Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 27

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26    

Storbritannien, Sport
2012-27 s 4-6
"Enorma säkerhetsarrangemang inför OS i London"
Stridsflygplan dundrar fram över den engelska landsbygden. Storebror vakar över allt och alla som aldrig förr. Storbritannien och USA samarbetar i den mesta massiva säkerhetsoperationen på brittiskt territorium sedan andra världskriget. Olympiska spelen i London är en speciell utmaning ur säkerhetssynpunkt. Upp emot en miljon besökare väntas till OS i London vilket ökar pressen på gränsvakterna. Många politiska ledare från hela världen vill komma till OS. 300 000 väntas komma till Olympiska parken i östra London varje dag. En flygförbudszon har upprättats.

Frankrike
2012-27 s 7
"Slaget om Frankrikes höger har redan börjat"
Den gamle franske presidenten Sarkozy lämnar efter sig ett parti i kaos. Nu börjar maktkampen vem som ska efterträda honom i det sargade partiet. Det blir inte lätt för UMP att finna ett samlande namn till hans efterträdare. Intressanta kandidater är Patrick Buisson som var Sarkozys rådgivare, Roselyn Bachelot som kritiserade deras högerstrategi och partiets generalsekreterare Jean-François Copé. liksom François Fillon, Sarkozys respekterade premiärminister. Även en tidigare premiärminister, Alain Juppé kan tänkas ställa upp.

Storbritannien, Jersey
2012-27 s 8-9
"Jersey och självständigheten"
Den lilla ö-nationen i engelska kanalen Jersey har fått en självständighetsdebatt. Ön, som lyder under brittiska kronan direkt, har varit ett paradis för ekonomiska transaktioner.
I svallvågorna efter en skatteskandal har vice chefsministern i skatteparadiset på ön Jersey, Philip Bailhache, hotat att bryta sambandet med Storbritannien. Han säger att Jersey är "berett att bli självständigt om så vore nödvändigt".
Bailhaches hot är inget nytt och det handlar om en ren bluff. Han vill bara släcka strålkastarna på den lagstiftning som återigen har tagits på bar gärning för att den underlättar grova skattebrott.
Jerseys invånare skulle inte heller gilla det. De flesta vill vara britter. Fortfarande är det den engelska drottningen som utser guvernören och andra ämbetsmän.

2012-27 s 9
"Jersey - landet utan statsminister"
Jersey är med sina 95 000 invånare den största av kanalöarna utanför Normandies kust i Engelska kanalen. Sedan långt tillbaka i historien har Jersey en viss självständighet, en konstitution som råder än idag. Det är därför som Jersey är en självstyrande politisk enhet utan att ha någon egentlig statsminister. Samtidigt lyder Jersey direkt under den brittiska kronan. De senaste decennierna har Jersey mest blivit omtalat som ett skatteparadis och har utvecklats till ett centrum för banker. Den finansiella sektorn står för hälften av öns inkomster. Annat är turism och jordbruk. Jersey är känt för sina Jerseykor.

Ryssland, Nato
2012-27 s 10-11
"Fienden mitt ibland dem"
Människor i Uljanovsk, en fattig stad högt upp på den mäktiga Volgaflodens strandsluttning, har svårt att acceptera tanken att Nato är deras vän och att de bör hjälpa den västliga försvarsalliansen att lämna Afghanistan.
Efter kalla krigets slut 1990 och Warszawapakten upplöstes expanderade Nato in i de östeuropeiska länder mycket emot de löften som Nato enligt Sovjetunionen gett. Människor i Uljanovsk är rädd för "fienden". Samtidigt är Uljanovsk i desperat behov av nya arbetstillfällen. Ryssland har föreslagit Uljanovsk som en transitpunkt när Nato nu förbereder tillbakadragandet av styrkorna från Afghanistan i slutet av 2014. En logistisk mardröm som innebär att allt som under många år transporterats till Afghanistan också ska skickas hem.

Mexiko
2012-27 s 12-13
"Peña Nietos välplanerade resa till presidentpalatset"
Mexikos nyvalde president vann inte av en slump. Det var en välplanerad resa till presidentpalatset. Uppbackad av sin fru Angelica. Känd TV-stjärna i hemlandet. Han steg i graderna från obetydlig guvernör till mäktig guvernör med samma noga uträknade strategi som han tillämpar när hans spelar schack. Han är stilig, till och med män ger honom komplimanger. Valet var jämt, när 99 % av rösterna var räknade hade Peña Nieto fått 38 % mot López Obradors 32 och regeringspartiets Josefina Vázques Motas 25 %.
Efter sin seger i presidentvalet måste han nu göra klart om han tänker följa PRIs gamla traditioner som kännetecknas av svågerpolitik och korruption, eller ett nytt ödmjukare parti som han lovade under valkampanjen.

USA
2012-27 s 14-15
"Sjukvårdsreformen framgång för USAs kvinnor"
Amerikas kvinnor har mycket att glädja sig åt när Högsta domstolen med 5 röster mot 4 fastslagit att den reform som president Obama drivit igenom inte står i strid med konstitutionen.
Beslutet innebär bland annat ett slut på könsdiskrimineringen på sjukförsäkringsmarknaden. Kvinnor kommer inte längre att behöva betala 150 procent mer än män för samma hälsoskydd.
Och så snart som Affordable Care Act - allmänt kallad Obamacare - tillämpas fullt ut kommer 8,7 miljoner kvinnor att få garanterad tillgång till moderskapsvård och förlossningsvård i alla nytillkomna vårdprogram.
Nu får inte längre försäkringspremien ta hänsyn till "förut-existerande tillstånd" som förlösning med kejsarsnitt eller våld i hemmet eller sexuella övergrepp. Den nya lagen gör kostnader för en sjukförsäkring överkomlig.

Samhälle, Indien
2012-27 s 15
"Bill Gates vill återskapa toaletten"
Det de resenärer som är djärva nog att resa till Indien är det de snuskiga toaletterna som bekymrar dem mest. Kampen för bättre hygien på offentliga toaletter har startat. Dessutom saknar stora delar av Indiens hushåll toalett.
Bill Gates, en av världens rikaste människor, ser som sin mission att återskapa toaletten. Han vill hjälpa till att utveckla billigare alternativ till spoltoaletten.

Tunisien
2012-27 s 17
"Striden om universitetet i Tunis"
På Manouba universitetet i utkanten av Tunis, Tunisiens huvudstad, tillåts inte bönerum eller kvinnor som döljer sina ansikten i slöjor.
En handfull ultrakonservativa Salafiststudenter och busslaster med deras anhängare, många från den fattiga landsbygden utmanar beslutet. Dekanen Habib Kazdaghli försvarar den sekulära utbildningen och hans kamp har gjort honom till hjälte. Hur kan man undervisa en student när du inte ser hennes ansikte, menar han, eller examinera en person som man inte vet vem det är?

Egypten
2012-27 s 18-19
"Egyptens första dam"
Egypten har en ny ledare, Mohamed Mursi, landets första president från Muslimska Brödraskapet. Egypten har också fru Mahmoud, som är så vanlig enligt egyptiska standardmått att hennes upphöjelse är extraordinär.
Naglaa Ali Mahmoud bär en muslimsk huvudduk, en abaya, som når ända till knäna. Hon har ingen akademisk utbildning och hon bär inte sin mans efternamn, därför att det är en västerländsk tradition som få egyptier har anammat. Hon vägrar också att acceptera titeln första dam och föredrar i stället Um Ahmed, ett traditionellt smeknamn som identifierar henne som mor till Ahmed, hennes äldste son.
I somligas ögon representerar hon den demokratiska förändring som revolutionen lovade. Hon är en kvinna bosatt i presidentpalatset som ser ut och lever som majoriteten av landets systrar, mödrar och döttrar.
Men för andra egyptier, som tillhör den västinfluerade eliten, står hon för den underutveckling och tillbakagång, som de befarar att Muslimska brödraskapet ska befästa.

2012-27 s 19
"En alldeles vanlig man"
Den nye presidenten är en typisk Bror"
Gråsprängt skägg, säckiga kostymer och en ödmjuk framtoning gör att Mohammed Mursi, Egyptens nye statschef, passar väl in i formen. Hans karriär är typisk för en person tillhörande det 80 år gamla Muslimska Brödraskapet som har många ledare med jämförelsevis blygsam bakgrund och som har gjort en klassresa uppåt som skickliga yrkesutövare. Han fick chansen att bli president sedan Brödraskapets första val av presidentkandidat diskvalificerats. I valet röstade många på Mohammed Mursi för att stoppa hans rival som härstammade från den förhatlige Mubaraks gamla regim.

Kongo
2012-27 s 20-21
"Kvinnor är packåsnor i Kongo"
Kvinnor har fått ersätta djur som bärare av tunga bördor när det handlar om lokala transporter. Nu ställs krav på att vikten i säckarna ska begränsas. Från 100 kilo per säck till "bara" 50 kilo! EU har bekostat rapporten som avslöjar misären.
De kallas "les femmes transporteuses" på franska. På Kiswahili heter de "babeba mizigo". Oavsett språk så är slitet detsamma: kvinnorna är mänskliga packåsnor.
Flera internationella studier har klassat Kongo som världens värsta land att vara kvinna i. Ofta sätter dessa studier fokus på könsrelaterat våld. Enligt en undersökning publicerad förra året i American Journal of Public Health, våldtas 48 kongolesiska kvinnor i timmen. I åratal har olika militära styrkor och rebellgrupper använt sig av våldtäkt för att förstöra samhällsstrukturer. Över hela östra Kongo har kånkandet på tunga laster blivit ytterligare en börda. Hästar, åsnor och truckar har blivit för dyra.

Afrika, Sydafrika
2012-27 s 22
"Många Afrikaner flyr söderut"
En tragisk båtolycka på Malawisjön för ett par veckor sedan riktade ljuset mot en folkvandring som man i Europa knappt har lagt märke till. Varje år lämnar nämligen tiotusentals afrikaner sina hemländer för att söka ett bättre liv i Sydafrika. Det är ekonomiska flyktingar från främst Somalia, Etiopien, Eritrea och Sydsudan. De erbjuds "hjälp" av människosmugglare. Den första stationen på rutten är Kenya. Där finns fem till tio nätverk av affärsmän med goda kontakter inom byråkrati och politik.
Enligt UNHCR finns det över 170 000 asylsökande i Sydafrika, mer än i något annat land. Den sydafrikanska staten välkomnar inte asylsökande lika generöst som Europas välfärdsländer. Totalt kan det finnas över 6 miljoner papperslösa afrikaner i Sydafrika de allra flesta från Zimbabwe.

Afrika, Samhälle, Näringsliv
2012-27 s 23
"Afrikas mångsidiga entreprenörer"
Mer än någon annanstans i utvecklingsländerna har den afrikanska kontinenten skapat nätverk av företag som spänner över ett antal av ekonomins olika sektorer och branscher. Begreppet "parallell-entreprenör" är skapat. Tankesmedjan IMANI i Ghana har kartlagt 189 framgångsrika entreprenörer i Ghana, Nigeria och Kenya
Den viktigaste faktorn är byråkratin. Dess oförutsägbarhet avhåller affärsmännen från att lägga alla ägg i samma korg av fruktan för nya betungande regler för marknaderna.
Ett problem är att en del investerare inte vågar satsa pengar i afrikanska företag på grund av deras ofta labyrintliknande ägarstrukturer.

