Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40    

Australierna tar klimatförändringen på största allvar

Den globala uppvärmningen är inte bara en miljöfråga utan i allra högsta grad en säkerhetsfråga för många australier, men inte för regeringen – ännu.

JIM JOHNSTON
Sydney
Medan årets första bushbränder sprider sig i de australiska skogarna växer oron för klimatförändringens följder bland Australiens invånare. En undersökning bland drygt tusen australier visade att 40 procent av landets invånare ser den globala uppvärmningen som ett större hot mot säkerheten än islamisk fundamentalism. Bara 20 procent tycker att fundamentalismen är ett större hot.
Undersökningens resultat publicerades dagen efter det att landets ledande vetenskapliga institution hade konstaterat att Australien obönhörligen går mot mindre nederbörd och högre temperaturer.

Rapporten föranledde krav på att mer resurser skall satsat på att minimera effekterna av framtida klimatförändringar i stället för att, som nu, satsa nästan allt på att försöka minska utsläppen av växthusgaser.
Extrema väderleksförhållanden, inklusive den torka som har rått på vissa platser i sex år, har gjort den australiska allmänheten mycket medveten om klimatförändringen, och frågan kommer att bli mycket viktig i de allmänna val, som kommer att utlysas inom några veckor.
Den vetenskapliga institutionen Samväldets vetenskaps- och industriforskningsorganisation, offentliggjorde i förra veckan en rapport, som anger att medeltemperaturen kommer att stiga en grad Celsius till 2030. Dessutom kommer antalet dagar med temperaturer över 35 C att öka, och nederbörden kommer att minska markant i södra Australien, som redan är ett av jordens torraste, bebodda områden.
”Budskapet är att den globala uppvärmningen är verklig, att människan förmodligen orsakar den och att förändringarna i det globala klimatsystemet under kommande sekler sannolikt blir större än de som har noterats redan”, står det i rapporten.

Händelser på senare tid har gjort ämnet speciellt aktuellt för många australier. Under våren har ca 50 separata bushbränder, underblåsta av ovanligt hett väder och starka vindar, härjat på över 30 000 hektar bush- och skogsmark och förstört ett hus.
Stora områden i delstaten New South Wales, inklusive Sydney, införde totalförbud mot eldning i förra veckan.
”Det är intressant att se hur klimatförändringen har gått från att vara en miljöfråga till att bli en säkerhetsfråga” säger Alan Dupont, som är chef för forskningsorganisationen US Studies Center i Sydney. ”Regeringens reaktion har handlat näsan enbart om att minska växthusgasutsläppen i stället för att försöka reducera följderna av den globala uppvärmningen”.

Resultatet av undersökningen ger eko av kommentarer i förra veckan från den australiske rikspolischefen, Mick Keelty, som konstaterade att klimatet är en allt allvarligare säkerhetsfråga: ”Vi kan komma att se en katastrofal minskning av tillgången på rent vatten. Missväxt och sjukdomar kan spridas, och översvämningar kan bli så vanliga att stora massor måste flytta. Även om bara en del av detta, inte allt, händer så kommer klimatförändringen att bli 2000-talets stora säkerhetsfråga”.
Polischefens kommentarer möttes av ett skarpt svar från premiärminister John Howard, som sade att terrorismen är ett mer omedelbart hot mot säkerheten än klimatförändringen. Howard var till helt nyligen mycket skeptisk mot klimatförändringen, och Labourpartiet i opposition beskyller hans nyvaknade klimatintresse för att styras mer av valtaktik än av övertygelse.

Australien har bland världens största växthusgasutsläpp per capita. Regeringen har vägrat att underteckna Kyotoprotokollet med argumentet att det är meningslöst, eftersom det inte ålägger Indien och Kina några restriktioner.
Miljöaktivister hävdar att tiden börjar rinna ut för att bemöta klimatförändringen och att världens stora ekonomier måste genomföra radikala minskningar av utsläppen.
Både USA och Australien har vägrat att införa mål för utsläppsminskningen, och de stöder utvecklingen av kärnkraftsteknik och ”rent kol” i olika försök att effektivisera utvinningen av energi från kolväten.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune