Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  

Ökenspridning kan orsaka konflikter och oroligheter i Afrika och Asien


Ökenspridning, som till stor del orsakas av klimatförändringen, kommer att leda till en miljökris av globala proportioner, stora folkvandringar och politisk instabilitet i delar av Afrika och Centralasien om inte rådande trender stoppas, enligt en FN-rapport som publicerades i slutet av förra veckan.

ELISABETH ROSENTHAL
New York
"Konsekvenserna av ökenspridningen är mycket stora", säger en av rapportens författare, Zafal Adeel vid Förenta nationernas universitet. "Tiotals miljoner människor har redan satt sig i rörelse. Folk flyr inom sina egna länder och till andra länder av många olika orsaker, men i länderna söder om Sahara och i Centralasien är det allt oftare markförstörelsen som driver människorna att söka sig nya hemvister".
Rapportens författare säger att regeringar och internationella grupper måste samarbeta mera för att komma till rätta med ett tidigare, ej uppmärksammat hot. Vattenresurserna överutnyttjas, därför att människor inte har något alternativ, och klimatförändringen förvärrar bara en ond cirkel. Regeringar och rika länder måste hjälpa dessa folk att utveckla mer hållbara försörjningsmöjligheter, därför att annars kommer de själva att bli lidande med tiden, varnar rapporten.
"De människor som för närvarande flyr från uttorkade jordar rör sig för det mesta i områden långt från den rika världen. De som hamnar på någon farkost med Europa som destination är bara toppen på ett isberg", säger teknikern Janos Bogardi, vid FNs universitet i Bonn. Bogardi är en av expertrådgivarna bakom rapporten.
Ännu fler människor flyttar inom det egna landet eller till ett grannland. Fallstudier har visat att upp emot 20 procent av Malis invånare flyttar till Elfenbenskusten i jakt på arbete inom jordbruket när torka råder i deras eget land. Men i takt med att temperaturerna stiger och öknen breder ut sig ännu mer upphör sådana mekanismer att fungera.
"De siffror som vi redan idag betecknar som oroväckande kan komma att explodera och bli okontrollerbara", varnar Bogardi. "Det finns en risk för att vi närmar oss en kritisk punkt".
Rapportens författare tror emellertid att torra marker i marginalen skulle kunna återställas delvis och användas som ett slags koldioxidfällor och hjälpa till att absorbera utsläpp från den utvecklade världen. De rika länderna skulle också kunna investera i program som hindrar ökenspridning för att på så sätt kompensera för utsläppen från deras bilar och fabriker.
Torra marker är inte lika effektiva som regnskog när det gäller att absorbera koldioxidutsläpp, men det finns enormt stora torra områden, som skulle kunna absorbera mycket koldioxid om de bara täcktes av någon form av vegetation. Torra marker absorberar också koldioxid i jorden. 41 procent av jordens yta är torrmark.
"Arealen är så stor att till och med bara lite mera vegetation skulle betyda väldigt mycket", säger rapportförfattaren Zafar Adeel. "Vi skulle kunna tackla klimatförändringen och samtidigt skapa försörjningsmöjligheter för fattiga människor. Alla blir vinnare med andra ord". Adeel påpekar att fattiga människor förutom att få hjälp med plantering skulle kunna stödjas i utvecklingen av solenergi, ekoturism och effektiviserad boskapsskötsel, som tär mindre på knappa vattenresurser.
En aktuell undersökning av den brittiska organisationen Christian Aid fann att 155 miljoner människor för närvarande har drivits från sina hem på grund av konflikter, naturkatastrofer och utveckling. 2050 kan det hända att en miljard människor har tvingats lämna hus och hem på grund av klimatförändringen, säger John Davison hos Christian Aid.
"Alla våra bekymmer här i Europa över invandring bleknar i jämförelse med den enorma kris, som redan har drabbat uländerna. Om man lägger klimatförändringen till alla andra bekymmer ser man lätt att det kan bli okontrollerbart".
Christian Aids rapport tar upp alla aspekter av klimatförändringen, inklusive torka, översvämningar och oförutsägbar väderlek, som gör livet svårt för fattiga bönder.
Skiftande vädermönster i Afrika söder om Sahara gör att "världens fattigaste människor konkurrerar om snabbt krympande resurser, vilket leder till mera konflikt och ännu större flyktingströmmar", säger Davison.
FN-rapporten räknar med att 50 miljoner människor riskerar att behöva lämna sina bostäder de kommande tio åren om man inte lyckas stoppa ökenspridningen.
Utöver Afrika söder om Sahara är de forna sovjetrepublikerna i Centralasien en hotad region. Öknen breder ut sig snabbt i områden där gamla, sovjetiska bevattningssystem har överutnyttjat vattentillgången, vilket har orsakat fattigdom och sociala oroligheter. Det pågår redan en stor utvandring av etniska ryssar till Ryssland. "Miljöförstörelse och klimatförändring är lika starka argument för att flytta som den etniska identiteten", säger Bogardi, som tillägger: "Torra marker och markområden i öknarnas utkanter måste inte bli steril öken. Vi måste inte heller förvandla dem till tropiska regnskogar, men vi måste se till att de förblir användbara".
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune