Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26  

Kvinnomakt gör världen fredligare


Hur påverkas samhället när dess kvinnor har makt? I Rwanda, ett land med hög våldsrisk, är andelen kvinnor i politiken mycket stor, och medborgarna lever i fred med varandra. I Bahrain motas kvinnorna bort från jobb och ämbeten, och där vill våldet inte släppa taget. Är det en tillfällighet?

UWE BUSE
Kigali och Bahrain
Det är kväll i Bahrain, luften dallrar, utanför husen brinner det i sopkärlen, och på gatorna marscherar poliser i kravallutrustning på jakt efter ungdomar. Till slut börjar stenar flyga i luften, granater exploderar och poliserna slår med sina batonger.
Abd al-Djalil al-Singeis kör med sin ålderssvaga Mercedes runt det kvarter, där gatustriden pågår. Han registrerar bränderna, ser poliserna men blir inte särskilt upprörd. Han har sett offrens blodstrimmiga ryggar och uppsvullna ögon många gånger de senaste åren.
Singeis är professor på universitetet i Bahrain, där han undervisar i maskinkonstruktion. Han är alltså tekniker, och han verkar vara en sansad, analytisk person - absolut ingen missionär eller agitator.
Singeis har också varit studierektor för den tekniska fakulteten, men denna post förlorade han som straff för sina kvällsaktiviteter. Med titeln förlorade han också motsvarande knappt tusen euro i månaden, vilket är mycket kännbart.
"Men det är bättre än att slås sönder och samman, vår regering misshandlar än så länge inga krymplingar" säger Singeis, vars rullstol ligger i bilens baksäte. Mellan Singeis säte och dörren har han placerat sina kryckor. Han hade polio som barn.
Vid sidan av sitt jobb som lärare på universitetet och extrajobbet som människorättsaktivist arbetar Singeis också som guide för journalister, som vill se Bahrain bortom de femstjärniga hotellen och glänsande bankpalatsen.
Den gängse bilden är falsk
Den som besöker Bahrain, en liten sandfläck på en ö i Persiska viken, kommer till ett land med stora klyftor. I toppen finns en sunnimuslimsk kungafamilj, vars medlemmar dominerar i regering och näringsliv. I botten på samhällspyramiden finns den shiitiska majoriteten, som lever avskild från det välstånd och den lyx, som banker och raffinaderier skapar.
I utlandet betraktas Bahrain som ett hopp bland arabländerna vid Persiska viken, som en förebild för de övriga. Och visst infördes kvinnlig rösträtt för fem år sedan, och i överhuset finns en kristen ledamot. En gång om året arrangeras en formel I-tävling, och kungen är, jämfört med sina kolleger i Saudiarabien, en moderat och västinriktad härskare.
Professor Singeis målar förstås en helt annorlunda bild av sitt land. Han kritiserar kungens styre och korruptionen bland dennes släktingar och premiärministerns misshushållning. Singeis mål är europeisk standard i Bahrain, och detta mål delar han med många av sina manliga kamrater.
Det är bara två dagar sedan kravallpolis marscherade in i ett annat kvarter, och förmodligen dyker polisen upp i morgon eller övermorgon igen. Varje gång kommer Singeis att finnas i närheten för att registrera det som händer och senare berätta om det på sin blogg på internet och på vännernas hemsidor. Singeis vet mer än väl att sann demokrati inte uppstår över en natt.
Om man frågar Singeis och andra regimkritiker vad som kommer att hända i detta land utan mänskliga rättigheter har de välkända svar till reds: de moderata säger att förändringarna måste komma efter press från utlandet; och de radikala säger att massorna måste göra uppror.
Men det finns ett tredje, överraskande svar också som lyder: kvinnorna skall göra det, som i Rwanda.
Kvinnor överallt
Rwanda, som ligger nära ekvatorn, är allt annat än ett människorättsparadis, men sett ur kvinnornas perspektiv finns det knappt något land på jorden som skiljer sig mer från Bahrain än Rwanda. Där innehar kvinnorna hälften av platserna i parlamentet, vilket är en större andel än i något annat land. Inte ens länder som Finland och Sverige kan ståta med fler kvinnor i maktposition.
I Rwandas senat är förhållandet inte lika anmärkningsvärt, men imponerande ändå. Var tredje senator är kvinna. En kvinna innehar chefsdomarposten i Högsta domstolen, och chefen för den rwandiska skattemyndigheten är också kvinna, liksom chefen för den statliga televisionen.
På guvernörsstolen i Östra provinsen, i miljömyndighetens chefsstol och i domstolen för de folkmordsmisstänkta och i borgmästarsätet i Kigali sitter kvinnor - överallt är det kvinnor. 30 procent av alla ledande poster inom politik, förvaltning och rättsväsen måste innehas av kvinnor, enligt landets författning.
Dämpad kritik
Högst upp i landets hierarki sitter dock en man. I de senaste valen fick president Paul Kagame 95 procent av rösterna. Regimkritiker har det inte lätt i hans land. Ibland försvinner de i fängelse. Ibland låter Kagame sina militära styrkor marschera in i grannlandet Kongo för att bekämpa fientligt sinnade miliser.
Men människorättsaktivisternas kritik är ändå ganska dämpad, vilket förmodligen beror på deras dåliga samvete. Människorättsaktivisterna bevittnade, liksom alla andra, det stora folkmordet i Rwanda den blodiga våren 1994, när en tiondel av befolkningen mördades. Den dämpade kritiken beror också på att det finns ett visst mått av tolerans för situationen i Rwanda, eftersom Kagame har rykte om sig att vara en god härskare. Han är absolutist, och han nöjer sig med att bromsa i stället för att blockera den demokratiska utvecklingen med argumentet att han vill förhindra att landet faller i kaos igen.
Kagames goda rykte grundar sig främst på att han inte anses vara korrumperad, åtminstone inte i fråga om pengar.
Rwanda prisas framför allt för att så många kvinnor är med och utövar makt, något som de är förhindrade att göra i väldigt många länder.
Freden är kvinnornas ansvar
Omedelbart efter hutuernas folkmord på tutsier var förhållandet mellan kvinnor och män i Rwanda 7:1. Männen var antingen döda eller hade flytt utomlands. Bara två procent av folkmördarna tros ha varit kvinnor, trots att de lyssnade på samma hatpropaganda som männen.
Emancipationen i Rwanda har inte varit en motståndsaktion utan snarare ett utnyttjande av tillfället. Emancipationen har drivits på ovanifrån. Först gjorde omständigheterna den nödvändig, och sedan beordrades den av regeringen.
Rwandiska kvinnor leder företag, inte bara små utan även stora företag, som exporterar till USA och stora kedjor som Macy's. Kvinnor i Rwanda är polischefer, svetsare och, inte minst, ansvarshavande.
De är nämligen ansvariga för freden i landet, för att Rwanda aldrig mer skall arrangera nyhetskanalernas katastrofshow.
Från Rwanda kommer det inte längre några bilder av det slag som dagligen skickas ut från Irak och Gazaremsan. Rwanda är inget krigsområde, inte ens ett konfliktområde. Rwanda har bland den lägsta brottsligheten i hela Afrika, trots att alla förutsättningarna för ett blodigt inbördeskrig fortfarande finns.
Fred trots goda skäl att hämnas
Det finns två etniska grupper, hutu och tutsi, som fortfarande har många orsaker att hata varandra. Hutuerna kan hata tutsierna, därför att de i årtionden tjänade de belgiska kolonisatörerna och förtryckte hutuerna.
Tutsierna kan hata hutuerna därför att de mördade deras släktingar och vänner. Det är bara 13 år sedan. De flesta som överlevde slakten lever än i dag, och de kan fortfarande hata och längta efter hämnd. En fars, en mors eller en brors död smärtar fortfarande. Och sedan skulle hutuerna kunna svara med nya hämndaktioner. I Mellanöstern och i Irak fungerar det så i en ändlös vedergällningsspiral.
Men i Rwanda märks ingenting av detta. Hutu och tutsi arbetar sida vid sida och gifter sig med varandra i kyrkan.
Många anser att detta är kvinnornas förtjänst. En som är övertygad om att kvinnorna ansvarar för freden är Swanee Hunt, f d amerikansk ambassadör i Österrike, krigsvittne i Bosnien och numera lärare på Kennedy School vid Harvard och initiativtagare till organisationen Women Waging Peace, som hävdar att det finns en tydlig arbetsfördelning mellan könen: Män bär ansvar för krig, och kvinnor för fred.
Detta är organisationens tes, och denna är sedan många år ett välkänt argument från alla dem som hävdar att världen skulle se bättre ut om fler kvinnor hade makt.
