Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 37

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36                       

Grekland
2012-37 s 4
"Nästan var fjärde grek är arbetslös"
Grekernas officiella arbetslöshetsstatistik slog nytt rekord i juni, vilket understryker den effekt på landets privata sektor som två års hårdhänta åtstramningar - för att komma till rätta med budgetunderskottet - har haft.
Det invandrarfientliga partiet Gyllene Gryning är det enda partiet som vuxit i popularitet sedan valet den 17 juni, från 6,9 till 10,5 %. Många greker menar att invandrarna tagit jobben från grekerna genom att acceptera lägre löner.
Grekerna eurozonens näst högsta arbetslöshet efter Spanien.

Frankrike
2012-37 s 5-6
"Presidentens röriga familjeliv"
Sedan han tog över i maj har Francois Hollande vid upprepade tillfällen bett fransmännen att betrakta honom som en "normal" president.
Det hade varit lättare om han hade gift sig med Ségolène Royal som han levde tillsammans med under nära tre årtionden och fick fyra barn med innan han blev sambo med Valerie Trierweiler, en politisk reporter som vill fortsätta att vara en självständig journalist med ett kontor nära presidentens.
Det offentliga spridandet av Hollandes familjeproblem" har underminerat presidentens ställning", anser hans son och före detta kompanjon, Segolene Royal och motiverar sitt påstående med "att han beskrivs som en man som inte kan hantera två tydligtvis orubbliga kvinnor, som inte tål varandra".
Böckerna heter "Mellan två eldar" av Anna Cabana, "Ex-et" av Sylvain Courage och "Favoriten" av Laurent Greilsamer.

2012-37 s 6
"Gängkrigen är en stor utmaning för den franska regeringen"
Sedan årets början har drygt tjugo personer skjutits till döds i det gängkrig som pågår i Marseille med omgivningar. Orsaken är främst narkotikahandeln i Marseilles nordliga stadsdelar. Mördarna använder sig ofta av automatvapen som Kalasjnikov som är lättillgängliga även för unga brottslingar i et fattiga höghusområdena i norra Marseille. Narkotika gängen har blivit ungdomarnas största "arbetsgivare". Nu söker de styrande ett sätt att komma till rätta med våldet en gång för alla. Socialistpartiet kräver att armén ska sättas in för att avväpna de våldsamma gängen. Det som händer i Marseille är av intresse för hela Frankrike menar premiärminister Hollande.

Samhälle, Tyskland
2012-37 s 7-8
"Europas tidningar debatterar fattiga pensionärer"
El Mundo i Spanien skriver om 760 000 tyska pensionärer som förvärvsarbetar för att förbättra sina inkomster. Andeen förvärvsarbetande pensionärer har trefaldigats de senaste sex åren. I Polen varnar man för att det tyska "pensionärsparadiset" om 20 år har försvunnit på grund av drastiskt förändrade demografiska förhållanden. Därför höjde Tyskland - som första land i Europa - redan 2006 pensionsåldern från 65 till 67 år. Men räcker det för att skydda dagens 40-åringar från fattigdom på ålderns höst?

Tyskland
2012-37 s 8
"En tysk skatt på rikedomar?"
En nyligen bildad rörelse, Umfairteilen" tänker den 29 september demonstrera för införandet av en välståndsskatt, en skatt för de rika. Tankesmedjan DIW i Berlin argumenterar för att skuldkrisen i eurozonen lätt kunde lösas om regeringarna konfiskerade en del av de omfattande privata rikedomar som fortfarande finns i Europa, inklusive Tyskland. Men vem är rik? DIW menar den som har mer än 250 000 euro som individuell rikedom.
Den tyska konstitutionen förbjuder engångsskatter utom i extrema nödlägen. Det bästa argumentet mot engångsskatter i normala tider är frihetstanken.

Italien
2012-37 s 10-11
"Berlusconi flaggar för comeback"
Den förre italienske premiärministern laddar för sin återkomst till makten. Berlusconi har fortfarande stöd bland Italiens center-höger väljare, som inte har något annat klart alternativ. Han förmodade återkomst är inget som gläder europolitikerna. Berlusconi kan komplicera den svåra processen som pågår i Europa. Många väljare har gjort uppror mot åtgärder som skär av säkerhetsnätet som länge skyddat de gamla, de sjuka och de arbetslösa.
Nuvarande premiärminister Mario Monti har sagt att han inte ställer upp vid nästa års val.

2012-37 s 11
"Den hemliga grottan avslöjad"
Nu avslöjas bilder från Berlusconis sommarnöje, som har en hemlig grotta med flyktväg ut till havet.
Silvio Berlusconis sommarnöje på Sardiniens exklusiva Costa Smeralda har en underjordisk grotta komplett med flyktväg ut till havet. Berlusconi skyller på säkerhetstjänsten som bad honom bygga ett skydd 2004 sedan han fått 38 dödshot.

USA
2012-37 s 12-14
"Fem faktorer som avgör valet"
Två månader före valet är president Obama och Mitt Romney överens om en sak: i vilka stater kampanjen kommer att avgöras. Pennsylvania var en av dem, nu tros Republikanerna vinna den. Kvar finns Wisconsin, Ryans hemstat, Nord Carolina som Obama mycket knappt vann 2008, Florida som Demokraterna fortsatt hoppas på och Ohio där Obama leder stort. De tre valdebatterna i oktober anses ha stor betydelse särskilt för de allt fler väljare som röstar i poströstningen. Annonskampanjerna och nya budskap är en annan viktig faktor inför valet liksom vilken sida som har mest pengar kvar. Där leder Mitt Romney stort över Obama. Betydelse kan också få de kandidater från ett tredje parti som ställer upp. Främst kanske förre guvernören i New Mexico, Gary Johnson, som är libertarianernas presidentkandidat.

Somalia
2012-37 s 15-16
"Somalias president - en politisk novis"
Den politiske nykomlingen Hassan Sheikh Mohamud vann ett val mot den utgående presidenten Sheik Sharif Sheikh Ahmed mot 190 av parlamentets röster mot 79. Hassan Mohamud bildade förra året ett nytt parti i Somalia kallat "Fred och utveckling". Ahmed regering har anklagats för oegentligheter. En FN-rapport beskyllde regeringen för att skydda en ökänd piratledare och för stor korruption. Bara tre dollar av 10 hamnade i statens kass, resten i privata händer.
Den nya presidenten står inför stora problem. Piratdåd till sjöss, hundratusentals flyktingar, terrorism och avsaknad av institutioner.
Framsteg har gjorts som att Al-Shabab terroristerna, länkade till Al-Qaida, tvingats ut ur huvudstaden Mogadishu, varpå affärsverksamheter blommade upp och kultur liksom idrott återkom. Idag Al-Shabab flytt till norra Somalia och håller staden Kismayo.

2012-37 s 16
"En "aktivist" som landets ledare"
Den moderate aktivisten och akademikern Hassan Sheikh Mohamud har valts till Somalias president bland 22 kandidater. Han valdes av ett interimparlament.
Hassan Sheikh Mohamud förväntas nu utse en premiärminister som ska forma en regering som ska leda den sönderbrutna nationen.
Landets utmaningar är många och alla har inte samma förtroende för det nya ledarskapets förmåga att få ordning på Somalia. Kanske är detta bara ännu en av tidigare många försök att sätta upp ännu en interimsregering i det ostabila landet.

Västafrika
2012-37 s 17-18
"Missnöjet kokar i hela Västafrika"
Det har varit en het sommar i huvudstäderna på Afrikas västkust.
Tårgas mot hundratals demonstranter i Togo. Massarresteringar av protesterande i Guinea. Gerillattacker mot polismän och soldater på Elfenbenskusten. Och i Gabon stoppas militanta regeringsmotståndare, som kastar sten och buteljer.
Som det visat sig så kommer legitimitet inte utifrån. Se bara på vad som hände i Mali. Dess regering föll samman som ett korthus tidigare i år. Självgoda utomstående, som hyllat landet som ett demokratiskt exempel, fick en chock.
Makthavarna har utmanats - på gatorna, i bakhåll om natten, med stenar och pistoler mitt på ljusa dagen - och regeringarna har slagit tillbaka med sin vanliga hårdhet.
Politisk utveckling på kontinentens västsida innebär ofta en serie av eruptioner: ordningen tycks vara upprätthållen men så exploderar vulkanen igen.

Guinea
2012-37 s 17
"Massarresteringar i Guinea"
Guinea är ett särskilt bekymmersamt exempel på Västafrikas problem denna sommar. 2010 lyckades man genomföra ett legitimt presidentval, det första någonsin, efter mer än 50 års förtryck. En av veteranerna från oppositionen, Alpha Condé, som suttit i fängelse valdes vid ett val som bedömdes som rättvist. Men hans polis började behandla opposition och demonstranter med "överdrivet våld" Condés styre kunde inte längre uppfattas som demokratiskt. De underliggande problemen, svaga institutioner, etniskt hat, brutala säkerhetsstyrkor - löstes inte av valet. Guinea ligger kvar på niode plats från botten i FNs index över mänsklig utveckling.

Elfensbenskusten
2012-37 s 17-18
"Gerillaattacker på Elfenbenskusten"
president Alassane Outtara, en före detta topptjänsteman på IMF kom till makten vid ett legitimt val. Men han kunde bara installeras med våld och stöd av fransk militär. Nära hälften av väljarna röstade på Outtaras motståndare, Laurent Gbagbo, och den halvan är inte alls nöjd. Gbagbo sitter i fängelse och väntar på rättegång. Under de senaste månaderna har anfall mot Outtaras och andra dödat ett 20-tal människor. En nationell försoningskommission har i stort sett avsomnat. Där legitimiteten ifrågasätts redan från början kan ledare förvänta sig bråk.
Västliga donatorer och beslutsfattare som besöker de västafrikanska huvudstäderna för att gratulera till stabiliteten - den nye presidenten för Världsbanken besökte Abidjan, Elfenbens-kustens kommersiella centrum härom veckan - bör ta varning: deras gratulationer kan vara förhastade.

Togo
2012-37 s 18
"Demonstranter vill ha bort presidentsonen"
I Togo har maktens påtryckningsmedel, som dominerats av samma familjer i årtionden, länge förefallit oföränderliga. Togo har styrts av samma familj i mer än 40 år. När diktatorn, general Gnassingbé Eyadéma, avled after 38 år vid makten 2005, utsåg militären hans son Faure Gnassingbé till ny diktator. Inte oväntat vann Faure Gnassingbé ett dubiöst val senare samma år - en seger som ackompanjerades av nära 800 dödade demonstranter och detta upprepades 2010. Folket vill ha radikala förändringar, en nation som bygger på lagar som respekterar människors rättigheter.

Gabon
2012-37 s 18
"Protester mot familjen Bongo"
Våldsamma protester mot familjen Bongo som har regerat den småskaliga petrostaten under mer än 40 år. Även om Ali Bongo verkligen vann 2009 års val och kunde efterträda sin far så hars hans legitimitet ifrågasatts från början. Bara för att hans efternamn är Bongo.

Porträtt, Terrorism, Nordkorea
2012-37 s 18-19
Sun Myong Moon är död. Han föddes i Nordkorea där han som presbyteriansk predikare mot slutet av 1940-talet hamnade två gånger i den nya, röda regimens fängelser. Han flydde till Sydkorea och sedan till USA 1971 där han fortfarande efter 30 år inte lärt sig tala engelska. Koreanska var ju Guds språk. Kim Il Sung som skapat Nordkorea betraktade honom som en gammal vän. Moon ansåg att Korea var Guds utvalda nation, det nya Israel, det lidande land där himlens verk skulle genomföras. Både Jesus och Gud hade personligen vädjat till Moon att avsluta det verk som de lämnat efter sig ofullbordat. Sedan han grundat sin kyrka 1954 i ett sydkoreanskt flyktingläger skrev han sin bok "Explanation of the Divine Principle" som var att återföra mänskligheten till den renhet som Gud avsett innan Adam föll i synd. Kyrkan växte till att bli en världsomfattande affär omfattande miljarder dollar.
Men nu har hans namn slocknat till och med bland koreanerna. Ingen bryr sig längre om "den farliga kulten".

Indien, Sri Lanka
2012-37 s 20-21
"Fiskekrig mellan Indien och Sri Lanka"
På drift i sundet mellan Indien och Sri Lanka hukade sig en indisk fiskare i sin båt. En marinofficer från Sri Lanka, som fotograferade mannen, utfärdade följande varning: Om vi finner dig på Sri Lankas territorialvatten igen, då släpper vi dig inte.
Längst nere i söder på den indiska subkontinenten belastas relationerna mellan Indien och Sri Lanka av ett fiskekrig, då indiska fiskare, ofta fattiga och desperata, regelbundet seglar in på Sri Lankas vatten i strid med Sri Lankas flotta. Siffrorna varierar, men enligt en uppgift har minst 100 indiska fiskare dödats och 350 blivit allvarligt skadade på senare år.
Motsättningarna har sina rötter i en komplicerad blandning av lokala faktorer: den minskade tillgången på fisk, delvis beroende på överfiskning av indiska trålare, följderna av 2004 års tsunami, som ledde till att biståndsfonder delvis användes till att utöka den indiska fiskeflottan trots att fiskebestånden minskade samt slutet på det långt utdragna inbördeskriget i Sri Lanka 2009, vilket innebar att Sri Lankas fiskebåtar återupptog sin verksamhet i vatten som sedan länge nästan bara trafikerats av indiska fiskebåtar.
På det smalaste stället i sundet bor etniska tamiler i båda länderna. Tamiler dominerar den indiska delstaten Tamil Nadu. I Sri Lanka förlorade de upproriska tamilerna det långa självständighetskriget mot regeringstrupperna.

Egypten, Religion, Kultur
2012-37 s 22-23
"Familjeliv - enligt Muslimska Brödraskapet"
Kvinnor är nyckfulla och känslosamma och de fungerar bra som hustrur och mödrar - men de passar inte som ledare eller härskare.
Detta påstår botanikprofessorn Osama Abou Salama vid Kairouniversitetet till unga män och kvinnor i en rådgivningsklass inför giftermål. I Salamas sociala paradigm, där kvinnan anses skapad för att bli en underdånig hustru och moder och att mannen skapats för att ta hand om familjen - ligger hemligheten till ett lyckligt äktenskap.
Professorn är medlem i Muslimska brödraskapet. Ingen i klassen reagerade mot budskapet. Föreläsningen ingår i en fyra veckors lång studiecirkel som kallas "Brud och brudgum mot Satan" och sponsras av Familjehuset, en hjälporganisation som skapats efter revolutionen och som finansieras av Muslimska Brödraskapet. Kvinnornas roll i samhället bestäms av etablerade könsroller.
I Egypten är det Muslimska Brödraskapet som har makten och en av dess tidigare medlemmar, Mohamed Morsi, är president.
I Morsis politiska program, som kallas "Renässansen" understryks kvinnans "autentiska roll som hustru, moder och leverantör av kommande generationer".
På mindre än ett år har Familjehuset vuxit från ett enda kontor till 18 filialer runtom i Egypten och målet är att få alla par i landet att delta i cirklar.

Israel
2012-37 s 24
"Israel väntar med anfallsbeslut till efter USA-valet"
Israel har troligen övertalats att hålla igen - åtminstone tills vidare. President Benjamin Netanyahu tycks ha signalerat att han tänker vänta med sitt beslut om att attackera och förstöra Irans kärninstallationer till efter det amerikanska presidentvalet.
Han säger att han förväntar sig att Barack Obama i gengäld kommer att bli tuffare mot Iran och utfärda något i stil med ett ultimatum till den islamiska republiken med innebörden att om man fortsätter att vägra avbryta det nukleära programmet och inte öppnar för ingående inspektioner och verifikationer, så kommer USA att vidta militära åtgärder.
Den republikanske kandidaten Mitt Romney har anklagat Barack Obama för vekhet i förhållande till Iran och att har sagt att Obama "kastar allierade som Israel under bussen."

Teknik
2012-37 s 25-26
"Drönare dödar civila och motverkar sitt syfte"
Kriget i rymden med obemannade drönare och elektroniska vapen ingår i ett bredare "hemligt krig" för att krossa militanta islamister. Men får det förarlösa kriget motsatt effekt .
Om alltför många civila oavsiktligt drabbas kan det leda till att offrens släktingar och stammedlemmar ansluter sig till al-Qaida.
I den senaste attacken mot ett fordon i staden Radaa i Yemen dödades minst tio civilister däribland kvinnor och barn. Radaa-attacken utfördes av en amerikansk drönare men Yemens regering har trätt fram och tagit på sig skulden.

2012-37 s 27-29
"Energivapen kommer - men inte som i science fiction"
Den stora fördelen med att använda sig av energi strålning för att förstöra krigsutrustning är det faktum att den färdas med ljusets hastighet vilket i praktiken betyder att den träffar allt som den riktas mot. En annan fördel med lasras och andra energivapen är att man i de flesta fall inte kan göra slut på ammunitionen så länge som vapnet är anslutet till en energikälla. Initialkostnaden må vara hög men varje avlossat "skott" kostar bara cirka 20 kronor.
Vapnets begränsning är framför allt den relativt låga effekten men också att dimma och rök snabbt drar ner effekten.

Samhälle, Kultur
2012-37 s 31
"Världens bästa universitet"
Quacquarelli Symonds i London som specialiserat sig på utbildning utomlands har kommit med listan över världens bästa universitet 2011/2012. Köpenhamns universitet hamnade på 52:a plats, Lunds på plats 71, Uppsala 81 och Stockholm på 171:a plats.
Överst på listan ligger Masschusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Tvåa är Cambridge. USA och Storbritannien (UK) dominerar listans topp.
http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012