Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 12

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11           

EU, Frankrike
2012-12 s 4-5
Det pågår en jämförelsevis dämpad debatt om skatter och utgifter i Europas huvudstäder
Trots krisens djup och längd har frågan om höjda skatter inte varit särskilt framträdande i den europeiska politiken. Det har mestadels rört sig om populistiska inlägg i still med Hollandes och Sarkozys. Debatten skiljer sig skarpt från den i USA, där president Barack Obama och hans republikanska rivaler ständigt diskuterar huruvida skatten ska höjas eller sänkas för de rika och hur mycket budgeten ska stramas åt som ett led i ekvationen.
I Frankrike och i de flesta europeiska länder har taktiken för att minska underskott och statsskulder varit att i första hand minska utgifterna. Betoningen av nedskärningar är en naturlig reaktion hos euroländernas konservativa regeringar. Det beror delvis på att européerna, som har kostsamma sociala trygghetssystem att finansiera, redan är hårt beskattade. Dessutom är de flesta ekonomer överens om att ännu högre skatter skulle hämma tillväxten i en tid när Europa är i desperat behov av tillväxt för att besegra krisen.

Grekland
2012-12 s 5-7
"Greklands unga misströstar om framtiden"
Regeringen måste spara och skolor och utbildning drabbas trots att utbildning kanske är viktigare än någonsin om Grekland ska kunna resa sig igen. Det grekiska utbildningssystemet är ett arv från 1970-talets uppror mot diktaturen. En reform är nödvändig men den måste vänta tills alla andra problem är lösta. Inget av Greklands universitet placerar sig på 300 bästa listan i världen.
Nu pluggar många av studenterna svenska med målet att snarast emigrera. Campus har blivit en plats för narkotikahandlare, missbrukare och herrelösa hundar. Enligt en gammal lag får polisen inte gå in på campus.

Frankrike
2012-12 s 8
"Brandfacklan Mélenchon manar till civilt uppror"
Ledaren för Vänsterfronten spurtar i det franska presidentvalet, man François Hollande och Nicolas Sarkozy anses fortfarande vara självskrivna finalister. Jean-Luc Mélenchon är en karismatisk vänsteragitator som kandiderar i presidentvalet som representant för en koalition av vänstergrupper inklusive Frankrikes förr mäktiga Kommunistiska parti. Stödet för honom tär på François Hollandes väljarstöd. Han lovar en återgång till pension vid 60 år, nu 62 år.Mélenchon för en hård strid mot Marine Le Pen i kampen om proteströster och arbetarklassens röster. I senaste mätningen får Sarkozy 27,5 %, Hollande 27 och Le Pen 17 %.

Polen
2012-12 s 10-11
"Gärna EU, men euron kan vänta"
Polackerna är i allmänhet nöjda med att vara med i EU, men de har ingen brådska med att byta ut zlotyn mot euro.
Nu, efter många års bekymmer i eurozonen, har polackerna insett, att de redan hade biljetten till elitligan liggande i sina fickor. Deras egen valuta, zloty, har skyddat Polen från turbulensen i grannländerna, och få i Polen har numera bråttom att införa euron, vilket Polen dock i samband med inträdet i unionen 2004 lovade att göra med tiden.
Men nu gör den minskade entusiasmen för euron, att införandet verkar mycket avlägset, och få politiker vill ens gissa när det kan bli aktuellt. Polackernas motstånd mot euron har ökat från 22 % 2002 till 60 % i januari 2012.

Arabvärlden, Egypten
2012-12 s 12-13
"Alla vill inte vara liberala och sekulära"
Resultatet av den arabiska våren har inte blivit riktigt vad USA och andra västländer hoppades.
Det signaleras en övergång till en utdragen kris som kan äventyra freden mellan israel och arabländerna, tillgången på olja och USAs kamp mot terrorismen.
När folken i regionen äntligen fick rösta i fria val valde de i många fall religiösa partier, däribland Muslimska Brödraskapet i Egypten.
Tunisiens moderat islamistiska regering sätter munkavle på pressen, Bahrain har slagit till med våld mot demonstranter, Libyens motsträviga östra del, där merparten av oljan finna, vill ha självstyre, och förklarade sig autonomt 6 mars, och i Egypten ställs demokratiaktivister inför rätta och landets kvinnor mötts av motgångar.
Mest står på spel i Egypten, en av USAs strategiskt viktiga allierade.
Oavsett vad som händer eller vilken kurs regionen väljer så kommer det som sker i Egypten, som är hemvist för en fjärdedel av arabvärldens befolkning, att påverka hela regionen.

Arabvärlden
2012-12 s 14-17
"En lång marsch"
Muslimska Brödraskapets moderata islamister har erövrat stor makt det senaste året men de verkar inte särskilt hemmastadda i den nya maktpositionen. I sunnimuslimernas kärnområde, från Atlanten till Persiska viken är det varken våldsamma extremister, eller teokrater av iransk modell eller flummiga liberala islamister som klarat sig särskilt bra. Nej, bäst klarat sig har Muslimska Brödraskapet, Ikhwan, som söker evolution framför revolution. Men dess företrädare är nu mest på defensiven. Ikhwan har en tanzim alami, en global organisation, minst två representanter från var och ett av världens muslimska samhällen. Men detta globala Brödraskap har egentligen ingen auktoritet. Men i hela världen har Brödraskapet uttryckt beundran för demokrati av turkisk modell, medborgerliga fri- och rättigheter och fria marknader.

Syrien
2012-12 s 17-18
"Regimen är som en maffiakartell"
Det internationella samfundet hoppas förgäves att diktatorn Bashar al-Assad ska de efter. Hans militära maskineri jämnar hela stadsdelar med marken, men upproret mot honom växer ändå. I Syrien kontrollerar klanen Assad och några generaler alla branscher och affärer, lagliga som olagliga. En maffiakartell som med alla medel försvarar sitt revir. Syrien är ett land vars ledande familj uppträder som om det ägde landet. Om huset Assad går under vore det ruinen för den alavitiska minoriteten vars medlemmar fyller alla förtroende- och nyckelpositioner. Fawas och Mundhir al-Assad söner till Hafez Assads jämförelsevis diskreta bror, och alltså kusiner till Bashar al-Assad, byggde på 1990-talet upp ett maffiarike i den nordliga hamnstaden Latakia. Deras smugglare och huliganer kallade sig redan på den tiden för "Shabiha". Nu har Fawas och Mundhir återupprättats av Bashar al-Assad och deras shabihamiliser blivit maktens redskap. Shabiha slåss, mördar, våldtar och plundrar.- Assabs regim har släppt loss ett monster som inte kontrolleras.

Libanon, Syrien
2012-12 s 19
"Maktbalansen vilar på rädsla"
Krisen i Syrien berör Libanon, men för ögonblicket råder lugn. Alaviterna, en mystisk utlöpare från shiitisk Islam, är mycket ovanligare i Libanon än i Syrien, där de utgör 12 %. Sunniterna i Libanon är mer högljudda men verkar inte vilja ha en konflikt. Saad Hariri, före detta premiärminister, har beskyllt Assad för att föra en modisk kampanj mot sitt eget folk. Men sunniterna är illa organiserade jämfört med Hizbollah, det mäktiga shiitiska partiet/milisen. Hizbollah spelar också ett försiktigt spel. Hizbollah vet att dess retoriska stöd till Assad är ett dilemma.

Israel, Iran
2012-12 s 20-21
"Om kriget kommer"
Följderna av en israelisk attack mot Irans atomanläggningar och ett iranskt motanfall är oförutsägbara och kontrollerbara. Risken för ett regionalt krig är uppenbar, enligt militära experter.
Resultatet av ett avancerat krigsspel, som iscensattes för en tid sedan i syfte att bedöma följderna av en israelisk attack mot Iran, blev ett större regionalt krig, som skulle kunna involvera USA och leda till många amerikaners död.
Spelet väcker farhågor bland USAs högsta planerare om att det kanske är omöjligt att utesluta ett amerikanskt engagemang i en eskalerande konflikt med Iran.
När övningen avslutades tidigare i mars general James N Mattis, som leder alla amerikanska styrkor i Mellanöstern, Persiska viken och Sydvästasien att en israelisk attack mot Iran skulle få ödesdigra följder i hela regionen och för USAs styrkor där.
Sammanfattningsvis kan konstateras att de militära experterna stärktes i sin uppfattning att följderna av en israelisk attack och ett iranskt motanfall är framför allt oförutsägbara och okontrollerbara.

2012-12 s 22-23
"Är kriget oundvikligt?"
Risken för ett krig väcker tvivel på Israels försvarskapacitet. Är Israel verkligen förberett på ett krig, eller är det mest tomma ord? Järnkupolen - ett av fyra mångmiljardprojekt som delvis sponsras av USA och syftar till att stoppa missiler med varierande räckvidd finns bara på tre ställen i Israel. Bristen på gasmasker och skyddsrum är påtaglig. Men många enskilda israeler vidtar åtgärder för att skydda sig.

Vietnam, Näringsliv
2012-12 s 23-24
"Vietnam lockar med lägre löner"
Lönerna stiger snabbt i Kina medan arbetskostnaderna är lägre i Vietnam och arbetarna där gör ett utmärkt jobb. Även om produktiviteten är något lägre där än i Kina. Ett antal arbetsintensiva industrier flyttar från Kina till länder med billigare arbetskraft, förutom till Vietnam också till Bangladesh och Indonesien. Vietnams problem är att inflationstakten är den högsta i Asien och att det börjar bli brist på arbetskraft.

2012-12 s 24
"Kinas stora kliv bakåt"
Beijing rensar ut en av de egna, vilket väcker minnen från Kulturrevolutionen, en epok som självaste Wen Jiabao betecknar som "en historisk tragedi".
Efter 2012 kommer Kulturrevolutionens generation att ha makten.
Samtidigt som antikrigsdemonstranter slogs mot Nationalgardet på amerikanska universitet och tjeckerna trotsade Röda armén på gatorna i Prag pågick Kulturrevolutionen i Kina
Kulturrevolutionen förändrade livet för en hel generation är odiskutabelt. Inte minst på de två män, som står redo att överta presidentämbetet och premiärministerposten.
Xi Jinping och Li Keqiang hade liknande erfarenheter. Kulturrevolutionen började sommaren 1966 med Maos uttalade ambition att eliminera alla kapitalistiska element om hämmade Kinas utveckling. Men hans verkliga ambition var snarare att rensa bort alla kritiker. Med tiden blev Kulturrevolutionen ett totalt inbördeskrig mellan generationer. En hel generation unga kineser flyttade från biblioteken ut i ladugården.
Nu drygt 40 år senare uppmanar historikern Xu Youyu till "total fördömelse" av Kulturrevolutionen men majoriteten delar inte hans åsikt. Det finns en växande nostalgi för Kulturrevolutionen i Kina. Servitriserna klär sig på restaurangerna som rödgardister och underhållningen kan bestå av sånger från Kulturrevolutionen. Många hyser ett slags "Maostalgi".

2012-12 s 26-27
"Tomma ord eller allvar"
"Kinas avgående premiärminister har gjort sitt hittills kraftfullaste uttalande om förändring genom att påstå att behovet av reformer är akut. Ekonomiska och politiska förändringar är ett sätt att förebygga tragedier som Kulturrevolutionen, hävdar Wen Jiabao.
Den ambitiöse kommunistledaren i Chongqing, Bo Xilai, har avskedats sedan han av sina kritiker beskyllts för att använda kvasimaoistisk taktik som påminner om gamla tider. Bo blev kän i hela landet med sin kampanj "röd kultur" och sina hårda tag mot kriminella gäng. Avsättningen kan ses som ett exempel på Kinas insynsskyddade successionsprocess.

Latinamerika, Colombia
2012-12 s 27-28
"Gammal trotjänare fungerar som obygdens livlina"
Utan flyget skulle isoleringen av Colombias vildmarker vara total. Regionen vid gränsen till Brasilien och Venezuela, som är lika stor som Frankrike, består av tio delstater och ligger där foten av Anderna övergår i slättland och sedan djungel. Bara 5 % av Columbias 46 miljoner invånare bor där och de allra mest isolerade samhällena är små bosättningar i små djungelgläntor. Det enda snabba sättet för att komma till en stad är ombord på de DC-3:or som flygs av små privata bolag. Det är robusta flygplan som under andra världskriget transporterade allierade soldater till Normandie. Här kallas flygplanen för djungelbussar eller djungeltraktorer då de flyger nästan bara över djungel. De är över 60 år gamla men i "perfekt skick". Flygplanen duger till att landa på vilken bana som helst, asfalterad eller inte.

Kultur
2012-12 s 29
"Farväl till en pålitlig gammal vän"
Pappersversionen av det stora uppslagsverket Encyclopedia Britannica går i graven. Men varför sörja? Verket får ett nytt liv. Den finns att köpa i DVD-version för 30 dollar på Amazon. Encyclopedia Britannica som ägs av den schweiziska bankmagnaten Jacqui Safra, har funnits i över 244 år och presenterar allt vad människan åstadkommit och nu ska man sluta trycka det. De 32 volymerna i 2010 års upplaga var de sista. Företaget ar alltmer övergått till utbildningsmarknaden. Företagets digitala bas är numera så stor att allt inte får plats i tryck.

Irak
2012-12 s 30
"Terrorister härjar åter i Irak"
Irak hemsöktes i början av veckan av en rad dödliga terrorattentat. Minst 50 människor miste livet och ett par hundra skadades. Attentaten skedde bara en vecka innan Arabförbundets toppmöte i Bagdad som äger rum den 26-29 mars. Enligt experterna måste det vara en välorganiserad grupp som ligger bakom attentaten.

Nordkorea
2012-12 s 30
"Blandade signaler från Pyongyang"
IAEA har fått en inbjudan att skicka inspektörer till Nordkorea. Senaste gången inspektörer besökte Nordkorea var för tre år sedan. Inbjudan sammanföll med oroväckande uppgifter om att Nordkorea är i färd med att skjuta upp en satellit med hjälp av en långdistansraket. Enligt ett beslut i FN är detta inte tillåtet för Nordkorea.

Burma
2012-12 s 30
"Internationella valövervakare till Burma"
Inför fyllnadsvalen i Burma den 1 april kommer regeringen att släppa in ett par dussin internationella valövervakare. De styrande har uppmanat de nio medlemmarna i Asean att skicka vardera två observatörer och därtill kommer fem representanter från Asean sekretariat att övervaka valen. Valen gäller 49 platser i Parlamentet varav 40 i underhuset. Valet ses i utlandet som en test på den civila regeringens reformvilja.

Moldavien
2012-12 s 30
"Moldavien fick en ny president"
Efter ungefär tre år utan valt statsöverhuvud har den fattiga före detta sovjetrepubliken Moldavien åter en president. I omröstningen i parlamentet röstade regeringskoalitionens 59 ledamöter sant tre socialister för den oberoende juristen Nicolae Timofti.

Ungern
2012-12 s 30
"Det duger inte"
En expertgrupp i Europarådet riktar massiv kritik mot Ungerns reformer på senare tid. "Reformerna sammantagna hotar det ungerska rättsväsendets oberoende". Europarådet består av 47 medlemsländer och expertgruppen av fem medlemmar som utgör rådets så kallade Venedig kommission.

Grekland
2012-12 s 30
"Pasok fick ny ledare"
Finansminister Evangelos Venizelos valdes förra söndagen till partiledare för Greklands socialistiska parti, Pasok. Venizelos tar över efter Georgios Papandreou, som var regeringschef tills hans regering föll mitt under den värsta finanskrisen i höstas. Pasok var Greklands största parti i många decennier med 40 % av väljarstödet eller mer. I den senaste mätningen har partiet bara elva procents väljarstöd.

USA
2012-12 s 31
"Romney ökade försprånget"
Mitt Romney vann tisdagens primärval i Illinois och ökade därmed sitt försprång framför Rick Santorum. Men Santorum hoppar inte av ännu. Han är favorit i Louisiana där primärval äger rum i helgen.

Storbritannien, Peru, Argentina
2012-12 s 31
"Brittiska fregatt fick inte förtöja"
Den brittiska fregatten Montrose skulle ha förtöjt i Limas hamn i torsdag i förra veckan men besöket ställdes in enligt ett beslut av utrikesministrarna i Unasur (Sydamerikanska nationernas förbund). Kontroversen om Falklandsöarna har hårdnat de senaste månaderna och i februari skickade Storbritannien ett örlogsfartyg till öarna. London har också tillåtis provborrningar efter olja i närheten öarna som ligger 40 mil från Argentinas kust.