Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  

Bush har förbrukat sitt politiska kapital


Efter en rad republikanska avhopp i förra veckan - på grund av Irak, invandring och avlyssning - påbörjar president George Bush sina sista 18 månader som USAs ledare under hot att förlora kontrollen över ett parti, som en gång marscherade i hans takt.

SHERYL GAY STOLBERG
Washington
Först var det två ledande republikanska senatorer, som bröt med presidenten på grund av missnöje med hans Irakpolitik. Sedan övergav mängder av republikaner honom när det var dags att rösta om en ny invandringslag, som sedan skickades till sin undergång i senaten, trots att presidenten hade lobbat intensivt för den.
Och när sedan demokraterna i senatens justitieutskott begärde in dokument relaterade till ett inhemskt avlyssningsprogram röstade tre republikaner, inklusive den trogne senatorn Orrin Hatch från Utah, för förslaget och ytterligare tre republikaner lade ned sina röster.
För en president, som en gång skröt med att han hade politiskt kapital och avsåg att använda det, var avhoppen en tydlig demonstration av att detta kapital snart är slut.
Medan amerikanerna börjar fundera på vem som skall efterträda Bush - och de republikanska presidentkandidaterna fjärmar sig från honom mer och mer - medger till och med Bushs närmast allierade att det kan bli svårt för presidenten att leda partiet, för att inte tala om hur svårt det blir att få den demokratiskt dominerade kongressen att böja sig för hans vilja.
"När man är nyvald har man vind i ryggen och det är lättare att övertala", säger senator Jeff Sessions, republikan från Alabama. "Men de sista månaderna i vilken administration som helst är viljan att lyda presidenten markant försvagad, och när det gäller den nuvarande administrationen är detta fenomen starkare än vanligt".
Men även försvagade presidenter har stort inflytande; om inte annat påminner senaste tidens konservativa utslag från Högsta domstolen om att Bushs arv kommer att forma politiken under lång tid framöver. Presidenten visade i konfrontationer mot kongressen om krigsfinansieringen och stamcellsforskning att han fortfarande har tillräckligt med stöd bland republikanerna för att underbygga sin vetorätt. Medarbetare i administrationen framhåller också att presidenten verkligen inte tänker sitta overksam de sista 18 månaderna.
Men för en president, som tidigare hade nästan absolut kontroll över sitt parti och en benägenhet att utöva makten expansivt eller till och med övermodigt har de gångna veckorna kommit som en påminnelse om allt som har förändrats. Republikanerna, som intog Vita huset och Kapitolium med brinnande optimism för bara några år sedan låter nu som om de befarar en lång nedförsbacke.
En av dem, senator John Thune från South Dakota, som valdes 2004, undrar om nedröstningen av Bushs nya invandringslag var ett förebud om en final full av motgångar. Kampanjen inför presidentvalet 2008 börjar ta fart, och Thune misstänker att det kommer att bli allt svårare att få igenom nya lagar.
"Många av de stora, viktiga frågorna kommer sannolikt att läggas på hyllan. Jag hoppas att det inte blir så, men befarar att det blir så", säger Thune. "Det som kommer att dominera klimatet här i kongressen de kommande månaderna är förmodligen Irak".
Ett viktigt mått på Bushs ställning i partiet tas i september när resultatet av den militära förstärkningen i Irak skall utvärderas i kongressen. Han kommer förmodligen att rekommenderas att skifta kurs av sina egna partivänner. Senatorerna Richard Lugar från Indiana och George Voinovich från Ohio talar redan nu om en ny kurs i Irak. Till och med senator Mitch McConnell från Kentucky, republikanernas ledare, har antytt att republikanerna kommer att kräva en ny inriktning på Irakpolitiken.
Det svaga stödet för presidenten speglas i opinionsmätningarna, som avslöjar att republikanernas stöd för Bush har minskat markant, enligt Andrew Kohut, VD för Pew forskningscenter, som är partiobundet.
Kohut påpekar att stödet för Bush minskar i alla partifraktioner. Bland moderata och liberala republikaner stöder 52 procent Bushs sätt att sköta sitt arbete, vilket är en minskning från 63 procent i april. Bland de konservativa republikanerna stöds han av 74 procent, jämfört med 86 procent i april.
Nedröstningen av invandringslagen skulle faktiskt kunna ge Bush en lättnad, eftersom det betyder att en fråga som har minskat stödet för honom bland de egna försvinner från dagordningen. Ett axiom i politiken är att en förlust aldrig är en seger. Men de konservativa var så negativa till förslaget om en ny invandringslag, som de betraktade som en amnesti, att det enligt en del var bättre för Bush att lagen röstades ned.
"Presidenten hade goda avsikter, hans hjärta satt på rätt plats, men lagtexten var dålig", säger senator Jim DeMint från South Carolina. "Om den hade gått igenom skulle Amerika ha förlorat tron på kongressen och presidenten. Jag tror att det republikanska partiet får en nystart nu".
Men lagstiftarna börjar snart koncentrera sig på sina egna omvalskampanjer, och politiska bedömare förutspår en svår tid för Bush framöver. Efter att i åratal ha kunnat kräva att republikanerna skall stödja hans dagordning och tjäna honom har han vid det här laget "mycket litet goodwill i lager", säger Calvin Jillson, statsvetare i Texas, som är Bushs hemstat.
2008 blir ett svårt valår för republikanerna, och Jillson tror att kongressens republikanska ledamöter kommer att söka vägledning hos väljarna i de egna valdistrikten och inte hos Washington eller Vita huset.
Att det fungerar så stod helt klart i fråga om invandringslagen, eftersom till och med Bushs närmaste allierade i det republikanska partiet - inklusive två Texassenatorer (John Cornyn och Kay Bailey Hutchison) - röstade emot honom.
"När John Cornyn sviker presidenten förstår man att presidenten inte har något att säga till om längre", säger Jillson.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune