Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 33

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32                   

Grönland
2012-33 s 4-5
"Smältande is öppnar för guldrush"
Ett massivt öppnande av gruvor på världens största ö är på gång. Alltmer av isens grepp försvinner. Grönlands regering vill mycket gärna exploatera landets naturresurser för att minska en del av den allvarliga fattigdom och de sociala problem som fördärvar den inhemska befolkningen. Grönland tros besitta enormt många mineraltillgångar. Smältande is och ny teknik gör detta möjligt att utvinna dem. Jon Burgwald från Greenpeace fruktar nedsmutsning och förstörelse och han är också rädd för att det uppstår problem när Grönlands etniskt homogena befolkning ska blandas med "massor av kinesiska arbetare".

2012-33 s 5
"Inuiterna får betala"
Inuiternas liv har förändrats oerhört mycket under de senaste 100 åren. Hantverket har ersatts av modern teknik. Även det sociala livet har förändrats, tilltagande fattigdom, en nedskräpad stadstillvaro med föroreningar, social ojämlikhet och dålig tillgång till utbildning, hög förekomst av alkoholism och andra hälsoproblem. Om man exploaterar landets mineraltillgångar skulle det skapa allvarliga miljöproblem.

Näringsliv, Handel
2012-33 s 6-7
"Obligationshandel rena rama oraklet i Delfi"
Obligationsmarknaden har vuxit fram som ett mäktigt fenomen i Europas ekonomiska kris. Den innebär att makten skiftar från politikerna till investerarna. Den kan fälla regeringar och håller nyckeln till eurons överlevnad. Grunden är att en del europeiska länder har för stora skulder. I risktagning finns stora vinster att hämta men också förluster. Det handlar mindre om kalkylering och mera om oraklet i Delfi.

Portugal
2012-33 s 7
"Portugal tar sin medicin"
Europas räddningsaktioner erbjuder en hel serie möjliga resultat. Portugal är inte lika hemfallet åt dramatik som sina medelhavsgrannar och landet har omfamnat åtstramningarna och pliktskyldigast uppfyllt sina löften. Regeringen har skurit ner lönerna för statsanställda och förmåner för pensionerade höginkomsttagare och höjt skatterna från inkomster till bensin. Budgetunderskottet sjönk från 10,2 % av BNP 2009 till 4,2 % 2011. Portugal har också framgångsrikt privatiserat offentliga tillgångar. Bieffekterna är högre arbetslöshet och minskande tillväxt. Men sluppit social oro och motstånd. Detta anses bero på att Portugal är ett etniskt mer homogent land än Spanien och har en långt mindre förgiftad politisk kultur än vad Grekland har.

Frankrike
2012-33 s 8
"Kvinnor flockas kring Nationella Fronten"
Marine Le Pen försöker ändra på den allmänna uppfattningen av både henne och hennes parti. Hennes moderata kursändring har fungerat - särskilt bland kvinnor. Tidigare var partiets väljare främst "etno-auktoritära" män, nu är lika många kvinnor. Det är särskilt en grupp kvinnor som arbetar inom rutinmässiga, icke manuella yrken som försäljare som röstar på Marine - och som inte röstade på hennes far 2007.
Frågan är om hon kommer att lyckas tvätta bort den antisemitism och chauvinism som Le Pen père stod för?

Samhälle
2012-33 s 10-11
"Svensk succé-kock i New York"
Marcus Samuelsson - toppkock, matmanager och drivande kraft bakom Red Rooster i Harlem - en av Manhattans innerestauranger - utvecklar sin vanliga schwung. I galleriet för europeiska skulpturer småpratar han med hiphop-producenten Kanye West och medlemmar av basketorganisationen New York Knicks. Vid Dendur-templet dinerar han med hotellägaren André Balazs och ståuppkomikern Chelsea Handler.
Påföljande morgon klockan 10 sitter Marcus Samuelsson i en inspelningsstudio där han mycket noga läser in en ljudbok med sina nya memoarer "Yes, Chef".
Marcus Samuelsson föddes i Etiopien och sedan hans mor dött i tbc adopterades han och hans syster av en familj i Göteborg. Han arbetade sig upp i restaurangköken och hamnade i New York där han 2003 utsågs till stadens bästa kock. 2009 gjorde han succé i TV i Top Chef Masters och hörnstenen i verksamheten Red Rooster öppnades 2010.
http://www.marcussamuelsson.com/
http://www.foodrepublic.com/

USA
2012-33 s 12-13
"Romneys kandidat är en intellektuell katolik"
Vice presidentkandidaten Paul Ryan är mannen på Washingtons Capitol Hill som själv har arbetat sig upp. "Self-made" som det heter i USA. Han började när han var 19 år då han delade ut post till kongressens ledamöter och arbetade sig upp med en blick för knepiga detaljer och en talang för odla mäktiga mentorer.
Han är ordförande i ett utskott och chefsarkitekten vad beträffar republikanernas tankar om hälsovård, budget och statsskuld.
Paul Ryan är nu inne på sin sjunde period som kongressman. Han understryker självständighet och självförtroende: "Det är inte statens uppgift att garantera lycka åt medborgarna", hävdar han. "Samhället ska bara tillhandahålla en möjlighet att bli lycklig."
Individuellt ansvar är vad det handlar om.
Som hobbys har han att svettas på gym och att fånga fisk - med bara händerna.
Han har framhävt sin katolska tro och författarinnan Ayan Rand som viktiga inspirationskällor för hans konservativa tankesätt.
Mest känd har han blivit sedan han 2009 vecklade ut sitt ambitiösa budgetförslag "Vägkarta för Amerikas framtid".

2012-33 s 14
"Paul Ryans katolska problem"
Presidentvalet i USA 2012 blir det första med en romersk katolsk kandidat på båda valsedlarna. Demokraternas kandidat Joe Biden är för social rättvisa och stöder federal finansiering av bland annat aborter. Republikanernas kandidat Paul Ryan har rykte om att vara mot abort och för äktenskap. Bland teparty-folk och skattekonservativa har han fått hjältestatus. Men han måste också kunna förklara hur hans budgetr ska kunna tillfredsställa de moraliska kriterier som den katolska kyrkan förkunnar.

2012-33 s 14-15
"Varken Obama eller Romney vågar röra vid vapeninnehaven"
Kravet på en ny debatt om vapenvåldet dyker regelbundet upp efter hemska skottlossningar, som nu efter den tragiska och mångdödliga biografmassakern i Colorado.
2004 upphörde det federala förbudet mot attackvapen. Både president Obama och hans utmanare Mitt Romney har i det förflutna stött vapenkontroll men deras åsikter har förändrats. Det amerikanska folket har fattat beslutet att vapenkontroll är ineffektivt, att folket har rätt att bära vapen och att man inte kan lita på regeringen för sitt försvar. Stödet för vapenkontroll har aldrig varit så lågt i USA som nu.

Colombia, Samhälle
2012-33 s 16-17
"Frätande syra speglar svartsjuka"
Varje gång som Consuelo Cordoba ser sig i spegeln återupplever hon det ögonblick då hennes pojkvän slungade frätande syra i hennes ansikte och orsakade hemska sår som aldrig kommer att läkas.
Attacker med frätande syra, svavel- eller salpetersyra, är ett "billigt och snabbt sätt att förstöra en kvinnas liv på. Sådana attacker i Indien, Afghanistan och Bangladesh har väckt uppseende på senare år. Men även i Colombia sker sådana attacker dussintals varje år. "Det handlar om en machokultur där männen gör precis vad de vill". För det mesta är det en dumpad pojkvän eller en make som rasande av svartsjuka ligger bakom attackerna. Även män kan drabbas. Då handlar det om syra som vapen vid rån. Förövarna slipper ofta undan fängelsestraff därför att attackerna betraktas som smärre brott! Senator Carlos Beana vill ha en lag som ger dömda förövare 20 års fängelse och att handeln med syra regleras. Köparna bör registreras. Liknande åtgärder i Bangladesh har fått god effekt.

Egypten, Mellanöstern
2012-33 s 18-19
"Behovet av samverkan om Sinai"
Det saknades inte varningssignaler. Under de 18 månader som gått sedan revolutionen i Egypten har beduinledare i Sinai uttalat sin oro för de allt djärvare beväpnade jihadist-grupperna mitt ibland dem.
I början av augusti dödades 16 egyptiska soldater som bemannade en checkpost i öknen nära trevägskorsningen på Egyptens gräns med Israel och Gazaremsan av en grupp maskerade män
som kört fram i flera motorfordon med raketgranater och automateld.
En del av anfallarna, som bar på självmordsbälten, kapade två beväpnade motorfordon och körde med full fart mot Israels gräns. Det ena fattade eld. Den stoppades av en raket avfyrad från en israelisk helikopter.
Nu stänger Egypten smuggeltunnlarna till Gazaremsan och jagar jihadisterna i regionens kala bergsmassiv. Det är oroväckande för palestinierna i Gaza som hoppats på varmare förbindelser med den nya ledningen i Egypten. Om Hamas verkligen vill detta bör den arrestera de cirka 200 jihadister som går lösa i Gaza eller som frisläppts i samband med Ramadan. Israel och Egypten samarbetar mot jihadisterna. De bör öppna gränserna för laglig trafik och därmed minska jihadisterna och smugglarnas makt i Sinai och Gaza.

Kurderna, Mellanöstern
2012-33 s 20-21
"Kurderna spelar ett högt spel"
I nordöstra delen av Syrien kontrollerar kurdiska aktivister i flera städer med kurdisk majoritet. Det är ett vågat maktövertagande som kan få efterverkningar långt utanför Syriens gränser. Turkiet gillar detta inte alls. Demokratiska unionspartiet (PYD) i Syrien har när koppling till PKK, en gerilla rörelse, terroristförklarad i Turkiet vars krig krävt minst 54 000 liv. PKK kräver autonomi för Turkiets 10-13 miljoner kurder. Turkiet accepterar inte längre att Syrien på nytt bli en plattform för PKK attacker.
Iraks fem miljoner kurder som är ekonomiskt välutrustade och politiskt stabila får allt större inflytande i det som kallas Västkurdistan.

Libyen
2012-33 s 21
"Libyen har fått en provisorisk president"
Libyens nya generalförsamling har valt den forne oppositionsledaren Mohammed el-Megarif till landets interimspresident. Det var det senaste steget på vägen att etablera ett demokratiskt ledarskap efter årtionden av diktatur under den mördade Muammar Gaddafi. Han fick 113 röster och besegrade en annan oppositionsledare, mänskliga rättighetsjuristen Ali Ziadan som fick 85 röster. Båda männen var diplomater som hoppat av och arbetat mot Gaddafi i exil sedan 1980-talet.
Mohammed el-Megarif som har skrivit en rad böcker om Gaddafis förtryckarpolitik levde som en eftersökt flykting i åratal. Vid sin återkomst till Libyen efter förra årets beväpnade uppror, skapade han ett nytt parti, Nationella Fronten, som ser Islam som en bred riktlinje för statens affärer, men som inte trycker på införande av sharialagar.
En viktig uppgift nu är att se till att det skapas en ny konstitution.

Israel, Palestina, Iran
2012-33 s 22
"Mobiltelefonen blir försvarets nya redskap"
Det israeliska försvarsdepartementet testar nya strategier för att varna befolkningen för fientliga robotattacker och andra farliga situationer och hot. I fortsättningen kommer myndigheterna att varna bland annat via sms.
Iran får under inga omständigheter skaffa kärnvapen. Irans atomprogram ses som ett hot mot Israels existens. Israel kan överväga att på egen hand och före det amerikanska presidentvalet attackera Iran och förstöra dess atomanläggningar. Israel räknar med att Iran, med stöd av den islamistiska Hizbollah milisen i Libanon, slår tillbaka för att hämnas. Då måste den israeliska befolkning snabbt kunna alarmeras. Ungefär hälften av landets invånare har inte gasmask till hands. Varningsmeddelandet kommer att skickas på hebreiska, arabiska, engelska och ryska.

Indien
2012-33 s 23
"Diesel räddar Indien vid elavbrott"
Det massiva elavbrott som nyligen hände i Indien, där över hälften av abonnenterna blev strömlösa, skulle ha inneburit en ren katastrof för många länder, men i många delar av Indien märktes knappt elevbrottet.
Den el som staten tillhandahåller är redan så opålitlig att invånarna tvingats lösa problemet på egen hand. Hela industrier och bostadsområden är beroende av dieselkraft och det gäller även universitet, skolor, privata hyresbostäder och småbutiker. Vissa städer har varit beroende av diesel i åratal.

2012-33 s 24
"Öppning för IKEA i Indien"
När den nye (och tidigare) finansministern, P. Chidambaram, återkom till posten i början av augusti, lovade han bland annat att minska statens budgetunderskott men också flera andra reformer som skulle tillåta den svenska detaljhandeljätten IKEA att etablera sig. En stråle av hopp kan skönjas med förslag till förändringar som skulle lätta på reglerna för utländska investeringar och liberalisera de finansiella marknaderna.

Japan och Indien
2012-33 s 24-25
"Japan och Indien, Asiens omaka par"
"Om Japan och Indien gick samman är jag säker på att det skulle stärka de båda ländernas demokratiska och mänskliga värden", detta hävdar den indiska delstaten Gujarats chefsminister Narendra Modi vid ett besök i Tokyo i förra veckan.
För att Japan ska kunna gå vidare och behålla sin ställning som en av världens främsta ekonomier krävs att landet lierar sig med ett land som är bäst partner. Japanska företag är intresserade av Indien eftersom deras hemmamarknad är mättad. Handeln mellan Indien och Japan förväntas bli fördubblad under kommande år. Alliansen mellan dem kan bli en av de viktigaste allianserna i Asien under kommande årtionden.

Nordkorea
2012-33 s 26
"Motsägelsefulla tecken i Nordkorea"
Nu lider Nordkorea av både översvämningar och brist på mat, båda till stor del regeringens fel. Landets bergsidor har kalhuggits för att skapa betesmark åt getter samt odlingsbar mark. En långvarig ekonomisk misshushållning har fått BNP att halveras under 1990-talet för att aldrig återhämta sig. Nu har regimen vänt sig till FN med begäran om katastrofhjälp. Men all ekonomisk avslappning hämmas av regimens fruktan att förlora den politiska kontrollen.
Regimens utgångspunkt är att Nordkorea är perfekt och därför "reform" både onödigt och otänkbart.

Japan
2012-33 s 27-28
"Yenkurs gynnar gamla - drabbar unga"
I Japan har en kärnkraftskatastrof höjt energikostnaderna, landet lider numera brist på entreprenörer och Kinas relativt billiga arbetskraft har påverkat förhållandena. Ett annat stort problem är att en hög yen har gjort japanska produkter utomlands dyra. Ingenting görs trots att den rekordhöga valutan utdelar förkrossande förslag mot landets en gång så viktiga exportmaskineri. Orsaken till detta är att en hög yen är bra för landets allt mer ålderstigna befolkning. Ett brett prisfall på varor och tjänster underlättar för pensionärerna att få mer köpkraft. Pensionärerna utgör en fjärdedel av befolkningen och har en tendens att i mycket hög grad gå till valurnorna. Den världsomfattande ekonomiska krisen gynnar en hög yen vars värde gentemot dollarn ökat sedan 2007 med nästan 40 %! Men inget går att göra medan åldringarnas inflytande växer. Den starka valutan är bra för Japans "baby boomers"!

