Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 32

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31                    

Grekland
2012-32 s 4-5
"Modiga greker tar strid mot nynazismen"
I skuggan av den europeiska krisen har det nazistiska hotet vuxit sig allt starkare. I Grekland fick det nynazistiska partiet Gyllene Gryning kring 7 % i valet 6 maj och nyvalet 17 juni 2012.
Efter valframgångarna har medlemmarna i Gyllene Gryning vid upprepade tillfällen gripit till våld mot sina kritiker.
Ett annat skrämmande inslag i den grekiska krisen är det eskalerande våldet mot invandrarna. Ledarna för Gyllene Gryning har visserligen förnekat att de skulle ha uppmuntrat attackerna, men spåren är många och otvetydiga. Trots att polisen visat sig obenägen att utreda rasistiskt våld mot invandrarna står flera medlemmar av Gyllene Gryning nu åtalade.
Den 9 juni tågade stora människomassor genom Aten i en antifascistisk demonstration. Och två dagar för OS invigning i London stängdes en av landets medaljhopp av sedan hon på sin blogg propagerat för Gyllene Gryning!

Storbritannien
2012-32 s 6-7
"För ett år sedan skakades OS-staden London och andra engelska städer av våldsamma upplopp. Oräkneliga butiker plundrades och demolerades. Gäster på fina restauranger rånades av våldsamma gäng. I fem dagar verkade hela England lamslaget på grund av en våg av anarki. Värdet för 5,4 miljarder kronor förstördes och fem människor dödades.
87 % av vandalerna var under 25 år. 50 % var antingen färgade eller svarta.
Minnet av dem börjar blekna, men de sociala orsakerna till det som hände har inte åtgärdats och i många fall har situationen förvärrats. Många av de förhörda vandalerna menar att nya oroligheter kommer att bryta ut.

Frankrike
2012-32 s 7
"Summan av kardemumman bli plus minus noll"
Frankrikes regering vill anställa tiotusentals nya lärare och poliser och för att detta ska bli möjligt måste 65 000 jobb inom övriga sektorer i den offentliga sektorn bort. De allra största nedskärningarna sker sannolikt inom försvaret. Hollande har lovat att minska statens nya skulder till motsvarande tre % av BNP.

Vitryssland
2012-32 s 9
"Svenskars flygattack förlöjligar Vitrysslands diktator"
Tre medlemmar av ett svenskt företag i Malmö genomförde en operation den 4 juli som innebar att de släppte 800 teddybjörnar med reklam för demokrati och svartmålning av Vitrysslands auktoritära regering. Planet lyckades ta sig in, stanna i vitryskt luftrum i nästan en och en halv timme och sedan återvända oskadat. Lukasjenko har slagit till hårt mot dem han håller ansvariga i luftförsvaret.

Ryssland
2012-32 s 10-11
"Kläm åt dem!"
Kreml stiftar lagar som bäddar för auktoritärt styre. Duman kontrolleras alltjämt av det Kremltrogna partiet Enade Ryssland som är och förblir ett effektivt verktyg i president Vladimir Putins händer i hans kamp mot den ryska oppositionsrörelsen.
Offensiven från lagstiftarna började i förra månaden med en lag som innebär att den som deltar i ej tillåtna demonstrationer kan dömas att betala upp emot 300 000 rubel i böter (nästan 70 000 kronor). I förra veckan antogs tre nya lagar. Den första tvingar ideella organisationer (NGO) som får finansiellt stöd från utlandet att underkasta sig mer rigorösa ekonomiska kontroller och offentligt erkänna att de är "utländska agenter", ett begrepp utan tvivel misskrediterar deras verksamhet.

USA
2012-32 s 11-12
"Skruven dras åt kring världens korrumperade befattningshavare"
Det är lätt att tillskansa sig pengar på ett korrumperat sätt. Svårigheterna kommer när det är dags att spendera pengarna. Kampanjer i USA, Storbritannien vinner nu terräng för att göra det ännu svårare att njuta frukterna av korruption. Det handlar om införande av visumförbud och att frysa tillgångar för utländska lagbrytare.
Kampanjerna har sitt ursprung i fallet Sergei Magnitsky, en ryskjurist som sa sig ha avslöjat ett bedrägeri omfattande 240 miljoner dollar, pengar som stulits från en utländsk investeringsfond. Sergei Magnitsky avled i fängelse 2009. Fondens grundare, den i USA födde Bill Browder, har namngett 60 personer som involverade i bedrägeriet eller i behandlingen av Magnitsky. Browder vill nu att länderna i väst ska neka dess 60 personer visum och frysa deras tillgångar. Framför allt i USAs kongress har kampanjen fått starkt stöd. Och Schweiz har inlett en undersökning om penningtvätt kring ett konto som innehas av en av de 60, en rysk skattetjänsteman.

