Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36  

Burmas etniska minoriteter jagas bort från sitt land

Gränsen mellan Burma och Thailand är skådeplatsen för Asiens äldsta flyktingkatastrof. Den burmesiska militärjuntan driver i en etnisk rensningskampanj bort minoritetsfolken från deras byar. Karenfolket bjuder hårt motstånd, men förgäves.

JÜRGEN KREMB
Bangkok, Thailand
Tha Lei Paw tiger. Frågan hon fick var om hon skulle återvända till sin hemby om freden kommer till Burma. Den unga bondkvinnan svarar inte, hon ler bara. Är hon blyg, rädd eller skamsen? Men sedan säger hon plötsligt: ”Jag vet inte vad fred är. Mitt liv har varit en katastrof utan ände, bara tortyr och hunger. Vi var bara slavar. Vi är ett fördömt folk”.
Sedan ler Paw igen, som om hon inte vill kännas vid att hon just har undkommit helvetet med regeringssoldaternas dagliga terror i Karenstaten i östra Burma. Där rasar sedan flera årtionden tillbaka ett krig, som aldrig vill ta slut men som resten av världen tycks ha glömt.

Jätteläger i urskogen
Bondkvinnan Paw har flytt över gränsen in i nordvästra Thailand till en region där djungeln verkar nästan tom på människor och där bergen och urskogen bildar ett betagande vackert landskap. Bara då och då korsar en arbetselefant och dess förare flyktingarnas väg, som kantas av mango och orkidéer.
Soldater ur de thailändska gränsstyrkorna kontrollerar regelbundet flyktingarnas ID-papper. Plötsligt, bakom en vägkrök, dyker mängder av eländiga hyddor upp i blickfältet. De klänger sig fast som svalbon på sluttningen. Det är ett enormt flyktingläger, som sträcker sig så långt ögat når och är inhägnat med taggtråd.
Mae La är det största lägret för burmesiska flyktingar i Thailand. Det planerades för 60 000 människor, men här bor många fler, och dagligen kommer nya.
Enligt det thailändska och burmesiska gränskonsortiet, en ickestatlig organisation som samarbetar med FN för att hjälpa flyktingarna i Thailand, finns det sammanlagt ca 200 000 burmeser i totalt tio läger. Två miljoner burmeser tros leva illegalt i det sydostasiatiska kungariket Thailand.
De som lyckas ta sig till Mae La får flyktingpass och officiellt flyktingstatus. De får tillräckligt med mat, och deras barn får gå i skola. I en och annan hydda flimrar TV-skärmar. Ingen får emellertid lämna lägret mer än en gång per år.
Paw hukar apatiskt på en halmmatta i sin svågers hydda. Han har redan tillbringat tio år i lägret. Paws vinröda kjol och rosa blus är gåvor från lägerledningen. När Paw kom för några veckor sedan ägde hon bara det hon hade på sig: kläder som hade förvandlats till trasor under flykten.

Etniska konflikter
I Burma bor omkring 50 miljoner människor. De buddistiska burmanerna, som gav landet dess namn, är i majoritet och utgör ca 70 procent. Paw och hennes familj är Karen, ett minoritetsfolk med ca sju miljoner medlemmar. De flesta av Karen är kristna.
När Unionen Burma blev självständig från Storbritannien 1948 var den Sydostasiens rikaste land. Landets regering erbjöd minoritetsfolken som Shan, Katsin och Karen autonomi, och vissa fick också rätten att bryta sig loss ur federationen efter tio år – ett löfte som glömdes bort ganska fort.
De demokratiska institutionerna förföll, och inom kort styrdes landet av tjuvaktiga generaler. De plundrade landets naturtillgångar – teak och ädelstenar, olja och gas. Deras motståndare var ett dussintal små gerillaarméer, som förde en hopplös kamp för självbestämmanderätt.
I Burmas nordöstra del, i den Gyllene Triangeln, härjade Shanstatens armé under ledning av den internationellt efterlyste knarkkungen Khun Sa. Wa-armén, som bestod av f d huvudjägare, leddes av två rödgardister, bröderna Pao, som hade flytt från Kina efter Kulturrevolutionen 1966-1976.
Karenrebellerna drog sig tillbaka till djungeln redan på 1950-talet efter det att det hade förekommit massakrer på deras folkgrupp överallt i landet.
De etniska konflikterna i Burma tros ha kostat fler än 600 000 människor livet hittills, enligt människorättsorganisationerna.

