Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 25

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24


Våldet har triumferat

Den islamistiska rörelsen Hamas vill styra den eländigt fattiga Gazaremsa på egen hand. Invånarna i Gaza går mot en katastrof.

Närhelst Mohammed Dahlan uppträdde offentligt var han noga med att se prydlig ut och vara omgiven av livvakter. Det fanns egentligen ingenting som Fatahmedlemmen Dahlan gillade bättre än att vistas i rampljuset.
Dahlans makt var vapenmakt. Som chef för president Yassir Arafats ”förebyggande stridskrafter” agerade han mycket tufft mot rivalerna i Hamas på 1990-talet. Hamas ledare satt på den tiden i Dahlans fängelseceller. Så sent som i mars i år utnämnde president Mahmoud Abbas Dahlan till de palestinska säkerhetsstyrkornas samordnare.
Dahlan står för allt som det extremistiska Hamas kämpar emot sedan flera år: han deltog i de hemliga fredsförhandlingarna mellan PLO och Israel, och sedan länge har han utmärkta kontakter med amerikanska och israeliska säkerhetstjänster, vilket har placerat honom på Hamas dödslista, eftersom han betraktas som kollaboratör och förrädare.
I början på året fick han i en intervju frågan om han är rädd. ”Glöm det, inte ett dugg”, löd det självsäkra svaret. Dahlan försäkrade att han till hundra procent stod bakom sina män och skulle göra allt för att försvara dem.
När Hamas fromma anhängare tog till vapen mot Fatahs sekulära aktivister för drygt en vecka sedan var Dahlan spårlöst försvunnen. Han hade rest utomlands flera veckor tidigare. Den officiella orsaken var en knäoperation. Och inte tycktes det brådska med hemresan.
Han befann sig i Kairo när han fick information om att Fatahsoldater hade stupat i Gaza. Men i stället för att skynda till krigsskådeplatsen och leda motoffensiven gömde han sig på Västbanken.

Fatahs snöpliga nederlag

Den palestinske säkerhetschefens flykt är på sätt och vis en utmärkt symbol för Fatahrörelsens snöpliga nederlag. På bara fem dagar lyckades Hamas ta kontroll över 1,4 miljoner palestinier på Gazaremsan. Fatahs styrkor, som är större numerärt, gjorde överraskande svagt motstånd. När allt var över föste de segerrika Hamaskrigarna ut de sista av Dahlans män i öknen, där de avrättades.
Det var andra gången på ett och ett halvt år som militanta islamister överrumplade världen. I januari 2006 vann de mot alla odds parlamentsvalen i de autonoma områdena. Det besegrade Fatah vägrade att acceptera det demokratiska nederlaget och fortsatte som om ingenting hade hänt. I förra veckan tvingades Fatah betala det militära priset för nederlaget – och nu, drygt två och ett halvt år efter Arafats död har hans parti fördrivits från sin hemliga huvudstad.

Våldet exploderade

Den israeliska underrättelsetjänsten har i flera månader varat för att Hamas med hjälp av hemliga tunnlar har skaffat sig vapen och ammunition i stora mängder. Det fanns rapporter om att islamisterna skickade sina krigare för utbildning till Libanon och Iran.
Plötsligt blossade maktkampen upp med överraskande intensitet trots att den egentligen skulle ha förhindrats med hjälp av en nationell samlingsregering under premiärminister Ismail Haniyah, som företräder Hamas.
I början av förra veckan förde Hamasmilisen bort en kock från Abbas presidentgarde och kastade ut honom från 15:e våningen i ett höghus. Därefter stormade de lägenheter tillhörande Fatahmedlemmar med handgranater och maskingevär och mejade ned alla som gjorde motstånd, inklusive kvinnor och barn. Sammanlagt miste drygt hundra människor livet och fler än 200 sårades i striderna.
President Abbas gav upp Gazaremsan och förklarade den nationella samlingsregeringen upplöst. Förra fredagen utnämnde han den förre finansministern Salam Fayyad till chef för en krisregering.

