Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 19

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18          

Maktkampen kan börja

Rysslands nye president, Dimitrij Medvedev, och hans företrädare, Vladimir Putin, talar om dubbelt ledarskap i harmoni. Men deras respektive anhängare rustar för strid.

UWE KLUSSMANN
Moskva
Under Vladimir Putins sista dagar som president transporterades vapen på de ryska vägarna. En del transporter gick mot Röda torget, där det på fredag, två dagar efter Dimitrij Medvedevs installation på presidentposten, anordnas en jättelik militärparad för första gången på 18 år. Andra vapentransporter rullar 140 mil längre söderut, där lastbilar transporterar soldater över gränsen till den f d sovjetrepubliken Georgien, som har blivit ett stridsäpple mellan Ryssland och Amerika, därför att Georgien vill bli medlem i Nato.

Soldaterna förstärker bara de ryska fredsbevarande styrkorna i utbrytarregionen Abchazien, enligt Moskva. Officiellt är de ryska soldaternas uppdrag att med Förenta nationernas goda minne upprätthålla en 14 år gammal vapenvila.
Folkrättsligt tillhör Abchazien Georgien. Där regerar den hetlevrade president Michail Saakasjvili, som är en sann Amerikavän och som just därför stöttas av militära rådgivare från USA. Det betyder att ryska och amerikanska soldater för första gången sedan det kalla kriget befinner sig i samma region där de sneglar misstroget på varandra.
I Moskva talas det allt oftare om krigshot. Och när Medvedev i onsdags svor presidenteden Andrejevsalen i Kreml konfronterades han direkt med konflikten i Georgien. Vid fronten mellan Georgien och Abchazien förekommer ständiga skärmytslingar och flygattacker. 20 april sköt abchazier eller deras ryska beskyddare ned ett obemannat georgiskt spionflygplan.

Medvedev betraktas fortfarande som en liberal vekling av det hårdföra gardet i Kreml. Därför manar Putin honom att föra en tuff politik i Abchazienfrågan.
Sedan västmakterna erkände Kosovo mot Rysslands vilja funderar Moskva kanske på revansch i form av ett de facto-erkännande av Abchazien.
I så fall blir den nye ryske presidentens första problem ett prov på den stabila harmoni i den ryska ledningen som både Putin och Medvedev talar om men som få i den politiska eliten tror på.
Aldrig någonsin sedan Sovjetunionens upplösning har det varit så oklart vem som egentligen styr i världens till ytan största land. Är det Dimitrij Medvedev, som författningen föreskriver, eller är det den blivande premiärministern, Vladimir Putin?
Kremlologen och publicisten Alexander Budberg väntar sig en stenhård maktkamp mellan de båda lägren. ”Åt dem som anstiftar sådana kraftmätningar kan man inte göra någonting. De är mäktiga, listiga och har stora resurser”, säger Budberg.
Maktkampen i Kreml handlar om vilken kurs Ryssland ska ta. Ska förhållandet till väst bygga på konfrontation eller närmare samarbete, ska Ryssland vara en äkta rättsstat och ska landets nyckelindustrier kontrolleras av staten eller av privata intressen?

Många ryssar har det idag bättre än någonsin förr. Men under Putins styre har landet inte bara samlat på sig gigantiska intäkter från olja och naturgas utan också allvarliga, sociala konflikthärdar.
De fattigare samhällsskikten protesterar mot inflationen, som för närvarande uppgår till tolv procent och har stigande tendens. ”Det är ett allvarligt problem”, erkänner Medvedev; men inflationen är inget större bekymmer för de hundratusentals fräcka självbetjänarna i den uppblåsta statsapparaten. Under Putins tid var det bara en handfull korrumperade statstjänstemän i ledande ställning som åtalades och dömdes.
Medvedev målar ingen smickrande bild av landet som han ärver av Putin. I flera framträdanden före och efter presidentvalet har Medvedev talat om faran för stagnation. Han har också fördömt korruptionen, ”… som idag tycks vara en politisk institution”. Han hävdar också att Ryssland ”har samlat på sig en hög av problem”. Han klagar på tjänstemän som trycker ned småföretagen. Medvedevs motto lyder: ”Frihet är bättre än ofrihet”.
Han bemödar sig om att vara enig med Putin offentligt, men personerna i hans omgivning förespråkar mera marknad och mindre stat.

Frågan är om Rysslands nye president får en självständig roll eller om han kommer att gå i Putins ledband. Om han väljer att styra själv måste han ta en konflikt med Rysslands underrättelsetjänster. Det finns tecken på att en sådan konflikt är under uppsegling. På ett sammanträde i ett rådgivande organ anslöt sig Medvedev till klagomål på att det ryska rättsväsendet inte var tillräckligt oberoende, vilket var en öppen attack mot Putins nära medarbetare Viktor Ivanov, som skapar osäkerhet i Kreml genom att agera som ett slags överstedomare.
Bakom Medvedevs påpekande att det är farligt att bli berusad av Rysslands storhet döljer sig också förtäckt kritik mot överdriven nationalstolthet hos Putin och hans vänner.

Medvedevs krav på en nykter syn på Ryssland och världen kom först i dagen i en intervju med hans levnadstecknare Nikolaj Svanidze. På 1990-talet var Svanidze chefskommentator i den statliga televisionen, och han betraktades som den förre presidenten Boris Jeltsins språkrör. Putins anhängare kallar Svanidze och andra liberaler, vars råd och stöd den nye chefen i Kreml söker, för ”Jeltsinister”.
Bland Medvedevs förtrogna finns Jeltsins f d justitieminister, Pavel Krasjtjenikov, som numera är ledamot i duman och aspirant på ett eller annat högt ämbete.
Medvedev är dessutom chef för ”Institutet för modern utveckling”. I denna tankesmedja finns många Jeltsinanhängare, däribland f d finansminister Jevgennij Jassin, som ofta kritiserar Putins politik öppet.
Att döma av Medvedevs vänner kan man vänta sig kursändringar också i utrikes- och säkerhetspolitiken. Medvedevs rådgivare vill återupprätta det vänliga förhållande till väst som rådde under Jeltsins tid. De ogillar Putins hätska utfall mot USA och hans närmande till USA-fientliga regimer som Iran, Syrien och Venezuela.

Det verkar nästan som om Putin i förväg försökte beväpna sig mot sin efterträdare när han erkände att han inte nödvändigtvis kommer att ha ”ett porträtt av Medvedev i mitt tjänsterum”.
Putins val av Medvedev som efterträdare var inte helt enkelt, enligt Putins rådgivare.
Makteliten i Moskva diskuterar och undrar vilken kurs Medvedev väljer. Ett av de slagfält, där Putins respektive Medvedevs anhängare kommer att drabba samman, är det statsbärande partiet, Enade Ryssland, som numera leds av Putin.
Partiet, som har runt två miljoner medlemmar, stöds av i första hand statstjänstemän, företagare med goda politiska kontakter, guvernörer och borgmästare. Enade Ryssland har med 314 av totalt 450 mandat en betryggande majoritet i den lagstiftande duman.
Statsvetaren Alexej Mutjin tror att ”veteraner från Jeltsinepoken” kommer att sluta upp runt Medvedev för att försöka frammana en återgång till ”Jeltsins modell”. Ett sådant försök skulle oundvikligen stöta på hårt motstånd från Putins anhängare – ”och då blir det krig”, säger Mutjin.
Till skillnad från många nya presidenter i väst får den nye makthavaren i Moskva knappt någon tidsfrist. Nästan omedelbart efter installationen ska han ange hur han tänker sig politiken i exempelvis den brandfarliga Kaukasusregionen.
Medvedev har oddsen emot sig när det gäller kraftmätningar. De flesta ryssar anser, kanske med fog, att den både fysiskt och politiskt mer tränade Putin är den mest erfarne kämpen både i fråga om utrikespolitik i Kaukasien och maktspel i Kreml.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel