Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 10

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09   

EU, Tyskland, Frankrike
2012-10 s 4-5
"Gränsen markerar inte bara territorium"
När Tyskland och Frankrike går i takt då fungerar Europa.
Tyskland och Frankrike skiljer sig på många sätt. Tyskland har klarat krisen, Frankrike lider av den. Nu vill Sarkozy att Frankrike blir mer tyskt. Tyskland har lägsta arbetslösheten sedan 1991, Frankrike den högsta på tolv år. De franska lönerna har ökat i reella termer, de tyska minskat. Frankrikes bidrag för arbetslöshet är generösare än Tysklands. Arbetsgivarnas kostnader för en timmes arbete är 11 % högre i Frankrike. Tyskland har ingen centralt bestämd minimilön. Och så har Tysklands sitt välfungerande lärlingssystem. Där ungdomarna får en gedigen yrkesutbildning, de får lärlingslön och kan studera vidare under lärlingstiden.

EU
2012-10 s 6-7
"Jämlikheten behöver hjälp på traven"
EU planerar kvotering för att öka andelen kvinnor i styrelserummen.
EUs justitiekommissionär, Viviane Reding, vill införa en aggressiv kvotering och en snäv tidtabell för att öka andelen kvinnor i de börsnoterade företagens styrelser. Hon tror inte längre att det går att skynda på jämlikheten på frivillig väg.

2012-10 s 7-8
"I de lugnaste vatten"
I början var han bara "den färglöse belgaren", men Herman Van Rompuy har utvecklats till en person som drar i många trådar i Bryssel. EUs president har axlat en viktig roll i eurokrisen. Nu är han omvald och har fått ytterligare ett uppdrag.
Van Rompuy har inte släppt eurokrisen ur sikte någon gång. Otaliga toppmöten och enskilda möten har ägt rum, och hela tiden har den lugne kristdemokraten med sin förmåga att skapa enighet varit en av de viktigaste aktörerna. Van Rompuy beskrivs som en effektiv medlare.
Som belöning för sina insatser blev Van Rompuy på förra veckans toppmöte omvald till posten som EUs president i ytterligare två och ett halvt år av EUs stats- och regeringschefer. Valet var enhälligt.

Ryssland
2012-10 s 8-9
"Putin vann förstås!"
Vladimir Putin vann som väntat presidentvalet i Ryssland med stor majoritet, men han återtar presidentämbetet i en svagare position än förra gången och många av hans undersåtar har blivit mycket påstridigare och ambitiösare än när han blev president första gången 2012.
"Vi har visat att ingen kan besegra oss," sade han med stark röst och talade ännu en gång om de fiender hemma och utomlands - inklusive i USA - som försöker förstöra Ryssland.
Men Putin, som erövrade 64 procent av rösterna, befinner sig i helt nya omständigheter.
Resultatet av söndagens val kommer inte att tysta kraven på en rättvis regering som lyssnar på folket.
"Detta var inget val utan en skamfläck," twittrade Sergej Udaltsov, ledare för den socialistiska Vänsterfronten. "De spottar oss i ansiktet, men i morgon går vi ut på gator och torg!"
Regimmotståndarna enades aldrig bakom en av de fyra kandidater som fick lov att utmana Putin. Närmast kom kommunistledaren Gennadij Zyuganov med 17 % medan nykomlingen Michail Prokhorov fick ännu mindra. Båda fördömde valprocessen som orättvis.

USA
2012-10 s 11
"En supertisdag i Obamas smak"
Supertisdagen ska egentligen vara den dag då ett partis ledande presidentkandidat utdelar det dödande slaget mot sina rivaler. Så blev det för Republikanerna 2000 och 2008, när George Bush respektive John McCain säkrade sina nomineringar.
Men inte i år. En orsak var, att det bara var tio delstater som röstade, jämfört med 21 delstater 2008. Men framför allt, den levererade inte den knockout, som favoriten Mitt Romney hade hoppats på.
Romney dominerade otvivelaktig supertisdagen. Han vann i fem delstater, inklusive en knapp seger i Ohio, där resultaten brukar vara vägledande. Han fick också flest delegater och har nu ungefär tre gånger så många delegater som den närmaste rivalen, Rick Santorum.
Men Romney har fortfarande inte vunnit Republikanska partiets hjärta. Detta trots en mycket större kampanjkassa än Santorum och alla de andra.
Romneys rivaler anser definitivt inte att kampanjen är över.