Muslimska brödraskapet

Därmed är de geografiskt åtskilda territorierna Gaza och Västbanken också två politiskt åtskilda, kanske även fientliga enheter.
På den smala landremsan utmed Medelhavet är 60 procent av invånarna flyktingar eller ättlingar till flyktingar, vilket utgör en idealisk grogrund för radikala strömningar.
Många unga palestinier från Gaza har studerat i Kairo, där de har inspirerats av Muslimska brödraskapet. Efter återkomsten till Gaza grundade några av dem 1987 Harakat al-Mukawama al-Islamija, den islamistiska motståndsrörelse som i dagligt tal kallas för Hamas.
I och med det våldsamma maktövertagandet i Gaza kontrollerar nu en undergrupp till Muslimska brödraskapet för första gången ett eget territorium, vilket väcker stor oro och förfäran i grannskapet.
Egyptens president, Hosni Mubarak, har fullt sjå att hålla islamisterna i schack, och i Libanon agerar den shiitiska Hizbollahmilisen som en stat i staten sedan många år tillbaka. Hizbollah demonstrerade sin militära styrka förra sommaren i ett kort krig mot Israel.
Inte ens Jordaniens kung Abdullah kan känna sig säker. En stor del av befolkningen i Jordanien är av palestinsk härkomst, och några av flyktinglägren i Jordanien styrs faktiskt av Hamas.

Avslog alla kompromisser

Det internationella samfundet bevittnade det palestinska inbördeskriget utan att kunna göra någonting. Att nu placera en FN-styrka i Gaza är nog nästan omöjligt, eftersom Hamas redan har lovat att bekämpa alla internationella soldater som ockupanter. De hjälplösa européerna kan inte göra annat än att mana de palestinska grupperna att på nytt försöka bilda en enhetsregering.
”Det är för sent nu”, säger general Burhan Hammad, chef för den egyptiska säkerhetsdelegation, som besökte Gaza förra fredagen.
Hammad gjorde på sin regerings order flera försök att samla de palestinska parterna till överläggningar, men hans ansträngningar var förgäves. ”De avfärdade alla kompromissförslag”, säger Hammad.
Hammad berättar vidare att några Fatahanhängare hade sökt skydd hos honom kvällen före det stora slaget. Senare kom Hamassoldater och beordrade honom att lämna ut Fatahanhängarna. Hammad vägrade, och slutligen drog Hamaskrigarna bort. De vågade inte ge sig på en egyptisk general. I stället stal de hans bil. Han har nu rest hem till Kairo. ”Här finns inget mer för mig att göra”, konstaterade han före hemfärden.

Missar alla tillfällen

Uppdelningen av de palestinska områdena i ett ”Hamastan” vid Medelhavet och ett ”Fatahstan” vid Jordanfloden sätter åtminstone tillfälligt punkt för drömmen om en oavhängig palestinsk stat. Genom att gripa Hamasaktivister på Västbanken försöker anhängare till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas lägga beslag på åtminstone en del av territoriet för egen räkning.
Den interna palestinska konflikten är det senaste exemplet på att palestinierna ”inte missar ett tillfälle att missa ett tillfälle”, som Israels förre utrikesminister, Abba Eban, uttryckte det.
1947 vägrade palestinierna att acceptera Förenta nationernas delningsplan, som gav dem 45 procent av det tidigare brittiska protektoratet Palestina. 2000 avfärdade PLO-ledaren Arafat den dåvarande israeliske premiärministern Ehud Baraks erbjudande om en palestinsk stat på 97 procent av de ockuperade områdena. Och efter Israels tillbakadragande från Gaza i augusti 2005 hade Fatah och Hamas kunnat bevisa att de var i stånd att regera tillsammans. I stället började miliserna att rusta sig för inbördeskrig.

Penningbrist och isolering
Men Israel har också medverkat till upptrappningen på Gazaremsan. Så fort Hamas hade vunnit valet och tagit regeringsmakten stoppade premiärminister Ehud Olmert de månatliga utbetalningarna av palestiniernas moms- och tullintäkter. Dessa pengar härstammar från exporten av palestinska produkter och inkasseras enligt avtal av de israeliska myndigheterna. Det handlar om ungefär 42 miljoner euro per månad, vilket motsvarar en tredjedel av de palestinska områdenas budget.
Den israeliska armén har gång på gång isolerat de palestinska områdena. Detta har lett till brist på viktiga baslivsmedel som mjölk och mjöl. Även den palestinska exporten drabbas: blommor vissnar bakom stängda gränser och tomater ruttnar i sina växthus.
I takt med att arbetslösheten ökade växte också frustrationen, vilket gjorde det lätt för Hamas militära gren, Qassambrigaderna, att rekrytera nytt folk. ”För många var det enda chansen att försörja sig”, säger Fatahfunktionären Abdallah Frangi lite resignerat.
Eftersom den palestinska regeringen inte kunde betala ut löner var det många i säkerhetsstyrkorna som förde dubbelliv: på förmiddagarna tjänstgjorde de i poliskåren, som stod Fatah nära, och på eftermiddagen övade de med Hamasmilisen.

Motstridigt agerande

Den s k Mellanösternkvartetten har också agerat och reagerat motstridigt de senaste åren. Kvartetten består av FN, USA, Ryssland och EU. Kvartetten krävde, mot Israels vilja, att Hamas skulle få delta i de palestinska valen, men sedan bröt den omedelbart kontakten med den nya Hamasregeringen och fastslog tre villkor för att över huvud taget ha någon kontakt med den palestinska regeringen: Islamisterna måste erkänna Israel och tidigare ingångna avtal och ta avstånd från allt våld.
Det var framför allt USA som låg bakom kraven, och samtidigt närde den amerikanska regeringen hopp om att Hamasregeringen skulle störtas i en kupp. I detta syfte levererades pengar, vapen och ammunition till president Abbas. ”Amerikanerna underblåste konfrontationen mellan Fatah och Hamas”, skriver FNs f d Mellanösternsändebud, Alvaro de Soto, i en öppenhjärtig slutrapport.
Nu har regimskiftet fullbordats, men resultatet är inte det som kvartetten önskade. Nu kommer de militanta att vända sig mot den egentliga fienden, Israel, så snart lugnet har återupprättats i Gaza.
I Jerusalem fruktar man en ny terrorvåg och att Irans inflytande på Gazaremsan kommer att öka nu när Hamas är ensamma herrar på täppan. Teheran finansierar redan i dagens läge Hamas vapen.

Isolering är ingen lösning

Premiärminister Ehud Olmerts regering kommer att göra allt den kan för att hindra att konflikten sprider sig till Västbanken. Därför är han nu beredd att ge president Abbas de innestående tull- och momspengarna. USAs president, George Bush, kommer under Olmerts nu aktuella besök i Washington att lova mera hjälp till moderata krafter på Västbanken. Palestinierna i Gaza skall fås att förstå att de skulle ha det bättre under en Fatahregering.
Men Hamas vill också visa världen att det behärskar mer än våldets språk. Som en gest gentemot västvärlden frigavs i förra veckan den kidnappade BBC-korrespondenten Alan Johnston efter 14 veckors fångenskap.
Men på Gazaremsan närmar sig en humanitär kris med snabba steg. Området är avspärrat och det är svårt för hjälporganisationer att få in livsmedel och andra förnödenheter. Förråden tar slut inom knappt två veckor.
Nu höjs också röster för att knyta kontakt med Hamas, om inte annat så för att hjälpa befolkningen i Gaza.
”Om det uppstår en humanitär katastrof i Gaza kan man inte överge människorna där i elände”, säger den tyske parlamentarikern Hans-Gert Pöttering.
Den israeliska regeringen slår dövörat till, men den vet innerst inne att gränserna måste öppnas när människorna i Gaza börjar hungra. ”Då tvingas vi att öppna och börja tala med de nya makthavarna”, säger en högt uppsatt regeringstjänsteman.
CHRISTOPH SCHULT
Jerusalem
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel