Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 29

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28   

Kolet tas till nåder igen

Energibolagen planerar hela tiden nya kolkraftverk, som skall ersätta kärnkraftverken. Experter och miljöaktivister varnar för föroreningar, eftersom tekniken att rena och förvara koldioxid ännu inte är mogen för serietillverkning.

MICHAEL FRÖHLINGSDORF
Berlin
Borgmästaren i Hamburg har två jobb. Som förbundskansler Angela Merkels klimatskyddsutredare skall Ole von Beust lägga fram förslag på hur Tyskland skall fullgöra sina åtaganden enligt internationella avtal om minskade koldioxidutsläpp. Men i rollen som regionpolitiker är det Ole von Beusts plikt att hjälpa energikoncernen Vattenfall att få igenom planerna på ett nytt kraftverk, vilket på många sätt strider mot målet att minska koldioxidutsläppen.
Vattenfall vill nämligen i Hansastaden Hamburg bygga två kolkraftverk med sammanlagd kapacitet på drygt 1 600 megawatt. Moorburg, som kommer att ligga väl placerat för att ta emot exempelvis rysk stenkol, som levereras i stora fartyg, skall bli ett av Europas modernaste kraftverk.
2012 är det meningen att kraftverket skall börja leverera energi. Då kommer omkring sju miljoner ton koldioxid att släppas ut genom verkets skorstenar varje år. Detta motsvarar 40 procent av Hamburgs nuvarande koldioxidutsläpp från industrier, hushåll och kraftverk. ”Detta är klimatpolitikens kapitulation”, klagar Fritz Vahrenholt, som är engagerad i vindenergibranschen.

Beust är naturligtvis inte ensam om att sitta i kläm mellan motstridiga intressen – hela den tyska energipolitiken handlar numera om motstridigheter, som är svåra att lösa: förbundskanslern vill för ögonblicket inte rucka på överenskommelsen om en avveckling av kärnkraften, men på energitoppmötet för en tid sedan höll hon fast vid att Tyskland till 2020 skall ha reducerat sina koldioxidutsläpp med 40 procent.
En planmässig avveckling av kärnkraften kräver emellertid att denna ersätts med andra energikällor med sammanlagt 20 gigawatts kapacitet, påpekar Vattenfalls talesman, Peter Poppe. 20 gigawatt behövs, därför att föråldrade kol-, gas- och oljekraftverk måste stängas.
Medan politiker som ekonomiminister Michael Glos och miljöminister Sigmar Gabriel debatterar varifrån energin skall komma, agerar energibolagen. Eftersom de inte kan satsa på kärnkraft, och eftersom alternativa energikällor inte har tillräckligt stor kapacitet går resan bakåt i tiden: från Stade i norr till Karlsruhe i söder planerar man 30 jättelika nya kolkraftverk och modernisering av gamla kraftverk. Detta trots att sten- och brunkol är den största källan till klimatdödaren CO2.

Enligt energiföretagens planering kommer kolet att bli en ännu större utsläppskälla så länge som den nya teknik, som filtrerar koldioxiden från avgaserna, är för outvecklad för att införa i stor skala. ”Utan utbyggnad av kolkraften”, säger Werner Brinker, ordförande för energiföretaget EWE i Oldenburg, ”finns det ingen säkrare energikälla”. Varken olja (krisberoende), naturgas från Ryssland (politiskt riskfylld) eller uran (begränsad tillgång) kan ersätta kolet, enligt Brinker.
Och det finns mängder av kol. Tillgångarna i världen beräknas räcka i ytterligare 220 år. Kol är billigt och mer rättvist fördelat över jordklotet än t ex oljan.
Miljöminister Gabriel är också svag för kolet. Efter kärnkraftens avveckling 2020 är tanken att kolet skall driva på den ekonomiska tillväxten. Gabriel, som tillhör socialdemokraterna, har i rollen som miljöminister ställt sig på den nordrhein-westfaliska kolsocietetens sida, eftersom det är viktigare med arbetsplatser i kolgruvorna än med klimatet, klagar miljöaktivister.
”Gabriel är en politiker, som själv har fastnat i kolfällan”, säger Jürgen Resch, chef för Tyska miljöhjälpen. Och EUs miljökommissionär varnade nyligen för nya kolkraftverk så länge som man inte vet hur koldioxiden skall oskadliggöras.
För ett par veckor sedan avvisade miljöminister Gabriel en delegation från Greenpeace med orden: ”Vi behöver dessa kraftverk”.
Och det handlar ju bara om nio nybyggen.

Men det tyska miljöverket (UBA), som är underordnat miljöminister Gabriel, publicerar i en undersökning helt andra siffror än Gabriel. Enligt verket finns det för närvarande minst 45 ansökningar om nybyggen eller modernisering. UBA drar slutsatsen att Tyskland, om dessa planer verkställs, inte kommer att klara av uppsatta miljöskyddsmål. UBAs generaldirektör, Andreas Troge, befarar ”en svart tid för miljön”.
I hela Tyskland ser man att motståndet mot kolkraften skulle kunna utvecklas till en ny antikärnkraftsrörelse. Kommunstyrelsen i Krefeld avslog till exempel energiföretaget Trianel i Aachens planer på ett nytt kolkraftverk. För många är detta ett av många tecken på en ny antikolkraftsrörelse, skriver tidskriften ”Ny Energi”.
I Mainz demonstrerade nyligen 3 000 kolkraftsmotståndare mot ett kraftverksbygge.
Och i Bremen blev det planerade bygget av ett kolkraftverk den hetaste frågan i koalitionsförhandlingarna mellan socialdemokraterna och de gröna.
För socialdemokraterna handlade det i första hand om arbetsplatser, och de gröna ville stoppa bygget. För att koalitionen skulle kunna bildas tvingades man skjuta frågan på framtiden.
Många anställda i Stadtwerke Bremen (SWB) orkade inte bevittna pokerspelet utan att göra någonting, och därför drog flera hundra av dem ut i en högröstad demonstration i centrala Bremen där de hade skrivit ”500” på sina banderoller. Så många arbetstillfällen är i farozonen om byggnadsplanerna inte verkställs.

Många forskare tvivlar på industrins löften att den gamla tekniken kommer att moderniseras och att man förr eller senare kommer att kunna filtrera bort koldioxiden från utsläppen och förvara den i havet eller i bergrum.
Den s k CCS-tekniken (”Carbon Capture and Storage) är inte bara dyr utan tidigast 2020 kan den vara mogen för serietillverkning.
I Brandenburg bygger Vattenfall just nu det första pilotkraftverket med CO2-separering. Kraftverket har förstås inte större kapacitet än en stor vindmölla.
Koldioxiden skall pumpas 800 meter ner i underjorden. I höst kommer man att rapportera om hur gasen uppträder nere i djupet.
Tidigare har man lagrat rysk naturgas i bergrunden i Brandenburg, men koldioxid kan vara farligare om det uppstår en läcka. Redan vid nivån fem procents koldioxid i andningsluften har människan svårt att överleva, vid åtta procent leder det färglösa giftet till en säker död.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel