Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 36

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35                        

Ukraina
2012-36 s 2
"Stjärnornas krig i ukrainska valet"
Plakaten från Fotbolls-EM hänger fortfarande kvar på Kievs gator. Medaljskördens hjältar från Olympiska spelen i London lyser upp tidningskioskerna. Allt fler affischer för parlamentsvalet den 28 oktober klistras upp. Tre helt skilda evenemang - och ändå inte.
Det är en temperaturmätare på desperationen i ukrainsk politik att så många idrotts- och filmstjärnor nu kastar sig in i politiken.
Ukrainas bästa fotbollsspelare Andrij Sjevsjensko har dribblat sig in i politiken. Han gör det i laguppställningen för oppositionspartiet Framåt.
I samma parti på valbar plats finns skådespelaren Ostap Stupka. Flerfaldige tungviktsvärldsmästaren i boxning Vitali Klitsjko leder det nystartade UDAR- Partiet som på tredje plats har 10 procent väljarstöd enligt opinionsmätningar efter Julia Tymosjenkos valallians Förenade oppositionens 20-25 % och Regionernas parti ( också 20-25 procent)
Kändisskap tycks vara den yttersta kvalifikationen i detta parlamentsval.

Storbritannien
2012-36 s 4-5
"Hemligt kungligt veto avslöjat"
En föga känd rätt som drottning Elisabeth och prinsen av Wales besitter är rätten att ändra nya lagar kommer nu att granskas sedan regeringen förlorat en legal strid om att hålla tillämpningen av denna rätt hemlig.
Informationskommissionären har fastställt att regeringskansliet måste publicera en intern guide i Whitehall om hur äldre medlemmar av kungafamiljen ska konsulteras innan lagstiftning läggs fram, detta för att nya lagar inte ska kunna skada de kungligas privata intressen.
Ett utslag som publicerats av vice informations kommissionären Graham Smith, innebär att regeringskansliet har tiden fram till den 25 september på sig för att publicera den konfidentiella, interna manualen.
Den skildrar detaljerat hur "Kronans och hertigdömet Cornwalls" samtycke krävs innan ett lagförslag kan behandlas och bli lag och vilka kriterier som ministrarna utgår ifrån innan de ber kungligheterna att göra en ändring i ett lagförslag. Om de försummar att så göra kan de ställas inför rätta.

2012-36 s 5
"Prins Charles makt ökar - mer insyn krävs"
Det är förbjudet att avslöja detaljer om prinsens möten med ministrar och regeringstjänstemän. En kompakt mur av hemlighetsfullhet kringgärdar prinsens makt som bara ökar. Nu ska en informationstribunal bestämma huruvida de många aktiviteter som ger prins Charles 17 miljoner pund om året i privat inkomst bör offentliggöras.

Frankrike, Näringsliv
2012-36 s 6-7
"Entreprenörer bemöts med misstro"
Entreprenören Laurent Villerouge uppfann trottoaren som genererade belysning blev inte trodd i Frankrike. Nu gör han succé i USA. Folk vill känna sig säkra i Frankrike säger han. "Fransmännen får för mycket hjälp". Det är landets starkt utbyggda välfärdssystem som gör att ingen längre kan eller behöver ta någon risk.

Ryssland
2012-36 s 9
"Putin kopierar Stalin"
Ryssland måste ta ett "kliv framåt" för att förnya sin spretiga försvarsindustri, sa Putin vid ett anförande och blickade tillbaka till den ambitiösa industrialisering som sovjetdiktatorn Joseph Stalin lät genomföra före det andra världskriget. Putin har gjort industrialisering till ett huvudmål under sin tredje period i Kreml. Han klagar på usel disciplin på fabriker som arbetar med beställning till försvaret. Putin planerar att satsa motsvarande 2870 miljarder kronor under den kommande åttaåriga moderniseringsperioden av militärmakten.

USA
2012-36 s 10-11
"Rådgivarna runt Obama"
De finns i tre kategorier. För det första de politiska rådgivarna. David Axelrod som nu är i Chicago, kampanjledaren Jim Messina och David Pflouffe som övervakade 2008 års valseger. Där finns också stabschefen Jack Lew och där finns framför allt Valeri Jarrett, en familjevän sedan lång tid tillbaka från Chicago som är med i Obamas armerade limousin både hemmavid och utomlands. En annan som ofta reser med Obama är före detta presidenten Bill Clinton.

2012-36 s 12-14
"Valerie har störst makt - vid sidan om Obama"
Valerie Jarrett kom till Washington utan några som helst nationella erfarenheter. Men hennes obegränsade tillträde till Barack Obama har förvandlat henne till en drivande kraft under Obamas presidentperiod. Jarrett är Obamas stabschef när det gäller frågor som rör affärslivet, delstatsregeringar och den politiska vänstern.
"Hon är den enskilt mest inflytelserika personen i Obamas Vita huset", säger en före detta Vita Hus tjänsteman.
Det handlar delvis om hennes "allestädesnärvaro", förmågan att hantera allting från vem som ska sitta i högsta domstolen till vem som sitter bredvid vem på statsbanketter, ej att förglömma Vita huset memos med "VJ tänker" eller "VJ säger".
Valerie Jarrett fungerar ofta som en motvikt till Clinton-veteranerna i administrationen.
Hon påminner både dem och hennes medfött försiktige boss om att han kommit till Washington för att åstadkomma stora saker.
Om Karl Rove var känd som George W. Bushs politiska hjärna, så är Valerie Jarrett Obamas ryggrad. Hon är presidentens länk till omvärlden utanför Vita Huset bubblan.

2012-36 s 15
"Fruarna tvingas hålla tal"
Fruarna till presidentkandidaterna befinner sig i den unika situation att de kan tala om sina män på ett mer personligt sätt i stället för i politiska termer. Och många människor röstar på personligheter. Den som först trädde fram som pionjären för ett TV-sänt hustrubaserat PR-tal var Barbara Bush 1992. Hon var den första presidentfrun som talade från ett i förväg författat manuskript. Hennes make George H.W. Bush förlorade men Barbara hade bevisat att det fanns en potential i att fösa fram beundrande hustrur att beskådas och avlyssnasav miljontals TV-tittare.

2012-36 s 16
"Ett hjärtslag från makten"
Den amerikanska vicepresidentposten har blivit allt viktigare. Det förr ringaktade ämbetet har numera mycket stor betydelse. Ämbetsinnehavaren måste vara beredd på att i nödfall överta presidentposten. Mitt Romney hade detta i åtanke när han valde sin medkandidat Paul Ryan.
2008 begick den republikanske presidentkandidaten ett ödesdigert misstag då utnämnde den helt okända och på många politiska områden inkompetenta guvernören i Alaska, Sarah Palin.
Det har hänt nio gånger i USAs historia at vicepresidenten fått ta över. Statistiskt sett har var sjunde amerikansk president varit vicepresident vid ett tidigare tillfälle.

Iran, Nordkorea
2012-36 s 17
"Iran och Nordkorea sluter teknologipakt"
Iran och Nordkorea har undertecknat en vetenskaplig och teknologisk överenskommelse. Det gäller en pakt mellan två stater som eftersträvar kärnvapen och avvisar allt samarbete med västmakterna. De anser sig sitta i en gemensam skyttegrav i sin kamp mot västmakterna. Iran eftersträvar en ledande teknologisk roll bland de muslimska staterna.

Israel
2012-36 s 17
"Rabins 'mördare' fri - nu på Facebook"
Hagai Amir som avtjänat ett nära 17-årigt straff för att han hjälpte sin bror Yigal Amir att döda den tidigare israeliske premiärministern Yitzhak Rabin för att stoppa fredsförhandlingar med palestinierna. Efter 10 veckor på Facebook har Yigal, som nu är fyrtiofyra år, 463 vänner på Facebook och hans sida har blivit en mötesplats för Israels argaste ultranationalister.

Ryssland, Tatarstan
2012-36 s 18
"Slut på fridfull samexistens"
I åratal har Tatarstan hållits fram som en modell för en stabil och lugn rysk republik som har en befolkning av 4 miljoner varav de allra flesta är sunnimuslimer. Något har förändrats sedan juli månad då en lönnmördare sköt ihjäl en prominent islamisk ledare, Valiulla Yakupov, och nästan dödade Tatarstans stormufti, Ildus Faizov, med en bomb som detonerade under hans bil. Många tror att det hänger samman med den offentliga kampanj som de två männen drev för att motverka det växande inflytandet från salafismen, en fundamentalistisk form av Islam. Den äldre generationen oroar sig för salafisterna som de uppfattar som en inkörsport till radikalisering.

El Salvador
2012-36 s 19-21
"Fredspakt mellan gatugäng i El Salvador"
De båda toppledarna för den västra hemisfärens två mest våldsamma gatugäng har slutit en pakt som skulle göra slut på dödandet. Detta sedan den salvadoranska regeringen gett löfte om att låta överföra 30 av ledarna till inspärrning med färre restriktioner
Fem månader senare består vapenstilleståndet i El Salvador, som länge har varit ett av de mest våldsamma länderna i Amerika. Med mellan 30,000 och 50,000 medlemmar och en vapenarsenal som innehåller anfallsvapen och granater, är de båda gängen virtuella arméer med förmåga att påverka säkerheten i en hel region - och de har använt denna förmåga till att terrorisera befolkningar som fortfarande är utmattade efter åratal av inbördeskrig och instabilitet.
Många har förblivit skeptiska till om pakten kommer att hålla. Efter att ha gått tillbaka starkt har antalet mord återigen börjat stiga liksom antalet rapporter om utpressningar. En del av de som brutit pakten har dödats.
Men myndigheter i det intilliggande Honduras som också brottas med okontrollerat våld menar att pakten är värd att studeras. Regeringen i Guatemala har avstått.

Indien
2012-36 s 21-22
"Mobiler spred lokalt gräl till hela Indien"
Hur kan en lokal konflikt utlösa en folkomflyttning som är den största ofrivilliga sedan självständigheten 1947? Svaret är enkelt: den moderna tekniken!
Indien har beskyllt pakistanier för att ligga bakom ett videobudskap ägnat att skapa religiöst har.
Gnistan som utlöste våldsamheterna som fick så enorma konsekvenser var en strid i västra Assam mellan det infödda stamfolket Bodo och bengali-talande invandrare som har flyttat in i delstaten under mer än hundra års tid. Bodo-folket säger att invandrarna är illegala immigranter från Bangladesh och vill att de ska sparkas ut. Den muslimska befolkningen i västra Assam växer snabbare. Stamfolket upplever sig som översvämmade av muslimska invandrare. Konflikten i Assam har pågått i årtionden. Men hittills har dispyterna i likhet med andra uppror i nordöst inte haft någon egentlig påverkan på landet i övrigt.
Det är mobilerna som gjort skillnad mot förr. Falska bilder av massakrer skickades ut via sms. Indien skyllde på websajter från Pakistan. Bilderna spred sig som virus och skapade oro och panik.

Pirater, sjörövare, Terrorism
2012-36 s 23
"Det går sämre för piraterna i Adenviken"
Sjörövarnas dåd i de förrädiska vattnen kring Afrikas horn har minskat starkt 2012, enligt statistik från U.S. Navy. Anledningen till minskningen är den aggressiva patrullering som utförs av internationella fartyg samt den ökade vaksamheten hos den kommersiella sjöfarten. Den senaste "lyckade" piratattacken skedde den 10 maj och det senaste försöket den 27 juni.
Amerikanska och europeiska trupper har genomfört en handfull konkreta anti-piraträder, där gisslantagna fångar befriats och piraterna har dödats eller tillfångatagits. "Sjöröveri är en antik sjukdom som borde vara utrotad i vår moderna tid".

Sydafrika
2012-36 s 24-25
"Den sydafrikanska polisen har stora brister"
Den sydafrikanska polisens dödliga skott mot strejkande gruvarbetare erinrar inte bara om polisens brutalitet under apartheid utan det understryker också den nuvarande regeringens tillkortakommanden.
På de hemska bilderna från 16 augusti ser man poliser fyra av sina kpistar i riktning mot en grupp skräniga gruvarbetare beväpnade med spjut. Poliserna skjuter urskillningslöst. Alla poliser är svarta..
Följden av en och en halv minuts ohämmad aggression är 34 döda och 78 skadade gruvarbetare.
En kommission, som har utsetts av president Jacob Zuma och tilldelats juridiska befogenheter, ska nu utreda inte bara gruvledningens och strejkledarnas roller utan också polisledningens doktrin samt polisens agerande.
Det är redan klarlagt att säkerhetsstyrkorna var otillräckligt rustade för situationen. Trots att konfrontationen hade trappats upp veckan före tragedin fanns det bara 450 uniformerade poliser mot 3 000 känslomässigt uppladdade gruvarbetare.
Bristerna hos polisen beror på inkompetent ledning och bristfällig kontroll säger experterna. Problemen börjar i toppen. Sedan 12 år tillbak har polisens högsta ledare varit ANC-politiker i stället för välutbildade karriärpoliser. Det gör att till exempel utredningar om korruptionsmisstänkta politiker motarbetas och att det är korrupta poliser som stiger i graderna.

