåliga ekonomiska nyheter från Europa kan hämma den ekonomiska återhämtningen i USA och därmed hans chanser att bli omvald.

Irland
2012-24 s 5-6
"Irland har lång väg kvar"
Irländarna har fått beröm för saneringen av statens finanser, men det är för tidigt att ropa hej. Irländarna röstade ja till finanspakten. Men detta förmenta förebildsland har ännu inte sitt på det torra. Bankerna kommer snart att behöva massor av nya pengar för att klara sig. Sedan 2008 kämpar den gröna ön i Europas periferi för att besegra den ekonomiska krisen och ta sig ur eländet. Irlands banker hade drunknat i dåliga fastighetslån och räddades med en jättelik statlig garanti 2010. Priserna på fastigheter har sjunkit stort och det finns spökstäder där ingen människa vill bo. Exekutiva auktioner och hög arbetslöshet präglar Irland. Det årliga budgetunderskottet är fortfarande drygt 9 % av BNP!

Italien
2012-24 s 7-8
"Det är inte över än!
Lättnaden över att krisen i Spanien hade åtgärdats växlade snabbt till oro över Italiens ekonomi.
Italienska regeringsrepresentanter uttryckte i inofficiella kommentarer oro för att de hundra miljarder euro som Europa lovade till de spanska bankerna kanske inte räcker för att hindra bekymren från att sprida sig.
Till och med den italienske premiärministern, Mario Monti, en teknokrat som fick makten i höstas efter det att eurokrisen hade tvingat bort Silvio Berlusconi, har börjat erkänna att den italienska ekonomin är allvarligt hotad. Statsskulden är på 120 % av BNP och kommer förmodligen att stiga, även om Italiens budgetunderskott har minskat från 4,2 % till 2,8, under EUs föreskrivna gräns på 3 %. Detta är en följd av att Mario Monti under sina första sex veckor vid makten genomfört reformer som Italien tvekat inför i 10 år, som höjning av pensionsåldern, högre fastighetsskatter, förenkling av byråkratin och en intensiv jakt på skattesmitare.

Frankrike
2012-24 s 9
"Socialisterna leder i Frankrike"
Hollandes socialistparti leder efter första omgången i det franska parlamentsvalet. De kontrollerar redan senaten men kommer i parlamentet förmodligen tvingas söka stöd hos de Gröna och hos Melanchons anhängare i vissa frågor, vilket kan tvinga Hollande att föra en mer vänsterinriktad kurs. Melanchon själv åkte ut ur nationalförsamlingen efter en bitter fejd med FNs Marine Le Pen.

Ryssland
2012-24 s 9-11
"Putin tystar oppositionen"
Med måndagens razzia mot oppositionens ledare satte Kreml exempel och visade med all önskvärd tydlighet att dissidens inte tolereras. Aktivisternas förhoppningar om ett mer demokratiskt system i Ryssland krossades. Måndagens räder riktades mot några av de yngsta och aktivaste oppositionsledarna, som Ksenija Sobtjak, en glamorös tv-stjärna som blev mycket förödmjukad och hennes sparpengar beslagtogs. Polisens utredare spred sig över hela Moskva och började ringa på vid sjutiden på morgonen hos oppositionella, deras föräldrar och ingifta släktingar. De bankade på dörrarna efter att ha placerat män i svarta uniformer beväpnade med Kalasjnikov utanför. Förevändningen var att personerna var relaterade till ett kriminellt fall i samband med protestdemonstrationen den 6 maj.

Syrien
2012-24 s 13
"Allt tyngre vapen i konflikten som liknar inbördeskrig"
Bevis för att tunga vapen kommer in i Syrien till både regimen och oppositionen gör att det blodiga upproret i Syrien alltmer övergår i ett inbördeskrig. Oppositionen har fått kraftfullare antitankrobotar från Turkiet tack vare ekonomiskt stöd från Saudiarabien och Quatar. Turkiet hävdar dock tt det enbart ger oppositionen humanitär hjälp som flyktingläger. Utrikesminister Hillary Clinton anklagar Ryssland för att exportera attackhelikoptrar till Syrien och för att blockera skarpa resolutioner i FN trots regimens brutalitet mot befolkningen.

2012-24 s 13
"Paralleller med Bosnien"
Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, påpekar att krigen i Balkan på 1990.talet ger en bild av vad som kan hända i Syrien om inte Ryssland och västmakterna kan enas om "en entydig, tydig uppmaning, till Syriens regering att stoppa våldet. För att Nato ska intervenera behövs det en resolution i FNs säkerhetsråd som auktoriserar en eventuell militär aktion. Och en sådan kommer en eller båda av Kina och/eller Ryssland att blockera.

Afrika, FN
2012-24 s 14-15
"Världen hjälper Afrika"
Afrika är fredligare än på länge, delvis tack vare FNs fredsbevarande styrkor. Men det finns mycket kvar att göra, och en del skulle kunna göras bättre. Fattiga länder bidrar med många soldater. Asiaterna är flest och bland dem är det Bangladesh, Pakistan och Indien som ligger i topp. De finansierar sina väpnade styrkor genom att skicka dem utomlands på FNs bekostnad. Det brådskar att göra en översyn av vilka som bidrar med soldater och hur många.
I Kongo är FN-soldaterna ofta hjälplösa inför det chockerande våldet. I Sierra Leone räddades en FN-styrka av en liten kontingent brittiska elitsoldater. Samtidigt påstås jordanska FN-soldater har försökt chartra ett fartyg för att fly därifrån.

Afrika, Mali
2012-24 s 15-16
"Övergreppet mot Timbuktu"
Den sägenomspunna staden Timbuktu i Mali är i händerna på islamiska fundamentalister, som är minst lika strikta och oförsonliga i sin tolkning av Islam som de afghanska talibanerna på sin tid.
Rebellerna som erövrade Timbuktu i norra Mali i april har infört strikt islamiskt styre, vilket har drivit många invånare på flykt och förändrat en plats som förut var en tolerant och lättsam stad som lockade turister från hela världen.
Stadens kvinnor måste numera täcka hela ansiktet; musik får inte spelas i radion; cigaretter rycks ur munnen på fotgängare som röker. Barer har rivits och svarta flaggor hänger överallt för att hedra Ansar Dine, Trons försvarare, den radikala islamistiska rörelse som kom från öknen och vände upp och ner på livet i Timbuktu.
Situationen sägs vara speciellt besvärlig för kvinnorna i Timbuktu. "Kvinnorna lever i ständig skräck," bekräftar Baba Aicha Kalil, en välkänd aktivist som fortfarande bor kvar i staden.
"De vill beslöja allt," säger Kalil, "De finns överallt, alltid med vapen i högsta hugg."

Centralasien, Iran, Azerbajdzjan
2012-24 s 17-19
"Dålig grannsämja vida Kaspiska havet"
Förhållandet mellan de två grannländerna Azerbajdzjan och Iran är spänt och irriterat. Det har försämrats ytterligare de senaste veckorna på grund av Teherans oro över det fördjupade militära samarbetet mellan Azerbajdzjan och Israel. Azerbajdzjan har länge irriterat sig på Irans stöd till Armenien, Azerbajdzjans granne i väster och svurna fiende i det långa kriget om det omstridda territoriet Nagorno-Karabach.
Azerbajdzjans växande betydelse som strategisk partner till västmakterna visades i förra veckan då utrikesminister Hillary Clinton landade i Baku. Nato är beroende av tillgången till Azerbajdzjans flygfält.
I Iran bor 20 miljoner azerer, en del betraktar norra Iran som ockuperad mark. En del av Azerbajdzjan når man bara genom att köra genom iranskt (eller armeniskt) territorium, köerna vid gränsen till Nakhicevan är ibland dygnslånga. Ibland stängs gränsen av helt.
För Israel är Azerbajdzjan en välkommen allierad, en vänligt sinnad muslimsk nation som bygger ett sekulärt samhälle.

2012-24 s 18
"Clinton kritiserade våldet"
Minst åtta soldater dödades förra veckan under två dagars strider mellan Armenien och Azerbajdzjan. Sammandrabbningarna ökade spänningen i regionen just när utrikesminister Hillary Clinton besökte Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. "Våld löser inte konflikten om Nagorno-Karabach, och därför ska våld inte användas. Vi uppmanar alla parter att undvika våld."
Azerbajdzjan och Armenien, som båda är före detta sovjetrepubliker i södra Kaukasus har i 20 år krigat om det omstridda territoriet Nagorno-Karabach.

Thailand
2012-24 s 19-20
"Thailands demokrati sätts på prov"
Det politiska läget i Thailand är, som vanligt, spänt och svår tolkat. Det styrande partiet i Thailand varnar för att demokratin är i fara när landets högsta domstol försöker hindra lagstiftarna i det valda parlamentet från genomföra en omröstning om att ändra landets författning. Det handlar om att skapa en kommission med 99 medlemmar med uppdraget att skriva om den författning som kom till efter kuppen 2006. Rättsväsendet har pelat en ledande roll i thailändsk politik sedan 2006 då kung Bhumibol uppmanade domarna att lösa en pågående konstitutionskris. Sedan dess har rättsväsendet ogiltigförklarat ett val som vanns av Thaksins parti, diskkvalificerat runt 200 politiker som var kopplade till honom, dömt Thaksin till fängelse och beslagtaget hans tillfångar. Nu riskerar Thaksins syster premiärminister Yinglucks och hennes parti Pheu Thai att förlora sin position om hon inte drar tillbaka förslaget.