Kina
2012-33 s 29
"Bo Xilais hustru Gu Kailai erkände mord"
Rättegången tog bara åtta timmar. Gu Kailai erkände medverkan i mordet på en brittisk affärsman. Hon ska ha förgiftat britten Neil Heywood för att hon trodde att han hotade hennes son. Hon ska ha hällt cyanid i Heywoods mun då denne var berusad och bad om vatten. Hennes lojala hemhjälp Zhang hjälpte till att utföra mordet. Enligt Gus familj och vänner var hon inte mentalt stabil vid tiden för mordet sedan hon drabbats av allvarliga depressioner.

Liberia
2012-33 s 30
"Diplomater och dokumentärer"
Alla människor i Liberia är på jakt efter en film som släppts som DVD. Dokumentär följer den danske journalisten Mads Brügger på hans surrealistiska äventyr där han spelar en korrumperad liberiansk diplomat i Centralafrikanska Republiken där han låtsas sätta upp en tändsticksfabrik för en grupp pygméer. Men hans egentliga projekt är att smuggla diamanter. Charlatanen som beskrivs när han delar ut tjocka "kuvert fyllda med glädje", dansar med berusade pygméer och besöker diamantgruvor som drivs av milsmän handlar om hur Brügger i verkligheten drar både presidenten och ordföranden för det regerande partiet vid näsan. Ellen är rasande för att han lurat henne att göra honom till hederskonsul och ambassadör. Hon skrev personligen under papperen och en hel del pengar var inblandade i skojet. Hela Liberia skrattar medan Johnson Sirleaf vill få den journalisten Mats Brügger utlämnad.
Liberia försöker fly sitt förflutna. Många av dem, som Ellen Johnson Sirleaf, som var förgrundsgestalter i den gamla Liberia försöker nu övertyga världen om detta. Vad Bruggers film visar är vad alla i Liberia redan vet: Rötterna från den gamla tiden finns kvar överallt, utmaningen är att hålla dem i schack. Detta kan leda till framsteg i landet inte att låtsas som om problemen inte finns.

Mali
2012-33 s 30
"Demonstration kräver samlingsregering"
Malis premiärminister har kommit under press att bilda den samlingsregering sedan cirka 50 000 människor samlats i huvudstaden och krävt att något görs snart fem månader efter det att en militärkupp slungade landet in i kaos. Premiärministern är provisoriskt tillsatt. Västafrikanska ledare har satt den 10 augusti som sista dagen för en politisk övergång, särskilt som Malis kuppledare misslyckats att helt gripa makten.

Egypten
2012-33 s 30
"Unga officerare stöder presidenten"
När Egyptens president Muhammed Morsi nu sparkar flera generaler, så utnyttjar han stöd från yngre officerare som är missnöjda med det gamla gardet. Det finns en lång rad problem som skapat missnöje bland dess yngre militärer, bland annat ogillar de att armén har dragits djupt in i landets politik efter Hosni Mubaraks fall. Militärmakten har demoraliserats på grund av usla löner, vänskapskorruption, brist på karriärmöjligheter och växande förvirrning om vilken roll cheferna egentligen spelar. Det verkar som om maktbalansen har tippat över till förmån för presidenten.

Ukraina
2012-33 s 31
"Timosjenkos rättegång skjuts upp"
Rättegången mot Ukrainas förre ledare, den 51-åriga Julia Timosjenko, har skjutits upp. Hon avtjänar redan straff för att hon påståtts ha missbrukat sin makt. Hon vägrar nu stt inställa sig inför rätta eftersom hon är sjuk. Domstolen har därför uppskjutit rättegången som handlar om skattebrott och förskingring som går tillbaka till 1990-talet. Den ska nu äga rum den 11 september.