Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 39

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38                     

Tyskland
2012-39 s 4-5
"Bördan att vara tysk"
Bernhard Schlink, författare till "Högläsaren" och en rad andra verk som hanterar den skuldbörda som hans och andra generationer tyskar bär på efter nazitidens ondska, säger att tyska barn av i dag fortfarande måste göra upp med det fruktansvärda som historien har att erbjuda dem.
Den 68-årige författaren hävdar att han ibland upplever sin egen tyskhet som en "väldig börda" som han fått lära sig att bära.
Och han tillägger att anledningen till att den europeiska krisen är så plågsam för Tyskland är att landet har lyckats retirera från sig självt genom att kasta sig in i det europeiska projektet. En upplösning av de europeiska idealen skulle beröva tyskarna "en flykt undan sig själva."
Även hans barnbarn måste lära sig varifrån många människors vrede mot Tyskland kommer, från verkliga sår som fortfarande plågar människor.

Lettland
2012-39 s 6-7
"Lettland vill ha euron trots krisen"
Om 18 månader kan eurozonen ha vuxit till 18 medlemmar. Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis vill att hans regering i början av nästa år ska be ECB om deras utvärdering av Lettlands lämplighet. Han har blivit omvald som "tack" för att ha genomfört det mest åtstramningspaketet av alla länder i Europa. Strategin har fungerat menar han, det gäller att sätta in de nödvändiga åtgärderna snabbt. Nu har Lettland den snabbast växande ekonomin inom EU. Förvisso, första kvartalet i år steg BNP med sju procent.

Grekland
2012-39 s 7
"Grekland säljer rubb och stubb"
Grekland som håller på att kvävas av skulder, basunerar nu ut att man tänker sälja allting: öar, kungliga palats, fastigheter, småbåtshamnar, flygplatser, vägar, det statliga gasföretaget, lotteriverksamhet och postverket. Tataoi-palatset, den kungliga familjens historiska slott vid foten av berget Parnitha är till salu!
Det nationella inkomsten förväntas falla med 25 % 2012, och ekonomin är på väg ned i en depression liknande 1930-talet!
För många greker innebär den nya satsningen det mest förödmjukande inslaget hittills i en brutal process av en fiskal omstrukturering, där fattigdom och arbetslöshet har hamnat på rekordnivåer.

Storbritannien
2012-39 s 8-9
"Ett delat land"
Norra delen av Storbritannien är fattigare än den södra, med högre arbetslöshet och lägre löner. Den industriella ekonomin började falla sönder i norr redan efter första världskriget.
Nu dras de offentliga investeringarna ner överallt då regeringen försöker tackla ett stort budgetunderskott. Neddragningarna blir större i norr. Exempelvis minskar regionala utvecklingsorgan i norr. Mindra pengar till kommunala styrelser på fattiga orter, och de finns ju främst i norr. Flera stora infrastrukturprojekt i landets södra delar berörs inte av nedskärningar. Privata sektorn kan inte alls fylla det gap som staten på reträtt lämnar. Det konservativa partiet uppfattas som alldeles för sydligt och välmående. Finansminister George Osbornes förslag om att "lokalisera" de offentliganställdas löner till levnadsomkostnaderna gillas inte alls eftersom det innebär sänkta löner i norr där det är billigare att bo.
Statsminister David Cameron tycks få röna ödet att se England fortsätta att långsamt delas upp i två distinkta länder.

Ryssland
2012-39 s 10-11
"Pussy Riot fruktar för sina liv"
De tre medlemmarna av Pussy Riot som dömdes till två års fängelse vid en rättegång som uppmärksammades över hela världen har bett chefen för det fängelse där de satt före rättegången att få avtjäna sitt straff i Moskva istället för att skickas till en avsides belägen straffkoloni hundratals mil bort. Mer än 2000 fångar har dött i eller på väg till ryska fängelser bara under de senaste sex månaderna. Gruppens försvarare, Violetta Volkova, säger att vad som helst kan hända i ett avlägset beläget kvinnofängelse. De kommer att stå under ständig press att avslöja namnen på de andra Pussy Riot medlemmarna. Om inte kommer de troligen att skickas till en koloni.

Georgien
2012-39 s 12-15
"Videoskandalen och valet i Georgien"
Kreml fnyser nedlåtande åt Georgien som "ett PR-projekt för väst". Men som Mikheil Saakashvili ser det, så är den ryska föreställningen om en tillintetgörande förolämpning i verkligheten en komplimang.
Hans land med 4,5 miljoner invånare tycks ha fått upp farten och närma sig den punkt då det inte längre snurrar i en bana kring Moskva utan äntligen lämnar det dystra förflutna som bestod av sovjetiskt förtryck och post-sovjetiskt kaos.
Men nu har han fått problem. Mindre än två veckor före landets parlamentsval den 1 oktober, började en rad chockerande TV-snuttar att visas på en TV-kanal som ägs av oppositionen. De dokumenterar brutala övergrepp på interner, däribland scener där män misshandlas, sparkas och, i ett fall, utsätts för analsex med ett kvastskaft.
Så gott som genast utbröt protester mot regeringen och Mikheil Saakashvili gjorde sitt bästa för att dämpa skadan. Oppositionskanalen fortsatte att mata ut flera filmade övergrepp. En del visade scener där mentalt handikappade interner förlöjligas.
Den samlande ledaren för oppositionen i Georgien är oligarken Bidzina Ivanishvili som gjort sig en enorm förmögenhet i ryska investeringar. Forbe uppger 6,4 miljarder dollar, en siffra som överstiger Georgiens nationalbudget. Han har länge idkat välgörenhet i sin hemby Imereti och nu knutit samman flera oppositionella organisationen under paraplyet Georgisk Dröm. Georgisk Dröm har ett övergripande mål: att vrida den parlamentaristiska kontrollen ur händerna på Mikheil Saakashvilis parti.

USA
2012-39 s 16-17
"TV-debatterna är Romneys sista hopp"
Nu väntar avgörandet i det amerikanska presidentvalet. TV-debatterna är republikanernas Romneys sista hopp att fånga tillräckligt många väljare för att nå Vita huset. Romneys katastrofala sommar har innehållit en misslyckad utlandsresa, en vårdslös reaktion på krisen i Mellanöstern och nyligen har han på en privat tillställning för bidragsgivare skyllt många amerikanare för att vara "bidragsoffer" och inte betala inkomstskatt. Allt detta har fått Romney att sacka efter Barack Obama i kampen om Vita Huset. Nu har han ägnat många timmar åt att förbereda sig för den första viktiga duellen med Obama som inträffar den 3 oktober i Denver. Obamas ledning i opinionsmätningarna är inte avgrundslik. Obama är lamslagen av en än så länge svag ekonomisk återhämtning, hög arbetslöshet och en besviken bas av aktivister. Romney står fast vid sitt uttalande att de 47 % av alla amerikaner som inte betalar inkomstskatt stöder president Barack Obama.

2012-39 s 18
"Amish sektledare fälls för hatbrott"
Samuel Mullet är ledare för en sekt avfällingar från Amishreligionen i USA. Han och 15 anhängare i sekten har begått "bisarra hatbrott" mot regionens Amish-folk som normalt lever stillsamma och strikt privata liv utan elektricitet och bilar och som försöker lösa dispyter fredligt utan att blanda in polis och domstolar. Mullets anhängare trängde sig in i offrens hem drog omkull dem och klippte bort deras skägg och hår.

IT
2012-39 s 19
"Digital diplomati"
Världens sätt att kommunicera förändras löpande. Idag har världspolitiken flyttat till Twitter. Bara minuter efter de våldsamma attackerna mot USAs representationer i Mellanöstern var USAs ambassad i Kairo ute på Twitter. Historiskt sett har regeringar lämnat diplomatin åt försiktiga och diskreta representanter men numera använder diplomaterna Twitter, Facebook, You Tube och lokala sociala mediesajter som Kinas sajt för mikrobloggning, Sina Weibo. Som vanligt är det USA som gått i spetsen. Hillary Clintons departement har skapat 194 Twitter-konton och 200 sidor på Facebook som följs av miljontals prenumeranter. Amerikanska UD förfogar över ett "globalt medieimperium". De flesta länder ligger långt efter. Brittiska ambassaden har 20 Twitter konton och Rysslands UD 40. Att inte vara inpluggad på nätet har blivit en nackdel för regeringar.

Indien
2012-39 s 20-21
"Indiens saknade barn"
Var sjätte minut försvinner ett barn i Indien. Det handlar om pojkar som drogas och kidnappas för att utföra rena slavarbetet. Fler än 90 000 barn rapporteras officiellt försvunna varje år enligt Bachpan Bachao Andolan, en grupp för barns rättigheter,
Uppemot tio gånger så många ingår i människohandeln, anser gruppen - flickor och pojkar, mestadels från fattiga familjer, bortslitna från sina föräldrar, ibland mot betalning och tvingade att tigga eller arbeta på farmer, i fabriker och hem, om de inte säljs till prostitution eller blir bortgifta.
Den fruktansvärda upptäckten 2006 av skeletten efter 17 dödade flickor och unga kvinnor runt en affärsmans hus i förorten Nithari till New Delhi, har långsamt pressat upp denna män-niskohandel på nationens dagordning. Det medieuppror som orsakades av Nithari-morden var en vattendelare. Förra månaden föreslog den indiska regeringen ett allmänt förbud mot barnarbete under 14 år. En annan lag säger att barnen har rätt till skolgång tills de blir 14 år.

Samhälle, Hongkong
2012-39 s 22
"Nummer 18 på bilen kostar miljoner"
Hongkong är en stad som älskar att stoltsera med sitt välstånd. 2006 började The Hong Kong Transport Department en marknad för bilskyltar. De som vill ha en individualiserad registreringsskylt fyller i ett formulär med sin drömtext hos Hong Kong Transport Department. Kombinationerna auktioneras sedan ut. Minimipriset är 4500 kronor. Rekordet i Hongkong var det enkla numret "18" som drog in 15 miljoner kr 2008. Bilskyltar är som antikföremål. De har investeringsvärde.

Tunisien
2012-39 s 24
"Vad ska regeringen göra med salafisterna?"
Tre dagar efter mordet den 11 september på den amerikanske ambassadören i grannlandet Libyen bröt sig salafister in på den amerikanska ambassaden i Tunisien. Fyra människor dödades av polisen som skingrade mobben.
Nahda har sedan länge anklagats av sina motståndare för att vara alltför släpphänta gentemot landets salafister. Nahda är en viktig partner i koalitionsregeringen,
Tunisiska affärsmän är speciellt missnöjda med ambassadhändelsen. De amerikaner från vilka de förväntat sig investeringar och stöd har dragit tillbaka sitt folk, så när som på några få personer. Tunisiens rykte som turistort och investeringsland har skadats.
Föder Nahda ett monster som det inte kan kontrollera? Oron för salafisterna gör det sannerligen svårt för regeringen att upprätthålla en nationell dialog som omfattar folk i alla delar av det ideologiska spektrat.

Malawi, Afrika
2012-39 s 25
"Getter i stället för majs"
I Malawi påverkar bristande tillgång på mat 1,6 miljoner människor varje år och cirka 47 % av alla barn har hämmad tillväxt på grund av under näring vilket gör dem sårbara för sjukdomar och ger dem inlärningsproblem.
president Joyce Bandas regering vill ta tag i den för landets ekonomi så viktiga näringsfrågan. Den ska ge bort 60 000 getter till behövande familjer på villkor att de överlåter getternas killingar till i förväg utsedda grannar. En get kan producera fyra killingar om året. En ny näringslag ska förbjuda försäljning av basmat - lärs stapelmajs - som inte tillförts lämpliga tillsatser. Bistånd ska uppmuntra bönderna att odla proteinrika grödor som kan exporteras eller förädlas inom landet.
Malawi har emellertid en lång väg att vandra och har en potentiellt bångstyrig befolkning att brottas med.

Gambia. Afrika
2012-39 s 26-27
"Dödsstraff i Gambia, presidenten skoningslös"
Den aviserade massakern i Banjul - huvudstad i den lilla västafrikanska staten Gambia - är tillsvidare stoppad.
38 fångar i stadens dödsceller ville president Yahya Jammeh låta avrätta endera dagen. Redan den 28 augusti hade nio brottslingar avrättats, däribland två senegaleser.
Samtliga dödsdomar som avkunnats fram till mitten av september skulle verkställas. Vid det laget fanns det 47 fängslade dödsdömda brottslingar. Presidentens motivering: "Min regering kan inte tillåta att 99 procent av befolkningen hålls som gisslan av kriminella."
Protester från hela världen haglade in och Jammeh verkade faktiskt ge med sig och utfärdade ett moratorium: avrättningarna skulle tills vidare uppskjutas. Några dagar senare meddelade han emellertid överraskande: "Allt beror på om kriminaliteten sjunker. I så fall förlängs moratoriet på obestämd tid. Om inte, upphävs moratoriet automatiskt."
Den 47-årige Jammeh som suttit vid makten sedan 1994 är lika oberäknelig som skoningslös.
Människorättsaktivister placerar honom i samma skurkgäng som Robert Mugabe, Muammar Gadaffi eller den tidigare kongolesiske statschefen Mobutu.
Uppemot 100 000 turister reser varje år till Gambia. De utgör landets största inkomstkälla.
Yahya Jammeh genomförde 1994 vid 29 års ålder en militärkupp. Först i november 2011 tillät han en omröstning om sitt innehav av makten. Ett val som var allt annat är "free, fair and transparent". Gambia hör 47 år efter frigörelsen från Storbritannien till Afrikas fattigaste länder.

Kuba
2012-39 s 28-29
"Trögt för Raúl Castros reformer på Kuba"
När Kubas president och diktator Raúl Castro senast höll ett stort tal inför ett möte med Nationalförsamlingen upprepade han sitt gamla vanliga svar. Förändring ska ske utan brådska men också utan uppehåll. Frågan är hur länge folket orkar vänta.
En del har hänt sedan Raúl Castro tog över efter sin bror Fidel 2006. Kubanerna kan nu köpa och sälja hus och bilar och anställa folk. Men bara begagnade bilar. Inga nya återförsäljare har tillåtits. Privat grosshandel tillåts inte. Restauranger och annan företagsamhet tvingas köpa sina lager till detaljhandelspriser eller på svarta marknaden. En särskilt impopulär åtgärd infördes i september då tullkostnaden för överviktsbagage höjdes dramatiskt. Sedan Barack Obama 2009 avbröt restriktioner för amerikanska besök på Kuba har flugplanen bågnat av alla de varaor som Kuba saknar, TV-skärmar, datorer etc.

USA
2012-39 s 30
"Brottare vill bli president"
Jesse Ventura funderar på att ställa upp i USAs presidentval 2016. Han vare en av Amerikas mest kände brottare när han 1990 blev politiker och valdes till borgmästare i staden Brooklyn Park i Minnesota 1990 till 1995. Mellan 1999 och 2003 var han guvernör i Minnesota. Ventura är en man med mycket klara och tydliga åsikter och en kraftfull samhällskritiker.

Pakistan, terrorism
2012-39 s 30
"Minister sätter pris på filmares huvud"
En religiös ledare i Pakistan har satt upp ett pris på 650000 kr till den som mördar producenten av den film som skändar profeten Mohammed. Det är landets järnvägsminister Ghulam Ahmed Bilour som utfärdat löftet. Premiärminister har tagit avstånd från uttalandet samtidigt som oroligheter fortsatte i landet. 15 personer dog i samband med protesterna mot filmen.