Kina
2012-24 s 21
"Stora klasskillnader i Kommunistkina"
Trots att Kina har haft arbetsmigration i en hel generation finns hindren för social rörlighet kvar.
Den största vågen av frivillig migration i mänsklighetens historia förändrade Kinas städer och den globala ekonomin på en enda generation. Detta skapade höga förväntningar hos nästa generation inflyttare från landsbygden och hos de första migranternas barn som har vuxit upp i städer där varken jobben eller utbildningen som erbjuds dem har förbättrats nämnvärt.
Nästa generation arbetsmigranter har redan börjat anlända i stort antal till Shanghai. Nästan 60 procent av åldersgruppen 20-34 (ca 7,5 miljoner) i Shanghai är migranter. De är i allmänhet missnöjda med sin lott och med sina löner och har förväntningar på ett bekvämt liv som är svåra att tillfredsställa. Ett hinder för bättre jobb är deras föräldrar. I det kinesiska systemet med hushållsregistrering, hukou, registreras barn som till föräldrar som är registrerade på landsbygden också på landsbygden även om barnen fötts i staden. De klassas som migrantbarn och får inte gå på gymnasiet, de hamnar snarare på fabriksgolvet än i en föreläsningslokal.

2012-24 s 22-24
"Hög tid för Kinas ledare att reformera på riktigt"
Ekonomin bromsar hårdare än väntat, vilket ställer de kommunistiska ledarna inför ett stort dilemma. Ekonomisk tillväxt är nämligen det enda som ger dem legitimitet. Krisen kommer mitt i en känslig period, kommunistpartiet planerar ledarskifte senare i år.
Landets dubbelsiffriga BNP-tillväxt har till hälften underblåsts av massiva investeringar, infrastruktur, skyskrapor och fabriker, medan konsumtionen och exporten inte ökat så mycket. Nu är investeringsbehovet mättat.
Kina har blivit rikt men många av kineserna är fortfarande fattiga.
Läget just nu verkar vara ett slags politisk förlamning där beslutsfattarna gasar och bromsar på samma gång. Det allra viktigaste är som alltid för de kommunistiska ledarna att kommunistpartiet behåller kontrollen över landet fullt ut.

Kina, Tibet
2012-24 s 25-26
"Alla hatar regimen"
Frivillig död i eldens lågor. Beijing har bara ett svar på tibetanernas förtvivlade protester och det är ännu fler soldater. Den kinesiska regeringen reagerar med hårdhet på allt som luktar oroligheter och självständighet, vilket även fritt kringströvande nomader har fått erfara nu.
Sedan mer än ett år tillbaka konfronteras Kinas regering av en ny protestform: människor i de tibetanskt dominerade områdena sätter eld på sig själva. Minst 36 har dött på detta sätt sedan mars förra året.
Jaknomaderna är också en oroshärd. Svårkontrollerade, kringflyttande folkgrupper gör regeringen nervös. Beijings svar på protestaktionerna lyder som vanligt: fler soldater. Regeringen lägger skulden för självbränningarna på Dalai Lama som förra året avgick som ledare för tibetanernas exilregering och som håller låg profil.

Mexiko
2012-24 s 27-28
"Mexiko väljer ny president"
Mexiko befinner sig mitt i en våldsam konfrontation mellan mäktiga kriminella organisationer och regeringen därför är valet av president så viktigt. Presidentvalet är viktigt för USA för att USA är världen största konsument av olagliga droger, varav merparten smugglas från Mexiko och för att Mexiko är amerikanernas främsta turistmål. Favorit är Peñja Nieto som är det nya ansiktet hos det gamla, autokratiska och ofta korrumperade Institutionella Revolutionära partiet, PRI. PRI styrde Mexiko i mer än 70 år tills partiet besegrades 2000 av nuvarande president Calderons företrädare Vicente Fox. Mot sig har han bland annat Vazquez Mota som företräder den sittande presidentens parti, Nationella aktionspartiet, PAN. Calderon får inte ställa upp för omval efter att ha suttit i sex år. Väljarna verkar trötta på Calderopn och PAN.
Valet äger rum 1 juli och den nye presidenten installeras i december.