Swanee Hunt tycker att hennes tes bekräftas i Rwanda liksom tidigare i Bosnien. Där lärde kvinnorna som försökte skapa fred känna varandra över etniska gränser, medan männen var upptagna med att döda varandra. Sedan Hunt gjorde denna erfarenhet har hon ägnat mycket tid åt att samla in bevis för tesen. Hon har på vägen skaffat sig många medkämpar, inte bara kvinnor, utan också män, som också är väl bevandrade i politiken, Bill Clinton t ex.
Under sin tid som USAs president ledde han fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel i Camp Davis. Förhandlingarna bröt samman, och efteråt sade Clinton: "Om kvinnor hade suttit vid förhandlingsbordet skulle vi ha haft ett avtal".
En landsman till Bill Clinton har dragit en liknande slutsats. Han heter Jonathan Howe, är amiral och ledde under 1990-talet en FN-mission i det krigshärjade Somalia. Howe säger: "Kvinnorna ville komma överens. De var en stark, positiv kraft, och de hade haft nog av krig och män som bara tuggade kat och lämnade dem ensamma med allt hushållsarbete".
Soft Power vinner
Undersökningar, som finansieras av Världsbanken, påvisar att det finns ett samband mellan andelen kvinnor i en regering och korruptionens omfattning. Ju fler kvinnor desto mindre mutor, kan undersökningarna sammanfattas.
Historien om Ngozi Okonjo-Iweala belägger dessa rön. Hon lämnade 2003 sitt jobb som vice ordförande i Världsbanken för att bli finansminister i Nigeria. Vid denna tidpunkt betraktade Transparency International Nigeria som världens mest korrumperade land. Två år senare framhölls Nigeria som ett land där det hade skett stora förbättringar.
Det finns en bok som är en liberal klassiker och heter "Soft Power", skriven av Joseph S Nye, politisk och akademisk kollega till Swanee Hunt. Nye skriver: "Kvinnor skaffar sig inflytande via samförstånd, inte via press eller tvång".
Om allt detta stämmer och om det verkligen finns en arbetsfördelning mellan könen, då måste man undersöka varför det är så.
En utmaning
Hunt och hennes meningsfränder har ett ständigt svar på frågan om varför kvinnor står för fred: det beror på att kvinnor älskar freden och livet mer än män, vilket i sin tur beror på att kvinnor föder barn, vårdar de sårade under och efter krigen och uppfostrar och försörjer alla faderlösa barn.
Kvinnor våldtas i tusental i krig och tvingas leva med följderna, d v s med oönskade söner och döttrar, som dagligen påminner om de övergrepp som kvinnorna har utsatts för. Många av dem tvingas dessutom leva med aids resten av livet. För kvinnor varar kriget ofta mycket längre än för män, framför allt i Afrika.
Efter folkmordet i Rwanda fanns de gamla, de sjuka och de sårade kvar plus omkring en halv miljon föräldralösa barn, som hade förlorat sina föräldrar i folkmordet. Och så fanns där Rwandas kvinnor, vars plikt det var att röja upp i ruinerna och ta hand om det som återstod av landet och dess folk.
Jämlikheten och halva makten kom inte som en gåva till Rwandas kvinnor utan som en utmaning. I det nästan mansberövade landet fanns ett stort vakuum i samhällets alla sektorer, och kvinnorna var tvungna att fylla det.
Plötslig jämställdhet
Så började emancipationen i Rwanda, och så började landets förändring från katastrofområde till en republik, där kvinnorna inte har all makt, men där det inte går att styra utan deras medverkan. I Rwanda pågår något som liknar ett ofrivilligt mänskligt experiment, som innebär att ett land plötsligt skjuts som ur en katapult till jämställdhet och likaberättigande.
I försöket att erkänna kvinnornas inflytande i samhället utmärker sig de lagar, som kvinnorna har varit med att stifta. Det handlar förstås i första hand om lagar som syftar till att förbättra kvinnornas ställning i Rwanda. Kvinnlig politik handlar nästan alltid om politik för kvinnor. Men det är som det skall vara i Rwanda, där kvinnorna fortfarande utgör en majoritet.
Innan Rwandas kvinnor fick del i makten var Rwanda ett mycket patriarkaliskt samhälle. Idag är män och kvinnor jämställda inför lagen, åtminstone i teorin. Kvinnor får bl a öppna egna bankkonton och begära skilsmässa. Om de skiljer sig får de hälften av den gemensamma egendomen. De har rösträtt och kan också kandidera. Våldtäkt klassas numera som ett mycket allvarligt brott, och våldtäkt inom äktenskapet blir också straffbart inom kort.
Emancipationens moder
Om man studerar det rwandiska samhället lite grundligare och jämför det med situationen i Bahrain märker man att Rwanda är ett vänligt land. Det verkar som om ingen bråkar. Det är ett första flyktigt intryck, men den som lyssnar på debatten i parlamentet, som är debattens och diskussionernas centrum i varje land, förstärks bara i denna uppfattning.
Angreppen är inte lika hårda som i Bahrain och tonen är lugn även inför TV-kameror. Behovet att profilera sig tycks vara ganska svagt i Rwanda. Om man frågar varför stämningen är så harmonisk får man alltid svaret: "Aloisea Inyumba".
Inyumba kämpade på president Paul Kagames sida medan han alltjämt var rebelledare. I fem år bodde hon i bushen. Under folkmordet fanns hon i Rwanda och förlorade då sin far. Sedan blev hon vid knappt 30 års ålder ansvarig för hanteringen av alla lik efter folkmordet i den mån man över huvud taget kan ta ansvar för begravningen av 800 000 lik i ett förstört land utan infrastruktur. Senare blev hon guvernör för Östprovinsen och ledamot i försoningskommissionen, och nu är hon senator och ett slags emancipationens moder.
Hon tar emot sina gäster i senatsbyggnadens mottagningsrum, eftersom senatorernas kontor är små och inte lämpar sig för besök. Inyumba har enkla vanor, är mor och bor i ett blygsamt hus, inte i en stor villa som många av hennes kolleger.
Hon ger raka svar och ler sällan. När hon leder diskussioner är det rättvist, ordknappt och alls inte särskilt hjärtligt. Hon försöker inte bli omtyckt, och hon gör sig inte märkvärdig, som många av hennes manliga kolleger.
För henne är det bara sakfrågor som gäller, och kanske är hon faktiskt stilbildande i den politiska debatten.
Rwandier, inte hutu eller tutsi
Om man besöker andra platser i Rwanda, tidningsredaktioner, företag och organisationer möter man en annan värld än i motsvarande institutioner i Mellanöstern eller i väst.
Visst debatteras det och visst utväxlas hårda ord, men tonen är angenämare än i Bahrain eller till och med i Europa. Kanske är det kvinnornas viktigaste bidrag till det rwandiska samhället. Här finns ett tonfall, som speglar respekt för både medarbetare och motståndare.
Presidentens politiska stil fungerar som en katalysator. En av läxorna från folkmordet för Paul Kagame var att han till varje pris måste förhindra att samhället på nytt splittras i grupper och fraktioner.
Rwanda måste vara rwandiernas land, inte hutuernas eller tutsiernas, understryker Kagame. Detta avspeglas i parlamentet där ledamöterna inte sitter åtskilda enligt etnisk tillhörighet, parti eller ens klan utan i alfabetsordning.
Rwanda skall vara ett samhälle för alla, där alla är likvärdiga och där motsättningarna är så minimala som möjligt - detta är den officiella regeringspolitiken.
En annan värld
Drygt 4 000 kilometer och en dryg mansålder bort förvånas Bahrains få människorättsaktivister över att det kan finnas en sådan regeringspolitik som den i Rwanda.
Kvinnorna i Bahrain har visserligen rösträtt, sedan en tid, och de kan också väljas, men deras chanser att ta sig in i parlamentet är nästan obefintliga. 18 kvinnor kandiderade i november 2006 i de allmänna valen. Bara en lyckades ta språnget in i parlamentet, och det skedde under mycket märkliga omständigheter.
Bahrain är en delad stat. Det löper en skiljelinje mellan sunniter och shiiter, och en annan mellan män och kvinnor. Regeringen gör inga seriösa försök att ändra på sakernas tillstånd.
Men det vill Gahda Djamshir göra. Hon kämpar för ett rättvisare samhälle, och hon är övertygad om att fler kvinnor i politiken leder till större jämlikhet och mera fred, även om hon själv inte är något gott exempel för kvinnlig integrationskraft. Hon är snarare en dygnet-runt-provokation i ögonen på fromma muslimer.
Djamshir är skild och hon tänker aldrig gifta om sig, inte i detta livet. Hon vill inte ha mer med män att göra. Djamshir är inte sedesam som det förväntas av kvinnor här, och hon är definitivt inte följsam. Den enda gången hon är tyst är när hon drar ett bloss på cigaretten. Hon bär håret utslaget, har tighta jeans och hon visar ingen respekt för män. om de inte först gör sig förtjänta av det, enligt hennes bedömning.
Hjälteförklarad utomlands
Kampen för en bättre värld utkämpar Djamshir i familjedomstolarnas väntrum och korridorer i Bahrain, där Koranen och sharia är rättvisans grundlag och där lärda islamiska män dömer kvinnor.
I dessa institutioner påminner Bahrain, den påstått världstillvända islamiska staten, om sitt västliga grannland, det fundamentalistiska Saudiarabien. Och det är detta som Djamshir bekämpar. Hon följer med kvinnor till rättsliga förhandlingar, hon grälar på domarna och ställer ut deras domar, dem själva och även de äkta männen i offentlighetens ljus.
Hon offentliggör namn och påstådda förseelser, kritiserar myndigheterna och urholkar världens bild av det liberala Bahrain. Och hon kan göra det utan att vara rädd.
Hon härstammar nämligen från en mycket rik och mäktig familj och hon är kvinna. Det är i hennes speciella fall en fördel. Hennes manliga meningsfränder motarbetas och till och med misshandlas, men Djamshir kallas bara då och då inför domarskranket. Hon har ännu inte dömts till fängelse.
Tidskriften Time Magazine räknar Djamshir till en av den arabiska demokratirörelsens hjältar, vilket kanske antyder att hennes kamp uppmärksammas mer utomlands än hemma.
Hemma verkar hon nästan helt isolerad. Det finns i och för sig både män och kvinnor som delar hennes åsikter, men för de flesta är hon alldeles för högljudd och radikal.
I gruppen människorättsaktivister valde Djamshir rollen som revolutionär, som med utomparlamentariskt motstånd utövar press och förkastar kompromisser.
En lång (hopplös?) process
Latifa al-Kud, som är den enda kvinnliga ledamoten i parlamentet, har valt en annan väg. Precis som Djamshir kommer hon från en inflytelserik familj, och precis som Djamshir är hon sunnit, men det är också det enda som förenar dem.
Djamshir kallar al-Kud för "en blomma", vilket inte skall tolkas som en komplimang. Al-Kud förnekar att hon bara har en dekorativ funktion. Hennes inval i parlamentet, säger hon, är början på en lång process.
Den som vill förstå hennes situation behöver bara följa en parlamentsdebatt i TV. Kud sitter i sin bänk helt konturlös och insvept i svart från topp till tå omgiven av vitklädda, skäggiga män.
Al-Kud arbetade i många år i Bahrains finansdepartement. Redan 2002 kandiderade hon i parlamentsvalet. Hennes hem ligger i en valkrets där många av hennes släktingar och vänner bor, och det var med mycket knapp marginal som hon förlorade valet 2002 mot en fundamentalist, vars lösning på problemet med prostitution är att män skall ta sig fyra hustrur. En av kvinnorna bör, enligt denne politiker, vara utländska, eftersom man på så sätt hjälper till med integrationen.
I höstas ställde al-Kud upp igen i en annan valkrets, som omfattar en nästan obefolkad ö. Hennes båda motkandidater drog sig i praktiken tillbaka före valet, och al-Kud vann utan att egentligen ha blivit vald.
Hon tycker inte att det är fel. Hennes inträde i parlamentet är en början. I parlamentet är hon vice ordförande i finansutskottet. Det är bara i undantagsfall som hon gör några inlägg i debatten eller lägger fram förslag. Hon satsar inte på revolution utan på tillvänjning och närmande. Detta är också ett beprövat sätt att lösa konflikter, frågan är bara vem som slutligen vänjer sig och närmar sig.
Människorättsaktivisterna i Bahrain behöver hur som helst inte tackla de rwandiska politikerkvinnornas dilemma. De behöver inte fråga sig om de löper risk att bli korrumperade på grund av sin maktposition och i sina försök att använda makten till något gott. Därför att om det är något som är alldeles säkert i Bahrain så är det nämligen avståndet mellan makten och världsförbättrarna.
De sistnämnda måste välja andra vägar för att nå sina mål. Det är inte lönt att lita på staten.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel