Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 18

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17          

Nu tas kolet till nåder igen

Det höga oljepriset har fått Europas länder att nyinvestera i kolkraft.

ELISABETH ROSENTHAL
Civitavecchia, Italien
I en tid när världens ledande klimatexperter är eniga om att koldioxidutsläppen måste reduceras mycket snabbt för att stoppa den globala uppvärmningen är Italiens största elproducent, Enel, i färd med att konvertera sitt stora kraftverk i Civitavecchia från olja till kol, som anses vara jordens smutsigaste energikälla.
De kommande fem åren ökar Italiens beroende av kol från 14 procent till 33. Halva Enels energiproduktion kommer att baseras på kol.

En farlig kurs
Italien är inte ensamt om att ta kolet till nåders igen. Växande efterfrågan, rekordhöga olje- och gaspriser, oro för att energisäkerheten hotas och aversion mot kärnkraft leder till att europeiska länder kommer att sätta ett femtiotal koleldade kraftverk i drift de kommande fem åren. Anläggningarna beräknas kunna operera i ungefär femtio år.
I USA blir det inte så många nya kolkraftverk, vilket delvis beror på att det har blivit mycket svårare att få tillstånd där och delvis på att kärnkraften fortfarande är ett alternativ. Av 151 föreslagna kolkraftverk i början av 2007 hade fler än 60 underkänts vid årets slut. Många av dem stoppades av delstatsregeringar, och dussintals andra körde fast i rättsprocesser.
De snabbt växande ekonomierna i Kina och Indien, där kol fortfarande är en viktig energikälla för drygt två miljarder människor, betraktas visserligen som stora utmaningar i arbetet att minska världens koldioxidutsläpp, men när det miljömedvetna Europa återgår till kolet möter det starka protester från miljöaktivister, som varnar för att världen slår in på en farlig kurs, som gör det omöjligt att stoppa den globala uppvärmningen.
Miljöaktivister förfäras över nya investeringar i kolkraft. Kolet associeras ofta med den sortens sotiga fabriker, som förekommer i Dickens romaner, och för bara tio år sedan trodde man att kolet var på väg att försvinna som energikälla.
Det har förekommit protester mot anläggningen i Civitavecchia, mot ett nytt kolkraftverk i Tyskland, mot ett tjeckiskt kraftverk och mot en ny anläggning i Kingsnorth i Kent i Storbritannien, där man just nu bygger det första nya kolkraftverket på tio år.

Kolets fördelar
De europeiska energibolagen framhåller att de nya kolkraftverken är rena. Men kritikerna hävdar att ”rent kol” är en önskedröm. Kolkraftverkens utsläpp förstärker bevisligen den globala uppvärmningen.
”Det är fel att satsa på kol. Med tanke på att vi vet vad som måste göras för att stabilisera klimatet är investeringar i kolkraft detsamma som att kasta sig in i ett krig utan några planer för hur det ska genomföras trots att det finns information att bygga på”, varnar klimatforskaren James E Hansen vid NASA. ”Vi bör stoppa nya kolkraftsanläggningar och fasa ut existerande kolkraftverk under tio till tjugo år”, säger han.
Enel och många andra energibolag säger att de inte har något val och måste bygga kolkraftverk för att ersätta gamla kraftverk, framför allt i länder som Italien och Tyskland, där det är förbjudet att bygga kärnkraftverk. Energikostnaderna har ökat med 151 procent sedan 1996, och italienarna har de högsta elpriserna i Europa.
När det gäller pris och energisäkerhet har kolet många fördelar, hävdar dess förespråkare. Koltillgångarna räcker i ytterligare 200 år jämfört med olja och gas, som sinar om ett femtiotal år. Kol är relativt billigt jämfört med olja och naturgas, trots att kolpriset har trefaldigats på några år. Ännu viktigare är att ett hundratal länder exporterar kol – det finns ingen kolkartell – och det finns därför stort utrymme för prisförhandlingar.
”För att kunna undvika olja, som bara blir dyrare och dyrare, planerar vi att konvertera alla oljekraftverk till rena kolkraftverk”, säger Fianfilippo Mancini, hos Enel. ”Detta blir Europas renaste kolkraftverk. Vi hoppas kunna bevisa att det är möjligt att producera kol på ett hållbart och miljövänligt sätt”, tillägger Mancini.

Rent kol finns inte
”Rent kol” är ett begrepp som myntades för flera decennier sedan. Det refererar till försöken att reducera lokala föroreningar. Med nya tekniker kan moderna kolkraftverk minska mängden sotpartiklar i luften sam reducera utsläppen av gaser som svaveldioxid och kväveoxid. Tekniken har emellertid minimal effekt på koldioxidutsläppen.
Faktum är att den teknik, som enligt branschen ska reducera koldioxidutsläppen som orsakar global uppvärmning, inte är kommersiellt tillgänglig ännu. Ingen vet om tekniken är möjlig i stor skala till rimliga kostnader.
Tekniken för att fånga in koldioxiden och sedan pumpa ned den i underjordiska lager i stället för att släppa ut den är krånglig för vilken energikälla som helst, men speciellt när det gäller kol, som producerar mycket mer koldioxid än både olja och naturgas.
Under optimala förhållanden producerar kolet drygt dubbelt så mycket koldioxid per enhet elektricitet som naturgas, som är det näst vanligaste bränslet för elproduktion, enligt institutet Electric Power Research. I utvecklingsländerna, där till och med helt nya anläggningar använder kol av sämre kvalitet och mindre effektiva maskiner, är resultatet ännu värre.

Osäkert om tekniken fungerar
Kol kan inte vara miljövänligt om man inte fångar in och lagrar koldioxiden. För att lösa detta problem behövs det global samordning och mångmiljardinvesteringar, som inget land verkar vilka göra, enligt Jeffrey Sachs, chef för Earth Institute vid Columbia University.
”Det är viktigt att vi kommer på hur koldioxiden bäst fångas in, men det är ändå inte säkert att det fungerar. Och om det inte fungerar, uppstår ett farligt hot mot vår jord”, säger Sachs.
Det finns några små försöksanläggningar i Europa och USA, men arbetet där är inte särskilt lovande. I slutet av januari lade Bushs administration ned det som var USAs ojämförligt största demonstrationsprojekt för infångande av koldioxid vid ett kolkraftverk i Illinois. Nedläggningen motiverades med att kostnaderna var alldeles för stora. Kostnaden för projektet, som startade 2003 med en budget på 950 miljoner dollar, hade i år vuxit till 1,5 miljarder dollar, och det var långt ifrån klart.

Från labb till verklighet
Europeiska unionen har lovat att utveckla tolv koldioxid-projekt i Europa, men det är inte tillräckligt, enligt EUs egna experter.
Många anser att utvecklingen av en teknik för att fånga koldioxid från laboratoriestadiet till säker, ren, tillgänglig verklighet är en lika stor utmaning som att landstiga på månen. I Norge, där man investerar stora pengar för att testa tekniken, kallas infångandet av koldioxid för Norges ”månlandning”.
Det kanske är ännu svårare än en månlandning, eftersom det handlar om en process som ska upprepas dagligen vid tusentals kolkraftverk i hundratals länder, varav många är mycket fattiga. Ett nytt kolkraftverk tas i bruk i Indien eller Kina nästan varje vecka, och de flesta är konstruerade på ett sätt som inte är förenligt med den nya tekniken att fånga in utsläppen.
Kraftverk som kan anpassas till den nya tekniken kostar 10-20 procent mer att bygga, och i dagsläget finns bara en handfull sådana anläggningar. För de flesta kolkraftverk skulle kostnaderna för att konvertera bli ”enorma”, enligt en rapport från USAs miljövårdsstyrelse.

Säker förvaring
Först ska koldioxiden fångas in, och sedan ska den förvaras, vilket gör att frågan blir en potentiell stridsfråga lokalt. Geologer måste avgöra om det finns lämpliga underjordiska platser, räkna ut hur mycket koldioxid som ryms och sedan utrusta platserna så att de inte läcker och är absolut säkra. En stor underjordisk koldioxidläcka kan vara lika farlig som läckande kärnbränsle, hävdar kritikerna.
När det gäller kolkraftverket i italienska Civitavecchia säger Enels representanter att de kommer att börja experimentera med att fånga koldioxiden 2015 i hopp om att ”en lösning” kommer runt 2020.
”Det är alldeles för sent”, varnar Jeffrey Sachs.
Under tiden kommer kolkraftverket i Civitavecchia och andra anläggningar att spotta ut mer växthusgaser i atmosfären än någonsin, vilket betyder att aktuella klimatprognoser kanske är för optimistiska, enligt Sachs. ”Prognoserna räknar med existerande energiproduktion, men i fortsättningen kommer koldioxiden att bli en allt större andel av de totala utsläppen”.

Svävande planer
Enels nya kraftverk är på många sätt ett mönster av effektivitet och återanvändning. Kväveoxiden behandlas kemiskt och genererar ammoniak, som sedan säljs. Slagg och gips säljs till cementindustrin.
En avsaltningsanläggning på platsen betyder att verksamheten genererar sitt eget kylvatten. Varmvattnet som verket släpper ut tas också till vara och värmer upp en fiskodling, som är en av Italiens största.
Men Enels planer på att ta hand om det nya kraftverkets utsläpp består egentligen bara av en karta över Italien med flera stora vita ovaler inritade. Dessa markerar underjordiska hålutrymmen, där koldioxiden skulle kunna lagras.
Platserna har inte undersökts noggrant av geologer ännu, och det finns ingen infrastruktur eller utrustning för att transportera koldioxiden dit.
Den nya Enel-anläggningen startar produktionen om två månader. Den kommer i ett första skede att producera mindre utsläpp än det gamla kraftverk som den ersätter, men det beror på att den kommer att producera mindre el, vilket kraftverksledningen erkänner.

I orter i Civitavecchias grannskap är man inte särskilt förtjust över det enorma kolkraftverket och dess tre silverfärgade kupoler. ”De kallar det för rent kol, bara därför att de använder något slags filter, men det är bara bluff”, misstänker Marza Marzioli i medborgargruppen ”Nej till kol”, som engagerar invånarna i den gamla etruskiska staden Tarquinia. ”Det är bättre än det gamla kraftverket, men rent? Nej”, säger hon.
Gruppen hävdar att Enel fick tillstånd att bygga ett farligt kolkraftverk mot att företaget i gengäld köpte utrustning till ett lokalt sjukhus. En intensiv PR-kampanj banade också väg för Enels planer. De flesta som deltog i en folkomröstning om projektet 2007 röstade nej, men kraftverket fick grönt ljus ändå.
EU har med hjälp av systemet för handel med utsläppsrättigheter försökt få energibolagen att rygga för koldioxidutsläppens kostnader genom att tvinga dem att köpa ”utsläppstillstånd”. Men när oljan är så dyr är kolet ändå billigare, trots att utsläppen kostar.
Stephan Singer, som leder Världsnaturfondens energi- och klimatavdelning i Europa, beskyller energibolagen för att räkna kortsiktigt, eftersom kostnaden för utsläppsrättigheter säkert kommer att öka snabbt det kommande decenniet.
”Om de tror att kol är en del av lösningen på energiproblemet måste de visa nu att de verkligen kan fånga in och förvara koldioxiden och reducera utsläppen till en acceptabel nivå”, säger Singer.
© 2008 TEMPUS/The New York Times