Argentina, Nutidshistoria
2012-24 s 28-29
"De slutar aldrig leta"
Argentinas mor- och farmödrar (Las Abuelas de Plaza de Mayo) har letat efter bortrövade barnbarn i mer än tre decennier. Några har haft tur, många letar än, men tiden börjar bli knapp.
Elsa Sanchez de Oesterheld, 87 år, minns ännu sin make och fyra döttrar som hon levde med på 1970-talet."Mitt liv var underbart och vi stod varandra väldigt nära allihop. Och sedan tog de allt ifrån mig."
Det har gått mer än 34 år sedan hon förlorade dem under en militärdiktatur som förde bort tusentals människor som bara försvann. I hennes fall tror hon, att två av hennes döttrar födde barn i hemliga fängelser kort tid innan de avrättades av underrättelsetjänsten.
Det är en saklig suck och klagan som upprepas allt oftare hos en grupp mor- och farmödrar som i 36 år har letat efter barnbarn, som vid det här laget närmar sig medelåldern och som inte anar att deras riktiga föräldrar torterades och dödades av militärjuntan.
Det ironiska är att gruppen, Majtorgets mor- och farmödrar, som bildades 1976, krymper, samtidigt som ett av deras viktigaste mål uppnås - rannsakningen av militärer, inklusive diktatorerna Jorge Videla och Reynldo Bignone som anklagas för att ha systematiserat barnaroven. Kvinnor som var gravida i fångenskap tilläts föda i fängelset varefter barnen adopterades bort.

Albanien
2012-24 s 30
"Albanien har ny president"
Albaniens parlament utnämnde häromdagen den förre inrikesministern, Bujar Nishani, till president. Utnämningen var inte enhällig. Ett antal oppositionella ledamöter buade och avstod från att rösta. Före omröstningen hade parlamentet gjort tre misslyckade försök att utse statsöverhuvud. Albanien förlamas sedan 2009 efter en inrikespolitisk kris vilket försvårar Albaniens försök att närma sig EU.

Argentina, Storbritannien
2012-24 s 30
"Argentina ska övertygas"
Invånarna på Falklandsöarna ska i en folkomröstning bestämma om de vill tillhöra Storbritannien. Syftet med omröstningen är delvis att sätta punkt för kontroversen med Argentina som gör anspråk på öarna. Förhoppningsvis ska folkomröstningens resultat skicka tydliga signaler till Argentina om att öborna vill fortsätta vara brittiska medborgare.

Venezuela
2012-24 s 30
"Skam den som ger sig"
Venezuelas president, Hugo Chávez, har meddelat officiellt att han ställer upp för omval i presidentvalet 7 oktober. Hans utmanare, oppositionsledaren Henrique Capriles, tillkännagav sin kandidatur officiellt i söndags. I opinionsmätningarna ligger Chávez före Capriles. Den cancersjuke Chávez anses ha kapacitet att delta i valkampanjen.

Afrika, Malawi, Sudan
2012-24 s 30
"Sudans ledare är inte välkommen"
Malawi har tagit tillbaka ett erbjudande om att vara värd för nästa toppmöte i juli med Afrikanska Unionen. AU kräver nämligen att Malawi ska bjuda in också Sudans ledare, som är efterlyst av Internationella Brottmålsdomstolen som misstänker honom för folkmord. President Joyce Banda verkar vara redo att delta i den internationella isoleringen av Sudans regim.

Kroatien, Serbien
2012-24 s 31
"Kroatien bojkottade Nicolics installation"
Kroatiens president Ivo Josipovic bojkottade i måndags den nyvalde serbiske presidenten Tomislav Nicolics installationsceremoni. Anledningen är att Nicolic sedan han valdes i maj inte har tagit avstånd från tidigare ultranationalistiska uttalanden och dessutom har förnekat massakern i Srebrenica, då 8000 muslimska män och pojkar dödades. Han påstår också att den kroatiska gränsstaden Vukovar egentligen tillhör Serbien.

Burma
2012-24 s 31
"Inre konflikt bromsar reformarbetet"
Burmas president, Thein Sein, varnade i ett tal till nationen för att det okontrollerade våldet i den västliga delstaten Rakhine, som gränsar till Bangladesh, hindrar regeringen i dess arbete med de demokratiska reformer, som har fått både USA och Europa att mildra de ekonomiska sanktionerna. Och som lockar nya utländska investerare till Burma.
I Rakhine har den muslimska folkgruppen Rohingya attackerats av buddister som hämnd för en påstådd våldtäkt. Det finns 800 000 Rohingya i Burma och 200 000 i Bangladesh. De är sunnitiska muslimer och ättlingar till arabiska handelsmän.