Karengerillan gjorde motstånd
Världen har knappt hört talas om katastrofen. Långa tider skärmade den militäre ledaren general Ne Win av sitt land mot omvärlden och tvingade det att slå in på en socialistisk kurs. Det var först när hans efterträdare slog ned en demonstration i augusti 1988 i den dåvarande huvudstaden Rangoon, eller Yangoon som den heter numera, som världen fick upp ögonen för det som hände i Burma.
Demonstranterna som slogs ned av polisen hade dristat sig att kräva demokrati efter ett fuskval. Folkets sak hjälptes av att demokratirörelsen leddes av Aung San Suu Kyi, dotter till nationalhjälten Aung San. Hon var modig och dessutom väldigt vacker.
”Ladyn”, som hennes anhängare kallar henne, fick Nobels fredspris 1991, men har tillbringat mesta tiden i husarrest .
Men i djungeln, nära gränsen till Thailand, har den etniska rensningen fortsatt år ut och år in mer eller mindre obemärkt, och till slut tvingades även Paw och hennes familj att fly från sin by.
Paw växte upp i den lilla byn Phuy Gon i hjärtat av Karenstaten. Hon bodde i en vindpinad hydda alldeles intill de åkrar, på vilka hon och hennes man odlade grönsaker och ris. Hon har tre barn, två pojkar och en flicka. Några kastruller och en folkdräkt med silverbroderier var hennes enda ägodelar. Det fanns inga riktiga vägar till byn utan bara stigar genom djungeln. En eller ett par gånger om året brukade byn få besök av regeringssoldater, som överföll invånarna och besatte byn. Men för det mesta stannade de bara en kort tid, eftersom Karengerillan gick till motattack och drev bort de oönskade gästerna.

Flydde i panik
Så fortsatte det fram till hösten 2005, när det till slut stod klart att regeringssoldaterna hade blivit mycket överlägsna. Militärjuntans styrkor hade fått nya vapen och stridsflygplan av kineserna, och de bildade nu en mycket bredare front i höglandet. I november inrättade regeringsstyrkorna en stödpunkt i Zi Phyu Gon, Paws by.
Soldaterna uppträdde som om de vore herrar över liv och död i den lilla byn. Kyrkan stacks i brand, och sedan drog de fram genom byn och attackerade den lilla byskolan. ”Vi sprang i panik över fälten för att rädda våra barn”, berättar Paw.
Soldaterna satte byborna i tvångsarbete. Från soluppgång till solnedgång tvingades de att röja skog och bygga vägar i djungeln, för att området skulle bli mer framkomligt. ”När en man hämtades för att bli lastdjur var det detsamma som en dödsdom”, säger Paw.
Av rädsla för att tvångsarbetarna skulle avslöja soldaternas planer för rebellerna pryglades många av dem till döds i djungeln när de hade utfört sitt arbete.
I början av detta år stod Paws familj inte ut längre. Det var den dagen som soldaterna anföll hennes farbrors hus. Där satt fem bönder och drack te tillsammans. Juntans soldater misstänkte att det rörde sig om en sammansvärjning och grep männen.
Paw hörde skriken från de torterade männen hela natten, och i panik tog hon, hennes man och barnen till flykt. Efter två veckors vandring, under vilken de ofta snubblade över liken efter mördade tvångsarbetare, nådde de fram till Mae La-lägret.

Asiens Darfur
”Skräckhistorier av detta slag hör vi dagligen”, säger Simon Saw, som är 58. Innan han kom till Thailand för 17 år sedan var han professor i evangelisk teologi vid universitetet i Rangoon. På den tiden anslöt han sig till Aung San Suu Kyis motståndskamp mot militärregimen. Om han inte hade flytt till Thailand hade han förmodligen suttit i fängelse än i dag.
I lägret leder Saw en bibelskola. Han väljer sina ord noggrant när han påstår att det pågår etnisk rensning av mycket stor omfattning i bergen på andra sidan gränsen. ”Faktum är att regionen där är ett burmesiskt Darfur”, tillägger han.
I östra Burma befinner sig för närvarande ungefär 54 000 människor på flykt, enligt beräkningar av FN-funktionärer. FNs flyktingorganisation definierar dem som ”internt tvångsförflyttade människor”, d v s flyktingar i det egna landet. Samtidigt pågår alltså ett folkmord i regionen.
Kriget har förvandlat denna del av Burma till ett fattighus. Hälsovårdssystemet har försämrats till samma nivå som i Sierra Leones. ”70 procent av alla dödsfall beror på sjukdomar som går att undvika. Männen i området blir sällan äldre än 50, konstaterar läkaren Cynthia Maung, som driver en privat klinik för flyktingar. ”När det gäller dödsfall i malaria, tbc-sjukdomar, aids och minskador leder Burma Asienligan”, tillägger Maung. Det finns förstås ingen tillförlitlig statistik, och juntan körde för en tid sedan ut Röda korset från Burma.

