Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 16

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15       

Frankrike
2012-16 s 4-5
"Var lutar Frankrike, åt norr eller söder?
I det franska presidentvalet handlar det inte bara om vänster eller höger: En öppen fråga är också om landet tippar åt norr eller söder. Man kan också fråga sig vem som är utmanare och vem som håller på vem.
I valet är det inte utrikespolitiken som intresserar, viktigare frågor är billigare körkort och dag för pensionsutbetalning. Alla partier riktar skarp kritik mot det inhemska systemet, skarpast är ytterlighetskandidaterna, Nationella Frontens Marie Le Pen och vänsteralliansens Jean-Luc Mélenchon. Båda får 15 % var i opinionsundersökningarna. Men segraren i presidentvalet blir antingen sittande presidenten Sarkozy eller François Hollande. För att vinna måste, i andra omgången, Sarkozy få ett starkt stöd från Le Pens väljare, men han behöver också röster från mittenpolitikern Bayrous läger, som utgör cirka 10 %.

2012-16 s 5-7
"I veka livet på François Hollande"
Är han tillräckligt tuff, tillräckligt statsmannalik, tillräckligt ovanlig? När man väl blir vald förändras allt, då blir man Frankrike, säger Hollande själv.
Trots en bantningskur förra året - mindre vin, mindre ost och framför allt mindre choklad - har favoriten i det franska presidentvalet, François Hollande, runda kinder och ser lite mullig ut i sina grå kostymer. Nyligen påstod en frustrerad Nicolas Sarkozy, som kämpar desperat för att bli omvald, i ett rasande utfall att "Hollande är värdelös, han är värdelös! Fattar ni?"
En etikett som Hollande bar mycket länge var "Monsieur Royal" vilket refererade till hans f d partner och mamman till hans fyra barn, Ségolène Royal. Hon var minister och besegrade honom sedan i striden om Socialistpartiets nominering i presidentvalet 2007.
Men nu börjar Hollande se ut som en trolig presidentkandidat. En orsak är att fransmännen tröttnat på Sarkozy. En annan är att Hollande motsvarar en gammaldags bild av vad en fransk politiker ska vara. Han avskyr de rika och är inte det minsta vräkig. Och han har examen från de finaste skolorna (les grandes écoles)

2012-16 s 7
"Undrar om Sarkozy saknar DSK"
Den skandalomsusade Dominique Strauss-Kahn hade kanske varit lättare att besegra än François Hollande, som trots (eller tack vare) sin grå vanlighet har god chans att bli Frankrikes nästa president. Sarkozy har upptäckt att den relativt färglöse Hollande är mycket svårare att angripa.

2012-16 s 8-9
"Piraterna tar kurs mot Europa"
Piratpartiets stora framgångar i Tyskland sprider sig över gränserna. Överallt i Europa noterar fribytarrörelsen medvind. I Prag samlades för en tid sedan pirater från ett 20-tal länder för att stärka nätverket. Men det är ännu för tidigt att tala om ett gemensamt alleuropeiskt piratparti (PPEU). Även om allt fler nya piratpartier grundas som Grekland, Tunisien, Kroatien och sex andra länder. Även om det är svensken Rick Falkvinge som grundat piratrörelsen är det i Tyskland som partiet nu har stora framgångar där det har över 10 % i opinionsstöd.

Ukraina
2012-16 s 9-11
"Fallet Timosjenko"
Tyskland kräver att Julia Timosjenko ska friges. Det är en förutsättning för ett närmande mellan Europeiska unionen och Kiev. I denna fråga står den tyska regeringen ensam i Bryssel, men det råder ingen tvekan om att Ukrainas statschef, Viktor Janukovitj, spelar ett fult spel. Han popularitet har efter två år som president dalat dramatiskt. Ukrainas statsskuld har ökat drastiskt umgänget med Ryssland gnisslar och investerarna har lagt benen på ryggen.
På Turovskajagatan 13 har Batkivsjtsjinapartiet, d v s Fosterlandspartiet, sitt högkvarter. Detta är partiet, som för drygt sju år sedan gick i spetsen för den orangea revolutionen.
Flera av partiets f d ministrar är häktade, andra har flytt utomlands. Men president Viktor Janukovitj ger sig inte.
Han är besatt av att eliminera oppositionen, de där människorna som med sin orangea revolution hindrade honom från att bli president 2004.
Frågan är om han inte redan har nått målet? Hans värsta fiende sitter numera bakom lås och bom. Julia Timosjenko, f d premiärminister och ledare för Fosterlandspartiet, har dömts till sju års förvaring i kvinnofängelset i Charkov. Även hon dömdes för maktmissbruk. Nu inleds en ny process mot henne. Det handlar om skattefusk och förskingring av statliga medel under hennes tid som chef för en stor energikoncern på 1990-talet. Hon är fälld för brott mot en "svammelparagraf" som kriminaliserar politikers "kompetensöverskridande".
För hennes skull lade EU det första associationsavtalet med Ukraina på is.

Iran
2012-16 s 12-13
"Om man ska tro ayatollan"
Både det internationella samfundets och Irans representanter var nöjda med den första omgången förhandlingar om Irans atomprogram. Spänningen verkar ha lättat något, åtminstone för tillfället. Ayatollah Khamenei sägs ha utfärdat en fatwa, ett islamiskt påbud, mot tillverkning av kärnvapen. Men ayatollans förnekande av Irans ambitioner att utveckla kärnvapen kan också ses som ett led i ett historiskt, shiitiskt koncept kallat taqiyya (ungefär religiöst hyckleri) . Shiiterna var under århundraden en förtryckt minoritet inom Islam och de lärde sig att dölja sin sekteristiska identitet för att överleva. Därför finns det en sed att ljuga för att skydda det shiitiska samhället.

2012-16 s 12-13
"Optimism efter första omgången"
I ett år har förhandlingarna om Irans atomprogram legat på is, men nu har de återupptagits, och de ger uppenbarligen resultat. Samtalen i Istanbul med 5+1 gruppen (Kina, Frankrike, Storbritannien, USA, Ryssland plus Tyskland) i förra veckan var konstruktiva, enligt EUs utrikesrepresentant Catherine Ashton. De pågående förhandlingarna ses som en sista chans att förhindra ett eventuellt anfall mot Irans atomanläggningar.

Kuba, Latinamerika
2012-16 s 14-15
"Kuba var det stora tvisteämnet"
Lite grälsjukt men ändå uppknäppt på det sjätte toppmötet mellan Nord- och Sydamerikas länder i Cartagena i Colombia. Kuba och det amerikanska embargot mot Kuba är sedan länge en tvistefråga mellan USA och de flesta länder i regionen. En annan stor fråga var USAs narkotika- och valutapolitik.
Latinamerikas ledare känner sig mindra beroende av USA nu, när deras länder växer ekonomiskt, i motsats till USA. Många ledare förespråkade på mötet en ny strategi i kampen mot den olagliga narkotikahandel som underblåses av efterfrågan i USA. Somliga föreslog legalisering av innehav och reglering av handeln, vilket USA var helt emot.

Argentina, Historia
2012-16 s 15
"Inblick i en skoningslös diktatur"
Den livstidsdömde, före detta diktatorn i Argentina, Jorge Rafael Videla, berättar för första gången utförligt om regimens mord på oppositionella i en ny bok som heter "Slutgiltig åtgärd". Samtalen ägde rum i Videlas fängelsecell. Omkring 8000 människor dödades av militären under Videlas diktaturer, enligt officiella uppgifter. Den före detta generalen styrde Argentina 1976-1983 sedan han tagit makten i en statskupp mot den dåvarande presidenten Isabel Peron. Oppositionella som hotade Videlas makt greps. Enligt Videla fanns det en speciell arbetsgrupp, ledd av en general, som avgjorde de gripas öden. Valet stod mellan frigivning, officiellt erkänd förvaring i häkte eller "slutgiltig åtgärd", vilket betydde döden och undanröjning av liket.

Kina
2012-16 s 17
"Fallet Neil Heywood förbryllar"
Chongqings förre borgmästare, Bo Xilai, betraktades som en självklar kandidat till politbyråns ständiga utskott. Men hans ambitioner krossades tvärt i februari sedan en av hans medarbetare flytt till ett amerikanskt konsulat och där berättat att Bos fru Gu Kailai, var inblandat i mordet på den brittiske affärsmannen, Neil Heywood, som hon haft en tvist med. Heywood hittades död på ett hotellrum i Chongqing i november 2011. Först för en vecka sedan startade en förundersökning om omständigheterna kring Heywoods död, sedan den brittiske utrikesministern krävt detta.

Nordkorea
2012-16 s 18-19
"En glimt av verkligheten bakom fasaden"
Det är svårt att veta vad som är verklighet i Nordkorea, men utländska journalister fick av misstag en chans att titta in bakom fasaden i det kommunistiska paradiset.
Bussarna som de utländska journalisterna åkte med råkade nämligen köra fel, och plötsligt såg allting annorlunda ut. Ett brunt dammoln rullade utmed en väldigt gropig gata som ledde förbi trista, förfallna hyreshus. Gamla människor släpade sig fram på trottoaren, somliga bar hemmagjorda ryggsäckar av segelduk. Två män i rullstol väntade vid en busshållplats. Gatan kantades av nedsläckta butiker, och tvärgatorna var inte ens asfalterade.
I samband med Nordkoreas senaste (misslyckade) försök att skjuta upp en satellit i en bana runt jorden bjöds nästan hela världspressen in. Reportrar på plats kunde konstatera att den stenhårda kontrollen hade luckrats upp lite grann, men de kunde också konstatera att verkligheten bakom den putsade fasaden är förfärlig.
Medan kamerorna klickade som tokiga gjorde de tre bussarna en U-sväng och begav sig snabbt tillbaka till den rätta vägen och slutdestinationen: en skinande ren, välupplyst, nästan tom byggnad med dyrbart marmorgolv, där man lagrar digitala musikinspelningar och tillverkar DVD-skivor.
Allt som sägs och görs handlar om att skapa ett system som garanterar familjen Kims fortsatta maktinnehav.

Afrika, Uganda
2012-16 s 20-21
"Jakten på Kony"
Ledaren för Herrens motståndsarmé, Joseph Kony, har dödat tusentals afrikaner i Kristus namn. Ännu fler soldater från flera olika arméer jagar honom nu i fyra länder. De får hjälp av amerikanska specialenheter.
Herrens motståndsarmé (LRA9 är en rörelse som förfallit till slakt, våldtäkter och till och med kannibalism, började 1986 som ett folkuppror mot Ugandas president Yowen Museven vars armé förföljde Acholifolket i norr skoningslöst. Jakten på Kony, som kallas Operation Blixt och Dunder startade sedan krigsherren uppmärksammats internationellt när en 30 minuter lång video om honom, producerad av den amerikanska organisationen Invisible Children spred sig på You Tube i förra månaden. Nu jagas han främst i en ogästvänlig urskog i Centralafrikanska Republiken.

Afrika
2012-16 s 22-24
"Stora födelsetal äventyrar Afrikas ekonomiska utveckling"
För att få afrikanerna att nöja sig med färre barn måste man först förändra deras attityder. Förr var barnen en ekonomisk försäkring, numera är de en ekonomisk börda för de allra flesta.
Nästan all folkökning sker i Afrika söder om Sahara, SOS-länderna, det vill säga det svart Afrika. Där överstiger den den ekonomiska tillväxttakten med bred marginal. Tillväxttakten är unik och ett stort bekymmer. Om tillväxttakten fortsätter till 2100 kommer SOS att stå för en tredjedel av jordens befolkning. Troligen har dock denna då stoppats upp eftersom bristen på mat kommer att urarta i våldsamma upplopp.
I länder i Asien och Latinamerika har födelsetalen minskat markant genom åtgärder som bättre utbildning och mer arbetstillfällen åt kvinnor, preventivmedel och urbanisering.
I SOS förhärskar en patriarkalisk kultur. Det är svårt att ändra attityderna hos främst äldre män där "antalet barn speglar en mans styrka och kapacitet". I en del kulturer får inte kvinnor delta i bymöten förrän efter elfte barnet.

Sudan och Sydsudan
2012-16 s 25-26
"Sudan och Sydsudan"
Mindre än ett år efter skilsmässan står de båda länderna på randen till krig. Sydsudan har invaderat delar av Sudan. Militär från Sydsudan har erövrat grannlandets mest värdefulla oljefält, Heglig. En utsaga från Internationella Skiljedomstolen i Haag 2009 placerar oljefältet i den sudanesiska delstaten Kordofan. Detta erkänner inte den sydsudanesiska regimen. För en gångs skull verkar det som om regeringen i Khartoum (Sudan) har internationellt stöd för sin hållning. Övergreppet hotar den bräckliga fredsprocessen. Parlamenten i båda länderna manar till militär mobilisering. Ljudet från krigstrummorna hörs allt tydligare. Den bräckliga freden mellan Sudan och Sydsudan är allvarligt hotad.

Swaziland
2012-16 s 26-27
"Sagolandet står på ruinens brant"
Han har 13 fruar, sju palats och 200 miljoner dollar på banken. Medan kungen i Swaziland, Afrikas siste monark, badar i lyx håller hans land på att förblöda. Inför kungens födelsedag tidigare i veckan ombads hans undersåtar skänka honom ytterligare en slant.
Det lilla kungariket har världens högsta andel aidssjuka och kortast förväntad livstid; kungen lever i sus och dus; nästan 70 procent av swaziländarna lever under fattigdomsgränsen; och statskassan är tom.
Mswati III är 43 år och kung av Swaziland. Hans land är bara lite större än Västergötland och gränsar till Sydafrika och Moçambique. Han härskar över 1,3 miljoner människor och en Coca Colafabrik, som förser hela Afrika med den populära drycken.
I 25 år har han styrt sitt lilla imperium mer absolut och oinskränkt än någon annan afrikansk ledare. Experterna hos Forbes i USA uppskattar hans förmögenhet till ca 200 miljoner dollar.
Han älskar överdåd och sedvänjor. En gång varje år uppträder 50 000 barnlösa kvinnor i den s k Röda dansen, i vilken barbröstade ungmör betygar sin vördnad för regentens mor. Kungen påstås ha hittat två av sina 13 fruar bland de dansande jungfrurna.
Mörka moln tornar upp sig över skenidyllen. IMF beskriver landets ekonomi som "utom all kontroll". Landet är ruinerat och kungen kan inte regera.

USA
2012-16 s 28
"Bakgrunden till fallet Trayvon Martin"
Trayvon Martin, 17 år, sköts till döds av George Zimmerman 26 februari i ett bevakat bostadsområde i Sanford i Florida. Martins död och den lokala polisens beslut att inte väcka åtal mot Zimmerman, som är spansktalande, orsakade nationell uppståndelse, vilket ledde till att justitiedepartementet beordrade en utredning. Zimmerman en självutnämnd områdesvakt påstår att han sköt Martin i självförsvar.
Den som hävdar självförsvar i Florida har lagen på sin sida oavsett om självförsvaret äger rum på gatan i bilen eller på en bar.

2012-16 s 28-29
"Svart på vitt om svart och vit"
Många trodde att valet av en afroamerikan till president i USA var det sista steget till total jämlikhet mellan raserna. Men ett aktuellt rättsfall har aktualiserat rasfrågan igen, och det visar sig att det är lång väg kvar. Rasmotsättningarna finns kvar trots (eller på grund av) en svart president.
Överraskningen är att ett av de mest uppmuntrande tecknen på minskade motsättningar valet av en afroamerikansk president verkar öka klyftan i stället för att överbrygga den.
I en aktuell undersökning av Newsweek avtecknar sig denna anmärkningsvärda förändring skarpt. 2008 trodde 52 procent av amerikanerna att rasrelationerna skulle förbättras med en afroamerikan i Vita huset; bara nio procent befarade en försämring. Idag har denna skillnad på 43 procent försvunnit. Enligt Newsweeks undersökning är det idag bara 32 procent av amerikanerna som tror att rasrelationerna har förbättrats sedan president Obama installerades; ungefär samma andel (30 procent) anser att de har försämrats. Om man också räknar med dem som anser att ingenting har förändrats är resultatet svindlande: nästan 60 procent av amerikanerna är övertygade om att rasrelationerna har försämrats eller stagnerat under Obama.
Vita är speciellt kritiska mot Obamas attityd: en majoritet (51 procent) anser att han inte har gjort något för att överbrygga rasklyftan i USA. Också bland de svarta anser majoriteten (20 procents övervikt) att rasrelationerna inte har förbättrats under Obamas tid som president.

Afrika, Guinea-Bissau
2012-16 s 30
"Kuppmännen talar om samlingsregering"
Militärjuntan som nyligen iscensatte en statskupp har stängt landets gränser. Portugal har skickat två örlogsfartyg och ett övervakningsflygplan till den före detta kolonin Guinea-Bissau. I Guinea-Bissau bor 4000-5000 portugiser som Portugal vill kunna evakuera.
Kuppmakarna vill bilda en nationell enhetsregering.
Den störtade interimspresidenten, Raimundo Pereira, och premiärministern Carlos Domingos Gomes, hålls inlåsta i en kasern utanför huvudstaden. Gomes var favorit inför andra omgången i presidentvalet som skulle ha ägt rum 29 april. Hans rival i valet, Kumba Yala, tros ha nära band till militären.

Azerbajdzjan
2012-16 s 30
"Min är större än din"
Azerbajdzjan är det senaste i raden av länder som anammar den pråliga ambitionen att bygga världens högsta byggnad. Den planerade strukturen blir "Alla fallossymbolers Moder" och den kommer att få Burj Khalifa i Dubai att se ut som en dvärg. Byggnaden ska heta det prosaiska Azerbajdzjans Torn, vilket knappast gör projektet mindre skrytsamt.

Egypten
2012-16 s 31
"Tio kandidater uteslöts från valet"
Den egyptiska valkommissionen har underkänt tio kandidater i presidentvalet. Bland de uteslutna finns den salafistiska predikanten Hazem Abu Ismail, som har införandet av sharialagen som mål, Muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater och Mubaraks före detta vicepresident, Omar Suleiman, som är Egyptens före detta chef för den hemliga underrättelsetjänsten.

Tyskland
2012-16 s 31
"Dammar Merkel av en beprövad lösning?"
Det är möjligt att förbundskansler Angela Merkel, i kampen för att behålla regeringsmakten, planerar för en ny "storkoalition" tillsammans med Socialdemokratiska partiet. På måndag börjar kampanjen inför två delstatsval, vars resultat kommer att tolkas som en fingervisning om vart vinden blåser inför de allmänna valen 2013. Mätningar visar att Merkels nuvarande regeringspartner, Fridemokratiska partiet, får mindre än fem procents stöd, vilket inte räcker för att komma in i förbundsdagen.