Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 32

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31   

Frankrike och Storbritannien öppnar för grön skattepolitik

Frankrike och Storbritannien kommer nästa månad att uppmuntra sina europeiska kollegor att höja konsumenternas miljömedvetenhet genom skatteincitament.

Efter ett löfte i förra månaden från Nicolas Sarkozy, Frankrikes president, och Gordon Brown, den brittiske premiärministern, om att använda sig av skattepolitik i kampen mot den globala uppvärmningen håller de två regeringarna nu på att utarbeta detaljerna i denna kontroversiella plan. Initiativet har välkomnats av miljögrupper men förväntas stöta på motstånd från industrihåll och från andra medlemsstater, bl a Tyskland.
I förslaget föreslås att momssatserna skulle kunna kopplas till EUs befintliga miljömärkningsprogram som t ex klassar vitvarors – såsom kyl- och frysskåp – energieffektivitet. Andra produkter som skulle kunna komma ifråga är isoleringsmaterial, två- och treglasfönster och förnybar energi. Det kan däremot bli svårt att få med bilar i det första förslaget – vilket Sarkozy ursprungligen föreslagit – p g a komplexiteten i denna bransch.
En brittisk statstjänsteman säger: “Vi försöker använda oss av indirekt beskattning för att uppmuntra ett ansvarstagande miljöbeteende.”

Miljöorganisationerna välkomnar det fransk-brittiska initiativet som kommer att presenteras för EU-kommissionen och EUs finansministrar nästa månad. Dave Timms, ekonomisk talesman för Jordens Vänner, säger: ”Det är en bra idé att använda skattesystemet för att minska kostnaden när konsumenterna gör miljömässigt korrekta val.”

Förslaget lär dock stöta på motstånd. László Kovács, EUs skattekommissionär, säger att han kommer att studera alla förslag noggrant men att han måste se på dem i ett bredare sammanhang. Den ungerska kommissionären kämpar redan nu med att till 2010 försöka få slut på en rad undantag och sänkta nivåer, ofta framförhandlade av länderna inför deras inträde i unionen. Inofficiellt tvivlar kommissionären och hans personal på att alla 27 medlemsländer skulle acceptera en sådan förändring.

Vitvarutillverkarna ställer sig även de tvivlande. Apparater av en äldre generation, som skulle få en högre momssats, måste då säljas ut med stora rabatter, menar man, och branschen oroar sig också över om importerade varor skulle kunna efterleva den nya lagstiftningen. Ceced, vitvarubranschens samarbetsorgan, sade i mars att man skulle dra sig ur en frivillig överenskommelse om att fortsätta skärpa normerna eftersom man ansåg att myndigheterna inte hade drivit igenom dessa i tillräcklig grad.
”Alltför många regeringar gör inte sitt för att stoppa likgiltiga eller samvetslösa aktörer från att marknadsföra produkter som man hävdar är mer energieffektiva än de verkligen är”, säger Marcus Yngen från Electrolux, den svenska tillverkaren. Som f n innehar ordförandeposten i Ceced. Ceced testar produkter för att se om dessa håller vad de lovar. Man förbereder ett förslag om att istället rekommendera skatteavdrag för miljömedveten konsumtion, som man menar är ett ett flexiblare system och dessutom redan tillämpas i Belgien.

Tyskland har ännu inte svarat på det fransk-brittiska initiativet, vilket är något som vissa menar beror på semestertiderna och andra tolkar som ett tecken på ett kommande tyskt veto. Från tyskt håll har man länge motsatt sig differentierade momssatser och momsbefrielse. Man förordar en enhetlig nivå som man kan hålla relativt låg, snarare än en mängd olika undantag som driver upp den normala momssatsen. De har bl a tidigare åtskilliga gånger förkastat förslag från Jacques Chirac, Frankrikes förre president, om att sänka restaurangmomsen.

John Thornhill och Andrew Bounds Bryssel

© 2007 TEMPUS/Financial Times