Räddande änglar
De fåtal rapporter som kommer om det glömda kriget kommer bl a från en f d soldat. Den 42-årige David Eubank grundade för några år sedan organisationen Free Burma Rangers i den nordthailändska staden Chiang Mai. Gruppen består av frivilliga med skiftande religiös och etnisk bakgrund. Gruppens soldater tar sig in i djungeln, vårdar sårade och hjälper dem att fly. De bär vapen som vilken gerillagrupp som helst.
Eubanks rapporter låter som ett slags depescher från ett inbördeskrig. Så här kan de lyda:
28 april erövrade den burmesiska armén byn Kay Pu och jämnade den med marken. Byns 400 invånare hade flytt innan armén tågade in.
12 maj anföll burmesiska soldater ur infanteriregementets 542:a enhet byn Ber Ka Lay Ko och tillfångatog en kvinna, som våldtogs och dödades.
15 maj attackerade samma enhet andra invånare i denna by. En dövstum jordbrukare, som inte hann fly i tid, sköts ihjäl från kort avstånd.
2 juni överfölls arméenheten LIB 540 av rebeller i närheten av byn Ya Kaing Taung. Armén tillfångatog sex bybor, beskyllde dem för att sympatisera med rebellerna och avrättade dem på platsen.
Varje vecka fyller Eubanks rapporter om massakrer och bilder av dödade flera internetsidor.

Har förlorat allt
21-åriga Mar Grie Minn stod till slut inte ut med att se våldet och dödandet utan att göra någonting. Hon anmälde sig som frivillig minröjare hos Karens flyktingkommitté i Mae La-lägret. Minn är en späd, ung kvinna. Hennes föräldrar flydde för över tjugo år sedan från Burma, och hon föddes i Mae La-lägret, där hon har vuxit upp och gått i skolan.
Hjälporganisationer räknar med att det finns omkring två miljoner minor i det burmesiska gränsområdet. Den burmesiska armén får och köper materiel av Kina, Ryssland och Indien.
Rebellerna skyddar också sina motståndsnästen med hemmagjorda trampminor, som ofta ligger gömda i vanliga läskburkar. Hundratals människor dödas eller lemlästas varje år.
Tredje gången Minn röjde minor på uppdrag av flyktingorganisationen träffades även hon. ”Man hörde knappt smällen”, säger Minn och betraktar stumpen under ena knät. ”Jag trampade på en av våra egna minor”, tillägger hon.
Sådana tragedier ger inte Saw Ba Thin någon anledning att ändra sin politik. Denne 80-årige man med kritvitt hår är ledare för Karens nationalunion. Han är en man som omges av många legender. En gång i tiden var han en fruktad gerillaledare, som åsamkade generalerna smärtsamma nederlag. Numera sitter han i rullstol och kan inte av egen kraft ställa sig på benen. Han har bytt uniformen mot en sliten vit undertröja och traditionell Longyi, männens traditionella omlottkjol. Han säger: ”Vi har förlorat våra mänskliga rättigheter, vårt välstånd, vår kultur, vi har med andra ord förlorat allt”.

Sitter fast i en fälla
Saw Ba Thin räknar med att han fortfarande har ca 10 000 väpnade män under sig. Sedan militärjuntan med hjälp av kinesiska jaktflygplan jämnade hans högkvarter i norra Karenstaten med marken leder han motståndskampen från några förfallna skjul i utkanten av staden Mae Sot i Thailand. Han vill inte höra talas om några fredsförhandlingar med juntan. ”Så länge det inte finns någon demokrati i Burma är vi fria som fåglar”, tillägger han.
Från Mae Sot, där många illegala flyktingar bor och hittar underbetalda jobb i den snabbt växande lokala ekonomin, är det mindre än 50 kilometer till floden Mae Nam Moi, som bildar gräns. Thailändska soldater förskansar sig med automatvapen bakom sandsäckar utmed floden, och bakom en kulle på andra sidan har befrielsefrontens män förskansat sig. Drygt 3 000 flyktingar väntar här i en trång dal, som öppnar sig mot floden. Men vägen till det trygga Thailand på andra sidan floden är spärrad, eftersom gränsen har stängts. Karenfolket sitter i en fälla.
Flyktingarna har byggt vindskydd av bambu i dalen för att åtminstone skydda sig mot regn. Mot malaria, som först angriper barnen och sedan de äldsta, finns inget skydd.

Ingen ljusning
En av flyktingarna heter Starlight. Mannen med detta poetiska namn är 44 år och förtvivlad. För inte så länge sedan var han en nöjd man, På hans lilla åker i Karenstaten växte sötpotatis, ris och betelnötter. Han, hans fru och fyra barn bodde i en stuga alldeles intill åkern. Men sommaren 2004 kom soldaterna och stack hans hus och hela byn i brand.
Starlights familj flydde först ut i skogen i närheten. Hans fru dog efter en tid av utmattning och sedan en av sönerna.
När soldaterna började skjuta granater mot flyktingarnas gömställen i djungeln bröt alla från byn upp för att försöka ta sig till Thailand.
Till en början var de 58. Tio förlorade livet när de korsade ett minfält. Av Starlights familj återstår bara han själv och en sjuårig son. Om de inte lyckas ta sig över gränsen kommer de också att dö, antingen av malaria eller av soldaternas eld. Det de behöver mest av allt just nu är att lyckan vänder.
Men turen verkar ha övergivit Karenfolket för mycket länge sedan.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel