Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 28

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 

Kurdistan satsar på en framtid i fred


Ett mått på den starka optimismen i irakiska Kurdistan är att regeringens företrädare där på fullaste allvar pratar om att en vacker dag utmana Dubai som Mellanösterns viktigaste transport- och affärsknutpunkt.

KIRK SEMPLE
Erbil, Irak
Den regionala regeringen i Kurdistan är säker på att regionen har kapacitet att konkurrera med Dubai. Man planerar att investera 325 miljoner dollar i en modern terminal på den internationella flygplatsen i Erbil för att kunna ta emot miljontals passagerare varje år. En nästan halv mil lång landningsbana skall byggas för att kunna ta emot den nya dubbeldäckaren Airbus A380.
"Vi påstår inte att Kurdistan är himmelriket, men vi informerar investerare om att det skulle kunna vara ett himmelrike", säger Herish Muharam, ordförande i kurdiska regeringens investeringsbyrå.

Medan resten av Irak befinner sig i en ödesdiger våldsspiral gläds Kurdistan åt relativ politisk stabilitet och bara visst våld, vilket delvis beror på sekteristisk och politisk homogenitet, som inte finns i resten av landet. Den kurdiska regionen har i princip varit autonom sedan 1991, när den amerikanska militären etablerade en flygförbudszon. Regionens status har sedan dess formaliserats i Iraks nya författning.
Många kurder skulle visserligen önska att Kurdistan, som har 4,2 miljoner invånare blev helt självständigt, men regionen har i vilket fall som helst sin egen armé och i princip fullständig kontroll över territoriet.

Kurdistans välgång speglas framför allt i den våg av byggande och investeringar som har dragit fram genom regionen de senaste fyra åren. Irakier och utlänningar har investerat miljarder dollar i fast övertygelse om att regionen kommer att förbli relativt fredlig även om det bryter ut regelrätt inbördeskrig i resten av Irak.
Explosioner och bombattentat, ruiner och blod är vardag på andra ställen i Irak, men i Kurdistan är det byggkranar som dominerar landskapet, där hotell, shoppingcentra och bostads- och kontorskomplex växer som svampar ur marken.
Mycket av pengarna kommer utifrån, inklusive från USA, Europa, länderna vid Persiska viken, Iran och Turkiet.
Kurdistans regering har lagt speciell vikt vid att locka investerare från USA och Storbritannien, vilket har resulterat i en annonskampanj på engelska kallad "The Other Iraq" (Det Andra Irak). Kampanjen inkluderar TV-reklam med romantiska bilder från Kurdistans berg och vinkande, änglalika barn. "Landet är spektakulärt och fullt av glädje", påstår en röst i den 30 sekunder långa filmsnutten. "Detta är ingen dröm, det är det andra Irak".
Regeringen har också anlitat lobbyister i Washington för att berätta om regionens utvecklingsplaner. Amerikanska UD har uppmanats att eliminera Kurdistan från den allmänna rekommendationen att inte besöka Irak. Irakiska regeringsrepresentanter betraktar förstås besöksvarningen som ett hinder för investeringar och turism.
Men trots det negativa rådet går utvecklingen i Kurdistan rasande snabbt. Byggföretag och entreprenörer har röjt savann och buskmark i den regionala huvudstaden för att göra plats för stora bostadsområden, som får namn i stil med "engelska Byn nr. Fem".

Ett område - "Drömstaden" - marknadsförs som "den elegantaste kvadratkilometern i hela Irak" - och det kommer att inkludera ca 1 200 hus till ett pris motsvarande mellan 180 000 och 700 000 dollar plus tre skolor, butiker, en restaurant, fritidsanläggning, kasino och en moské, enligt Amer Ibrahim, som är Drömstadens VD och arkitekt.
Delägarna i Drömstaden bygger också en stor butiksgalleria av amerikansk typ och fyra kontorstorn i centrala Erbil. Allt detta kommer att ligga bara några få kvarter från det gamla citadellet, som är ett av världens äldsta, ständigt och alltjämt bebodda platser.
Flera lyxhotell byggs också. Ett samarbetsprojekt mellan österrikiska, turkiska och kurdiska investerare kommer att resultera i ett sjukhus med 500 vårdplatser.
Det talas till och med om att anlägga en Burger King-restaurant och en skidort med liftar och allt.
På frågan om vilka idéer och projekt som intresserar investerarna mest svarar Ibrahim: "Allt, allt, allt. Här finns brist på allting. Här saknas tjänster och infrastruktur".

Trots alla skinande nya byggnader i Kurdistan finns det uppenbara brister i den offentliga sektorn. De av Kurdistans invånare, som är hänvisade till den offentliga sektorn, får i bästa fall tillgång till el under tre timmar per dag. Många företag och välbärgade privatpersoner har egna generatorer. Inte alla områden i regionen har tillgång till rent dricksvatten, och hälsovården och utbildningssektorn är kraftigt underfinansierade och undermåliga. Det finns inga reningsverk, och avloppssystemen är inadekvata. Ett vanligt regnväder förvandlar gatorna till lervälling.
Direkt efter amerikanernas invasion närde politikerna i Kurdistan en så desperat önskan om investeringar att de skrev under en uppsjö av projekt utan att närmare undersöka befolkningens behov. "Regeringen började bygga som en galning", säger Douglas Layton, chef för Kurdistans utvecklingsföretag, som är en offentlig och privat investeringskonsult. "Det fanns ingen övergripande plan", säger Layton.
Saken blev inte bättre av att korruptionen grasserade. "Korruptionen uppstod därför att det rådde sådan brådska med alla projekt", tror Muharam vid den statliga investeringsbyrån.
Många projekt gick i graven på grund av penningbrist. Erbil är idag fullt av halvfärdiga byggnader, vägar och broar.
Regeringen försöker nu etablera ett mer transparent kontraktssystem och korrigera obalansen mellan den privata och den offentliga sektorn. Muharam påpekar att regeringen dessutom försöker stärka banksystemet och försäkringslagarna för att skapa fördelaktigare villkor för investerare.
Regeringen införde i fjol en ny investeringslag, som erbjuder utomstående investerare generösa fördelar, inklusive rätten till hundraprocentigt ägande, skatte- och tullreduktioner, partnerskap och rätt att ta hem vinster. Regeringen har också skänkt mark till byggföretag för att stimulera byggandet.
Regeringsrepresentanter och investerare hävdar att Kurdistan idag är ett utmärkt ställe att etablera sig i väntan på en fredligare utveckling i resten av Irak. "Man kan göra affärer här idag, och när läget stabiliseras i söder är det bara att flytta söderut", säger Layton, som dock medger att utsikterna just nu är ganska mörka.
I december i fjol startade Austrian Airlines (AA) en flygförbindelse två gånger i veckan mellan Wien och Erbil, varmed AA blev första kommersiella flygbolag som flyger till Irak sedan 2003. Flygplatschefen, Taher Horami, berättar att han håller på att förhandla med andra stora internationella flygbolag, som vill flyga till Kurdistan.

Som ett mörkt moln över alla planer ligger frågan vad som händer om läget i resten av Irak fortsätter att försämras. Kommer lugnet att hålla i sig i Kurdistan? Och om inte, kommer alla investeringar att gå förlorade?
Två lastbilsbomber i maj mot offentliga kurdiska mål, inklusive ett i centrala Erbil, väckte stor oro bland invånarna och de valda politikerna, inte bara därför att de var så dödliga (minst 69 människor dog) utan också därför att det senaste självmordsattentatet dessförinnan i Kurdistan inträffade för två år sedan.
Harry J Schute, amerikansk säkerhetsrådgivare till den kurdiska regionregeringen, säger att attackerna kanske syftade till att straffa regionregeringen för att den hade skickat peshmergasoldater som förstärkning till centralregeringen i Bagdad. Upproriska grupper i Irak har många gånger kritiserat de kurdiska myndigheterna för deras sekularism och samarbete med västmakterna.
Kurderna räknar med ökad upprorisk aktivitet när folkomröstningen om huruvida det oljerika Kirkuk skall få annektera ett omstritt område i norra Irak. Många sunniaraber och shiiter motsätter sig förslaget. Den irakiska författningen föreskriver att en folkomröstning skall äga rum i slutet av året, men något datum har inte bestämts ännu.
De senaste terrorattentaten var mycket våldsamma, men det verkar inte som om de stoppade något utvecklingsprojekt.
Kurdistans förespråkare pekar på regionens homogenitet, dess starka militär och välutvecklade underrättelsenätverk som buffertar mot okontrollerat våld. "Kurdistan är relativt säkert", säger Layton, en amerikan som har arbetat i Kurdistan i många år. "Det är inte perfekt, men jag tar hellre en promenad på gatorna i Erbil än på Detroits, New Yorks, Washingtons eller Chicagos gator", säger han.
Men inte ens Layton lämnar allt åt slumpen. Under intervjun sitter hans livvakter utanför hans kontor, och bakom skrivbordsstolen sår en Kalasjnikov lutad mot väggen bredvid ett paraply.
© 2007 TEMPUS/The New York Times