2012-36 s 26
"Groteskt mordåtal dras tillbaka i Sydafrika"
Åklagarna i Sydafrika har dragit tillbaka sitt mordåtal mot de 270 gruvarbetare som arresterades under den våldsamma strejken i Sydafrika för en tid sedan. De 270 männen har anklagats för mord på de av sina 34 kolleger som sköts ihjäl av - polisen! Riksåklagarmyndigheten har använt sig av en dunkel gammal lag som tidigare användes av apartheidregimen.
Fler än 150 av de arresterade har framfört klagomål för att de misshandlats för att uppge namnen på de gruvarbetare som hackat ihjäl två poliser under den våldsamma vecka som föregick massakern.

Kenya
2012-36 s 27-28
"Nairobis - Afrikas Teknologicentrum"
Tre faktorer bidrar till att Nairobi är Afrikas teknologiska centrum. Där finns en regering som stöder utvecklingen och står bakom den fysiska utbyggnaden av bandbredd. Idag använder 12 och landets 40 miljoner av internet, en siffra som tredubblats sedan 2009.
För det andra har Kenya undergått en revolution sedan 2007, då "M-PESA", ett mobilbetalningssystem startades. Många nya företag använder det som bas för sin affärsverksamhet. För det tredje så har Nairobi sedan 2010 ett ställe, "iHub" där lokala entreprenörer kan träffas och utbyta idéer. Detta har expanderat i stor skala.
Redan från början formgav företagen sina produkter för mobiler och inte för datorer. Få människor äger en laptop, men det finns 74 mobiler på 100 kenyaner.

Teknik, Näringsliv
2012-36 s 29
"Är Cook en god kock för Apple"
Tim Cook kan nu fira sitt första år vid rodret ombord på Apple, sedan han den 24 augusti i fjol efterträdde Steve Jobs, den teknologiska världens rockstjärna. Apple har fortsatt att slå rekord och i augusti 2012 var företaget de mest värdefulla av alla tiders börsnoterade företag. Den titeln hölls tidigare av Microsoft. Tim Cook lyssnar på Wall Street och aktieägarna och för första gången sedan 1995 gav Apple förra månaden utdelning.
Frågan är nu om Tim Cook lärt tillräckligt av sin företrädare för att kunna hålla det kreativa flödet inom företaget i fritt flyt. Nya marknader måste erövras - till exempel digital TV.

Storbritannien
2012-36 s 30
"2000 studenter hotas av deportering"
Över 2000 utländska studenter riskerar att bli deporterade från Storbritannien sedan ett universitet i London har förlorat sin licens att utbilda utländska studenter. London Metropolitan University har haft rätt att sponsra studenter som kommer rån länder utanför EU, men den rätten har dragits in och universitetet får inte längre auktorisera visa. Anledningen sägs vara att universitetet inte kontrollerar elevnärvaro och att många studenter inte har rätt att vara där.

Ryssland, Ungern, Azerbajdzjan, Armenien
2012-36 s 31
" Azerbajdzjan svek löfte till Ungern"
2006 dömdes azerbajdzjanen Ramil Safarov till livstids fängelse i Ungern för mordet på armeniern Gurgen Markarin. Mordet utfördes när de båda befann sig i Ungern på en NATO-kurs. Ungern har nu överlämnat Safarov till Azerbajdzjan där han skulle avtjäna sitt straff inte kunna benådas förrän efter 25 år. Men Azerbajdzjans president benådade den 35 årige Safarov så fort han kom hem till sitt land. Rysslands utrikesminister fördömer tilltaget och Armenien har brutit de diplomatiska förbindelserna med Ungern.