Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 11

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10         

Frankrike
2012-11 s 4-5
"Sarkozy drar åt höger"
President Nicolas Sarkozy, vars väljarstöd sviktar när det bara är drygt en månad kvar till valet, höll i söndags ett inspirerat tal till cirka 50000 anhängare. Den franske presidenten förde fram mycket konservativa idéer om invandring, Islam och protektionism. Sarkozy talar om fransmännens grundläggande gemensamma värderingar och hotar att dra Frankrike ur Schengenavtalet om inte skyddet mot olaglig invandring blir bättre.

Grekland
2012-11 s 5
"Fortsatt oro när det gäller Grekland"
Antonis Samaras, ledare för Ny Demokrati (ND) i Grekland, kritiserar det senaste hjälplånet och antyder att han inte vill regera i koalition med andra partier. Han säger att den grekiska regeringen gick med på saker som den inte håller med om för att få skuldavskrivningen på drygt 100 miljarder euro. Samaras menar att bara hans parti ensamt vid makten kan "sätta landet på fötter".

EU, Tyskland
2012-11 s 6-7
"Gammal saluhall i Frankfurt blir Europeiska centralbanken"
En tredimensionell ikon som ska spegla den europeiska enheten. Angela Merkel är osviklig i sitt försvar av euron och hennes partners i eurozonen vill detta mer än något annat. Tysklands ekonomi är världens fjärde största och den sundaste av Europas stora ekonomier. Arbetslösheten och inflationen är låga. Euron har gett Tyskland en svagare, exportstimulerande valuta än om D-marken fortfarande varit i bruk.

Storbritannien
2012-11 s 7-9
"Drottningen är bra … men Charles"
Drottning Elizabeth firar 60 år på tronen. Hon är omtyckt och respekterad och få har problem med att hon är statsöverhuvud i länder och besittningar på andra sidan jorden. Men efter henne kommer prins Charles, och det är inte lika populärt.
Drottning Elizabeth II:s familj har inlett en jubileumsresa, som går från Karibiens soldränkta stränder till den iskalla tundran vid Atlanten, för att markera att drottningen har suttit på tronen i 60 år. Jubileet äger rum i tid när det höjs röster i det brittiska imperiets sista utposter som propagerar för att dumpa monarkin.
Prins Harry har inlett jubileumsfirandet i Jamaica, ett land där motståndet mot drottningens roll som statsöverhuvud i 16 länder och 14 mindre brittiska besittningar är ovanligt högljutt. Prins Charles reser till Australien, vars premiärminister har väckt tvivel på landets fortsatta lojalitet mot kronan. I många av länderna är monarkens roll bara symbolisk. Från 1952 till nutid har drottningens besittningar minskat från 32 nationer till sexton.

Italien
2012-11 s 9-10
"Ett fritt Sydtirolen … eller åtminstone lite friare"
Eurokrisen väcker liv i många gamla spöken. Separatister i Sydtirolen, som är Italiens rikaste provins, har tröttnat på att försörja sina fattigare landsmän i söder. 120 miljoner euro ska Sydtirolen bidra med till saneringen av den italienska statsbudgeten.
Modellen med en fristat tilltalar det högerpopulistiska Frihetspartiet. Separatismen vinner allt fler unga anhängare.

Östeuropa, Polen, Litauen
2012-11 s 10-11
"Dåliga vibrationer"
Relationerna mellan Polen och Litauen är uråldriga, men de blir inte precis bättre med tiden. De båda länderna har 600 års överlappande historia (tidvis även geografiskt), men minnena av denna långa tid skiljer sig drastiskt. Polen som är tolv gånger större tycker att Litauen misshandlar sin polska minoritet - cirka åtta procent av befolkningen - och sviker sina löften. Litauens polska skolor har beordrats att undervisa fler ämnen på litauiska.
Ett annat problem handlar om stavning: Enligt litauisk lag måste officiella dokument som pass och födelsebevis vara skrivna med det litauiska alfabetet, som saknar bokstaven w och merparten av Polens diakritiska tecken.
Ett tredje bråk handlar om återlämnande av egendom i Vilniusregionen som konfiskerades under sovjettiden. Detta etniskt polska distrikt styrdes (ockuperades enligt litauerna) av Polen före kriget. Detta komplicerar frågan om vem som äger vad.
Andra kontroverser handlar om användandet av polska i annonser och på vägskyltar.

Slovakien
2012-11 s 12-13
"Slovakien byter regering"
Slovakiens vänster-mittenopposition fick en storseger i lördagens parlamentsval. Smerpartiet under ledning av Robert Fico, som var premiärminister 2006-2010, krossade den avgående regeringskoalitionen genom att erövra 86 av 150 platser i parlamentet och 44,4 % av rösterna. Robert Fico har lovat att slopa Slovakiens platta skatt på 19 % och återinföra progressiva skatter. Friktionen gällande den gemensamma valutan fällde Iveta Radicovas regering i oktober sedan den drivit igenom ett av de tuffaste sparprogrammen i EU och kraftigt minskat budgetunderskottet.

Ungern
2012-11 s 12
"Orbán godkänner inte EUs politik"
Viktor Orbán kritiserar EUs krisbekämpning i hårda ordalag. Man kan inte lösa krisen genom att belöna de onda och straffa de goda! EU-kommissionen har anmält Ungern för brott mot EUs fördrag, bland annat därför att Ungern har begränsat rättsväsendets och centralbankens självständighet. Kommissionen har hotat med att frysa en del av tidigare beviljade stödlån.

USA
2012-11 s 15
"Santorum har vind i ryggen"
Rick Santorum vann överraskande primärvalen i sydstaterna Alabama och Mississippi. Nu ökar pressen på Gingrich att hoppa av.
Rick Santorum vann tisdagens primärval i delstaterna Alabama och Mississippi och en kampen om den republikanska nomineringen blir utdragen. Santorum hävdar nu att resten av valkampanjen är en sak mellan honom och Mitt Romney. Trots att den stor del av befolkningen i de båda delstaterna är svarta var det nästan bara vita som röstade.

Syrien
2012-11 s 16
"Regimen slår allt hårdare"
Stärkta av Rysslands löfte om att fortsätta leverera vapen angreps Syriens väpnade styrkor på tisdagen upproriska enklaver i landets norra del där de invaderade staden Idlib i den allt intensivare kampanjen för att krossa upproret mot president Bashar al-Assad. Antalet flyktingar till Libanon och Turkiet växer mycket snabbt. Civila grips och torteras systematiskt.

2012-11 s 16
"Bakom kulisserna"
Ingen vet vad som pågår i Damaskus i maktens innersta krets, men rykten surrar om en schism mellan syskon och om en mor som håller alla i strama tyglar.
Modern är Anisa Makhlouf, änka efter Hafez-al-Assad, den tidigare presidenten, och mor till Bashar och hans yngre bror Mahir och syster Bushra. Bushra är gift med Assif Shaukat, vice försvarsminister. Mahir och Shaukat tros styra "utan att ta större hänsyn till Bashar". Shaufat anses vara lika brutal som han är intelligent och har gjort sig oumbärlig. Mahir är befälhavare för 4:e divisionens elitsoldater. Bashars mycket förmögna kusin, Rami Makhlouf är nödvändig för att finansiera regimen.
http://www.politicalpast.com/Rami_Makhlouf/2012/
Israel, Palestina

2012-11 s 17-18
"Den palestinska frågan har hamnat i bakgrunden"
Larmet från de arabiska revolutionerna överröstar palestiniernas sak. Det nya klimatet i arabländerna och den stora uppmärksamheten på Iran har överskuggat den palestinska frågan, som har hamnat i bakgrunden.
Det palestinska ledarskapet är politiskt splittrat, fredsförhandlingarna med Israel har kollapsat och omvärldens stöd har försvagats. Detta sammantaget har lett till att den palestinska myndigheten har hamnat på åskådarplats och nu oroar sig för att folket lockas att ta till våld igen. Den ekonomiska krisen fördjupas och den palestinska myndigheten har stora skulder som den inte kan betala.
Salam Fayyad, palestinsk premiärminister, är orolig. USA har val i år och stora ekonomiska problem, Europa har sina bekymmer, och vi har hamnat i marginalen."
Abbas försök till försoning med Hamas har gått i stå på grund av oenighet inom Hamas fraktioner. Det finns också motsättningar mellan Hamas i Gaza och Hamas ledning i exil.

2012-11 s 19
"Eld upphör!"
Egypten har hjälpt Israel och palestinier att sluta vapenvila efter fyra dagars våld som krävde 25 palestiniers liv - 20 av de militanta och 5 civila. Fraktionerna Islamiska Jihad och "Folkets motståndskommittéer" som har varit mest aktiva i attackerna mot Israel har skrivit under överenskommelsen om eldupphör. 150 raketer har avfyrats mot södra israel av militanta i Gaza. Åtta israeler har skadats.

Irak
2012-11 s 19-20
"Kurdistan är det lysande undantaget"
I den halvautonoma regionen Kurdistan finns nästan inga spår av kriget. Regionen är dock en framgångshistoria med stora luckor. Säkerheten har uppnåtts med hjälp av polisstatens förtryckande kännetecken. Två styrande partier håller fast vid makten via ett stort beskyddarnätverk som ger oppositionen föga utrymme. På senare år har de sociala, kulturella och politiska klyftorna mellan Kurdistan och resten av Irak vidgats. Den nya flygplatsen i den nya "huvudstaden" Erbil, erbjuder direkta flyg från till exempel Wien utan visumtvång. Byggboomen märks överallt. Kurderna har sedan länge en ambition att bli en egen stat. Araber är inte välkomna till Kurdistan. Rasismen frodas. Men Kurdistan får sina pengar från Bagdad och måste exportera merparten av oljan via en pipeline som kontrolleras av centralregeringen i Bagdad och kurder som vill utomlands måste ha irakiska pass.

Burundi
2012-11 s 21
"Klimatet hårdnar"
I Burundi försämras läget i snabb takt och ett nytt inbördeskrig kan inte uteslutas. För inte så länge sedan ansågs Burundi vara något av en succé. Oppositionella grupper som tidigare tog avstånd från våldet, omgrupperar utanför landets gränser. I september förra året slaktades 39 människor i ett anfall mot Gatuma inte långt från huvudstaden Bujumbura. President Pierre Nkurunzizas regering lägger skulden på personer med koppling till före detta rebeller. Eller har regimen själv stått för dödandet för att få en förevändning att gripa oppositionen. Problemen började redan 2010 när oppositionen bojkottade valen. Det styrande partiet vann utan konkurrens med 91 %. Oppositionen gick i exil och har lierat sig med andra miliser och rebellgrupper i Kongo. Vissa har öppet deklarerat att de avser att störta regeringen. Burundi är ett av världens fattigaste länder men regimens företrädare lever gott. Rebellerna tjänar också pengar på handeln med kongolesiskt guld och på så kallade skyddsskatter. Rebellerna lever betydligt bättre med sina nya liv i Kongo än i det fattiga Burundi.

Burma
2012-11 s 22-23
"Suu Kyi sätter sin prestige på spel"
Wah Thi Ka är en dammig liten by utan elektricitet och kommunalt vatten. Ingen i byn som ligger helt ensligt i änden av en sönderkörd grusväg äger en dator, och ingen använder Facebook eller e-post. Här håller San Suu Kyi, en världskänd människorättsaktivist som fick Nobels fredspris 1991 på att bosätta sig på väg att byta roll från dissident till aktiv politiker i kampanj för en plats i parlamentet. Hon är enormt populär men nu som aktiv politiker sätter hon också sin prestige på spel. Hon ombeds allt oftare att presentera lösningar på landets problem i stället för att bara beklaga dem.
När hon har vunnit sitt mandat, vilket hon sannolikt gör, kommer allting att bli mycket annorlunda. Även om hennes parti, Nationella Demokratiförbundet, gör ett bra val den 1 april, får hon ett ganska litet inflytande i parlamentet då de 48 valkretsar som valet gäller bara är en fraktion av de 600 mandaten i parlamentet.

2012-11 s 23-25
"Ödet förde ladyn tillbaka till Burma"
Aung San Suu Kyi gav upp sin man, sina barn och 22 år av sitt liv i kampen för demokrati i Burma. Fyllnadsval till parlamentet äger rum om några få veckor och då visar det sig om hennes uppoffringar belönas.
Aung San Suu Kyis liv har till nu kännetecknats av hennes hårdnackade trots mot militärjuntan och personliga tragedier, varav den första var faderns död 1947, när hon var två år gammal. Levnadstecknare och filmare tenderar att betona de många extremt svåra val som hon har tvingats göra, inklusive beslutet att lämna det bekväma livet i England för att kämpa för demokrati i hemlandet.
Artikeln är skriven av Rebecca Frayn som är filmare och författare. Hon har skrivit manus till filmen The Lady, regisserad av Luc Besson, som har premiär vilken dag som helst i USA.

2012-11 s 26-27
"Den sista fronten"
Trots den burmesiska regimens försäkringar att den söker försoning med landets etniska minoriteter pågår ett krig i Kachinstaten. Tiotusentals civila har drivits på flykt. Sedan vapenstilleståndet bröts i juni 2011 efter 17 år äger strider rum dagligen. Över 90 % av Kachin är kristna. I staden Laiza finns kyrkor för katoliker, anglikaner och baptister.
2012-11 s 27
"Ett vagt handslag gör ingen fred"
Den burmesiska regeringen har under det senaste halvåret ingått vapenvila med minoritetsfolken Shan, Karen och Chin samt några mindre grupper. De utgör en tredjedel av befolkningen på nästan 60 miljoner människor. De flesta lever i gränsregionerna nära Bangladesh, Indien, Kina och Thailand. USA har krävt att fred mellan Burmas regering och landets etniska rebellgrupper är ett villkor för att häva sanktionerna mot landet. Men de bilateralt förhandlade avtalen har visat sig vara otillräckliga och bräckliga.

Brasilien
2012-11 s 28-29
"Den brasilianska triumfens baksida"
Brasilien rustar för både fotbolls-VM och OS, men slummens invånare i Rio de Janeiro och andra städer sätter käppar i hjulen för organisatörernas ambitiösa planer.
För många brasilianare är värdskapet för VM i fotboll 2014 och OS 2016 den slutgiltiga bekräftelsen av Brasiliens stormaktsställning på världsscenen. Evenemangen är perfekta symboler för landets ekonomiska utveckling och internationella ställning.
Men några av de starka sidor som har förstärkt Brasiliens demokratiska utveckling till regional stormakt - medelklassens snabba tillväxt, nyhetsmediernas oberoende och befolkningens växande krav och förväntningar - lägger käppar i hjulen för båda evenemangen.
På byggplatserna där nya arenor anläggs kräver byggnadsarbetare, som är angelägna om att få del av det växande välståndet, ständigt högre löner. Facken har redan utlyst strejker i minst åtta av de städer, där arenor till fotbollsturneringen byggs eller renoveras.

Frankrike
2012-11 s 30
"Le Pen ställer upp i valet"
Marine Le Pen, ledare för det högerextrema partiet Front National, har lyckats samla in de 500 namnunderskrifter som behövs. I aktuella opinionsmätningar hamnar Le Pen först på tredje plats men hon kan med sitt deltagande ändå påverka resultatet av presidentvalet.

Spanien
2012-11 s 30
"Förbjuden aktivitet"
Den spanska polisen i Alicante grep häromdagen 46 personer i samband med upptäckten av olaga tuppfäktning. Sex av de gripna hade ordnat vadslagning och resten var publik. Tupparna hade matats med amfetaminer, koffein och strykning för att bli extra aggressiva. Tuppfäktning med dödlig utgång eller svåra skador till följd är förbjudet i nästan hela Spanien.

Ukraina
2012-11 s 30
"Illa ställt i Ukrainas fängelser"
Europarådet kritiserar förhållandena i Ukrainas häkten och fängelser. Tortyr i samband med förhör förekommer. Rådets tortyrbekämpande kommitté är också oroade över den fängslade före detta premiärministern Julia Timosjenkos hälsotillstånd. Enligt kommittén får varken hon eller två fängslade före detta justitieministrar tillräcklig vård.

Italien
2012-11 s 31
"Bossi behöver inte Berlusconi"
Ledaren för Italiens högerpopulistiska oppositionsparti, Lega Nord, tar för första gången tydligt avstånd från före detta premiärminister Silvio Berlusconi. De båda politikerna var tidigare förenade inom en höger-mittenallians. Umberto Bossi har meddelat att hans parti inte längre tänker samarbeta med Berlusconis PdL (Frihetens folk) utan kommer att ställa upp för egen maskin i kommunvalen i början av maj. Sammanlagt nio miljoner väljare är berättigade att delta i valen, vars resultat kan ge en fingervisning om hur det går i nästa års allmänna val till parlamentet.