2012-10 s 12
"Pengar och organisation är Romneys trumfkort"
Romney van Ohio, men Santorum håller liv i kampen om nomineringen. Supertisdagen har historiskt sett varit avgörande men så blev det inte i år. Snarare belystes den djupa splittringen inom det Republikanska partiet. Även om Mitt Romney framstår som den tydligaste utmanaren till Barack Obama så finns fortfarande Rick Santorum, Newt Gingrich och Ron Paul kvar som möjliga konkurrenter.

2012-10 s 13
"Kampanj utan slut och mening"
"Mitt Romney närmar sig nomineringen, men först måste han utkämpa ett antal smutsiga debatter mot motståndarna i det egna partiet. Det är hög tid att han äntligen börjar prata om Amerikas problem. Zbigniew Brzezinski, den amerikanska säkerhetspolitikens grå eminens, pekar in sin senaste bok ut flera problem i USA. Den exploderande statsskulden, ett slappt kontrollerat finanssystem, en dramatiskt växande klyfta mellan fattiga och rika, en rutten infrastruktur, en allmän ignorans gentemot resten av världen, ett politiskt system där oförsonliga läger föredrar att blockera varandra framför att samarbeta.

2012-10 s 14-15
"Utrikespolitiken är jokern i leken"
Det ljusnar för USAs demokrater, men utrikespolitiken kan vända upp och ned på allt i höstens val. Kanske blir det krig mot Iran. Om Israel startar angrepp mot Irans kärnanläggningar måste USA stödja sin närmaste allierade. Pakistan är president Barack Obamas svåraste huvudvärk och USA främsta oljeleverantörer är i gungning; Nigeria, Venezuela och Iran. Obama kan inte kontrollera det oväntade.

Syrien
2012-10 s 16
"Vad har hänt med Öknens ros"
Syriens första dam, Asma al-Assad. är vacker, charmerande och intelligent. Den brittiskfödda, välutbildade ekonomen avbildad i Vogue. Hon var de västerländska mediernas älskling tills hennes man gick över gränsen till det tillåtna. Asma ses nästan aldrig offentligt nu. Numera är det svårt att veta vad man ska tro om henne. Hur kan en så smart kvinna vara gift med ett sådant monster som Bashar?

2012-10 s 17
USA, Israel, Iran
"Löst krigsprat gynnar bara Iran"
Medan de republikanska kandidaterna talar om odelat stöd till Israel i händelse av en attack mot Iran varnar Barack Obama hökarna i USA och Israel för att hoten om attacker mot iranska atomanläggningar kan få motsatt effekt mot den önskade. Diplomati och sanktioner måste ges mera tid, säger Obama. I måndags träffade Netanyahu Obama i Vita Huset. Obama underströk att krig är sista utvägen.

Iran
2012-10 s 18-19
"Det blev trångt på tronen"
Resultatet av förra veckans parlamentsval i Iran stärker den högste ledarens makt. Anhängare till Ayatollah Ali Khamenei lade beslag på över 75 % av platserna. Valdeltagandet var 64 %. Nu är det bara en tidsfråga innan inte bara president Mahmoud Ahmadinejad försvinner utan också presidentposten. Enligt ayatollan Ali Khamenei skulle Iran fungera bättre med ett parlamentariskt system - framför allt om ayatollan själv kontrollerar parlamentet kan man gissa. Ayatollah Ali Khamenei har haft upprepade duster med president Mahmoud Ahmadinejad. Anhängare till Khamenei gick starkt framåt även på landsbygden och ute i provinsstäderna där Ahmadinejad varit mycket populär förut. Ahmadinejad väntas få sitta sin period ut till 2013 men parlamentet kommer nu att ha mycket större kontroll över honom.
Utgången av valet väntas inte påverka utrikespolitiken.

2012-10 s 19-21
"Ett krig som ingen kan vinna"
Striden om Irans atomprogram. Ayatolla Ali Khamenei anser att det är Irans "absoluta rättighet" att ha ett atomprogram för fredliga ändamål. Vilken kurs EU än väljer står det klart att beslutet om ett eventuellt anfall mot Iran inte tas i vare sig Bryssel, Berlin eller Paris.
Ayatollan var lika beslutsam som alltid: Iran kommer, "med Guds hjälp" att arbeta vidare med atomprogrammet, deklarerade Irans högste ledare, Ali Khamenei i Teheran. "Omvärldens påtryckningar, sanktioner och attentat förblir fruktlösa. Ingenting kan hindra oss från att fortsätta vårt atomprogram."
Khameneis uttalande var bara ett av de senaste exemplen på spänningen mellan å ena sidan Iran och å andra sidan USA och Israel. Sedan i januari har den i åratal pyrande konflikten om Irans atomprogram intensifierats kontinuerligt.
För varje nytt hot och varje nytt attentat ökar risken för ett krig mellan Israel och Iran, ett krig som oundvikligen skulle involvera även USA och Europa.
Går det att hindra väpnat våld? Vilka intressen styr iranierna, israelerna, amerikanerna och européerna? Atomprogrammet fungerar som ett slags överlevnadsförsäkring för den iranska regimen. Iran har lärt av Nordkorea. USA vill inte snubbla in i ett nytt krig och Europa är inte enigt.

Nordkorea
2012-10 s 22-23
"Något är kanske i görningen?"
Den nordkoreanska regimen iscensatte en monstruös hyllningsfest på den dag som skulle ha varit den döde diktatorn Kim Jong Ils 70-årsdag, då regimen firade sig själv och den nye ledaren Kim Jong Un, en yngling med runda kinder, fyrstjärnig general, ordförande i Arbetarpartiets centralkommitté och förmodligen 29 år gammal.
Nu pratar amerikaner och Nordkoreaner på nytt om att återuppta de officiella sexpartssamtalen som syftar till avspänning.

2012-10 s 24-25
"Kim Jong Uns gåva till folket?"
Nordkorea meddelade överraskande att man stoppar alla kärnvapentester. Vad döljer sig bakom regimens plötsliga kursändring? Till och med Kina reagerade avvaktande på den nya ledaren, Kim Jong Uns, framstöt om att "tillfälligt" avbryta anrikningen av uran och att släppa in IAEAs inspektörer igen. De kördes ut 2009. Dessutom accepterade Nordkorea en "aggressiv" övervakning av fördelningen av mathjälpen. Det är tydligt att svälten i Nordkorea kräver omedelbara insatser från USA. Omkring sex miljoner nordkoreaner hotas enligt FN av hunger i år. Den unge Kim planerar pompösa hyllningar i april i samband med det som skulle ha blivit hans farfars hundraårsdag. Enligt kutymen måste ledaren skänka folket något, kanske är det matleveranserna från USA?

Samhälle, Afrika
2012-10 s 25-27
"Fallet med orättmätiga tillgångar"
I Paris utreds afrikanska ledarklaners iögonfallande förmögenheter och vräkiga livsstil, som misstänks finansieras med stulna pengar. Paris och Rivieran har alltid lockat till sig penningstinna diktatorer.
För tre månader sedan i en tidig gryningsräd beslagtog den franska polisen elva lyxbilar, inklusive en Maserati, en Porsche Carrera, en Aston Martin och en Mercedes Maybach.
Vi denna tidpunkt ägde den 41-årige Teodorin Obiang, som är äldste son till Ekvatorialguineas autokratiske president, Teodor Obiang, och vars lön som jordbruks- och skogsminister i Ekvatorialguinea var 3 200 euro i månaden, två Bugatti Veyron, som är världens dyraste och snabbaste personbil och kostar ungefär en miljon euro. Han var i färd med att köpa ännu en.
Räden mot Obiangs residens var den första i en uppmärksammad fransk utredning som kallas för "fallet med orättmätiga tillgångar." Det unika är att det är tre sittande afrikanska ledare som utreds. De misstänkta förskingrarna är klanen runt Gabons före detta ledare, Omar Bongo, och landets nuvarande ledare, hans son Ali Bongo; vidare ledaren för Kongo-Brazzaville, Denis Sassou - N'Guesso och hans familj, vidare president Teodoro Obiang i Ekvatorialguinea och hans klan. Utredarna menar att deras spektakulära förmögenheter är resultatet av direkt stöld ur de oljerika staternas statskassor till skada för ländernas befolkningar, som lever i misär. I Kongo-Brazzaville tvingas 70 % av invånarna leva på mindre än en dollar per dag.
Även USA har börjat granska klanen Obiangs tillgångar.

Afghanistan
2012-10 s 28-29
"Nämn inte kriget!"
Afghanistan har hittat ett nytt sätt att undervisa historia: man utelämnar krigen i ett försök att stärka känslan av samhörighet mellan landets olika etniska och religiösa grupper, tadzjiker, pashtuner och hazarer. Man utelämnar helt enkelt de senaste fyra decennierna och sätter punkt för landets historia 1973. Det var det året Mohammed Daoad Khan tog makten och splittringen inleddes. Kriget mot Sovjetunionen nämns inte med ett ord, det sägs ingenting om Mujaheddin, talibanerna eller USAs militära närvaro.
Men man måste också bilda en regering som enar landets många disparata grupper.
En del afghanska forskare och pedagoger kritiserar de nya läroböckerna och menar att utbildningsdepartementet "abdikerar från sitt akademiska ansvar".

Venezuela
2012-10 s 30
"Chavez genomgår ny behandling"
Venezuelas 57-årige president Hugo Chávez måste åter behandlas för sin cancersjukdom. Ytterligare en operation bara sju månader innan presidentvalet där han tänker ställa upp för att vinna ytterligare sex år som president. Oppositionen, som har slutit upp bakom utmanaren Henrique Capriles tycker sig ha goda chanser att besegra Chávez som anklagas för att med sina socialistiska metoder enligt kubansk modell ha raserat landets ekonomi och skrämt i väg utländska investerare.

Tyskland, Vitryssland
2012-10 s 30
"Westerwelle tog det lugnt"
Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, reagerade inte nämnvärt på en kommentar från den vitryska ledaren Alexander Lukasjenko, som i samband med ett idrottsevenemang konstaterade att "det är bättre att vara diktator än bög".
I en kommentar från den tyska regeringen konstateras att "Lukasjenko av allt att döma definierar sig själv som diktator".

Dagestan
2012-10 s 30
"Attentat i Dagestan"
I ett självmordsattentat i den ryska regionen Dagestan dödades minst fem poliser i tisdags. En kvinnlig självmordsbombare sprängde sig själv i luften vid en trafikkontroll.
I de ryska republikerna Dagestan, Ingusjien och Tjetjenien i Kaukasien kämpar islamistiska fundamentalister för en oavhängig gudsstat sedan många år tillbaka. En av deras metoder är självmordsbombningar. Regionen ligger nära den ryska staden Sotji, där de olympiska vinterspelen ska hållas 2014.

Kongo, Kinshasa
2012-10 s 30
"EU varnar gör bortglömd kris"
Enligt EU-kommissionen riskerar Kongo/Kinshasa att hamna i en "glömd kris"
Varje kongoles mäste statistiskt sett fly från konflikter i det egna landet tre gånger i livet. För närvarande lever 1,7 miljoner kongoleser i Afrikas näst största stad som interna flyktingar. EU höjer budgeten för krishjälp till 59 miljarder euro i år.

Sudan
2012-10 s 30
"FN kräver slut på våldet"
FNs säkerhetsråd uppmanar till omedelbart stopp för allt våld vid gränsen mellan Sudan och Sydsudan.
Sedan Sydsudan avskildes från Susan förra sommaren har situationen i gränsnära områden blivit allt mer laddad. I förra veckan beskyllde Sydsudan Sudan för att ha bombat oljeanläggningar. I ett annat område, i delstaten Sydkordofan, som efter delningen tillhör Sudan, bekämpas regeringsstyrkor av rebeller. Regionen kan lätt förvandlas till ett nytt Darfur.

Indien
2012-10 s 30
"Ett malande dödligt gerillakrig"
Maoistiska rebeller överföll häromdagen en statlig kolgruva i östra Indien, varvid minst fyra av angriparna dödades av säkerhetsstyrkor. En väktare miste också livet. Maoistiska rebeller har bekämpat den indiska regeringen sedan 1960-talet för den fattiga landsbygdsbefolkningens rättigheter. Rebellerna finns i drygt en tredjedel av Indiens totalt 626 distrikt. Enligt NGO har ett sjuttiotal dödats sedan årsskiftet. 600 dödades under 2011.