Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  

Nu trilskas Polen igen


Polen kräver att EU fortsätter att diskutera röstfördelningen mellan unionens medlemmar.

JUDY DEMPSEY
Berlin
I en uppvisning av trots, som utan tvekan kommer att förarga Polens partners i EU, krävde Polen för några dagar sedan att EU återupptar förhandlingarna om röstfördelningen i EU, en fråga som EU trodde sig ha löst i maratonförhandlingarna på det senaste toppmötet för ett par veckor sedan.
Polen fick igenom viktiga eftergifter från unionen - bl a det faktum att det nya omröstningssystemet inte träder i kraft förrän 2017 - men nu säger premiärminister Jaroslaw Kaczynski att han vill omförhandla det paket, som alla kom överens om under toppmötet, som leddes av Tysklands förbundskansler Angela Merkel i slutet av juni.
Kaczynski sade på en presskonferens i Warszawa att röstfrågan är långt ifrån avgjord. Problemet, sade han, rör en röstmekanism som gör det möjligt för medlemsstater att förhala ett beslut även om de inte har tillräckligt många röster för att blockera det. "Vi måste lösa denna fråga på regeringskonferensen", sade Kaczynski.
Kaczynskis kommentarer ledde till en snabb och kraftfull reaktion från EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso. Han sade att man kan diskutera en del småändringar i avtalet, men dessa får inte "motsäga den överenskommelse som antogs enhälligt".
Pia Ahrenkilde Hansen, som är kommissionens taleskvinna, säger att röstfrågan är avgjord. "Den slutförhandlades på toppmötet. Ett mandat är ett mandat, och en uppgörelse är en uppgörelse. Nu är det regeringskonferensen som skall lägga sista handen vid avtalet".
Portugals premiärminister, José Socrates, som är ordförande i EU-rådet fram till årsskiftet, försökte tona ned Polens krav. "Jag tror att det är ett missförstånd. Jag deltog i toppmötet och vet vad vi kom överens om. Mandatet är tydligt och precist om vad som skall göras", sade Socrates.
Portugal eftersträvar en slutgiltig överenskommelse om det omarbetade avtalet till oktober. Avtalet skall, enligt EUs förhoppningar, ge blocket en högre profil på världsscenen och en smidigare beslutsprocess. Men om Polen fortsätter att sätta sig på tvären kan detta mål äventyras. Polen förhalar också arbetet att etablera närmare ekonomiska och politiska band mellan EU och Ryssland.
Kaczynskis uttalande verkar delvis vara riktat till det ultranationalistiska partiet Polska familjeförbundet, som ingår i Kaczynskis konservativa regeringskoalition. Familjeförbundet har kritiserat regeringen för att den svek sina egna krav på ett röstsystem, som ger de små länderna i EU makt att blockera beslut samtidigt som det reducerar de stora ländernas röststyrka, framför allt Tysklands.
Men EU-diplomater tolkar Kaczynskis utspel som att Polen är berett att inta en hård attityd på regeringskonferensen, som skall presentera den slutgiltiga fördragstexten senare i år.
Hans-Gert Pöttering, EU-parlamentets tyske talman, säger att det polska förslaget är oförenligt med det som bestämdes i Bryssel. "Om polackerna menar allvar strider det totalt mot uppgörelsen på toppmötet, vilket är oacceptabelt", sade Pöttering.
Premiärminister Kaczynskis kommentarer understryker också hans stora makt i polsk politik och hans ofta kompromisslösa hållning gentemot övriga länder i EU.
Det var också Jaroslaw Kaczynski som ledde toppmötesförhandlingarna trots att han satt i Warszawa, medan hans bror, president Lech Kaczynski, ledde delegationen i Bryssel. Men Lech inte fattade några egna beslut utan ringde hela tiden upp sin bror där hemma.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune