Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 32

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31   

Ryssland
2008-32 s 3
"Moskva tar kontroll över spannmålsexporten"
Ryssland planerar att bilda ett statligt spannmålshandelsbolag som kommer att kontrollera upp till hälften av landets spannmålsexport. Oron i världen ökar för att Moskva försöker använda sig av livsmedelsexporten som ett diplomatiskt vapen i likhet med hur Gazprom har manipulerat försäljningen av naturgas. Landets statliga spannmålssystem avvecklades under 1990-talet efter Sovjetunionens fall. Australien håller just på att avveckla sin spannmålsexport som under 70 år kontrollerades av Australien Wheat Boards exportmonopol.

Danmark, EU
2008-32 s 4
"Dansk attack mot EG-domstolens invandringsregler"
Domstolen har beslutat att gå emot ett irländskt krav på att en i EU bosatts persons make från ett land utanför EU måste vara lagligen bosatt i ett annat EU-land för att få bosätta sig på Irland. Domen kan göra det mycket enklare för utländska makar att flytta till Danmark. För att förhindra arrangerade äktenskap mellan invandrare och makar från utanför EU ger Danmark bara uppehållstillstånd till den invandrande makan om båda parter är över 24 år gamla och om den danske partnern kan visa upp 7800 euro som säkerhet för att han kan försörja henne. Om inte väljer paret att bosätta sig i Sverige eller norra Tyskland där anhöriginvandringen är fri. Restriktionerna har ett brett politiskt stöd och var tänkta att skyddas av landets undantag från Maastricht-avtalet i rättsliga och inrikespolitiska frågor. Om Danmark ändå tvingas ändra sina lagar kommer förmodligen alla de äkta par bestående av en dansk medborgare och en med medborgarskap utanför EU att flytta från Sverige (Skåne) till Danmark.

Georgien
2008-32 s 4
"Sydossetien evakuerar barn efter stridigheter"
Utbrytarrepubliken Sydossetien började skicka hundratals barn över gränsen till Ryssland i helgen efter ökande våld mellan republiken och Georgiens regeringsstyrkor. Beslutet att evakuera barnen togs efter sammandrabbningar på fredagen och lördagen med krypskytte och granatkastare mellan sydossetiska och georgiska styrkor. Sex människor dödades. Georgiens president Mikhail Saakasjvili har lovat att de båda utbrytarprovinserna Sydossetien och Abchazien ska bringas under Tbilisis kontroll.

Sverige
2008-32 s 5-6
"Ska alkoholen få flöda fritt i Sverige?"
Sverige har under större delen av de senaste 70 åren styrts av socialistiska regeringar. Systembolaget är en av landets med symbolladdade exemplen på statens makt. Sedan Sverige gick med i EU 1995 har monopolet kommit i konflikt med lagen om fri rörlighet för varor och tjänster. Även när det gäller onlinespel vill Sverige att staten ska ha monopol. Svenska spel "säkerställer måttfullt spelande" och Systembolaget uppmuntrar ansvarsfullt drickande sägs det. Samtidigt som det mest säljer billigt kartongvin!

Serbien
2008-32 s 6-8
"Ratko kan bli svårare att gripa"
Ratko Mladic, Karadzics bistre, schackspelande general, ledde den tre och ett halvt år långa belägringen av Sarajevo och anklagas för att ha iscensatt den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget. Han har ett stort stöd bland många människor i Serbien som ser honom som en hämnare av sekler av förtryck från de ottomanska muslimerna. Dessutom fruktar många att om han grips och om det blir rättegång har Mladic mycket han kan avslöja om Serbiens inblandning i 1990-talets illdåd och detta kan komma att skydda honom.

Iran
2008-32 s 10
"Iran vägrar stoppa atomprogrammen"
Myndigheter i väst hade satt en informell deadline i lördags för Teheran att svara på ett erbjudande att slippa fler FN-sanktioner om landets frös expansionen av atomprogrammen. Väst befarar att programmet är avsett till att bygga atombomber. Iran vägrar emellertid att göra detta och Washington menar då att ytterligare sanktioner är ofrånkomliga. Sanktionerna har hittills skadat ekonomin och åsamkat ökade kostnader för iranska företag. Speciellt företag från väst har undvikit Iran.

2008-32 s 13
"Statoil slutar investera i Iran"
StatoilHydro, det norska statliga oljebolaget, är den senaste i raden av stora västerländska energikoncerner som efter påtryckningar från USA har åtagit sig att inte investera i Iran. Engagemanget i naturgasprojektet i södra Pars kommer att helt upphöra när investeringskostnaderna har återhämtats möjligen inom fyra år. De politiska riskerna är för stora för fortsatta investeringar.

Irak
2008-32 s 11-13
"Så småningom blir vi oberoende"
Intervju med Iraks premiärminister al-Maliki, 58 år, om landets framtid, de amerikanska truppernas tillbakadragande och regeringens framsteg i kampen mot miliserna. Han menar att offret av 100 000 människoliv är en stor och svår ansträngning för att i framtiden slippa fler likadana krig. Han vill att de både privata och offentliga tillgångar som Irak har i utlandet ska vara skyddade även efter det att FNs mandat i Irak löper ut. Han vill att de amerikanska trupperna snart ska lämna Irak och ersättas av ett långsiktigt säkerhetsavtal mellan de båda länderna.

Israel
2008-32 s 14
"Tronföljdsproblem i Israel"
Den politiska striden om att efterträda Ehud Olmert som Israels premiärminister har nu börjat på allvar i och med en skarp debatt huruvida landets nästa ledare ska utses i ett internt partival eller genom nyval. Olmerts position har blivit ohållbar efter det att han blivit målet för en allt större korruptionsutredning av den israeliska polisen. Olmerts parti Kadima ska nu välja mellan utrikesministern Tzipi Livni och transportministern Shaul Mofaz till ersättare. Oppositionsledaren och ledaren för högerpartiet Likud vill emellertid i stället ha nyval.

Bolivia
2008-32 s 15
"Kraftmätning i Bolivia"
Bolivianerna förbereder sig för en folkomröstning på söndag den 10 augusti, ett slags förtroendeomröstning där de tillfrågas om de vill behålla, dels Evo Morales, den socialistiska presidenten och dels landets valda regionala guvernörer av vilka vissa är presidentens starkaste motståndare. Morales vill få folkets godkännande för en ny grundlag som ökar statens roll i ekonomin, stärker presidentens makt, försvagar domstolsväsendet och ger vissa indiansamhällen ökad autonomi. Oppositionen som har sin bas i landets välbeställda, gasrika östra lågländer, fruktar att Morales är i färd med att införa ett socialistiskt envälde av venezolansk typ.

El Salvador
2008-32 s 16-17
"El Salvadors monument till minnet av sanningen"
Monument till minnet och sanningen är en förteckning över de som dödades eller försvann under konflikten mellan vänstergerillan och militären som tog slut 1992. Där finns idag 30000 namn av de 75000 som bekräftat dödades under inbördeskriget på m1980-talet. Monumentet beskriver övergrepp på de mänskliga rättigheterna och massakrer på civila men nämner inte rebellernas övergrepp.

Kina
2008-32 s 17-18
"Oro inför OS efter attentatet"
Två män beväpnade med knivar och sprängmedel attackerade i måndags en militärpolisenhet i det övervägande muslimska nordvästra Kina i Kashgar - en urgammal stad i en oas längs Sidenvägen 3400 km från Beijing. 16 poliser dödades och ytterligare 16 skadades vilket gör attacken till det värsta utbrottet av etniskt våld i Kina sedan tidigt 1990-tal. Säkerhetsexperter hävdar att extremister i Xinjiangregionen där den dominerande folkgruppen uigurerna i huvudsak är muslimer, utgör ett terroristhot mot de olympiska spelen. Östturkestans muslimska rörelse, en grupp som är terroristklassad av FN och Kina, anklagas för att stå bakom mycket av våldet i denna region. Dock hävdar myndigheterna att man är övertygad om att OS kan hållas utan incidenter. Internationella Olympiska kommittén ger uttryck för samma övertygelse.

2008-32 s 19-20
"Kina borde inte vara omöjligt att förstå sig på"
I Pew Research Centers senaste undersökning av 24 länder, "The Global Attitude Survey 2008" visade det kinesiska folket högst stöd av alla för "den riktning vilket deras land rörde sig i", 86 %. Nästan 67 % av de tillfrågade sa att regeringen i Beijing gjorde ett bra jobb. I undersökningen tillfrågades fler än 3200 kineser, ansikte mot ansikte, på 16 olika språk och dialekter över hela landet. De tillfrågade kritiserade dock korruptionen, miljöproblemen och inflationen. Att återge en komplex verklighet är svårt, men vi måste försöka. Att säga att detta nya Kina är samma som det gamla (dvs Maos totalitära stat) är att vara okunnig eller dogmatisk, eller bådadera. Okunnigheten om dagens Kina får allvarliga politiska följder. Vi vet inte hur vi ska hantera det kinesiska folkets åsikter. USA och Europa har inte anpassat sig till den nya förskjutningen av maktbalansen.

Artikel i Newsweek, Eller snarare här.
Pew Research Center. Radio 86 rapporterar om undersökningen.

2008-32 s 20
"Lättade restriktioner kring nätaccess i Kina"
De kinesiska myndigheterna tycks ha lättat på några av de restriktioner som blockerade hemsidor för journalister som jobbar i den olympiska byn. Hemsidor som Amnesty, Human Rights Watch, Radio Free Asia och BBCs kinesisktspråkiga kanal kunde plötsligt nås utan hinder.

Indonesien
2008-32 s 21
"Indonesiska Papua: mer religion, mer problem"
Radikala kristna och muslimska grupper underblåser konflikten i Papua.
Separatistkonflikten i indonesiska Papua - tidigare känt som Irian Jaya - har lugnat ner sig delvis på grund av den partiella autonomi som området fick år 2000. Enligt en ny rapport finns risk för nya strider sedan mer aggressiva former av kristendom och islam fått fäste i området.
De infödda papuanerna som är mörkhyade melaneser i likhet med grannarna i Papua Nya Guinea och Australiens aboriginer, är kristna eller animister medan majoriteten av de ditflyttade från andra delar av Indonesien är muslimer. Bland dessa finns islamistiska grupper som Hizb-ut-Tahrir, en organisation som startades av palestinier i Jerusalem. Gruppen syftar till att ena världens muslimer under en enda regering, ett "kalifat".
De senaste åren har vissa kristna grupper främst grundade av amerikanska eller kanadensiska pastorer börjat missionera bland de infödda papuanerna.
En rapport från Tankesmedjan ICG, International Crisis Group, menar att ökande religiösa spänningar redan varit nära att utlösa våld mellan muslimer och kristna, särskilt i provinsen Maluku som har en blandad befolkning av muslimer och kristna. Ökad fundamentalism har skärpt de etniska gruppernas rädsla för att bli dominerad av den andra gruppen. 1964 utgjorde muslimerna 6 % av regionens befolkning. 2004 var den officiellt 23 % men många menar att idag är varannan muslim. Invandringen har gjort papuanerna till en minoritet i det egna hemlandet menar de kristna.

Artikeln i The Economist eller läs här. Wikinews: Konstgjort lugn efter papuamska protester.

Sydafrika
2008-32 s 22
"Zuma vill få åtalet nedlagt"
En fällande korruptionsdom skulle omöjliggöra hans försök att bli nästa president i Sydafrika. Jacob Zuma som är ledare för det regerande ANC-partiet är åtalad på ett drygt tiotal punkter, förskingring, korruption, penningtvätt och bedrägeri - till en summa av uppemot 4 miljoner rand - som en del av ett större mål som gäller misstänkta mutor i landets största vapenupphandling. ANC anklagar åklagarna för "politisk förföljelse". Domstolens överdomare Pius Langa har fått utstå svidande kritik av Zumas anhängare. Langa varnar för att personliga och politiska påhopp på domstolsväsendet hotar "demokratins grundvalar". En fällande dom skulle med största sannolikhet innebära ett långt fängelsestraff för Zuma och omöjliggöra hans försök att efterträda Mbeki som landets president nästa år.
Originalartikel i The Guardian.

