Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 26

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25     

EU, Samhälle
2012-26 s 4-6
"När döden är den enda utvägen"
Recession och nedskärningar har resulterat i en självmordsepidemi över Europa. Värst drabbat är Italien, Grekland, Spanien och Irland. Många självmord och andra dödsfall kan kopplas till den åtstramningspolitik som förs i flera sydeuropeiska länder sedan årets början. Bara i Grekland har 1727 människor begått eller försökt begå självmord sedan 2009. Liknande saker sker i Spanien och Irland. Det är oftast inkassobyråernas metoder som medverkar till att pressa desperata personer över gränden. I Italien ska 154 miljarder euro i obetalda skatter plus böter för skattefusk drivas in.

Grekland
2012-26 s 7
"Grekerna hyr sin egen bonde"
Uppfinningsrikedomen för att överleva har skapat en ny affärsidé för grekiska bönder. De hyr ut en markbit till stadsborna, odlar marken och levererar grönsakerna till beställaren. Gineagrotis - "Hyr en bonde" - har blivit en succé. Bonden, som får en regelbunden, garanterad son stabil inkomst, kan planera sina odlingar efter beställningarna och därför får kunderna varorna till ett lägre pris.
http://www.guardian.co.uk/world/greek-election-blog-2012/2012/jun/14/greek-farmers-rent-land-crisis

Ungern
2012-26 s 8
"Skakig ekonomi i Orbans Ungern"
Det regerande högerpartiet Fidesz börjar nu visa tecken på desperation. Viktor Orban har lovat att svepa bort alla korrupta nätverk från socialisttiden. Hatiska uttalanden och främlingshat är på frammarsch. Miklos Horthy, Ungerns ledare under andra världskriget och allierad med Hitler, hylla numera med statyer och omdöpta gatunamn. Efter åtta år av politiska tomgång och korruption har Fidesz fått ta över en riktig röra som har förvärrats ytterligare av eurokrisen. Ungern behöver cirka 100 miljarder kronor för att finansiera sina utlandsskulder.

Holland
2012-26 s 9
"Holländarna vill inte heller spara"
Premiärminister Mark Rutte har lyckats få ihop en ny majoritet för nedskärningar sedan Frihetspartiets Geert Wilders drog sig ur koalitionen. Det har blivit höjd moms, frysta löner, högre vårdpriser och en gradvis ökande pensionsålder till 67 år. Detta har ökat populariteten hos Frihetspartiet och socialisterna. Nytt val den 12 september.
Behovet av strukturella reformer i Europa är inte begränsat till Medelhavsländerna - och det är inte lättare att få folk i norr att rösta för dem än det är i söder.

Turkiet
2012-26 s 10-11
"Erdogan har inga höga tankar om kvinnan"
Turkiets premiärminister Erdogan tror inte på jämlikhet. Hans långsiktiga mål är att fostra en ny generation konservativa muslimer. Nu demonstrerar landets
kvinnor mot förslaget att inskränka rätten till abort. Sedan flera veckor tillbaka demonstrerar tusentals kvinnor mot premiärminister Recep Tayyip Erdogans regering, som har deklarerat att man vill skärpa lagar gällande abort och kejsarsnitt. Debatten om kvinnans roll har blossat upp, och det är inte första gången.
Det råder inga tvivel om att Turkiets premiärminister är en övertygat konservativ man. Hans kvinnobild är traditionell, hans syn på familjen är patriarkalisk. Han vill uppfostra "en religiös generation". Hans parti, AKP, har förvandlat religionsmyndigheten "Diyanet" till en supermyndighet: budgeten är 1,3 miljarder euro och i Turkiet finns det en moské per 350 invånare och ett sjukhus per 60 000 invånare.

Montenegro
2012-26 s 12-13
"EU - lockar Montenegro knacka på dörren"
EU ledarna harv gett Montenegro klartecken att börja förhandla om ett EU-medlemskap. Men många länder, framför allt Sverige är tveksamma. Landet har stora problem med en utbredd organiserad brottslighet. Europol ska nu specialgranska landet.
Milo Djukanovic som leder regeringspartiet har dominerat den montegrinska politiken i drygt två decennier. I Montenegro duggar det av anklagelser om korruption på hög nivå och om misstänkt maskopi mellan ämbetsmän, bankirer och narkotikakungar.
Den genomsnittliga månadslönen efter skatt är 491 euro. Arbetstillfällen i den offentliga sektorn förutsätter ofta medlemskap i regeringspartiet.

2012-26 s 12
"De svarta bergen"
Montenegro blev en självständig stat den femte juni 2006. Ett litet land med 660 000 invånare varav 144 000 i huvudstaden Podgorica. 75 % är katoliker, 20 % muslimer. Det officiella språket är montenegrin men fortfarande pratar majoriteten, 63 %, serbiska Landet utvecklas långsamt till en marknadsekonomi men de statliga företagen och institutionerna dominerar. Inkomsterna kommer främst från export av aluminium och turistindustrin

USA
2012-26 s 14-15
"Svårt för Obama även efter omval"
Till och med under Nixon var förhållandet mellan de två stora partierna i Amerika, Demokratiska partiet och Republikanska partiet, bättre än idag. Medieexperten David Gergen, som var Reagans kommunikationschef, förklarar i intervjun varför Barack Obama inte kommer att kunna övervinna det politiska dödläget i Washington.
Obama möter idag ett öppet hat från många håll. Han anses nedlåtande och tillrättavisande vilket medborgarna ogillar. Även om han skulle bli omvald väntar honom fyra svåra år i Washington. Hillary Clinton skulle däremot klara det bättre och hon är populärare än både Obama och Mitt Romney

Uzbekistan
2012-26 s 16-17
"Googooshas pappa kokar folket"
Discodrottningen Googoosha är ingen annan än Gulnara Karimova, äldsta dottern till Uzbekistans fruktade president. Och själv en hänsynslös affärskvinna, god för 600 miljoner dollar. Minst. Med hjälp av familjens pengar har hon försökt göra karriär i bland annat USA.
En majoritet av landets befolkning betraktar henne som en "rövarbaron" och uppfattas som "den mest hatade personen i Uzbekistan".
Islam Karimov betraktas som en paria i internationella sammanhang och har klamrat sig fast vid makten sedan Sovjetunionens fall 1990. Hans auktoritära maktutövning har allmänt fördömts för att den tillämpar tortyr, mord och kidnapping och dessutom utövar drakonisk censur samt förföljer icke-muslimer. Ett alldeles särskilt grymt uttryck för Karimovs järnhårda makutövning inträffade när hans säkerhetstrupper avrättade två fångar genom att koka dem levande

2012-26 s 18
"Ingen opposition tolereras"
1991 blev Uzbekistan självständigt efter mer än ett århundrade under ryskt herravälde. Det är Centralasiens mest befolkade land med 28 miljoner invånare. 80 5 är uzbeker övriga är 5 minoriteter. Det finns ingen tillåten opposition och media är hårt kontrollerade av staten. Landet är en av världens största bomullsproducenter och är rikt på råvaror som olja, gas och guld. Den centralt styrd ekonomin är ett arv från sovjettiden. Fattigdom och arbetslösheten är allmänt spridd.

2012-26 s 18
"En skandallös skilsmässa"
När Gulmara Karimova var 19 år, 1991, gifte hon sig med Uzbekistans Cocacolaleverantör Mansur Maqsudi, en amerikansk affärsman med afghanskt ursprung. Paret bodde i USA och fick två barn. När äktenskapet började knaka tog Gulmara barnen med sig och flyttade tillbaka till Uzbekistan. Nu är hennes före detta make åtalad i Uzbekistan och en del av hans släkt antingen fängslade eller utkastade ur landet. Mansur Maqsudis tillgångar har konfiskerats och överlåtits på Gulmara. Det handlar om cirka 60 miljoner dollar.

Saudiarabien
2012-26 s 19-21
"Oroliga gamlingar i Saudiarabien"
Livet i kungadömet har alltid varit kontrastrikt, men det finns nu större anledning än någonsin tidigare att betvivla att det kan fortsätta på det viset.
När vågen av revolutioner svepte över norra Afrika förra året öppnade kung Abdullah kranarna och satsade 130 miljarder dollar på bostadsbyggande, utbildning, arbetslöshetsunderstöd och annat. Det satte stopp för en växande våg av klagomål och det blev ingen Saudivår.
Kungadömet grundades av Abdel Aziz bin Saud. Kung Abdullah den äldste av hans efterlevande söner är 89 år och lider av smärtsamma ryggproblem. Han halvbror och tronföljare, kronprins Sultan, som varigt försvarsminister i 49 år, avled i oktober i fjol. Prins Salman som är ny tronföljare, är visserligen 10 år yngre men har redan drabbats av en stroke. Övriga tre något yngre bröder har inte samma ställning och åtnjuter inte samma folkliga respekt. Det går vilda rykten om omåttlig lyx, korruption och skoningslösa maktkamper inom hovet. Regionens demokrativåg har underminerat alla antaganden om familjens gudomliga rätt att härska.
Den saudiska statens andra pelare, det stränga wahabistiska prästerskapet har också försvagats. Och Saudiarabien är inte så rikt som många tror, BNP per capita ligger under till exempel Sloveniens. Kungadömets viktigaste allians, den med USA, kan också komma att vackla. USA köper numera bara en ringa del av sin olja därifrån.

Israel
2012-26 s 22-23
"Afrikanska flyktingar skapar spänning i Israel"
Många invånare i Neve Shaanan-området i södra Tel Aviv klagar över galopperande kriminalitet som skylls på invandrare och säger att platsen har förvandlats till ett Soweto. Lagstiftare talar om "infiltratörer". Premiärminister Netanyahu hävdar att de flesta är ekonomiska invandrare och att de utgör ett hot mot Israels judiska karaktär. Sedan 2005 har cirka 60 000 afrikaner från södra Sahara, främst från Sudan och Eritrea, tagit sig över gränsen mellan Egypten och Israel. Många från Sydsudan återsänds nu, många med ett stöd på 1300 dollar.

Egypten
2012-26 s 25-26
"Mohamed Mursis stora utmaningar"
Halva folket röstade inte på Egyptens nyvalde president. Om Mohamed Mursi ska lyckas måste han frigöra sig från Muslimska Brödraskapet. Från att ha representerat en bannlyst islamistisk grupp har han blivit ledare för en nation och sina landsmäns främsta representant i förhandlingarna med generalerna som tog makten efter Hosni Mubaraks fall i februari 2011.
Han måste kämpa mot generalerna som direkt efter valet berövade presidentämbetet många av dess befogenheter. Han måste värva samarbetspartners från andra partier som traditionellt tvekar att samarbete med Brödraskapet och han måste ta itu med den uppblåsta statliga byråkrati som Mubarakt lämnade efter sig.

Libyen
2012-26 s 26-27
"Dödsfall uppmärksammar farliga vapendepåer"
Ännu ett år efter Muammar Kadaffi störtades från makten i Libyen finns det vapen, ammunition och sprängämnen på drift i samhället. Vapen i fel händer används till brott och våldsamheter mellan rivaliserande milisgrupper i landet. Massor av vapen har också smugglats och sålts till vapenhandlare i de arabiska grannländerna och till palestinska terrorister. Vapen och ammunition var en av de många svåra arv som landets nya ledare fick överta. Dessa har ännu inte lyckats skapa en centralregering.

Venezuela
2012-26 s 28-29
"Ständig varubrist i Venezuela"
Venezuela är en av världens främsta oljeproducenter. Ändå är bristen på stapelvaror som mjölk, kött och toalettpapper en kronisk del av livet. Matinköpen är ofta en handling som styrs av slumpen. Bakom problemen ligger president Chávez socialistinspirerade regering som infört sträng priskontroll i avsikt att göra vissa varor billigare. I de statligt subventionerade butikerna är emellertid köerna längst och varubristen störst.

Japan
2012-26 s 30
"Japans regeringsparti hotar klyvas"
Japans premiärminister Noda har baxat igenom en skattehöjning i parlamentets underhus med hjälp av oppositionen. Det har lett till att hans eget parti nu hotas av splittring. Japan har en gigantisk statsskuld på 200 % av BNP! En stegvis höjning av momsen till 10 % från nuvarande fem ska hjälpa till.
Nodas främste rival i det egna partiet DPJ, Ichiro Ozawa, var emot höjningen så nu hotas partiet av en splittring.

Paraguay
2012-26 s 30
"Sydamerika stöttar Lugo"
Sedan den paraguyanske presidenten Lugo avsattes av oppostionen har inte bara paraguyanerna själva utan också folk och regeringar i övriga sydamerikanska länder protesterat. Den nye presidenten erkänns varken av Argentina, Chile, Brasilien, Mexiko, Venezuela, Bolivia eller Ecuador.

Island
2012-26 s 30
"Island - fredligast i världen"
Enligt GPI (Global Peace Index) är Island, tätt följt av Danmark och Nya Zeeland, de mest trygga och fredliga länderna att bo i. Sverige hamnar först på 14:e plats. Bland de sista platserna på trygghetslistan återfinns Afghanistan,. Sudan och Irak.
Men allt som allt har världen blivit allt fredligare sedan 2009, fastslår GPI.

Cypern
2012-26 s 31
"Cyperns president kritiserar trojkan"
Mindre än 24 timmar innan Cypern vände sig till EU för att få ett räddningslån kritiserade dess president Demetris Christofias de villkor som den så kallade trojkan, EU, ECB och IMF, ställer för att bevilja lån. Han menar att trojkan har agerat som en kolonialmakt som tvingar på hjälpsökande länder åtstramningspaket och neo-liberal politik. Cyperns problem är att de cypriotiska bankerna behöver kapital eftersom de är kraftig exponerade mot Grekland, säger han.

Skottland, Storbritannien
2012-26 s 31
"Kampanj mot skotsk självständighet"
För en månad sedan fattade den skotska regionregeringen ett beslut om att skottarna ska folkomrösta om självständighet hösten 2014. Storbritanniens premiärminister David Cameron vill med en nystartad kampanj kämpa för ett förenat kungarike. Skottland åtnjuter redan ett eget parlament och samtidigt en roll i den brittiska regeringen. Det förenade kungadömet är ett land med unikt inflytande i EU, samväldet och i G 20 gruppen.