Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 18

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17          

Det ska vi fira, eller?

Cynismen överskuggar stoltheten när Israel firar födelsedag.

ISABEL KERSHNER
Jerusalem
När den israeliska regeringen öronmärkte omkring 28 miljoner dollar till firandet av landets 60-årsdag skedde det förmodligen i hopp om att de djupt splittrade medborgarna skulle sopa motsättningarna under mattan och förenas i nationell stolthet.
Men nu, när det bara är några veckor kvar till födelsedagen, grälar israelerna om det är lämpligt att arrangera en fest och hur mycket den i så fall får kosta.

Många pekar på den israeliska statens imponerande framsteg, inkorporeringen av hundratusentals invandrare, den högteknologiska utvecklingen och Israels överlevnad trots ogynnsamma omständigheter.
Men den israeliska nationen verkar ovanligt dyster, och många israeler känner sig djupt besvikna på sina ledare och sättet som landet styrs.
”Vår protest gäller regeringens märkliga prioriteringar”, säger Ron Avni, ledare för dem som motsätter sig storslaget firande av statens tillblivelse. ”Det är bättre att regeringen först anslår pengar till allt som landet verkligen behöver”.
Avni, som är expert på jordbävningar och ekonomiskt ansvarig för ett universitet, startade en petition på internet i januari tillsammans med en annan akademiker. De båda föreslår att statens utgifter för 60-årsdagen inte ska överstiga budgeten ett vanligt år. De hävdar att pengarna inte bör slösas bort på ”festligheter vars främsta syfte är att ställa politikerna i rampljuset”. Avni hade räknat med ca 10 000 namnunderskrifter, men för ett par veckor sedan hade redan 90 000 personer skrivit under uppropet.

Opinionsmätningar stöder uppfattningen att majoriteten av israelerna föredrar en nedtonad födelsedagsfest, så att eventuella överskottspengar kan satsas på skolor eller sjukvård i stället.
När födelsedagskommittén presenterade sitt förslag i förra veckan hade den folkets vilja i åtanke och meddelade att minst 35 procent av budgeten kommer att investeras i utbildning, infrastruktur och historieprojekt.
Planen inkluderar etablering av 60 picknickplatser som är lätt åtkomliga för rörelsehindrade personer, färdigställande av en vandringsled runt Galileiska sjön och invigning av en cykelled genom Israel. Skolbarn kommer att vandra till Jerusalem i fotspåren på de som kämpade för Israels 1948, och 60 monument från detta krig ska restaureras för att sedan adopteras bort till ungdomar, vars uppgift det blir att vårda monumenten.

De egentliga festligheterna 7-9 maj kommer att inkludera en ljus- och ljudshow av enormt format, som ska iscensättas samtidigt på åtta platser från Tiberias till Eilat. Därtill kommer strandfester med gratis inträde och en ovanligt stor uppvisning av flygvapnet och flottan.
Israels 60-årsdag, vars officiella tema är ”att stärka Israels barn”, infaller på sått och vis vid en olycklig tidpunkt. En rapport i februari från Nationella försäkringsinstitutet antydde att vart tredje barn i Israel lever i fattigdom trots att ekonomin går bra, och att andelen fattiga växer trots att antalet förvärvsarbetande ökar.
Skolåret började med att landets gymnasielärare gick ut i strejk i två månader i protest mot dåliga löner och ännu sämre lokaler. Den utbredda dysterheten förstärks av att man på senare tid har avslöjat flera fall av extrema övergrepp mot barn.
Israelerna talar om en otäck känsla av demoralisering. Kriget i Libanon 2006 var ett stort misslyckande, och Israel har, trots sin militära överlägsenhet, inte lyckats hindra att primitiva raketer från Gaza träffar Sderot.

De som tycker att 60 år är värt att fira rejält beskyller avhållsamhetsförespråkarna för populism, demagogi och uppgivenhet.
”Har vi blivit tokiga?”, skrev journalisten Sever Plocker, som kritiserade dem som vill tona ned firandet i dagstidningen Yediot Aharonot. ”Har någonting gått snett i vårt kollektiva sinne? Staten Israel är på väg att fira sin 60-årsdag i den sura, vresiga och deprimerande stämning som uppstår när man avstår från att ’slösa pengar på kalaset’”, skrev han.
Shalom Kital, en annan journalist och medlem av festkommittén, jämför landet med en mas som har haft ett dåligt år: ”Men när födelsedagen kommer samlas familjen i alla fall för att fira”, säger han. ”Ingen blir hjälpt av att man gömmer sig i en bunker och gråter”.
Båda sidor är eniga om att det egentligen inte handlar om pengar. Födelsedagsbudgeten på 28 miljoner dollar utgör bara en bråkdel av bruttonationalprodukten, och den gör varken till eller ifrån när det gäller bristerna i den israeliska välfärden. Regeringens företrädare påpekar också att summan är mycket mindre än de nästan 70 miljoner dollar som spenderades på 50-årsdagen 1998. Merparten av pengarna kommer dessutom att spenderas på utbildning och infrastrukturella projekt, inte på fyrverkerier.

Allmänhetens blandade känslor speglar i första hand utbrett missnöje med regeringen och mycket djup misstro mot politiker. En opinionsundersökning i mars frågade vilken av fem potentiella kandidater, inklusive ledare för regering och opposition, som var bäst lämpad att bli premiärminister. Den största andelen tillfrågade, nästan 31 procent, svarade ”ingen av ovan nämnda”.
Regering efter regering har kritiserat för att vända kappan efter vinden, sakna tydlig dagordning och långsiktiga strategier. Den kroniska instabiliteten i landets regeringskoalitioner leder till att många ministrar inte sitter länge nog för att åstadkomma någonting.
Just 60-årsfirandet är ett exempel på detta. Pengarna till firandet godkändes för två år sedan, men det var först för knappt två veckor sedan som ansvarig minister, Ruhama Avraham Balila, kunde presentera planerna i detalj.
Avraham Balila påstod på en presskonferens att hon och en arbetsgrupp med fyra personer hade arbetat ”i svindlande takt”. Problemet, sade hon, var att hon fick uppdraget först i augusti förra året. En företrädare till henne lämnade regeringen i protest mot kriget i Libanon, och en annan bytte portfölj i en regeringsommöblering. Ingenting hade gjorts innan Avraham Balila tog över.

Efter det att planerna hade offentliggjorts växte antalet namnunderskrifter på Avnis petition med ungefär tusen per dag. En radiokommentator klagade på att många av projekten föll inom ramarna för de olika regeringsdepartementens löpande budgetar. Andra israeler ifrågasatte om någon gagnades av planerna.
”Jag är ganska säker på att alla dessa pengar inte kommer att göra någon nytta alls”, sade socialarbetaren Cindy Shulkin i Jerusalem. Hennes 15-åriga dotter, Liron, kommer att delta i en dansuppvisning på Självständighetsdagens invigning. ”Visst finns det ett värde i att hylla vårt land”, säger Shulkin, som emellertid tillägger: ”Men folk här har blivit så cyniska”.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune