Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 44

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43    

EU
2007-44 s 3-4
"En för alla, alla för en"
EUs tre stora länder har alla mer eller mindre nya ledare. Det innebär en chans till nystart för hela unionen, nu när det nya fördraget är i hamn och det är dags för EU att se framåt. EU-intresserade har alltid varit att rangordna de inbördes konkurrerande medlemsländerna i en sorts ligatabell. I dag tycks tre dela förstaplatsen. Alla tre är Amerikavänliga och kritiska mot Rysslands Vladimir Putin. De är överens i de flesta viktiga internationella frågor rörande säkerhet, ekonomisk liberalisering och klimatförändring. Bättre kan de emellertid bli om Angela Merkel vågar ta risker, om Sarkozy lugnar ner sig och om Brown samlar lite mod. Då skulle de tre musketörerna kunna ge EU en nystart, förutsatt att de samarbetar. Då skulle EUs små medlemsländer följa med och då blir alla vinna i den reformerade EU-ligan.

Tyskland
2007-44 s 4-5
"Angela Merkel saknar kompass"
Frågan är om Tyskland är mer redo att anta utmaningen i form av global konkurrens och snabbt åldrande befolkning än under Gerhard Schröders tid. Är den tyska välfärdsstaten bättre rustad att hantera eventuell recession och ökande arbetslöshet?
Frågorna ställs av Huge Müller-Vogg som är politisk krönikör i den tyska tidningen Bild och skriver en bok om Angela Merkel. Han svarar nej och menar att Merkel är mer inspirerad av maktinnehavet än av en önskan att reformera.

Storbritannien
2007-44 s 5
"Vart tog Tony Blair vägen?"
Efter att ha avgått från premiärministerposten i juni ryckte han ut på ett passande ambitiöst uppdrag som fredsmäklare i Mellanöstern och representant för den så kallade kvartetten, Ryssland, EU, USA och FN. Sedan dess har ingen sett honom. Han har en stab på 12 personer i Jerusalem men han är där inte särskilt ofta. Blair har fullt upp med att hålla föreläsningar, delta i välgörenhetsevenemang i New York och, sägs det, förhandla om ett bokkontrakt.

Malta
2007-44 s 6
"Malta blir ett viktigt brohuvud"
Euron och ny teknik förändrar Maltas ekonomi. I januari lämnar Malta liran till förmån för euron och all undanstoppad valuta ska innan dess handlas upp. Efterfrågan på dyra kapitalvaror har gått i topp. Redan medlemskapet i EU innebar en ökning av inhemska investeringar. 25 gånger mer än för 10 år sedan. Utlänningar lockas också att investera på grund av ett rimligt skattesystem och låga levnads- och arbetskraftskostnader. Ett kryphål i den maltesiska lagen gör det möjligt för farmaceutiska företag att utveckla kopior av patenterade läkemedel för att snabb marknadsföring när patenten gått ut. De mest spektakulära nykomlingarna på Malta är emellertid investerare från Förenade arabemiraten som söker ett europeiskt brohuvud.

Frankrike
2007-44 s 7-8
"Inte ens fransmännen får dricka vi i fred"
Nya hälsovarningar på franska vinflaskor får många fransmän att se rött. Från och med den förste oktober i år inkluderar de eleganta vinetiketterna en obligatorisk varning i form av siluetten av en gravid kvinna och ett tjockt rött streck över kvinnans mage, vilket förstås betyder NEJ! Detta är ett led i EU-kommissionens uppförandekod för livsmedelsproducenter som lett till kontroverser mellan hälsoaktivister och mäktiga lobbygrupper. I Frankrike är alkohol den näst vanligaste orsaken till onödiga dödsfall och 3000 foster skadas årligen av alkohol. På gång är en radikal attitydförändring för många fransmän eftersom vin inte betraktas som lika farligt för hälsan som sprit i Frankrike.

Iran
2007-44 s 8-9
"Iran anpassar sig till det ekonomiska trycket"
Inför den växande pressen från USA och FN har Iran kontinuerligt övergått från att handla med väst till att handla med öst och gynnat av rekordhöga oljepriser kommer landet sannolikt att stå emot de nya amerikanska sanktionerna, enligt amerikanska, europeiska och iranska bedömare. Kina väntas ersätta Tyskland som Irans största handelspartner innan årets slut. Iran har övertaget i förhållande till alla länder som behöver iransk olja. Iran har dessutom mycket stora reserver i utländsk valuta. Den viktigaste frågan är vilka politiska och psykologiska effekter sanktionerna får i Iran, speciellt som val till parlamentet äger rum våren 2008 och presidentval 2009. Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, har mött allt hårdare kritik för sin nyckfulla ekonomiska politik.

2007-44 s 10-11
"Ayatollan håller ett öga på presidenten" Hela artikeln
Den nuvarande presidenten Ahmadinejad har ett starkt stöd bland fattiga iranier men konservativa och reformsinnade politiker och många ledamöter i parlamentet är missnöjda med hans politik och det religiösa etablissemanget visar tecken på olust inför vad de betraktar som vidskeplighet i presidentens religiösa tro.
Ayatolla Khamenei stöder Ahmadinejad så länge som hans utrikespolitik gör Iran populärare i islamiska länder. Han kan emellertid tröttna på presidentens ständiga bråk och försök att placera sina egna män på alla nyckelposter. Senast tvingade han bort sekreteraren i Nationella Säkerhetsrådet, Ari Larijani, som var en inflytelserik konservativ politiker. Han och ett stort nätverk kan nu komma att ansluta sig till oppositionen i nästa val. Om Ahmadinejads chanser att vinna presidentvalet 2009 försvagas kommer Ayatolla Khamenei att sluta stödja honom för att inte falla tillsammans med presidenten.

Världen
2007-44 s 11-15
"Krigets nya ansikte"
Irreguljär krigföring kan komma att ta upp västerländska arméers tid och ork i flera decennier framöver. Försvarsmakterna måste anpassa sig till den nya tidens krig om de ska klara av utmaningarna som väntar. Det räcker inte med smarta vapen, det behövs smarta soldater också.
Moderna krig "utspelas i medierna strålkastarljus och i skuggan av internationella jurister".
Militärteoretiker betecknar dagens förbryllande konflikter som "fjärde generationens" krigföring. Den involverar löst sammanknutna nätverk som blir starka och uthålliga tack vare informationstekniken. Kriget går ut på att "direkt attackera de fientliga beslutsfattarnas sinne och förstöra fiendens politiska vilja". Dagens krig handlar inte bara om reguljära strider utan också om att "vinna människornas hjärtan och sinnen". När man bekämpar en fiende "mitt bland vanligt folk" är det primära målet inte att förstöra fienden utan att vinna folkets lojalitet.
Originalartikeln i The Economist eller finns här.

Kina
2007-44 s 15-16
"Kinas kronprins blev en överraskning"
De flesta korrumperade tjänstemän kommer från fattiga familjer men Kinas kungliga står över pengar. Xi Jinping är kommunistpartiets ledare i Shanghai. 2007 utnämndes han till ledamot i politbyråns ständiga utskott i Beijing och i kommunistpartiets centralkommitté. Han fick därmed en ledande position i "den femte generationen". Troligt är att han väljs som partiledare och president om fem år. Utländska investerare berömmer hans engelska och kunskaper om internationell affärspraxis och förmåga att få saker och ting gjorda.

2007-44 s 17-18
"Beijing putsar på imagen"
Aktivister utnyttjar de olympiska spelen nästa sommar för att pressa Kinas ledare till reformer. Nu svarar Beijing med en egen PR-kampanj. Man har anlitat konsultfirman Hill & Knowlton som hjälp och den arrangerar regelbundna OS-relaterade presskonferenser och medieresor. I början av augusti lanserade kinesiska myndigheter en rad evenemang under parollen "ett år kvar till OS". Aktivisternas anfall ska bemötas med en charmkampanj.

2007-44 s 18-20
"Brunt dis försvagar hoppet om grönt OS"
Kina har lovat att minska luftföroreningarna markant för OS nästa sommar men hemlighåller statistik och halvhjärtade experiment underblåser omvärldens skepsis. Det finns ett starkt motstånd mot allt som bromsar den ekonomiska utvecklingen. Inga fabriker kommer att tvångsstängas.

Indien
2007-44 s 16
"Fattiga indier protesterar mot sin lott"
Tusentals fattiga, landlösa arbetare och "kastlösa" hemmahörande i det nedersta samhällsskiktet hindrades i måndags från att demonstrera utanför landets parlament i New Delhi som var målet för deras månadsgamla protestmarsch. 25000 protesterade mot den växande klyftan mellan fattiga och rika och kräver att den indiska regeringen ska infria löften om landreformer och arrenderättigheter. Den snabba industrialiseringen i Indien har medfört att hundratusentals människor har drivits bort från sina jordbruksmarker.

Burma
2007-44 s 20-23
"Generalerna vann en pyrrusseger"  Hela artikeln
Juntan slog ner upproret men den har inget recept på hur landet ska räddas. Oppositionen sitter inspärrad och militären räknar med grannländernas likgiltighet.
FNs speciella sändebud, Ibrahim Gambari, besökte för några veckor sedan förgäves sex asiatiska huvudstäder för att försöka få juntaledaren Than Shwe att inleda en dialog med oppositionsledaren Aung San Suu Kyi som sitter i husarrest. Varken Kina, Indien eller Thailand var särskilt intresserade.
Många tror att den drastiska höjningen av bensinpriserna var nödvändiga för juntan för att betala de enorma kostnader för flytten av huvudstaden till Naypyidaw, dit juntan drog sig tillbaka 2005. Landet är fullständigt bankrutt. Om det blir ett maktskifte måste landet stå under FNs eller Internationella Valutafondens förmyndarskap i flera år. Det finns ingen i Burma som förmår styra landet ens enligt halvmoderna metoder och principer. Ingen av de "tämligen enfaldiga" generalerna i varje fall.
Originalartikel i der Spiegel
Eller här

2007-44 s 23-24
"Juntan föregrep eventuella manifestationer"
Hundratals kravallpoliser intog ställningar runt om i Rangoon exakt en månad efter protestdemonstrationerna förra fredagen för att avskräcka regimkritiker från att markera dagen. Protesterna i Burma började den 19 augusti efter det att regeringen höjt bensinpriserna i ett av Asiens absolut fattigaste länder. Men protesterna bottnade i djupt rotat missnöje med det hårdföra militärstyre som har landet i sitt grepp. Buddistmunkarna i Burma är mycket respekterade av folket och regeringens våldsamma tillslag mot dem skadad juntans rykte allvarligt.

Energi
2007-44 s 24-25
"Den som har olja har makt"
Rekordhöga oljepriser har förändrat den globala maktbalansen på ett dramatiskt sätt. Alla producentländer känner sig numera mycket självsäkrare och mindre beroende av de traditionella stormakterna. När oljan tangerar 90 dollar per fat har den blivit något mer än en viktig energikälla; den har blivit en strategisk tillgång av mycket stor betydelse. Saudiarabiens oljeintäkter har ökat från 60 till över 150 miljarder dollar på sju år. Landets budget har gått från underskott till överskott. Ryssland som var bankrutt för knappt 10 år sedan har använt sina gas- och oljeintäkter till att betala av skulder till utlandet och bygga upp en reserv på över 400 miljarder dollar. En stor grupp länder, inklusive många små afrikanska stater och stater vid Kaspiska havet, inrättar fonder för att investera välbehövligt kapital i olika marknader. Oljeinkomsterna har emellertid hindrat många länders demokratiska utveckling. Regeringar med stora oljeintäkter behöver inte sina undersåtars medgivande för att fortsätta regera. De kan belöna vänner och muta oppositionen eller betala för att få den krossad. I länder som Nigeria och Azerbajdzjan har resultatet blivit förtryckande och korrumperade politiska institutioner och övergödda byråkratier som hålls under armarna av oljepengar.

2007-44 s 26-27
"Nya energikällor brådskar"
Abrupt minskad oljeproduktion medför risk för krig och oroligheter enligt en ny undersökning. Energy Watch Group publicerade en undersökning i förra veckan som visar att den globala oljeproduktionen nådde sin topp redan 2006 och förespås minska med 7 % per år. Därför måste världen utveckla de förnybara energikällorna snabbt och satsa stort på effektivare energianvändning. Internationella Energibyrån (IEA) är av en annan mening och oroar sig inte över oljetillgången.

Saudiarabien
2007-44 s 26
"Saudiaraberna bygger på sand…och olja förstås!"  Hela artikeln
Det har aldrig byggts så mycket i Saudiarabien som just nu. Miljardsatsningar på att förbättra infrastrukturen och avhjälpa sociala brister börjar ge resultat. Tusentals kilometer nya väger och järnvägar anläggs, kraftstationer och fyra miljoner nya bostäder. Kung Abdullah och hans regering försöker använda de enorma oljeintäkterna så klokt som möjligt. Både inhemska och utländska investerare lockas av storslagna planer på att anlägga sex nya "ekonomiska städer". Hinder finns i form av brist på utbildad arbetskraft, snabbt ökande kostnader och flaskhalsar på leverantörssidan. Dessutom stiger inflationen.

Klimat & Miljö
2007-44 s 28-29
"Global uppvärmning hotar freden"  Hela artikeln
Klimatförändringen är ett växande hot mot världsfreden och den har lett till rivalitet om utrymmet i Arktis där det kan bli frågan om ett kalt krig i ordets rätta bemärkelse varnade nyligen den tyska utrikesministern, Frank-Walter Steinmaeier. I augusti placerade en rysk ubåt en rysk flagga på havsbotten vid Nordpolen. Även Danmark gör via den danska provinsen Grönland anspråk på delar av det Arktis som nu värmeökningen börjar göra tillgängligt. Andra hot mot freden kan vara konflikter mellan de rika länderna på jordens norra halvklot och de på det södra som troligen kommer att drabbas hårdast. Det kan också bli stora folkförflyttningar på grund av översvämningar.

2007-44 s 29-30
"Det ser inte bra ut!"
Mänskligheten lever långt över sina tillgångar och åsamkar så stora skador på miljön att förstörelsen kanske snart passerar punkten utan återvändo varnar FN i en ny rapport, den fjärde globala miljörapporten sedan 1997. Det finns emellertid fortfarande varierande åsikter om huruvida förändringarna kan få katastrofala följder när antalet människor närmar sig nio miljarder vid seklets mitt eller om följderna är hanterbara.

2007-44 s 30-31
"Vår ogästvänliga planet"
Biobränsleplantager, skogsavverkning, jakt och andra mänskliga aktiviteter inkräktar på områden där människans närmaste släktingar lever.
Halvapan spenslig lori är en av de primater som inom kort faller i glömska. En rapport pekar ut 25 arter som har störst behov av räddningsinsatser. Det finns sammanlagt 114 primater som är nära utrotning. Av orangutangen, människans närmaste frände, finns några tusen individer kvar men de dör ut fortare än andra primater.