Etiopien, Eritrea
2008-32 s 23
"FN avslutar fredsuppdraget på Afrikas horn"
Säkerhetsrådet har enhälligt röstat för att avsluta sitt åttaåriga fredsbevarande uppdrag mellan Eritrea och Etiopien. 1700 soldater som har övervakat en 1000 km lång och 25 km bred zon ska snarast dras tillbaka. Uppdraget har blivit omöjligt att genomföra eftersom eritreanerna alltmer har begränsat de fredsbevarande styrkornas rörelseförmåga. Generalsekreterare Ban Ki Moon fruktar för att detta tillbakadragande kan leda till krig mellan de två länderna. Gränsdispyten mellan de två länderna är fortfarande total. Den har rått ända sedan 1993 då Eritrea förklarades självständigt efter 30 år av gerillakrig.

Pakistan
2008-32 s 23
"Regeringstrupper slog till mot islamister"
Pakistanska regeringstrupper slog i veckan till mot islamistisk milis i Swatdalen nära gränsen till Afghanistan. 25 ur milisen dödades och fem ur regeringstrupperna. Under påtryckningar från USA för att slå ner på militanta hemliga läger.

Zimbabwe
2008-32 s 23
"10 miljarder blir en dollar!
Harare har meddelat att man plockar bort 10 nollor från sin valuta som på senare tid drabbats av hyperinflation. Åtgärden kommer efter en veckas utgivning av 100 miljardsedlar vilket fortfarande inte räckte till att köpa en limpa bröd. Riksbankschefen Gideon Gono säger att för första gången på flera år så kommer det åter att finnas mynt. Frågan är om de som sparat säckavis av de gamla värdelösa mynten nu kommer att finna en ny användning för dem.

Kultur
2008-32 s 24
"Aleksandr Solzjenitsyn är död"
Aleksandr Solzjenitsyn, den sovjetiske dissidentförfattaren och Nobelpristagaren som avslöjade ohyggligheterna i Stalins brutala arbetsläger, avled i söndags vid 89 års ålder. Författaren vars böcker beskrev fasorna i Sovjetunionens gulagsystem hyllades som en moralisk och andlig ledare såväl som en av sin tids främste författare. Hans författande ledde till 20 år i exil och ett internationellt erkännande. Hans monumentalverk Gulagarkipelagen, skrivet i hemlighet i Sovjetunionen och publicerat i tre volymer i Paris mellan 1973 och 1978, är det definitiva verket om Stalins läger i vilka miljoner människor dog. Hans egna erfarenheter från arbetslägret beskrevs i kortromanen En dag i Ivan Denisovitjs liv. Han fick Nobelpriset i litteratur 1970.

Rymdforskning
2008-32 s 25-27
"Grattis på 50-årsdagen, Nasa!"
USAs rymdfartsmyndighet har nått medelåldern. Kommer Nasa att återvinna ungdomens ärofulla dagar eller förtvina av ålderdomssvaghet?
Myndigheten födde i juli 1958 i all hast som svar på Sputnik, världens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen och fick ytterligare fart av den första bemannade rymdfärden genomförd av Gagarin i april 1961. John F Kennedy lovade då att en amerikan skulle flyga till månen innan decenniets slut. Månfärden ansågs som en prövosten för det öppna samhället - "ett försvar av det rena begreppet frihet". Men sedan tog det slut och det berodde på enligt Nasas chef Michael Griffin, som är den elfte ledaren för detta "tvåhövdade monster av spektakulärt slöseri och vetenskapligt förnuft", att "när man väl lyckats fanns det ingenstans att gå vidare". Ingenting mer värt att satsa stora pengar på. Men senare kom rymdskyttelprogrammet och byggande av en rymdstation. Och nu är målet det som George Bush pekade ut 2004, att återvända till månen och därefter gå vidare till Mars. Kanske medveten om att även Kina planerar att skicka människor till månen.
Idag har myndigheten en budget på 17 miljarder dollar. En tredjedel går till obemannad forskning som sonder till Mars och andra planeter. Resten går till rymdfärjorna och rymdstationen. Kanske kan rymdturism för penningstarka miljonärer bli ett sätt att förbättra budgeten i framtiden.

Artikel i The Economist
Many happy returns?
Jul 24th 2008
America's space agency has reached middle age. Will it now recapture the glory of its youth, or dwindle into decrepitude?
Eller läs artikeln här!