Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 25

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24      

Frankrike
2012-25 s 5
"Frankrikes socialister har hela makten"
Det socialistiska blocket fick många fler mandat än de nödvändiga 289 för att kontrollera majoriteten i Nationalförsamlingen. De gröna fick cirka 20 och yttersta vänstern cirka 10. Den förre presidenten Nicolas Sarkozys UMP fick bara 220 mandat, en rejäl minskning. Det väntas en bitter strid om ledarskapet i UMP. Nationella Frontens Marine Le Pen kom inte in i parlamentet, det gjorde däremot hennes brorsdotter den blott 22-åriga juridikstudenten Maréchal Le Pen. Demokratiska rörelsens ledare François Bayrou förlorade sin plats.
Den franska ekonomin haltar sig framåt. Frankrike har lovat att minska budgetunderskottet till 5,5 % av BNP i år och tre procent nästa år.

Tyskland
2012-25 s 6-8
"En övertygad europé i själ och hjärta"
Merkels val står mellan Europas öde och de tyska väljarnas intressen.
Prästdottern Merkel arbetade för Östtysklands siste regeringschef och för det återförenade Tysklands första förbundskansler. Som den första tyska ledaren född efter andra världskriget står Merkel nu inför valet att axla det som tidigare ledare ansåg vara Tysklands plikt, nämligen att verka för europeisk enhet, om nödvändigt med hjälp av tyska pengar, eller att tillmötesgå den tyska allmänheten, som inte är lika övertygad om att detta är Tysklands plikt.
Den 57-åriga Merkel är åter en länk i en historisk viktig tid, denna gång som händelsernas agent och ledare för Europas största land. Unionen som byggdes upp ur andra världskrigets aska står inför ett existentiellt hot, och den enhetliga valutan som Merkel kämpar för riskerar att kollapsa. Kritiker hemma och utomlands skyller på Merkel och påstår att hon bjöd in katastrofen genom att böja sig för den allmänna opinionen och vägra att göra tillräckligt för att hjälpa Europas svagaste länkar att betala sina skulder.

2012-25 s 9-11
"Tyskland är inte hur starkt som helst"
Tyskland är inte så starkt som det verkar och definitivt inte tillräckligt starkt för att hålla resten av Europa under armarna. Detta underströk förbundskansler Merkel i ett tal i förbundsdagen i förra veckan. Hon opponerar mot gemensamma euroobligationer som skulle fördela några få länders skulder på alla euroländerna.
Tyskarna är trötta på att betala för andra. En majoritet vill att Grekland ska lämna valutaunionen om de inte gör nödvändiga nedskärningar i statens övertrasserade budget.

Grekland
2012-25 s 11-13
"Pengarna flödade in"
Hur kunde det gå som det gick i Grekland? Jo, under de första åren i valutazonen hade Grekland stark tillväxt. Investerare, EU-funktionärer och andra blundade för missförhållanden, som nu får hela eurozonen att gunga.
Floden av pengar som rann in i Grekland när det gick med i valutaunionen betalade för nya vägar och högre löner och hjälpte Constantine Choutlas att etablera ett stort byggföretag. Men alla de där pengarna byggde inte ett konkurrensstarkt företag. När resten av världen upptäckte detta och pengarna tog slut, gjorde även Choutlas företag det.
Det talas mindre om det som bankirer, bedömare och experter anser vara ett enormt misslyckande av marknaderna - den kollektiva oförmågan eller oviljan hos investerare, reglerare, EU-representanter och grekiska politiker att se och erkänna vad som höll på att hända och sätta stopp för det i tid.
Detta misslyckande har lett till fem års recession i Grekland och försatt hela eurozonen - och på sätt och vis den globala ekonomin - i stor fara.

2012-25 s 12
"Samaras omöjliga uppdrag"
I måndags föll uppgiften att bilda regering på Ny Demokratis ledare , Antonis Samaras. Han fick 29,7 % av rösterna vilket ger partiet 129 av 300 mandat i parlamentet. Förmodligen bildar han en samlingsregeringen med Pasok. Då får koalitionen majoritet med 162 mandat och hoppas kunna omförhandla villkoren i Greklands senaste hjälplån på 130 miljarder euro.

Serbien
2012-25 s 13
"Dödgrävaren i Serbien"
När Serbiens nye president Tomislav Nicolic installerades den 11 juni kom inga politiska ledare från grannländerna Kroatien, Bosnien, Slovenien eller Makedonien. Anledningen är att Nikolic i de tre första intervjuerna lyckats såra alla sina grannar. Han hävdade att Srebrenica inte var något folkmord och att han inte kommer att delta i den årliga minnesmanifestationen för de 8372 män och pojkar som i juli 1995 mördades av den bosniskserbiska armén. Vidare hävdar han att "Vukovar är en serbisk stat dit kroater inte behöver återvända". Nicolic var vice regeringschef åt Slobodan Milosevic. Hans första resa som president gick till Moskva där Putin lovade 800 miljoner dollar i kredit.

Ryssland
2012-25 s 14-15
"Putin trivs inte i amerikanernas sällskap"
Förhållandet mellan USA och Ryssland var ganska ansträngt inför veckans toppmöte med G20-länderna.
Vladimir Putin och Barack Obama har just träffats. Första och enda gången de träffats var i juli 2009. Då fick den amerikanske presidenten veta att Ryssland kände sig kränkt av alla Amerikas förolämpningar, den orangea revolutionen i Ukraina, västmakternas stöd till Michail Saakasjvili i Georgien, missilförsvarssystemet t ex.
Obamaadministrationens "omstart" i början av 2009 var ett försök att lappa över saker och ting och börja på ny kula. Den förre ryske presidenten, Dmitrij Medvedev, beskrev vid ett tillfälle de gångna tre åren som "den bästa perioden någonsin i relationerna mellan USA och Ryssland."
Är perioden slut nu? Det är osäkert om Ryssland över huvudtaget trodde på omstarten. Nu är den amerikanska frustrationen stor över att Putin stöder den syriska regimen bland annat genom att exportera vapen till Syrien.

USA
2012-25 s 15-17
"Världen pockar på Obamas uppmärksamhet"
Världens sista supermakt har begränsad kontroll över det som händer utanför USAs gränser och USAs väljare är inte särskilt intresserade av utrikespolitik i tider av ekonomisk osäkerhet. Inför valet måste presidentkandidaterna låtsas att presidenten har mycket större inflytande i världen än den har i verkligheten. I verkligheten är båda kandidaterna slavar under utlänningars val.

2012-25 s 17-18
"Flit och hederlighet är självklarheter"
Mitt Romneys religion skulle kunna vara hans största tillgång i valkampanjen. Mormonernas sammanlagda inflytande på Romneys attityder är mycket mer positivt än negativt - och mycket mer positivt än vad miljoner mormonfientliga väljare verkar inse. Mormoner kännetecknas av en hög arbetsmoral och ogillar överdådig konsumtion och skrytsamhet. Mitt Romney lever själv efter dessa regler. Det finns många historier om Mitt Romneys sparsamhet.

Syrien
2012-25 s 20-21
"Regimens huliganer bär inte uniform"
Sedan upproret började i Syrien har Bashar al-Assads maktbas krympt.
Han stödjer sig på Shabiha, som är ett slags civil milis, vars medlemmar mestadels tillhör den alavitiska minoriteten. Alaviterna innehar också de viktigaste posterna i armén. Den högst uppsatta generalen i varje enhet är alavit och nummer två en kristen. Hela säkerhetsapparaten kontrolleras av alaviter. Detta innebär att alaviterna har anledning att frukta för hämnden om al-Assad skulle falla.
Shabiha är lojal mot regeringen på grund av släktband och religiösa kopplingar. Det finns också ekonomiska motiv och ett slags personkult runt Assad. Begreppet Shabiha har utvidgats och omfattar nu alla som slåss mot oppositionen, inklusive Assads elektroniska armé, som bekämpar upproret på internet och regimtrogna journalister.

Syrien, FN, USA
2012-25 s 21
"Ingen enighet om Syrien"
Mötet mellan Barack Obama och Vladimir Putin ägde rum i marginalen av G20-ländernas toppmöte i Mexiko. Det beskrevs som ett givande möt. De diskuterade Iran, bilateral handel och missilförsvar. Men det var förstås Syrien som dominerade. Det kom inga tecken på att den ryske ledaren var beredd att ta sin hand från Syriens ledare, Bashar al-Assad.
G 20 mötet handlade till stor del om krisen i Europa. President Barack Obama kom till mötet i Mexiko i hopp om att mobilisera internationellt stöd för en kombination av tillväxtstimulanser och ekonomisk konsolidering i länder som kämpar med stora skuldbördor. Den europeiska skuldkrisen har påverkat den amerikanska ekonomin och äventyrar Obamas chanser att bli omvald i höst.

2012-25 s 22-23
"Den glittriga fasaden har rämnat"
Herr och fru al-Assad fick hjälp med imagen av PR-experter. Med hjälp av högt värderade PR-rådgivare, som tidigare har engagerats av Clintons, Bushs och Thatchers administrationer, har president Assad och hans familj under de senaste fem åren försökt att i de västerländska medierna framställa sig som tillgängliga, progressiva och till och med glamorösa.
Veckomagasin och onlinepublikationer har presenterat fördelaktiga artiklar om familjen varvid de har fokuserat på mode och celebritet. I mars 2011, samtidigt som Assad och hans säkerhetsstyrkor initierade en brutal kampanj mot politiska motståndare som har lett till att minst 10 000 syrier har mist livet, publicerade Vogue ett mycket smickrande porträtt av Syriens första dam.

Egypten
2012-25 s 24
"Islamisterna utmanar militären"
Det egyptiska presidentvalet bringade ingen klarhet i maktförhållandena.
Egyptens största islamistiska grupp, Muslimska Brödraskapet vann presidentvalet och utmanar nu landets militära regenter som inte visar några tecken på att vilja lämna ifrån sig makt och auktoritet till det förut olagligförklarade brödraskapet. Inför möjligheten att Brödraskapets presidentkandidat Mohamed Morsi skulle vinna presidentvalet hade militärrådet förberett sig genom att upplösa parlamentet som domineras av Brödraskapet och i processen överta den lagstiftande funktionen. Den av parlamentet utnämnda konstitutionsförsamlingen som inkluderar företrädare från alla fraktioner började sammanträda i måndags kväll i trots mot generalerna. Generalerna lovar dock att överlåta makten i slutet av juni månad.

Israel
2012-25 s 25
"Ödet styr"
Hur Israels modigaste räddningsaktion någonsin formade Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. En ny dokumentärfilm, Follow Me: Historien om Yoni Netanyahu, om hur en av Netanyahus äldre bröder dog förklarar i viss mån varför Bibis livsbana var oundviklig. Som befälhavare för den israeliska arméns elitenhet dödades 1976 Yoni Netanyahu när han räddade israelisk gisslan som hade kapats av palestinska och tyska terrorister och förts till Entebbe i Uganda. Elitsoldaterna reste 400 mil till flygplatsen Entebbe, dödade alla flygplanskaparna och räddade 102 gisslan. 36 år efter Entebbe är det några av räddningsaktionens huvudpersoner som styr Israel.

Swaziland
2012-25 s 26
"Swaziland och dess kung"
Så här dags förra året var det väldigt stökigt i Afrikas sista absoluta monarki. Ett år senare väntas budgetöverskott i detta lilla land. Den offentliga sektorn fungerar nästan normalt, demokratirörelsen har försvagats och splittrats, och protesterna, som slogs ner av polisen, har nästan upphört helt. Den 44-årige kungen, som enligt Forbes är den 15:e rikaste regerande monarken i världen, lever loppan tillsammans med ett dussintal fruar och minst 23 barn.
Men Swaziland är fortfarande en enda röra, och det kommer att bli värre.
Intäkterna från en regional tullunion minskade förra året till 2,9 miljarder rand, vilket motsvarade en halvering av det normala. Detta orsakade en kris. I år är intäkterna tillbaka till drygt sju miljarder rand. Prognoserna pekar emellertid på markant minskande intäkter nästa år igen, vilket oundvikligen leder till ny kris.

Miljö och Klimat
2012-25 s 27
"Politiska tabun står i vägen för effektiva lösningar"
Arbetsgruppen IAP, det globala nätverket av 105 vetenskapsakademier världen över, inklusive Royal Society, uppmanar delegaterna på Rio-mötet att släppa politiska hämningar och angripa frågor som jordens växande befolkning och ohållbara konsumtionsmönster. Ordförande för IAP är Charles Godfray. Vad de framför vill är att stoppa att det föds så många barn och att vi alla konsumerar för mycket. Märkvärdigt tycker jag som vet att västvärldens stora framtidsproblem är det motsatta det vill säga sjunkande befolkningstal och att många av uländerna har för låg konsumtion som till exempel hela det stora Kina. Dessutom vill många att konsumtionen i Europa ska öka för att "få fart på hjulen".
Däremot kan man ju ställa sig bakom att "fattigdomsreducering är en prioritet liksom åtgärder för att främja frivillig familjeplanering" och då främst i SOS- länderna, det vill säga söder om Sahara i Afrika. Och att det inte vore fel att Rio+20 ägnade sig mer åt dessa frågor och mindra åt koldioxidregler.

Kultur, Grekland
2012-25 s 28-29
"Krisen påverkar det antika arvet"
Nedskärningarna i kulturbudgeten i Grekland är kännbara för allmänheten eftersom museer tvingas stänga vissa avdelningar och ibland hela institutioner. Det kommer att få "ödesdigra effekter" på antika föremål och historieforskningen. Många erfarna arkeologer har tvingats gå i pension i förtid. Den arkeologiska staben har krympt från 1100 till 900 enligt deras fackförbund.

Israel
2012-25 s 30
"Israel avvisar invandrare"
Israel förvisar fler tusen illegala invandrare från Afrika. Den första gruppen om 120 sydsudaneser skickades förra söndagen med charterflyg till hemlandet. Enligt det israeliska inrikesdepartementet vände invandrarna hemåt frivilligt. Varje vuxen fick med sig 1000 euro och varje barn nästan 400 euro. Ytterligare ett antal flygplan har chartrats för kommande vecka. 1500 sydsudaneser och 2400 personer från Elfenbenskusten ska också återvända till sina hemländer.

FN
2012-25 s 30
"Mera mat för miljoner"
Omkring 1,3 miljarder ton livsmedel varje år kommer inte till nytta på grund av att maten förstörs eller inte når fram till konsumenter. Den oanvända maten är värd nästan 1 miljard dollar. Detta slöseri vill FN-organisationen FAO åtgärda. FAO stöder det privata initiativet "Safe Food" som arbetar för bättre samordning av produktion och distribution av livsmedel samt stöder nya tekniker och investeringar.
Om man kan tillvarata en fjärdedel av den bortslösade maten skulle det räcka till 900 miljoner hungriga människor. Utbyggd frihandel är ett sätt att förbättra fördelningen av livsmedel.

Albanien
2012-25 s 30
"Man får inte glömma"
Enver Hoxha var nog den halsstarrigaste härskaren i det gamla östblocket. Minsta motstånd kunde straffas med fängelse eller döden. Han kom också på kant med de andra kommunistländerna Jugoslavien, Sovjetunionen och Kina. När han dog 1985 var Albanien helt isolerat från omvärlden. Trots detta upprättade hans efterträdare så sent som 1988 ett monument över honom i form av en pyramid av stål, betong och glas. Det skedde tre år innan kommunismen kollapsade också i Albanien.
Nu vill den albanska regeringen riva pyramiden. Men Sali Berishas planer möter motstånd.
6000 albaner har protesterat med namnlistor mot rivningen. Deras argument är att man inte får lov att glömma gårdagens fasor.

Nigeria
2012-25 s 30
"Det sekteristiska våldet ökar"
Det som utlöste det senaste våldet var tre attacker mot kyrkor i Kadunaprovinsen. Tidigare hade den islamistiska sekten Boko Haram tagit på sig ansvaret för attackerna mot de kristnas kyrkor. Så sent som för en vecka sedan attackerades två kyrkor i norra Nigeria varvid många kyrkobesökare sköts till döds. Sekten Boko Haram har förbindelser med andra islamistiska grupper i regionen, bland annat al-Qaida.

Turkiet
2012-25 s 30
"Kurdiska i turkiska skolor"
Den turkiska regeringen vill stärka kurdernas ställning genom att tillåta undervisning på deras språk i skolorna. Enligt premiärminister Recep Tayyip Erdogan är det ett historiskt steg. Hittills har undervisning på kurdiska varit förbjuden därför att detta ansågs kunna bidra till en splittring av landet.

Saudiarabien
2012-25 s 31
"Försvarsministern blev kronprins"
Saudiarabiens kung Abdullah som är 87 år gammal har utnämnt sin 76-årige halvbror prins Salman bin Abdelaziz till ny tronföljare. Salman är försvarsminister och guvernör i huvudstaden Riyadh. Nu blir han också vice regeringschef. Salman uppges ha goda förbindelser med det sudiska prästerskapet.
I Saudiarabien väljer regerande monark tronföljare bland alla sönder till statsgrundaren Ibn Saud som dog 1953.