Rwanda
2012-27 s 24-25
"Rwanda - Afrikas Singapore?"
Rwandas president Paul Kagame sitter i kaptenens stol. Hans teknokratiska ministrar sitter nära intill honom. När samtalet kommer in på affärsverksamhet blir Paul Kagame livlig. Affärer är hans passion. Han vill förvandla Rwanda till ett Singapore i Centralafrika även om landet saknar alla Singapores fördelar. Singapore har världens mest hektiska hamn. Rwanda är inklämt och saknar tillgång till ett världshav. Singapore har en av världens bäst utbildade befolkningar. Rwandas medelklass slaktades 1994. Singapore är en port till Kina. Rwandas grannar är "allt annat än idealiska. Uganda är korrumperat. Burundi är dysfunktionellt Kongo ännu värre.
Ändå har Rwanda en stor fördel: rättssäkerhet råder. Inget annat land har lagt ned så mycket arbete på att kväsa korruptionen. Ministrar har hamnat i fängelse.
Rwanda är underbart nog också befriat från byråkrati. Landet rankas som nummer 45 bland länder när det gäller att göra affärer. Rwanda är "en plats där det är mycket enkelt att göra affärer". Exemplet Rwanda visar att rättssäkerhet kan slå rot också i Afrika.

Mexico
2012-27 s 26-28
"Mexicos medelklass snart i majoritet"
Det är den snabbt växande medelklassen som avgör vem som blir president i valet på söndag.
Den mexikanska medelklassen har det bra i centrala Mexikos högländer, som kännetecknas av blomstrande industristäder, som har föga gemensamt med de våldsamma gränsstäderna i Rio Grande eller turistorter som Cancun. Det är här i det soliga Queretaro man möter det nya Mexiko med 60 timmars arbetsvecka, stormarknader och privata språkskolor som producerar tvåspråkiga 14-åringar. Ett annat tecken på en växande medelklass är krympande familjer. På 1960-talet födde varje mexikansk kvinna 7,3 barn! Idag är siffran 2,3.

Forskning, samhälle
2012-27 s 28-29
"Mexiko, vår omväg till Mars"
I Chichuahuan öknen i Mexiko lär sig vetenskapsmännen om den okända planeten Mars genom att forska här på Jorden. Cuatro Ciénegas är i stort sett ofruktbart och ovänligt och bara befolkat av organismer som klarar en omöjlig miljö, en som påminner om förhållandena på Mars för miljarder år sedan. Gipsdynerna i dalgången är inte olika Gale-kratern på Mars av idag där NSASs Curiosity Rover ska landsättas i augusti.

Island
2012-27 s 30
"Folkviljans röst vann på Island"
Den 69-årige Olafur Ragnar Grimsson vann förra lördagens presidentval och går därmed till historien som den förste presidenten som vinner en femte mandatperiod. Med 52,7 procent av rösterna fick Grimsson betydligt fler röster än den 37-åriga TV-stjärnan Thora Amorsdottir som fick nöja sig med 33,1 %. Den före detta vänsterpolitikern har blivit omtyckt av den borgerliga oppositionen därför att han lagt sitt veto två gånger mot beslut som fattats av den svaga rödgröna alliansen och därför att han är emot Islands inträde i EU.

Liberia, Nobelpris
2012-27 s 30
"Nobelpristagare anklagas för nepotism"
Det har bara gått sju månader sedan Ellen Johnson Sirleaf tillträdde som Liberias president, men redan anklagas hon för nepotism; inte bara av motståndarna utan av sina egna partikamrater och väljare. Två hundra demonstranter kräver hennes avgång. Regeringen styrs inte av Unity Party utan av Sirleafs familj, den har blivit en familjeangelägenhet där alla får en lukrativ bit av makten, sa Patrick S. Piah som organiserade demonstrationen.
Ellen Johnson Sirleaf är Afrikas första kvinnliga statschef och mottog i december Nobels fredspris tillsammans med två andra internationella kvinnor.

Holland
2012-27 s 31
"Wilders - en politisk vilde"
Geert Wilders, ledare för det högerextrema och antimuslimska partiet PVV, får hård kritik av sina partikamrater sedan två PVV-ledamöter tröttnat på hans diktatoriska sätt att leda partiet och lämnat in sina avskedsansökningar. Konflikten gäller främst Wilders nya giv: Att sluta fokusera på invandringens negativa effekter utan inrikta sig på att vara ett EU-fientligt parti, vilket långt ifrån alla inom PVV håller med om.