Syrien
2012-32 s 13
"Strömavhopp försvagar Assad!
En efter en hoppar de av, generaler, ministrar och ambassadörer. Rapporterna från inbördeskrigets Syrien talar sitt tydliga språk. De som känner till läget tar sitt pick och pack och flyr. De flesta officerarna har flytt till Turkiet. Senast har premiärministern Riyad al-Hijaba lyckats fly till Jordanien varifrån han fördömer Syriens attacker mot den egna civilbefolkningen. Detta visar att rebellerna förfogar över transportvägar och behärskar gränsövergångar på den syriska sidan av gränserna till bland annat Turkiet och Jordanien.
Många befattningshavare som arbetar för regimen känner att marken börjar brännas under fötter och inspireras att ta sin familjer och fly medan tid är.

2012-32 s 14-15
"Bröd håller liv i revolutionen"
Bröd är stapelföda i de syriska hushållens diet - det ingår i alla måltider - och i en stad som lamslagits av flera veckors stridigheter, demonstrerar bagerierna att de är en del av slagfältet.
Rebellerna har lärt sig hur man ska slå tillbaka mot regeringens ansträngningar att hålla bröd och andra resurser utanför de områden som kontrolleras av oppositionen.
Ansträngningarna för att hålla i gång bagerierna är en del av den mycket större strid som rasar om Syriens ekonomi, framför allt i Aleppo, som är landets kommersiella centrum och dess största stad.
Båda sidorna i konflikten är engagerade i ansträngningar för att ersätta fredstidsekonomin med krigstidsalternativ. Regeringen har ett klart övertag. Dess centralbank rapporterade innehavet av valutatillgångar om 17 miljarder dollar en månad efter det att konflikten bröt ut. Regeringen tycks vara i gång med att låna pengar av Ryssland och har funnit sätt att sälja sin olja trots sanktionerna från EU.

Burma
2012-32 s 16-17
"Aung San Suu Kyis minoritetsproblem"
Få människor utanför hennes hemland skulle idag drömma om att kritisera Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi. Däremot har Burmas etniska minoriteter uttalat sina tvivel om henne. Särskilt hur hon skulle reagera på de obehagliga rasoroligheter som bröt ut i juni i den västliga delstaten Rakhine. De var riktade mot rohingyafolket, en muslimsk minoritet, som majoriteten, huvudsakligen buddhister, uppfattar som illegala invandrare. Risken för Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD är att när de gräver ner sig i politiken så blir de inte ett redskap för försoning utan en del av den fiende som minoriteterna ägnat en hel livstid åt att bekämpa. Ända sedan Burma frigjordes från Storbritannien 1948 har landet som har mer än 100 erkända minoriteter, ställts inför separatistiska resningar av ett stortantal mestadels etniska grupper. En del är djupt involverade i framställning av narkotika.

Sydkorea
2012-32 s 18-19
"Kvinnorna som krossar glastaket"
De kvinnliga medarbetarna vid det sydkoreanska företaget Samsung forcerar traditionella hinder. Sydkoreas mansdominerade företagskultur anpassas långsamt till kvinnligt förvärvsarbetande. I det sydkoreanska parlamentet är redan 16 % kvinnor mer än någonsin tidigare. Det finns också kvinnliga ministrar och armégeneraler. Men länge har de haft en undanskymd roll i näringslivet. Den som är på väg att ändra detta är ordföranden, för Samsung, Lee-Kun-hee, Sydkoreas största företagsgrupp med fler än 210000 anställda. Att inte ha kvinnor med på höga poster är som att delta i en cykeltävling med punktering på bakhjulet. 1994 lanserade han en "öppen personalreform" som innebar att 20 % av alla nyanställningar skulle vara kvinnor, och året efter tog han bort kravet på kvinnliga uniformer. Han inrättade barndaghem på arbetsplatserna och speciella "mammarum" där mammor kan vila och koppla av under arbetsdagen.

Latinamerika
2012-32 s 20-22
"Moderna diktaturer"
I Latinamerika finns flera ledare som har blivit demokratiskt valda och vars länder har demokratiska men bakom fasaden stärker ledarna sitt grepp om makten och undergräver de demokratiska institutionerna. När de väl har blivit valda utövar de makten på ett sätt som avviker från det demokratiska konceptet om att stärka de demokratiska institutionerna. De riggar systemet så att kan behålla makten så länge som möjligt. Den främste representanten för detta beteende att kontrollera rättsväsendet och samtidigt marginalisera sina motståndare såväl som medierna, är naturligtvis Venezuelas Huga Chavez men även Ecuadors Rafael Correa, Nicaraguas Daniel Ortega och Bolivias Evo Morales.

Kina, Afrika, Handel
2012-32 s 23-24
"Kina tar död på Afrikas hantverk"
Det har tagit generationer för skomakarna i att fullända de spets-tåiga tofflor som anses vara omistliga mode accessoarer för välklädda senegalesiska män. Det tog bara några månader för kineserna att kopiera och massproducera den lokala formgivningen och framställa tofflorna i plast i stället för läder och sälja dem för en fjärdedel av priset.
I ett inlindat slog mot Kinas roll i Afrika, sa USAs utrikesminister Hillary Clinton i ett anförande på ett universitet i nyligen att USA vill knyta investeringar till mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Fast hon inte nämnde Kina vid namn stod det klart att hon bad afrikanerna att fundera över sina relationer med Kina, som nyligen blivit kontinentens största handelspartner.
Handeln mellan Afrika och Kina nådde rekordet 166 miljarder dollar förra året, en tredubbling sedan 2006, medan de direkta investeringarna stannade på 14,7 miljarder dollar, sa Kinas handelsminister Chen Deming nyligen. I nästan varje nation i Afrika har Kina åtagit sig stora offentliga projekt från presidentpalatset i Guinea och den hydroelektriska dammen i Gabon (kostnad 100 miljoner dollar) till 220 kilometer belagda vägar i Kongo.
Men investeringarna är mestadels förknippade med villkor. Kina vill ha tillgång till Afrikas väldiga metallfyndigheter och tillgång till marknadsplatserna. Infrastruktur mot råvarutillgångar.

Klimat, Sudan, Flyktingpolitik
2012-32 s 25
"Flyktingläger badar i gyttja"
Regnperioden har förvandlat flyktinglägret Jamam i Syd-Sudan till en sumpmark där 30 000 människor bor. Grundvattnet är smutsigt och diarréerna har börjat skörda sina dödsoffer. Läkarna varnar för att tillståndet är "absolut perfekt" för kolerautbrott. Jamam är ett av de trelägren vid Övre Nilen och ska ge skydd åt minst 113 000 flyktingar i samband med den krigföring som bedrivs av sudanesiska arméförband mot revoltörer.
Striderna kring Blå Nilen är en av tre samtidigt pågående uppror i Sudan. De båda andra pågår i Darfur i väster och i södra Kordofans Nuba-berg.

USA, Näringsliv, Klimat
2012-32 s 26
"Torkan i USA driver upp den globala inflationen"
Klimatets kraftfulla svängningar ställer till problem runt om i världen. I Afrika badar flyktingläger i gyttja och i Indien hotar nyckfulla monsunregn Indiens bönder. I USA har den värsta sommartorka sedan 1956 drabbat Amerikas kornbälte - världens kornbod. Sedan den 13 maj har det bara kommit 53 millimeter. Priset på stigit med 55 % på bara sex veckor. Även övriga spannmålspriser har stigit. När livsmedelspriserna steg för fyra år sedan orsakade de stigande levnadskostnaderna upplopp i ett trettiotal länder i världen. Det sista som behövs i världsekonomin just nu är ett ryck av inflation.

Klimat, Indien
2012-32 s 27-29
"Nyckfulla monsunregn hotar Indiens bönder"
Efter två somrar med nyckfulla och försenade monsunregn har årets regn helt enkelt uteblivit.
Monsunmånaderna juni - september tillför Indien tre fjärdedelar av den årliga nederbörden. Studier visar att monsunen är nyckfull fyra år av tio.
I Punjab och Harayana, de båda jordbruksstaterna i nordväst, ligger regnen 70 procent under det normala. Sex delstater i väster har utfärdat torkvarningar. Regeringen i Delhi säger att den snart kanske måste erbjuda hjälp.
Över 600 miljoner av Indiens 1,24 miljarder invånare är direkt beroende av jordbruk. Nära två tredjedelar av Indiens åkrar bevattnas bara med regn. Enstaka torkor klarar man. Arbetstillfällen som skapats i jordbruket har också höjt inkomsterna för de fattigaste. Spannmålslagren är fyllda, tack vare tidigare stora skördar.

Handel, kultur
2012-32 s 30
"Nobelpriset i fysik får en generös konkurrent"
Den ryske internetentreprenören Yuri Milner som var en av de första investerarna på Facebook har skapat ett "Nobelpris" för att belöna personer som är tillräckligt smarta för att imponera på professorer i fysik. Miljardären Milner tänker skänka tre miljoner dollar varje år till den mest inflytelserika fysikern. Han har skaffat fram 27 miljoner till nio priser och själv valt ut de första pristagarna efter att ha konsulterat ett antal experter.
Milnerpriset, som det ska heta, är generösare än Nobelpriset som i år reducerades från 1,4 miljoner dollar per person till 1,1 miljoner med hänvisning till den ekonomiska krisen.

Iran
2012-32 s 30
"Det är inte bara vapenskrammel"
Regimen har enligt egna uppgifter testat kortdistansmissiler med stor framgång. Israel ligger inte inom räckhåll för den nya raketen Fateh-110s räckvidd på 30 mil men det gör Hormuzsundet. Iran har hotat att blockera sundet som svar på västmakternas ekonomiska sanktioner mot landet. Genom detta marina nålsöga passerar uppemot 40 % av världens fartygstransporterade olja till bland annat Europa, Fjärran Östern och USA.

Jamaica
2012-32 s 31
"50 år av frihet firas på Jamaica"
Den västindiska ön Jamaica firar 50-årsjubileum som självständig stat. Tidigare ingick Jamaica i det världsomspännande brittiska imperiet. Jamaica har idag stora ekonomiska problem och hög kriminalitet firar jubileet med att framhäva landets nationella färger, guld, svart och grönt. Jamaica har färre än tre miljoner invånare.